Teraz jest sobota, 31 stycznia 2026, 12:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Panowie, rodzimi producenci wykrywaczy - wypowiedzcie się
PostNapisane: wtorek, 25 listopada 2003, 17:08 
Moderator
Moderator

Producenci:
Panowie, rodzimi producenci wykrywaczy - wypowiedzcie się na temat nowej ustawy. Czy dalej będziecie produkować swój sprzęt? Co z waszą pracą? Czy będzie można kupić jeszcze legalnie wykrywacz?

Importerzy:
Panowie, importerzy zachodnich marek wykrywaczy. Co zamierzacie zrobić? Czy znikną wasze sklepy? Czy żeby kupić zachodni wykrywacz będę musiał go poszukać poza granicami kraju?

Pozrdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 listopada 2003, 17:51 
"Spammerus maximus"

Cobra, czy ktoś Tobie zabrania posiadania sprzętu do poszukiwania?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2003, 09:26 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Z wykrywaczami jest taki bzdurny przepis jak z antyradarami. Możesz mieć, tylko w pewnych sytuacjach nie możesz używać... :roll:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2003, 19:37 
Specjalista
Specjalista

Wiem że ro trochę nie do tematu, ale tak mnie ostatnio naszło jak protestowali taksówkarze, może by tak zjechać do Warszawy - poszukiwacze , przedstawiciele producentów i importerów, wydawcy gazet branżowych +inni zainteresowani, podblokowac trochę sejm. SLD traci poparcie tak szybko że moze w ramach podlizania się społeczęństwu poprawili by ustawe o zabytkach. Dodatkowo można by zaprosić związek antykwariuszy Polskich który z ustawy jest też tak samo zadowolony jak my i powinien zabrać się już spory tłumek.

PS. A Robi nas przenocuje ?? :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2003, 19:43 
Sierżant
Sierżant

tez o czyms taki mmyslalem ale za to musialby sie wziasc ktos kompetentny, kto zna sie na tej ustawie i wie dokladnie co trzeba zmienic.

ja jestem za zrobieniem czegos takiego

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2003, 10:55 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Exodus999 napisał(a):
Wiem że ro trochę nie do tematu, ale tak mnie ostatnio naszło jak protestowali taksówkarze, może by tak zjechać do Warszawy - poszukiwacze , przedstawiciele producentów i importerów, wydawcy gazet branżowych +inni zainteresowani, podblokowac trochę sejm. SLD traci poparcie tak szybko że moze w ramach podlizania się społeczęństwu poprawili by ustawe o zabytkach. Dodatkowo można by zaprosić związek antykwariuszy Polskich który z ustawy jest też tak samo zadowolony jak my i powinien zabrać się już spory tłumek.

PS. A Robi nas przenocuje ?? :jump

;)

Ech... po pierwsze jestem przeciwko wszelkim protestom - jak większość ludzi żyjących na co dzień w Warszawie. :skromny

Po drugie - na protest przyjechałoby może z 10 osób.

Po trzecie - nawet jak będzie i 10 tysięcy osób, to Wisły kijem nie zawrócimy.

Musimy się pogodzić z tym jak jest i jakoś z tym żyć. Ja mam tylko nadzieję, że będziemy zdążać do normalności i otrzymywać zezwolenia, które będą czymś w rodzaju karty wędkarskiej. Wiadomo - pewne ryby są pod ochroną (gatunkową, wiekowo-rozmiarową czy okresową), podobnie i z naszymi fantami i miejscówkami. Ja bym bardzo chciał mieć takie pozwolenie, nawet za opłatą (trudno wykrywacz też kosztuje) i nawet byłbym skłonny meldować się co tydzień gdzieś i zdawać relację gdzie byłem i co znalazłem. Ale wydaje mi się, że to marzenia ściętej głowy - bo kto to wszystko zorganizuje? Potrzeba pieniędzy, a na to naszego państwa nie stać - dlatego najprościej jest zakazać i umyć od sprawy ręce. A że poszukiwacze będą chodzić nadal, to państwa już nie obchodzi - bo ono zrobiło "swoje" uchwaliło prawo...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2003, 11:52 
Pułkownik
Pułkownik

Witam wszystkich!!!!
Jak już wszyscy wiemy ustawa weszła w życie,a tak konkretnie czy ktoś mi może powiedzieć gdzie mogę dokladnie zapoznać się z tą ustawą?Może po dokładnym przestudiowaniu tego zagadnienia da się coś wymyślić,jakoś obejść tak bzdurną ustawę.Proszę powiedzcie mi,gdzie mogę przeczytać to na spokojnie,gdzie mogę to dostać,czy zostalo to już opublikowane do publicznej wiadomości?
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie SZPERACZ
Ps.Panowie bez paniki,życie pokaże.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2003, 12:19 
"Spammerus maximus"

