Teraz jest niedziela, 12 października 2025, 17:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: sobota, 19 września 2015, 06:09 
Pułkownik
Pułkownik

Reaktywność =0 przy szukaniu monet nie nadaje się na pola inne niż takie typowo piaskowe bez zakłóceń i trzeba machać bardzo wolno cewką. Według mnie max to reaktywność =1 (używam głównie w lesie i na piaskach) a reaktywność =2 (pola orne z żyzną ziemią lub śladami osadnictwa) jest najbardziej uniwersalna na typowe pola z sygnałami od drobnego żelaza - tu zasięg ma mniejsze znaczenie niż separacja sygnałów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 września 2015, 22:34 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Pomóżcie bo jeszcze trochę i sprawdzę wytrzymałość stelaża od xp na najbliższym drzewie. Zgrałem ustawienia z tabelki wstawionej przez BRAT_MIH na cewkę i słuchawki i ruszyłem pewnym krokiem w pole. Odpaliłem wykrywacz z daleka od metali i pojawiło się piękne pikanie. Deus wzbudza się od niczego tak na prawdę. Ustawiłem program pole-piszczy jeszcze bardziej, ustawiłem program śmietnik-dalej to samo. Ustawiłem czułość na 6.8 i zaczęła się orkiestra ja pier&%€*. Obniżyłem czułość do 70 i trochę ucichło ale nadal kibel. Jedynie na programie 2 da się jakoś chodzić. Co jest ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 września 2015, 22:45 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam,
Nie ma tam jakiegoś przekaźnika telefonii komórkowej, albo telefon w kieszeni z włączoną opcją dane komórkowe. W ogóle to telefon powinien być zawsze bez wyjątków w trybie offline lub wyłączony jeśli chcemy go przy sobie nosić. W pobliżu jeszcze mogły być linie wysokiego napięcia. Troszeczkę dziwnie, że przy czułości 70 dopiero się uspokoiło.. W zasadzie to deus przy czułości 90 jest cichy - duszki w tle zaczynają się od czułości 93. Od dawna masz Deusa? Przy takich zakłóceniach powinieneś poskakać po częstotliwościach na samym początku, następnie po wybraniu najbardziej cichej częstotliwości o ile to konieczne zjechać czułością.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 września 2015, 22:49 
Generał Broni
Generał Broni

Moje ustawienia są wykręcone wysoko, jest dużo zakłóceń. Ja chodzę bez słuchawek i się przyzwyczaiłem do tego jęczenia. Na słuchawkach na pewno męczą. Jeszcze nie miałem okazji pochodzić z wyciętym gruntem jak koledzy doradzają, zobaczę jutro. Jak to się mówi coś za coś, fanty łyka pięknie, duże metale głębiej jak wcześniej posiadana Optima więc ja tych ustawień nie zmieniam :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 września 2015, 22:59 
Podporucznik
Podporucznik

keniou napisał(a):
Pomóżcie bo jeszcze trochę i sprawdzę wytrzymałość stelaża od xp na najbliższym drzewie. Zgrałem ustawienia z tabelki wstawionej przez BRAT_MIH na cewkę i słuchawki i ruszyłem pewnym krokiem w pole. Odpaliłem wykrywacz z daleka od metali i pojawiło się piękne pikanie. Deus wzbudza się od niczego tak na prawdę. Ustawiłem program pole-piszczy jeszcze bardziej, ustawiłem program śmietnik-dalej to samo. Ustawiłem czułość na 6.8 i zaczęła się orkiestra ja pier&%€*. Obniżyłem czułość do 70 i trochę ucichło ale nadal kibel. Jedynie na programie 2 da się jakoś chodzić. Co jest ?

Za bardzo chcesz przekombinowac
Ile czasu chodziles na fabrycznych programach np. na 2 ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 września 2015, 23:03 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dropek napisał(a):
Witam,
Nie ma tam jakiegoś przekaźnika telefonii komórkowej, albo telefon w kieszeni z włączoną opcją dane komórkowe. W ogóle to telefon powinien być zawsze bez wyjątków w trybie offline lub wyłączony jeśli chcemy go przy sobie nosić. W pobliżu jeszcze mogły być linie wysokiego napięcia. Troszeczkę dziwnie, że przy czułości 70 dopiero się uspokoiło.. W zasadzie to deus przy czułości 90 jest cichy - duszki w tle zaczynają się od czułości 93. Od dawna masz Deusa? Przy takich zakłóceniach powinieneś poskakać po częstotliwościach na samym początku, następnie po wybraniu najbardziej cichej częstotliwości o ile to konieczne zjechać czułością.

W kieszeni zawsze noszę włączony telefon i walkie-talkie to przy Proximie, optimie, xterra 705 nie było nigdy problemów. Wyłączę wszystko i sprawdzę bo o tym nie pomyślałem. Linii wysokiego napięcia czy w ogóle linii nie było w pobliżu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 września 2015, 23:05 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

BRAT_MIH napisał(a):
Moje ustawienia są wykręcone wysoko, jest dużo zakłóceń. Ja chodzę bez słuchawek i się przyzwyczaiłem do tego jęczenia. Na słuchawkach na pewno męczą. Jeszcze nie miałem okazji pochodzić z wyciętym gruntem jak koledzy doradzają, zobaczę jutro. Jak to się mówi coś za coś, fanty łyka pięknie, duże metale głębiej jak wcześniej posiadana Optima więc ja tych ustawień nie zmieniam :)

Jeśli chcę uciszyć trochę deusa to wystarczy zmniejszyć czułość? Grunt jak ustawiasz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 września 2015, 23:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

pita2000 napisał(a):
keniou napisał(a):

