Teraz jest niedziela, 12 października 2025, 21:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 22:20 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kupiłem deusa w wersji lite z cewką 11' w temacie podajecie ustawienia dla wersji z panelem. Czy na początku przygody z deusem lepiej korzystać z ustawień dostępnych w wykrywaczu czy proponujecie jakieś specjalne ustawienia? Obecnie ustawiłem deusa m.in bez dyskryminacji i Full tony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 22:47 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Chodzę z Deusem już rok właściwie okło 20 godzin tygodniowo,i jeszcze coś podobnego mi się nie zdarzyło. Może uderzyłeś gdzieś cewką i jest uszkodzona.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 23:00 
Podporucznik
Podporucznik

Co pewien czas wrzucam swoje ustawienia, które ewoluują w miarę czasu. Obecnie używam 3 własnych programów.

Program podstawowy: "Pola" :)
Czułość 94, tx2
częstotliwość 18 kHz
Dyskryminacja 3,4 - 3 tony w tym drugi ustawiony do 15 (ton na żelazo) wszystko po wyżej kolor czyli kopiemy. (pierwszy ton 0 do 3,4, drugi na żelazo 3,4 do 15 i trzeci od 15 kolor ton 644)
Reaktywacja 2, wyciszacz -1 (tylko i wyłącznie od dawna ta zasada -1)
dźwięk żelaza 3
grunt śledzenie

Program 2
Czułość 99 tx3
częst. 18 lub 12 kHz
dyskryminacja 0 czasem 2 fulltony
reaktywność 1 (-1)
dźwięk żelaza 3
grunt ręczny (zależnie od warunków)

Program 3 pola i złom

czułość 94 tx 2 - czasem na złomie 1
częstotliwość 18 kHz
dyskryminacja 0 czasem 2
Reaktywność 3 lub 2 (zawsze -1 wyciszacz)
poziom żelaza 1
grunt ręczny (wg potrzeb na śmietniku lepiej +1)

We wszystkich programach siła akustyczna ustawiona jest na 6 czasem na 7 (ale rzadko)

Ogólnie moje spostrzeżenia są takie. Dyskryminacja ma drugorzędne znaczenie jeżeli chodzi o zasięg większy wpływ ma reaktywacja.
Doszedłem do tego sam po pewnym czasie ale chodzenie z czułością 99 po polach nie bardzo ma sens po prostu za wysoko (podobnie ma argo rutusa), za dużo hałasu, spróbujcie zejść z czułością a zobaczycie że procesor będzie lepiej pracował deus będzie się mniej dławił i lepiej wyszukiwał np szelągi. Wysoka czułość wymaga wolniejszego przemiatania. Używam często trybu 3 tonowego (ustawione 2 tony) i również fulltona i stwierdzam, że do szybkiego bez przeginek (lub w miarę normalnego) chodzenia po polach program z 2 tonami efektywnymi jest dużo lepszy (zdecydowanie przynosi lepsze efekty wg. mnie na dzień dzisiejszy) od full tona po prostu podbity 1 dźwięk - kopać lub nie (ja kopie każdy kolor) i wierzcie mi efekty są dużo lepsze niż na fulltonie procesor ma niej pracy a każda najdrobniejsza monetka dzwoni.
Do powolnego przeszukiwani głębokich sygnałów (poprawiania miejscówek powolnego) lub sprawdzania niepewnych (głębokich) sygnałów z programu pierwszego- 3 (2) tonowego program drugi jak najbardziej i niezaprzeczalnie full ton nie kłamie przy głębokim sygnale.
I w końcu 3 program na żelazo (zamiennie prze ze mnie używany przy zmianie raktywacji z 3 na 2 na pola) bardzo ładnie wyłuskuje kolorek przy żelazie, ale spróbujcie głębia na śmietniku ma 2 rzędne znaczenie czasem lepiej TX dać na 1 i znaleźć więcej płytko niż chodzić na 2 i słuchać żelaza. Spróbujcie sami na śmietnikach przechodzonych ile wyjdzie na TX1.

Hmm końcowe spostrzeżenia - do szybszego machania cewką (ale nie jak cepem :) (tylko nie piszcie że pole kilku hektarowe przechodzicie powolnie gdy nie jesteście pewni czy coś tam jest) najlepszy jest program 3 tonowy z ustawionymi 2 tonami żelazo - kolor i wysoko podciągniętą siłą akustyczną czy poziomem głośności po prostu kolor dzwoni albo burczy a drobnica wycięta. Wada programu 1 - nie pewne wskazania głębokich sygnałów.
Program 2 - rewelacja do powolnego poprawiania czystej miejscówki lub potwierdzania głębokich sygnałow z programu 1. Wada - wolny program.
Program 3 - przy reaktywniści 3 (-1) i Tx 1 lub 2 na ruinach robi furorę. Wada - fullton gorzej sygnalizuje drobny kolor łapany kantem cewki lub przy szybszym przemiataniu niż 2 tony efektywne (3 ustawione w deusie gdzie pierwszy pokrywa się z dyskryminacją).

