Teraz jest wtorek, 27 stycznia 2026, 14:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Teknetics Delta + Nel Attack
PostNapisane: wtorek, 15 września 2015, 11:29 
Kapitan
Kapitan

Właśnie, jak w temacie - ktoś ma taki zestaw?
Jak to się sprawdza w porównaniu z cewką 10DD?
I którą częstotliwość wybrać do poszukiwań drobnicy? I czy przy Delcie w ogóle jest taki wybór?
I po kolejne - gdzie kupić?

Dziękuję za pomoc :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Teknetics Delta + Nel Attack
PostNapisane: wtorek, 15 września 2015, 18:26 
Pułkownik
Pułkownik

O tak wielkim nelu zapomnij,urwie Ci nadgarstek,a i tak nie pomoże wielkie pole przemiatania,liczy się głównie selektywność,filtracja sygnału,a nie głębokość i szerokość przemiatania.Fanty są na śmietnikach,tam gdzie pusto niewiele da duża cewka(chyba,że do szybkiego poszukiwania odpowiedniego miejsca na ogromnej przestrzeni).Cewka 11 dd jest w zupełności wystarczająca.Przypadłością tekneticsów jest ich narowistość,a w przypadku delty brak strojenia do gruntu.Ze sprzętem tym dobrze się pracuje daleko od linii napięciowych i mocno zmineralizowanych gleb.Najlepiej chodzić na programie all metal 2 i kopać wszystkie powtarzalne sygnały powyżej 36.Jak na początek sprzęt może być,ale jeśli masz mało cierpliwości,pojękiwania doprowadzą Cię do szału i szybko zapragniesz zmiany.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 września 2015, 07:53 
Kapitan
Kapitan

Dzięki ALNAR :1 W takim wypadku Attack odpada.

Ewentualnie jaka większa cewka od 10dd by się sprawdziła? Detech 13? Chodzi mi o zwiększenie głębokości kopania. Chodzę głównie po polach, więc jakieś krzaki by nie przeszkadzały...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 września 2015, 20:52 
Pułkownik
Pułkownik

MIC napisał(a):
Dzięki ALNAR :1 W takim wypadku Attack odpada.

Ewentualnie jaka większa cewka od 10dd by się sprawdziła? Detech 13? Chodzi mi o zwiększenie głębokości kopania. Chodzę głównie po polach, więc jakieś krzaki by nie przeszkadzały...

Nie 10 tylko 11 dd.Ta cewka jest optymalnie najlepsza do tego sprzętu.To nic,że po polach chodzisz.Detech da Ci większe pole i kilka może 3 cm zasięgu,ale jak już pisałem.....,,fanty są tam gdzie są śmieci,gdzie jest pusto może czasem trafić się pojedyncza zguba.....".Kolego jeśli znasz angielski,poczytaj trochę na amerykańskich forach,wypowiedzi ludzi,którzy tym hobby bawią się 30+ lat.Nikt tam nie zakłada ogromnych cewek.Szuka się odpowiedniej miejscówki,gdzie występują kawałki porcelany i śmieci epokowe,ale też dużo żelaza.Dobra snajperka i dłubanie powolne i skrupulatne.Z takiej miejscówki (raczej już rzadkiej) wyciągniesz jakieś fanty.Przemierzać z ogromną ,,patelnią" można ogromne kilku hektarowe pole,w poszukiwaniu takiego właśnie miejsca.Ale uwierz mi,iż jeśli takie znajdziesz,to wykrywacz z tą ,,patelnią" wyda tak wiele sygnałów,i będzie miał tak kiepską separację,że nic Ci tu głębokość skanowania nie da.W krajach słowiańskich (głównie u ruskich i polaków),narodziła się jakaś straszna moda.Moda na dużego k.......a i dużą cewkę :lol: .Chcąc być detektorystą,trzeba najpierw zgłębić podstawy,a nie wydawać kasę na niepotrzebne zabawki,które potem leżeć będą,chyba,że jakiś kolejny nie do edukowany koleś zechce to kupić.Panowie miarkujcie,dobry wykrywacz to taki,który wyciągnie fanty spośród żelaza,nie taki co ma wielkiego k......a :lol: .Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 września 2015, 21:06 
Kapitan
Kapitan

Zauważyłem pewną prawidłowość - detektoryści szerokim łukiem omijają zaśmiecone miejsca - nawet Ci uzbrojeni w "topowe" modele. Jak pisałem już w pewnym wątku, ja uwielbiam takie miejsca - bo w praktyce obfitują one w ciekawe fanty. Trzeba jednak w takich miejscach uzbroić sprzęt w odpowiednią cewkę i metodycznie decymetr po decymetrze przeczesywać grunt i uważnie analizować sygnały. Szybki sprzęt i odpowiednia cewka oraz metodyczne powolne przemiatanie to gwarancja sukcesu - ja znalazłem swoje zaśmiecone poletko, z którego zawsze wracam z nie jednym sreberkiem i to wiekowym :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 września 2015, 21:11 
Pułkownik
Pułkownik

I o to chodzi mój drogi Beniaminie,i o to chodzi :D .A nie poszukiwanie dużego k......a,jak to niektórzy mają w głowie :lol: .Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 września 2015, 22:11 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Tak jak ALNAR pisał tylko 11'.Jest optymalna do tego sprzętu ale krecik obowiązkowy :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 września 2015, 08:39 
Kapitan
Kapitan

ALNAR napisał(a):
Moda na dużego k.......a i dużą cewkę :lol:

:lol: :lol: :lol:

Tak jak napisałem - mam cewkę 10DD, i jest trochę mała. Mam też poletko, około 4ha, z którego już chyba wszystko wygrzebałem przez 2 lata szukania, i dlatego zastanawiam się nad większą/głębszą cewką. Powiększenie cewki o cal wg mnie nie ma sensu, dlatego kombinuję nad czymś większym. Jak powiększać to od razu 3"...

Ale... po wpisie Kolegi Alnara wszystko to brzmi już bardzo zabawnie i dwuznacznie :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 września 2015, 09:12 
Pułkownik
Pułkownik

Koszt cewki to jakieś 600+ pln.Moim zdaniem lepiej sprzedać deltę,kasę dołożyć i zakupić sprzęt z możliwością dostrojenia do gruntu.Nie będzie potrzeby męczyć nadgarstka zbyt dużym k......,tz. wagą :lol: ,a na pewno fancik jakiś jeszcze się posypie.Nie można też wciąż opierać się tylko na jednej miejscówce,może czas rozejrzeć się za kolejną,nie mniej soczystą.Delta to fajny sprzęcik jest,ale na początek poszukiwań.Nie jest koniecznym zakup drogiego wykrywacza,ale są sprzęty trochę bardziej zaawansowane i nie kosztujące dużo więcej.Doradzam poczytać,pomyśleć i podjąć trafna decyzję.Życzę powodzenia w poszukiwaniach i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 września 2015, 11:06 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Pomyśl lepiej nad wyższą częstotliwością jeśli chcesz grzebać na tym polu :-) może analog. Lepiej sprzedaj Deltę

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]