Teraz jest sobota, 27 czerwca 2026, 14:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: wykrywacz piszczy na kamienie..........
PostNapisane: środa, 12 listopada 2003, 23:17 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Jestem poczatkujacy wiec prosze o wyrozumialosc:))błąd ortograficzny!!! czy to zle czy dobrze ale kopiąc w ksiażu wykrywacz ragowal na kamienie<na niektore przynajmniej>......... nawet przy czulosci na min i dyskryminacji na max<mam rutus firsta> co bardzo wpienialo bo kopalem aby wydobyc .......kamien błąd ortograficzny!!! czy to cos z wykrywka czy te kamienie zawieraly az tyle rudy czegos aby wzbudzic indukcje......... pozdrawiam i zycze owocnych poszukiwan:) :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2003, 00:30 
Weteran
Weteran

temat wielokrotnie poruszany, poszukaj na forum
ale zawsze może być to też meteoryt :) - też sporo info na forum

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2003, 00:30 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Niektore kamienie (minerały) moga zawierac metale wiec wykrywacz moze piszczec. Natomiast trudno mi powiedzec jak RUTUS zachowuje sie przy takich ustawieniach na tego tupu materialy - nie mialem okazji go ogladac... jednak gratuluje zakupu moim zdaniem przynajmniej z tego co wiem od strony technicznej wykrywki to chyba najciekawszy wykrywacz w tej klasie cenowej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2003, 10:01 
Specjalista
Specjalista

Witam!

Też mam RUTUSA i także zaobserwowałem podobne zjawisko, jednak nie wszędzie (tak prawdę mówiąc tylko w jednym miejscu w moich okolicach). Być może w niektórych okolicach są kamienie (oczywiście nie wszystkie) z zawartością jakiś rud? W moim przypadku przy "zamiataniu" cewką kamienie te dawały sygnał, ale przy wciściętym pin-poincie nie sposób było namierzyć przedmiot i w takim przypadku po prostu rezygnowałem z kopania. Nie zaobserwowałem też by regulacją czułości lub dyskryminacji dało się wyeliminować to zjawisko (nie przeprowadzałem co prawda zbyt wiely prób, gdyż we wspomnianym miejscu byłem raptem ze dwa razy i to krótko, a prócz kamieni było na polu sporo metalu choć nie takiego jakbym chciał).

pozdrawiam
wilhelm6

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2003, 21:55 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam!
Niektóre kamienie mają właściwości magnetyczne i o ile w wykrywaczach statycznych nie ma z tym problemu to wykrywacze dynamiczne reagują na kamienie. ( no moze nie wszystkie :) Nowe rutusy ( czyli juz trzecia wersja ) mają już pokretło grunt które eliminuje ten problem , a rutus plus dodatkowo specjalny cyfrowy algorytm ( włączany i wyłączany przez uzytkownika, bo maszyna nie moze decydować za poszukiwcza) który dodatkowo eliminuje kamienie.
pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2003, 00:05 
Weteran
Weteran

...a jutro premiera nowego Rutusa...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2003, 19:27 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dzieki za odpowiedz:)) te kamienie zeczywiscie byly radzawe pewnie zawieraly rude zelaza...... ach gdyby mnie bylo stac na nowego rutusa....hehehhe pozdrawaim

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 listopada 2003, 17:34 
Szeregowy
Szeregowy

Witam
Rutus First ma tę właściwość - reaguje w spesyficzny sposób na kamienie zawierające
domieszkę metali (m.in. granity, bazalty) również koks, żużel itp. materiały, dające, jak przypuszczam efekt wiroprądowy. Koledzy we wcześniejszych postach słusznie zauważyli "dziwny" związek pinpointu z reakcją wykrywacza na kamień - piszczy OBOK kamienia . Zauważyłem też, że wciskając pinpoint w okolicy kamienia można łatwo doprowadzić do wzbudzenia wykrywacza, tak że piszczy z podniesioną do góry cewką. Wtedy dokładnie nad kamieniem (z cały czas wciśniętym pinpointem!) CICHNIE. Obecnie nie mam najmniejszych problemów ze stwierdzeniem, czy znalazłem kamień czy żużel i z jego dokładną lokalizacją. Meteoryt raczej nie da takiej reakcji -posiada wysoką zawartość żelaza i niklu - da chyba czysty sygnał na "małej" dyskryminacji.
Pozdrawiam
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2005, 11:16 
Generał Broni
Generał Broni

No ja raz trafiłem na miejsce gdzie faktycznie było sporo kamieni, o jakich piszą autorzy powyżej. Tyle że zauważyłem jeszcze jedną rzecz: jeżeli macha się tylko nad takim miejscem rutus first faktycznie je łapie, ale daje na nie sygnał tylko przy przemiataniu w jedna stronę. Pin-point rzeczywiście całkowicie głupieje w tym przypadku i jeżeli włączy się go nad takim kamieniem, to piszczy po podniesieniu nad ziemię, a przestaje gdy z powrotem najedzie się sonda nad ów kamień, także bardzo prosto odróżnić je od metalu, który daje sygnał przy przemiataniu w obie strony.
Rutus, piszesz, iż wpływ takich kamieni można zlikwidować balansem gruntu(ja musiałem dać na 9 żeby tych pojedynczych sygnałów nie było, normalnie przy 5-6 wykrywacz nie reagował na glebę), tylko że wtedy praktycznie balans gruntu będzie dostrojony nie pod glebę, ale pod kamienie- czy w ten sposób nie traci się zbyt dużo zasięgu, bo Mrand niedawno pisał, że źle skompensowany grunt to do 15% mniejszy zasięg?

