Teraz jest niedziela, 12 października 2025, 14:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 12:55 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam kolegów, pytanie z innej serii, jaka sztyca nieoryginalna będzie pasować do deusa??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 13:28 
Starszy Sierżant Sztabowy

zeppo035 napisał(a):
Skibens napisał(a):
Panowie czy można coś więcej jeszcze wycisnąć?

-Częstotliwość 12 kHc
- dyskryminacja 0
- balans gruntu ręcznie ustawiany, najczęściej 82, na śledzeniu 84-87
- full tons
- reaktywność 2, expert -1, na zaśmiecone pola 3 na czyste 1
- czułość standardowo 95 jak pole da to 99
- podbicie sygnału 5
siła TX standard nie bawiłem się.
Myślę że to dość mocno wyżyłowane ustawienia, a ja kopie cały czas małe moniaki max 15- 17 cm, oczywiście polmosa lub łuskę to spokojnie z ponad 30 wyciąga. Ale trzeba przyznać że do 15 cm to kosa na moniaki wciąga wszystko jak odkurzacz :h

witam
na ustawieniach podanych cewka 9 powinna widzieć boratynkę 25do30 cm zależy od gleby na której szukasz na 11 powinno być głębiej (reaktywność 1 expert -1)jak tak nie jest zacznij od wgrania softu jeszcze raz
ja mam głębokości jak na filmie
https://www.youtube.com/watch?v=0gbRyvd8lfQ

Zrobiłem mały test na boratynkę przy takich ustawieniach (cewka 11):
Dysk 0 Pełne tony
czułość 99
częst 18k
poz.żel.3
reakt 1 wyciszacz -1
sygnał aku 5 przesterowanie 1
notch 00-00

Wynik był dość kiepski 17cm na dodatek dołek nie był nawet zasypany. Odczytu na wyświetlaczu nie było a dźwięk był mocno zastanawiający czy kopać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 13:44 
Plutonowy
Plutonowy

BROMBA napisał(a):
Dysk 0 Pełne tony
czułość 99
częst 18k
poz.żel.3
reakt 1 wyciszacz -1
notch 00-00

Wynik był dość kiepski 17cm na dodatek dołek nie był nawet zasypany. Odczytu na wyświetlaczu nie było a dźwięk był mocno zastanawiający czy kopać.

CO XD

mój fisher pociągnął wczoraj boratynkę na głębokości większej o kilka cm niż długość pinpointera makro, przy bardzo ładnym sygnale, i to w zwykłym trybie DE, który jest praktycznie najpłytszy :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 13:57 
Pułkownik
Pułkownik

BROMBA napisał(a):

Dysk 0 Pełne tony
czułość 99
częst 18k
poz.żel.3
reakt 1 wyciszacz -1
notch 00-00

Ciekawe, mi w takich testach do 21-23 cm łapało boratynkę w przyjaznej glebie ale częstotliwość 11k, dyskryminacja:2, 4 tony.
grunt jak miałeś ustawiony? jaka była gleba- pole orne z ciemną ziemią albo gliniasta czerwona?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 14:55 

Kawałek nie użytku przy polu, żółty piasek z domieszką czerwieni trochę zmineralizowany (4 może 5 kresek). GB nie pamiętam ale coś ko 82.
A co ciekawe po boratynce zrobiłem test ze sreberkiem 3gr Ferdynanda Wielkiego ( przy znalezieniu Deus bił na 40-ce )
I wynik był taki sam tyle że już dołek był zakopany ale wszystko było to samo co z boratynką.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 15:33 
Pułkownik
Pułkownik

Nie wiem jak wy z tym gruntem tak nisko schodzicie., ja na cewce 11" to nie mogę zejść poniżej 86 żeby dało się komfortowo chodzić.
Dziwią mnie te rozbieżności testów, jedni widzą boratynkę na 25cm inni na 17cm a niby ten sam sprzęt i ta sam cewka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 15:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

zeppo035 napisał(a):
keniou napisał(a):
Nie dowiemy się chyba niczego więcej w temacie tabelki. Czy przy dyskryminacji 20 czy jak w wersji z panelem 2.0 deus na zaśmieconym terenie się zatyka? W sensie wydaje sygnały jakby się jąkał, zacinał, przeskakiwał ? Chyba potrzebuję dużo czasu żeby to ogarnąć. Mam tez problem z gruntem bo nie wiem kiedy jest ok.

na zatykanie spróbuj multitonu a gb po prostu wypompuj w p10 i wpisz do używanego

Czy multitonu mogę używać na każdym z fabrycznych programów np. 2 gmp ? Czy muszę specjalnie coś jeszcze zmieniać w ustawieniach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 15:44 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

jwaldek napisał(a):
Nie wiem jak wy z tym gruntem tak nisko schodzicie., ja na cewce 11" to nie mogę zejść poniżej 86 żeby dało się komfortowo chodzić.
Dziwią mnie te rozbieżności testów, jedni widzą boratynkę na 25cm inni na 17cm a niby ten sam sprzęt i ta sam cewka

Z tego co wysłuchałem na kanale xp na youtu.. to zmiana gruntu nie wpływa na głębokość wykrywacza a na forum wyczytałem, że jest zupełnie odwrotnie. Na pewno na standardowym programie gmp deus jest dość płytki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 16:02 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

rizar napisał(a):
BROMBA napisał(a):
mój fisher pociągnął wczoraj boratynkę na głębokości większej o kilka cm niż długość pinpointera makro, przy bardzo ładnym sygnale, i to w zwykłym trybie DE, który jest praktycznie najpłytszy :o