Zachęcam do testów i pisania spostrzeżeń.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 23:07 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ciekawe ustawienia tylko, że w moim sprzęcie nie do ustawienia. Może podeśle ktoś ustawienia do zastosowania w wersji lite?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 5 września 2015, 11:15 
Chorąży
Chorąży

Witam
Tak jak pisałem w innym poście, zastanawiam się nad zakupem Deusa. 30% moich poszukiwań to militarka, ale militarka drobna: klamry, łuski, odznaczenia, nie pogardzę bagnetem lub hełmem. Niewybuchów i niewypałów nie zbieram. Deus jet wykrywaczem typowo przeznaczonym na drobnicę. W związku z powyższym, zastanawia mnie możliwość jego pracy na częstotliwościach 4kHz i 8kHz. Czy to tylko dodatek do pozostałych dwu zakresów? Przeczytałem cały ten wątek, postów opisujących pracę i możliwości Deusa w najniższych zakresach jest niewiele, informacji o trybie statycznym również. Wydaje mi się, iż 90% użytkowników tego wykrywacza to, przepraszam za określenie, "monetkowcy", ale czy nikt z Was nie próbował "biegać" z Deusem po okopach i miejscach potyczek? I w końcu, czy ten wykrywacz to dobry wybór dla osoby, która szuka też militarki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 września 2015, 11:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mam takie pytanie odnośnie ustawiania deusa czy ma wpływ miejsce ustawiania programów i ich zapisywanie, np w domu można czy lepiej na polu pytam dlatego że ustawiałem programy w domu od szanownych kolegów z forum i po wyjściu na pole popiskiwania nie do wytrzymania a koledzy pisali że nie powinno być takich popiskiwań z góry dziękuję za odpowiedź .Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 września 2015, 12:04 
Generał Broni
Generał Broni

Coś słabo czytałeś :) Ustawienia wpisujesz sobie gdzie chcesz, nie ma różnicy czy w domu czy na polu. To jedynie program. Podawane tu przeważnie ekstremalne wyżyłowanie Deusa na zasięg powoduje, że piszczy on cały czas. Więc albo masz spokój i ciszę na programach fabrycznych, albo podkręcasz jego możliwości i piszczy jak F75, ale też zgoła lepiej pracuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 września 2015, 12:20 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzięki kolego no słabo czytałem po prostu wklepuje ustawienia od was i śmigam ale na pewno się wezmę za czytanie od początku jeszcze raz dzięki.Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 września 2015, 12:38 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

witam
Keniou wersja lite jest dość trudna w ustawieniach na czyste pole proponuje p5 częstotliwość 12 gb ręcznie na granicy zakłóceń czułość 95 dyskryminacja 6,8 jak zjedziesz do zera żelazo będzie dawało sygnał koloru
pole średnio zasyfione p2 czułość 95 dyskryminacja 6,8 częstotliwość 18 albo 12 na 12 będzie głębiej gb ręcznie
śmietnik p3
proponuje znaleźć kogoś z panelem i zapisać kilka programów w słuchawkach
w podanych ustawieniach 3 tony

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 września 2015, 20:38 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dzięki za pomoc. Jaka jest możliwość dogrania takich programów? Czy trudno się to robi? Może samemu zapiszę ustawienia takie jak w wersji z panelem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 września 2015, 20:52 
Podporucznik
Podporucznik

Przy wlaczaniu panela Same sie na sluchawki zapisuja

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 września 2015, 21:47 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

BRAT_MIH dodałeś jakiś czas temu tabelkę z ustawieniami. Jak się to ma do wersji lite?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 września 2015, 22:46 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

ustawienia expert są dostępne tylko w panelu z samych słuchawek nie ma możliwości

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 września 2015, 22:54 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

twoją cewkę i słuchawki trzeba sparować z panelem zapisać w panelu programy zmodyfikowane od 11do18 (soft 3.2) automatycznie zapiszą się w słuchawkach .Podczas programowania cały zestaw musi być włączony :P :P
Panel musi mieć ten sam soft co twój zestaw np. 3.2 soft 2.0 modyfikuje programy fabryczne od 1do9

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 września 2015, 23:53 
Generał Broni
Generał Broni

keniou napisał(a):
BRAT_MIH dodałeś jakiś czas temu tabelkę z ustawieniami. Jak się to ma do wersji lite?

Nie mam pojęcia, ale chyba nijak :) W panelu masz inne możliwości ustawiania, między innymi expert. Poszukaj kolegi z panelem w okolicy, wgraj i nie dopuść do rozładowania słuchawek to poczujesz różnicę. Z tym, że ja tego ciągłego kwękania na słuchawkach bym nie zniósł dłużej jak 5 minut :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]