Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 08:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: balony obserwacyjne
PostNapisane: sobota, 23 lipca 2005, 23:37 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

poszukuje zdjec i informacji o niemieckich balonach obserwacyjnych poniewaz w mojej okolicy niemcy w 44 roku mieli taki sprzet - wiadomosc z opowiadan starszych ludzi (sprawdzona 100% pewna) chodzi mi o informacje nt. obslugi - jacy zolnierze obslugiwali takie cos transportowania takiego balonu wielkosci i terenu gdzie niemcy najczesciej poslugiwali sie takim czyms - czy czesiej na plaskim ternie czy bardziej na górskim terenie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: balony obserwacyjne
PostNapisane: niedziela, 24 lipca 2005, 14:22 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

KRUGER napisał(a):
poszukuje zdjec i informacji o niemieckich balonach obserwacyjnych poniewaz w mojej okolicy niemcy w 44 roku mieli taki sprzet - wiadomosc z opowiadan starszych ludzi

Może chodzi o zaporowe? W tym okresie balony obserwacyjne stosowano nieczęsto. Istniały już od dawna jednostki lotnictwa obserwujących ruchy nieprzyjaciela. :)
Balony były szeroko stosowane dla obserwowania i kierowania ogniem artylerii do końca I wojny światowej. W miarę rozwoju lotnictwa bombowego, zaczęto stosować balony zaporowe. Używane one były do osłony ważnych celów przed bombardowaniem do okresu II wojny światowej, m.in. w systemie obrony przeciwlotniczej Londynu podczas bitwy o Anglię.
http://members.lycos.co.uk/wielkawojna/ ... bron=balon
http://www.wojsko18-39.internetdsl.pl/w ... bserw.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 lipca 2005, 15:16 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

z opowiadan wiem ze byl to duzy bialy balon pod nim maly kosz w którym siedzial niemiec a drugi stal pod spodem i go na linie puszczal zaporowy raczej to nie byl bo u mnie w okolicy waznych celów nie bylo a z opowiadan wiem równiez ze w mojej okolicy samoloty lataly bardzo rzadko. niemcy ustawil ten balon w 44 kiedy wycofywali sie uciekali przed ruskimi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 lipca 2005, 21:56 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

KRUGER napisał(a):
z opowiadan wiem ze byl to duzy bialy balon pod nim maly kosz w którym siedzial niemiec a drugi stal pod spodem i go na linie puszczal zaporowy raczej to nie byl bo u mnie w okolicy waznych celów nie bylo a z opowiadan wiem równiez ze w mojej okolicy samoloty lataly bardzo rzadko. niemcy ustawil ten balon w 44 kiedy wycofywali sie uciekali przed ruskimi

A wiesz, że to ciekawe! Balony puszczano z zasady wyciągarką ten drugi na dole mógł być z obsługi wyciągarki, tylko jeżeli nie było ważnych celów w okolicy to czego wypatrywali. Tylko okres mi nie leży w tych latach czasy świetności balony obserwacyjne miały za sobą. Co nie znaczy, że tak nie mogło być. :)
Poszperaj trochę w archiwaliach swego terenu wtedy, oprócz wspomnień masz szanse uzyskać potwierdzenie w innych źródłach.
Powodzenia

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]