Hans napisał(a):
Dziękuję, zawsze to lepiej być w zgodzie z prawem, szczególnie prawem miejscowym które jest egzekwowane przez Pana Zbynia.
Mam nadzieję że Pan Zbynio to miły człowiek i pomimo odgrażania się nie każe płacić opłaty klimatycznej i sama winietka na wykrywce wystarczy.
A Ty 111 będziesz kopał w okolicy?
Jasne, że będę kopał - jeśli nie będzie naklejonej winiety to będę zmuszony kopać gdzie popadnie- nie tylko po nerkach :)
Niestety swoje wakacje nad morzem już zaliczyłem. Ale dla zachęty krótki opis poszukiwań:
Wybierając się do Chorwacji gdzie wybrzeże jest skaliste i nie przjazdne wykrywkom, po dłuższym namyśle jednak wykrywacz ze sobą zabrałem.
Przez dwa tygodnie służył z przymocowanymi latarkami jako stojąca lampa. Wybrzeże, że fuu i wino dobre - więc funkcji tej nie zmieniałem.
ale ostatniego dnia postanowiłem, że chociaż dla zdjęć trzeba się będzie przejść i coś w kamieniach pogrzebać.
Jako kulturalny poszukiwacz zapytałem kierownika campingu, czy można się pokręcić na okolicznej "niby plaży" z takim czarnym urządzeniem. Lecz niestety nie bardzo on wiedział o co chodzi i dopiero druga z kolei poproszona osoba wyjaśniła mu co i dlaczego. Wówczas pan z rozbrajającą szczerością i nader inteligentnym wyrazem twarzy stwierdził, że cyt: tutaj nie potrzeba, bo tu nie było wojny. I tak zostałem saperem :)
Darowałem sobie dalsze rozmowy i poszedłem przeskanować pas żwiru 4x15m .
W ciągu 30 min udało mi się wyjąć kilkanaście monetek, 90% pochodzenia jugosłowiańskiego co pozwala mi stwierdzić, że przez ostatnie kilkanaście lat nie było tam nikogo z w.y.k.r.y.w.k.ą !!!
Gdybym nic nie znalazł to przeciwnie niż w Polsce byłbym ucieszony, a tak jestem zawiedzony, że wykrywacz robił tylko za lampę.
Tak więc zawsze warto spróbować.
A co do Zbynia to zacytuję z poprzedniego wątku:
Policja i Straż Graniczna - też już w cenie. Nie ma tylko układu z włodarzami miejsc chronionych(wydmy, parki narodowe, itp.)
No i jakie jawne ? Forum czyta tylko kilkaset osób, a te "ogórkowe" wątki już tylko nieliczni wytrwali...:)
pzdr 111