Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 00:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 364 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Mask 5-opinie
PostNapisane: piątek, 18 września 2015, 21:09 
Major
Major

silencesh napisał(a):
Nie miałem CK, ale w porównaniu z Xterra 705 to na moim terenie ( glina i kupa żelastwa) wymiata.

Jeżeli dobrze zrozumiałem to co napisał silencesh, to posiada ten sprzęt lub widział w akcji, może coś więcej napisze jak się sprawuje w terenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 września 2015, 22:10 
Sierżant
Sierżant

Na razie byłem z nim tylko kilka godzin na łące, ale pierwsze co zauważyłem i co jest dla mnie bardzo dużym plusem w porównaniu do X-705 to to, że ani razu po sygnale na kolor nie wykopałem zardzewiałego żelastwa. W Xterra to była zmora - aż się odechciewało kopać. Czas reakcji też jest o wiele lepszy, a namierzanie o wiele dokładniejsze (cewka spider 9 cali). Ogólnie wykrywacz zrobił na mnie naprawdę dobre wrażenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 21:35 
Sierżant
Sierżant

Dziś kilka godzin w polu - pierwsze sreberko i zero gwoździ - kilkadziesiąt dołków i nie wykopałem ani jednego żelastwa :D . Z pomocą VDI da się odróżnić kapsel/polmos/kulkę od szrapnela( na razie mam 50/50, ale pewnie z czasem będzie lepiej, folię jak na razie VDI pokazuje idealnie ok 20/20 przypadków). Co do zasięgów to monet za głęboko nie kopałem ( średnio 15cm), naboje do mosina wychodziły z 25 - 30cm i raczej to maksymalny zasięg wykrywacza na tej cewce na nie ( spider 9") - sygnał był już słaby, ale powtarzalny i jak najbardziej do kopania. Ciekawe czy spider 12" dawałby pewniejszy odczyt i poprawiłby osiągi jeśli chodzi o głębokość.
Z mankamentów:
- zauważyłem, że kret garreta potrafi rozsynchronizować GM5 - chodzę sobie na maksymalnej czułości znajduję cel - odkładam wykrywacz i włączam kret. Po chwili wykrywka zaczyna popiskiwać. Wyłączenie kreta nie pomaga. Schodzę z czułością na 25 i jest ok.
- poruszanie kablem przy cewce powoduje lekkie popiskiwanie - podobnie jak stukanie w gałęzie. Nie wiem czy to problem z cewką/kablem czy ten wykrywacz po prostu tak ma.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 22:02 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam

Łapiesz kabel na rzepy przy cewce i gnieździe baterii?

Ważna rzecz: Jak wkradają się wzbudzenia - nie schódz z czułości - podnieś cewke do góry i naciśnij Enter (reset) :-)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 22:03 
Kapitan
Kapitan

Widzę, że sprzęt spisuje się w terenie. Ja na 100% zdecydowany jestem na zmianę GM4 na GM5.
Pozostaje mi tylko znaleźć chętnego na mojego GM4 i niezwłocznie kupuję nowszy model :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 22:12 
Sierżant
Sierżant

Dzięki Saku za radę - o resecie nie wiedziałem :)
Złapałem później rzepem kabel przy cewce i było lepiej. Przy gnieździe baterii nie spinałem - zrobię to następnym razem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 06:50 
Plutonowy
Plutonowy

Niech ktoś nagra filmik jak GM4 i GM5 radzą sobie z "gwoździowym testem".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 09:26 
Kapitan
Kapitan

Na YT nie brakuje takich filmików - ja mogę Cię zapewnić, że GM-ski doskonale radzą sobie z tym testem - to ich duży atut - w powiązaniu z szybkością działania stają się potężnym monetkowym orężem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 09:42 
Generał Broni
Generał Broni

Przecież GM-y to typowe monetkowce, więc będą sobie jakoś radzić z kolorem przy żelastwie - lepiej lub gorzej, w zależności od warunków i tego, co jest w ziemi. Podobnie jak inne maszyny o podobnym przeznaczeniu. W terenie zapewne byłoby tak, że raz jedna maszyna "zobaczyłaby" ukryty kolor, a raz inna - w zależności od maszyn, ich ustawień, cewek, gruntu czy lepszego albo gorszego dnia operatora albo czegokolwiek innego... ;)

Ważne jest, czy operatorzy GM-ów nogą wysypywać z tego samego małego dołka i kolor i żelastwo, najlepiej nie jedno... Jeśli tak maja - nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne - tak bym powiedział...