Sygnał zależy od stanu monety, głębokości zalegania a przede wszystkim od jej ułożenia w glebie. Twoja boratynka najwidoczniej leżała na płasko w ziemi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 16:09 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

witam mam pytanie do posiadaczy deusa a mianowicie mam ta wersję ze słuchawkami i panel od słuchawek przeczepiłem na mocowanie i teraz tak : chodze po polach grunt na 85-83 ,dyskryminacje na 5 ,czułość na 99 ,częstotliwość 12khz -> znalazłem srebrną gwiazdę i guzik głębokość ok 10 cm - i na wyświetlaczy pokazywało ok 50-60 - ale jak sygnał mam np. 1-4 i mocny dźwięk to kopać czy olewać bo prawie w wiekszości mam od 1 do 4 ale czasami słabszy sygnał - tylko jakbym patrzył na sygnał to musiałbym ryć wszędzie... jak optymalnie ustawić to wszystko ? tak bym nie wyjmował śmieci ?
czytam instrukcję wszystko pięknie fajnie ale co do ustawień zero ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 16:54 
Generał Broni
Generał Broni

keniou napisał(a):
Z tego co wysłuchałem na kanale xp na youtu.. to zmiana gruntu nie wpływa na głębokość wykrywacza a na forum wyczytałem, że jest zupełnie odwrotnie.

I dobrze wyczytałeś na forum.

misior napisał(a):
Sygnał zależy od stanu monety, głębokości zalegania a przede wszystkim od jej ułożenia w glebie.

I jeszcze paru innych czynników, włączając w to lepszy albo gorszy dzień operatora sprzętu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 19:45 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

a wiec tak wyszedłem próbie w pole ustawienia dałem takie jak podał kmi kolega : ustaw grunt na 85-83 ,dyskryminacje na 20 ,czulosc na 99 ,częstotliwość 12khz

i teraz tak jak natchnąłem się na cokolwiek metalowego przedział na konsoli od 60 do 99 ale miałem momenty gdy wskazywało np 5 i był mocny sygnał ...
nie wiem jak to jest od ilu (na kosoli kopać?) czy tylko od np sygnału ?
raz miałem tak ,że wskazywało mi na kawałek bryły rozłupałem ją na 3 na jednym kawałku wskazywało 96 - po rozłupaniu go i roztarciu nic tam nie było ?
wiem ,że np 4-8 militarka / 12-18 moneciaki i mniejsze elementy.
ale wkurza mnie ciągłe pipkanie chciałbym by pipkało dopiero jak coś będzie na konkrecie ...
musze poszukać ustawień na lat,pole, łąkę itp... jak dawać dyskryminacje , czułość gruntu itp...
bo te kanały od 1 do 10 w standardzie są dobre ? czy o kont dupy ? są 3 programy gdzie mogę sam zmienić ustawienia 11,12,13

a stroiłem wykrywacz na środku pola, w oddali były linie wysokiego napięcia ...
i teraz jescze jedno pytanko czy jak mam 3 tones to zmienic na inne lepiej ? czy chodzić na słuch czy na częstotliwość tego co pokazuje na panelu ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 20:09 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

poczytaj wątek większość twoich problemów jest tu opisana

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 20:14 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

keniou napisał(a):
zeppo035 napisał(a):
keniou napisał(a):
Nie dowiemy się chyba niczego więcej w temacie tabelki. Czy przy dyskryminacji 20 czy jak w wersji z panelem 2.0 deus na zaśmieconym terenie się zatyka? W sensie wydaje sygnały jakby się jąkał, zacinał, przeskakiwał ? Chyba potrzebuję dużo czasu żeby to ogarnąć. Mam tez problem z gruntem bo nie wiem kiedy jest ok.

na zatykanie spróbuj multitonu a gb po prostu wypompuj w p10 i wpisz do używanego

Czy multitonu mogę używać na każdym z fabrycznych programów np. 2 gmp ? Czy muszę specjalnie coś jeszcze zmieniać w ustawieniach?

tak multitonu możesz używać na wszystkich programach najlepiej z dyskryminacją 0 tylko dżwięków masa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 20:28 

misior napisał(a):
rizar napisał(a):
BROMBA napisał(a):

Sygnał zależy od stanu monety, głębokości zalegania a przede wszystkim od jej ułożenia w glebie. Twoja boratynka najwidoczniej leżała na płasko w ziemi.

Zgadza się podczas testu ułożyłem ją na płasko, podejrzewam że gdybym położył ją na sztorc w ogóle patyk jej by nie widział.

Dziś wbiłem Skibensa z uwagami Zeppo035 na 50 groszy teraźniejszych, głębokość 25cm no może 30cm ale to max.
Skibens napisał(a):
Panowie czy można coś więcej jeszcze wycisnąć?

-Częstotliwość 12 kHc
- dyskryminacja 0
- balans gruntu ręcznie ustawiany, najczęściej 82, na śledzeniu 84-87
- full tons
- reaktywność 2, expert -1, na zaśmiecone pola 3 na czyste 1
- czułość standardowo 95 jak pole da to 99
- podbicie sygnału 5
siła TX standard nie bawiłem się.
Myślę że to dość mocno wyżyłowane ustawienia, a ja kopie cały czas małe moniaki max 15- 17 cm, oczywiście polmosa lub łuskę to spokojnie z ponad 30 wyciąga. Ale trzeba przyznać że do 15 cm to kosa na moniaki wciąga wszystko jak odkurzacz :h

witam
na ustawieniach podanych cewka 9 powinna widzieć boratynkę 25do30 cm zależy od gleby na której szukasz na 11 powinno być głębiej (reaktywność 1 expert -1)jak tak nie jest zacznij od wgrania softu jeszcze raz
ja mam głębokości jak na filmie
https://www.youtube.com/watch?v=0gbRyvd8lfQ

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]