Możesz sobie spokojnie poczytać na stronie odkrywcy
http://www.odkrywca-online.com/index1.p ... =ust_o_zab
na stronie kancelarii sejmu też. W filtrze wyszukiwania wpisz tytuł "o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami" format pdf
A najlepiej zinterpretuje tą ustawę i luk poszuka Inka, jako podmiot fachowy.
Pozdrówka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2003, 13:25 
Podpułkownik
Podpułkownik

Robi napisał(a):
... i otrzymywać zezwolenia, które będą czymś w rodzaju karty wędkarskiej. Wiadomo - pewne ryby są pod ochroną (gatunkową, wiekowo-rozmiarową czy okresową), podobnie i z naszymi fantami i miejscówkami. Ja bym bardzo chciał mieć takie pozwolenie, nawet za opłatą (trudno wykrywacz też kosztuje) i nawet byłbym skłonny meldować się co tydzień gdzieś i zdawać relację gdzie byłem i co znalazłem. Ale wydaje mi się, że to marzenia ściętej głowy - bo kto to wszystko zorganizuje? Potrzeba pieniędzy, a na to naszego państwa nie stać - dlatego najprościej jest zakazać i umyć od sprawy ręce. A że poszukiwacze będą chodzić nadal, to państwa już nie obchodzi - bo ono zrobiło "swoje" uchwaliło prawo...

W tym jest jakaś myśl. Wzorowanie rozwiązań na statusie PZW wydaje mi się do przyjęcia. Eksploracja jako hobby ma chyba podobną rangę gatunkową. Może cotygodniowe donosy na siebie samego to trochę przesada ale...
Swego czasu (druga połowa lat 80) wprowadzono obowiązek prowadzenia przez wędkarzy rejestru złowionych ryb. Zostało to narzucone pomimo bardzo głośnego sprzeciwu, wiadomo: uciążliwość i absurdalność z punktu widzenia normalnego "moczykija".
Z drugiej strony patrząc można było jednak w ten sposób pozyskać jakąś więdzę o rybostanie na obszarze Polski. Z pewnością jakość tak pozyskanego materiału nie była najwyższa, bo trudno mi wyobrazić sobie że ktoś, kto jeździ a ryby dwa razy do roku i akurat miał szczęscie i przekroczył limit dobowy i złapał 6 sztuk czegoś tam (kiedy dozwolone jest 5) wpisał prawdę do rejestru (chociaż nie wykluczam - że zgodnie ze statutem szóstą po prostu wypuścił).
Możliwe nawet że za taką uciążliwością kryła się jakaś prywata w postaci czyjegoś doktoratu, ale mimo wszystko jestem w stanie takie posunięcie zrozumieć (co wcale nie znaczy że przyjmowałem je z entuzjazmem).
W przypadku ganiania z wykrywaczem podobne rozwiązanie mogłoby jak najbardziej być źródłem wiedzy dla badań naukowych - może nawet nie trzeba by było czekać na budowę kolejnej autostrady czy gazociągu ;) . Ale prościej jest napisać "nie wolno bo nie wolno" i dać do podpisania prezydentowi.
Jakiś taki rejestr wysyłany raz do roku pocztą gdzieś tam jest chyba jeszcze do strawienia.
Chociaż... właśnie się zastanawiam czy wpisałbym miejsce, w którym ładnie mi wyłażą srebrniaki... Chyba już sobie sam odpowiedziałem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2003, 16:33 
Pułkownik
Pułkownik

Witam ponownie!!
Dzięki Law za namiary,ale tego dużo szykuje sie niezła lektura.Zobaczymy co z tego wyniknie.a swoją drogą to Inka mogłaby nam podsunąć jakiś pomysł jak to można obejść.INKA PROSIMY CIĘ poszperaj gdzieś,może coś się da zrobić!!!!!??
Pozdrawiam SZPERACZ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2003, 00:55 
Moderator
Moderator

Czytaj Szperacz ,Czytaj :ups: -w sumie Inka nam poskracala i podstawa jest na forum.
a potem wez slownik jezyka polskiego...
art.111-....rzeczy ukrytych,lub porzuconych...- a my moneciarze szukamy zgubionych :lol: .
Bo ktorz ukrywalby lub porzucal pojedyncza monetke kolo np.gospody.... :anty

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2003, 00:58 
Moderator
Moderator

jms-bytom napisał(a):
Czytaj Szperacz ,Czytaj :ups: -w sumie Inka nam poskracala i podstawa jest na forum.
a potem wez slownik jezyka polskiego...
art.111-....rzeczy ukrytych,lub porzuconych...- a my moneciarze szukamy zgubionych :lol: .
Bo ktorz ukrywalby lub porzucal pojedyncza monetke kolo np.gospody.... :anty

A tak-apropos tematu-mnie tam jakos sprzedaz detektorow wzrasta-pomimo ustawy. :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2003, 13:22 
Pułkownik
Pułkownik

Witaj JMS!!!Wszystko pięknie ladnie,ale jednego nie mogę zrozumieć po co mi słownik języka polskiego?
Pozdrawiam SZPERACZ

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]