Taki test góździa żelaznego na monecie jest chyba najmniej wiarygodny i powtarzalny, bo NIGDY nawet nie zbliży się do warunków terenowych, a od tego wszystko zależy.

Pomijając już kwestie samych góździ żelaznych (wielkość, materiał, stopień skorodowania, ułożenie, etc...), jak i monet (też materiał, wielkość, stopień skorodowania, etc...) to w warunkach testowych nie ma szans odtworzenia halo gwoździa, co decydująco może wpływać na selekcję i wskazywanie celów.

Nie, żadne tam wydumane "testy" - sprzęt w rękę i wtedy wszystko wiadome... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 11:47 
Moderator
Moderator

tu masz mój stary filmik z testu gm4 i GMP ( oba spisały się bardzo dobrze ) .Na 14cm jest zakopane małe sreberko ( złamane - połówka ) 14mm na 7mm (niebieski kapsel ) , specjalnie przemiatam cewką od strony gwoździa dodatkowo tak macham cewką by nie przez chwilę nie miała pod sobą żelaza , oczywiście to tylko test ale już tu widać że łatwo nie jest a wiele zależy od proporcji żelaza i koloru , ich głębokości i ustawienia .
https://www.youtube.com/watch?v=wmYj5UVPqFc
ciekawostka: niestety z deusem 3.2, 9 cali , full tones , silencer -1 reac. 3 , gb ręczne z korektą, czułość 95-99 , dyskryminacja 0-1 nie udało się wykonac testu bo sygnał monetki był prawie nie do kopania ( jeśli bym nie wiedział gdzie jest to bym nie wkopał ) :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 września 2015, 11:44 
Kapitan
Kapitan

GM4 sprzedany, GM5 zakupiony u Marcina z MS. Jak dotrze intensywne testy na moim testowym zaśmieconym poletku - postaram się zdać relację z użytkowania 5-tki mając odniesienie do 4-ki.
Mam tylko cichą nadzieję, że GM5 będzie tak samo skuteczny jak poprzednik. W sumie będę miał zestaw z dwoma cewkami snajperka + 9cali spider - dla mnie taka konfiguracja jest optymalna. 12-tka za bardzo ciążyła i tracił się komfort podczas użytkowania - a dla mnie poszukiwania to przede wszystkim przyjemność - tym bardziej, że preferuję zaśmiecone dziewicze miejsca, których na Śląsku nie brakuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 września 2015, 15:05 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam. Jak się poznasz trochę z GM5 to daj znać, jestem mocno zainteresowany tym sprzętem jako drugim dla siebie i jednocześnie prezentem na komunie dla mojego 9-letniego syna, który śmiga ze mną po polach ale mój wysłużony Minelab Quattro jest dla niego za ciężki. Tak więc czekam na info czy warto? :))

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 września 2015, 15:31 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Cytuj:
Ważne jest, czy operatorzy GM-ów nogą wysypywać z tego samego małego dołka i kolor i żelastwo, najlepiej nie jedno... Jeśli tak maja - nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne - tak bym powiedział...

Jak najbardziej zdarza się wykopać z jednego dołka kolor w towarzystwie żelaza. Wówczas z GM 4 wydobywają się dwa różne sygnały w jednym czasie, jeden sygnał jest na kolor, drugi na żelazo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 września 2015, 19:00 
Kapitan
Kapitan

Potwierdzam - sygnał mieszany jednoczesny - wówczas zdarza się, że kolor zalega obok żelaza - to jest też typowe wskazanie dla skorodowanego żelaza albo stopów metali zawierających żelazo. Dla niektórych sygnał absolutnie nie kopalny, inni kopiąc takie sygnały wypychają kieszenie monetkami :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 września 2015, 21:16 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Przy GM sugeruję zjechać z dyskryminacją na 1, po jakimś czasie kolor nie do pominięnia, natomiast skorodowane żelazo do rozpoznania w 90% .. plus wzrost zasięgu oraz lepsza separacja.
Przy okazji mam pytanko, chodzę głównie na 9" 18kHz, czy ma ktoś doświadczenia z konfiguracją 12" 8kHz zWD, chodzi mi głównie o czyste miejsca, strata zasięgu na drobiazgi (wielkości denarka) vs wzrost na większe obiekty jak to wygląda w praktyce i kolejne (żeby było jednak w temacie:) czy GM5 ma jakąś przewagę nad GM4 prócz ekranu?
darz dół

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 364 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]