zeppo035 napisał(a):
Skibens napisał(a):
Panowie czy można coś więcej jeszcze wycisnąć?
-Częstotliwość 12 kHc
- dyskryminacja 0
- balans gruntu ręcznie ustawiany, najczęściej 82, na śledzeniu 84-87
- full tons
- reaktywność 2, expert -1, na zaśmiecone pola 3 na czyste 1
- czułość standardowo 95 jak pole da to 99
- podbicie sygnału 5
siła TX standard nie bawiłem się.
Myślę że to dość mocno wyżyłowane ustawienia, a ja kopie cały czas małe moniaki max 15- 17 cm, oczywiście polmosa lub łuskę to spokojnie z ponad 30 wyciąga. Ale trzeba przyznać że do 15 cm to kosa na moniaki wciąga wszystko jak odkurzacz :h
witam
na ustawieniach podanych cewka 9 powinna widzieć boratynkę 25do30 cm zależy od gleby na której szukasz na 11 powinno być głębiej (reaktywność 1 expert -1)jak tak nie jest zacznij od wgrania softu jeszcze raz
ja mam głębokości jak na filmie
https://www.youtube.com/watch?v=0gbRyvd8lfQWitam dziś zrobiłem test Deusa na 1 Silber Grosh, uważam że to taka fajna przeciętna moneta do testów. Ziemia nasączona po deszczach lekko gliniasta, niby średnie zanieczyszczenie żelastwem, na dyskryminacji do 2 cisza ale po przeskoczeniu na 0 szaleństwo wskazań na żelazo. Nie wiem o co chodzi czy też tak macie, pole niby średno zaśmiecone, a na dysk 0 nie ma przemiecenia cewką żeby nie było "bum bum". Niestety wynik jaki uzyskałem to tylko 17 cm, powtarzalny jednoznaczny na wyświetlaczu 99. Max zasięgu to 21 cm ale sygnał mieszał się z zakłóceniami, nigdy bym go nie kopał. Z ciekawostek to mogę dodać że sygnał na expert -1 i 0 był identyczny. Najbardziej czytelne wskazania jednak nie dał full tons a dyskryminacja między 2-5. Chciałbym mieć takie zasięgi jak w tym filmiku ale uważam że to ściema.
Koledzy ustawienia macie podane w cytacie, zmieniałem tylko reaktywność i dyskryminację. Próbowałem tylko na 12 kHz ale to podobno najgłębsza częstotliwość na średnie moniaki. 17 cm szału nie ma ale po testach parę kroków dalej wpadła moja pierwsza łezka :) . Mam prośbę ostatnie trzy poletka na dysk.0 próbując dostroić cewkę ręcznie i tak przykładowo, do ok 82 pompując cewką mam sygnał taki żelazny (bum bum) schodzę niżej ok 77 i jest wysoki Pik Pik czyli niby ok, pompuję w górę aż przestanie pikać i ne będzie "bum bum" czyli idealne dostrojenie gruntu, wychodzi np 80 ( mam nadzieję że nie namieszałem zbytnio). No i ok cieszę się że, jest super ale daję dwa kroki i sprawdzam pompuję i znowu "Bum Bum" lub "Pik Pik" szału można dostać. Zaznaczę że dzieje się to tylko na dysk. 0 jak dam np 2 te żelazne sygnały znikają? Czy mógłby ktoś sprawdzić czy u niego taki efekt występuje. Dodam jeszcze że pola mają taką dziwną "rudą" fakturę, czyżby jakaś ruda żelaza tak wpływała na Deusa? A dziś to w ogóle oszalał, któryś z kolegów to opisywał, każde machnięcie cewki w skrajnym położeniu (lewo) Deus się odzywał jakimiś piknięciami.