No i jeszcze odnośnie ustawiania balansu gruntu w First, bo cały czas mam wątpliwości(szukałem, instrukcje czytałem, ale do końca nie wiem- zresztą chyba nie tylko ja): Jeżeli na początku pracy mam balans ustawiony po środku(czyli na 5) i przy zmianach wysokości wykrywacz nie daje żadnego sygnału to powinienem zostawić to ustawienie czy zmniejszać ustawienie w stronę kondens, aż zacznie reagować na te zmiany, i potem ustawić go trochę bardziej w stronę magnet tak żeby nie reagował na te zmiany, ale był prawie na styk?
Czy może mam na początek pracy ustawić balans maksymalnie na kondens i powoli jechać w górę?
No i jak ustawić balans, jak przy obu skrajnych ustawieniach wykrywacz nie reaguje zupełnie na grunt?

Ostatnio edytowano wtorek, 9 sierpnia 2005, 09:04 przez Polak, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2005, 16:26 
Radkoff Pierwszy Wielki

Ciacho napisał(a):
Prosze nie wprowadzac czytajacych w bląd!!!!!!

"wykrywacze dynamiczne reagują na kamienie" - owszem niektore ze starych zachodnich wykrywaczy dynamicznych reaguja na kamienie magnetyczne (lata produkcji 70-80te). Za to wszystkie ktore dotej pory wyszly z firmy rutus.

Ciacho, ty chyba sobie krzywdę rutusem zrobiłeś.

Mi się tylko raz wzbudził na kamień... ale jak miał się nie wzbudzić...
Na lubelszczyźnie kamienie posiadają kryształy kolorowych metali wielkości kostki do gry...
Ciekawe, że zagraniczne wykrywki tego nie łapią...

Ta sztuka ma 15 cm.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2005, 17:47 
Porucznik
Porucznik

Ciacho napisał(a):
Rutusie, Prosze nie wprowadzac czytajacych w bląd!!!!!!

... to zadne krecenie galkami strojenia gruntu nie pomoze.

Kolego Ciacho, Proszę nie wprowadzać czytających w błąd!!!!!!

pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2005, 19:04 
Kapral
Kapral

Radkow1 gdzie to wykopałeś? :)
Jestem z Lublina i na Lubelszczyźnie szukam w różnych rejonach, ale nigdy nie miałem sygnału na kamień.
Wiem natomiast,że przed poszukiwaniami wielu początkujących poszukiwaczy nie używa balansu gruntu i wtedy wykrywacz piszczy na różne rzeczy. A ustawienie balansu gruntu ma kluczowe znaczenie w poszukiwaniach,gdyż od tego zależy zasięg i poprawna praca wykrywacza.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 17:02 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam!
Byłem kilka dni poza domem dlatego dopiero teraz moge coś napisać.
Po pierwsze to przydałby się jakiś artykuł omawiający te zagadnienia bo niestety nie każdy siedzi głęboko w tych sprawach ( bo nie musi ) i w ten sposób własnym życiem żyją obiegowe opinie nie zawsze zgodne z prawdą lub nie całą prawdę omawiające.
W pewien sposób w ograniczonym zakresie starałem się opisac problem na forum "O" .
Wszystkie detektory jednoczestotliwościowe typu VLF opierają sie na tej samej fizycznej podstawie działania. W KAŻDYM tego typu wykrywaczu ( czyli statycznym all metal , statycznym z dyskryminacją i dynamicznym z dyskryminacją ) jeśli sondę zblizymy do jakiegokolwiek obiektu o własnościach magnetycznych ( kamienie magnetyczne , ferryt ,grunt , stal ) lub przewodzących prąd ( stal , wszelkie metale kolorowe , grunt ,koks , słona woda , i inne elektrolity ) to w sondzie tego wykrywacza pojawi się pewien sygnał. W tej sytuacji od elektroniki wykrywacza ( a więc także od bierzących ustawień ) zależy jego reakcja na te przedmioty. W niektórych detektorach i przy niektórych ustawieniach reakcja nie bedzie słyszana przez uzytkownika , a w innych będzie słyszana.
Wybaczcie, że nie bedę opisywał wszystkich reakcji dla wszystkich znanych mi wariantów wykrywaczy po kolei ale objętość wypowiedzi przekroczyłaby zdrowy rozsądek.
Generalnie zarówno statyczny jak i dynamiczny wykrywacz w zależności od ustawionego poziomu dyskryminacji będzie wykrywał obiekty przewodzące. Napisałem generalnie bo modeli wykrywaczy jest b. dużo i w zależności od poziomu dyskryminacji ( lub jej braku ) oraz czułości wasz wykrywacz moze pewnych przedmiotów nie wykrywać.
Jeśli chodzi o przedmioty magnetyczne to statyczne wykrywacze jeśli pracujemy z dyskryminacją bedą milczały lub cichły. Statyki w trybie all metal mogą takie przedmioty wykrywać , nie reagować , lub cichnąć w zależności od położenia pokrętła grunt.
Jeśli przedmiot magnetyczny przesuniemy pod sondą wykrywacza dynamicznego pracującego z dyskryminacją to w zależności od konstrukcji wykrywacza , i ustawienia pokrętła gruntu wykrywacz może zareagować na kamień.Generalnie taka reakcja bedzie objawiała się podwójnym rozmytym dźwiękiem .
W tej chwili jest na rynku co najmniej kilka wykrywaczy różnych firm które reagują takim wykryciem kamieni ( w zależności od ustawienia gruntu ) nazwy celowo pomijam bo nie mam ochoty starć z ich krajowymi dysktrybutorami.

pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]