Deusa mam dopiero 2 tygodnie i w sumie jakieś 20 godzin w terenie. Na 2 programie wydaje mi się być płytki, płytszy nawet od optimy a nie o taki sprzęt mi chodziło. Może za mądry jest ten sprzęt dla mnie, za bardzo rozbudowany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 września 2015, 23:18 
Podporucznik
Podporucznik

I tak tez myslalem Radze chodzic na programie 2 z malymi zmianami i poznawac deusa Grunt na 88 reaktywnosc 2 jak smietnik to 3 Wzmocnienie audio nie wiecej jak 5 Czulosc 90-94 i dyskryminacje na nie mniej jak 10

Jak polatasz z nim 2 miesiace a nie 2 tygodnie to wtedy mozna swoje programy wyzylowane ustawiac

Bo jak dasz mu reaktywnosc 1 wzmocnienie na 6 i czulosc na 98 Dyskryminacje 2 czy 4 i zjedziesz z gruntem To bedzie wariowac

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 września 2015, 23:23 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

keniou

Chodzę na ustawieniach:
Dysk 0 Pełne tony
czułość 99 (zawsze)
częst 18k
poz.żel.3
reakt 1 wyciszacz -1
sygnał aku 5 przesterowanie 1
notch 00-00
bg staram się pompować, choć przy tych ustawieniach czasami się po prostu nie da :)

Deus podśpiewuję sobie cały czas, najlepiej jak wejdę na zaśmiecony kawałek terenu to wtedy daje jak orkiestra na weselu. Taki już chyba jego "urok". Nie dawno ustawiłem kijek żeby był cichszy ale zauważyłem wtedy że dość drastycznie spadła ilość znajdek, wróciłem do "głośniejszych" ustawień.
Ale faktycznie myślałem o tym że chyba tej dyskoteki w słuchawkach bym nie wytrzymał.
Nie wiem próbuj pomału się przyzwyczajać jak go za mocno wyciszysz to będziesz się złościć że nic nie kopiesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 01:49 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

kurcze :) ..ja to bym się martwił jakby Deus przestał popierdywać :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 09:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

pita2000 napisał(a):
I tak tez myslalem Radze chodzic na programie 2 z malymi zmianami i poznawac deusa Grunt na 88 reaktywnosc 2 jak smietnik to 3 Wzmocnienie audio nie wiecej jak 5 Czulosc 90-94 i dyskryminacje na nie mniej jak 10

Jak polatasz z nim 2 miesiace a nie 2 tygodnie to wtedy mozna swoje programy wyzylowane ustawiac

Bo jak dasz mu reaktywnosc 1 wzmocnienie na 6 i czulosc na 98 Dyskryminacje 2 czy 4 i zjedziesz z gruntem To bedzie wariowac

Programy mam ustawione na sztywno bo mój deus jest bez panela. Jeśli ustawie dyskryminację na 10 to czy stal nie będzie biła na kolor?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 09:39 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

keniou napisał(a):
pita2000 napisał(a):
keniou napisał(a):

Deusa mam dopiero 2 tygodnie i w sumie jakieś 20 godzin w terenie. Na 2 programie wydaje mi się być płytki, płytszy nawet od optimy a nie o taki sprzęt mi chodziło. Może za mądry jest ten sprzęt dla mnie, za bardzo rozbudowany.

witam
zaczynałem tak jak ty od wersji lite po wgraniu programów z panelu kolegi okazało się że deus stał się tak jak twój hałaśliwy na polu nic nie szło z tym zrobić .podejrzewam że przy wgrywaniu kilku programów naraz coś w oprogramowaniu się zawiesza i takie cuda się dzieją
proponuje wgrać od nowa soft i zrobić modyfikacje z poziomu słuchawek w opcjach dostępnych u mnie to pomogło bez panelu trudno będzie wyżyłować deusa każda gleba przy max nastawach wymaga korekcji w menu expert nastawy z samych słuchawek podałem wcześniej jak chcesz 100% deusa szukaj panelu na stałe :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 10:17 
Chorąży
Chorąży

Dla sprawdzenia możliwości wgrałem soft 2 później wróciłem do 3,2 i na wykopkach zaczął dziwnie się zachowywać , mineralizacja gruntu skakała na max (śledzenie gruntu). Wgrałem ponownie soft 3,2 nie pomogło , wybrałem się do kolegi który miał zainstalowany windows 7 , a ja 8,1 i po tym wgraniu nastapiła znaczna poprawa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 11:45 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Skibens napisał(a):
Panowie czy można coś więcej jeszcze wycisnąć?

-Częstotliwość 12 kHc
- dyskryminacja 0
- balans gruntu ręcznie ustawiany, najczęściej 82, na śledzeniu 84-87
- full tons
- reaktywność 2, expert -1, na zaśmiecone pola 3 na czyste 1
- czułość standardowo 95 jak pole da to 99
- podbicie sygnału 5
siła TX standard nie bawiłem się.
Myślę że to dość mocno wyżyłowane ustawienia, a ja kopie cały czas małe moniaki max 15- 17 cm, oczywiście polmosa lub łuskę to spokojnie z ponad 30 wyciąga. Ale trzeba przyznać że do 15 cm to kosa na moniaki wciąga wszystko jak odkurzacz :h

witam
na ustawieniach podanych cewka 9 powinna widzieć boratynkę 25do30 cm zależy od gleby na której szukasz na 11 powinno być głębiej (reaktywność 1 expert -1)jak tak nie jest zacznij od wgrania softu jeszcze raz
ja mam głębokości jak na filmie
https://www.youtube.com/watch?v=0gbRyvd8lfQ

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]