Teraz jest czwartek, 21 sierpnia 2025, 03:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1572 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 105  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: deus v4 co wiemy
PostNapisane: czwartek, 5 listopada 2015, 10:33 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Coż całkiem możliwe że taka opcja będzie. Właśnie rozebrałem panel żeby zobaczyć co w nim siedzi i faktycznie jest tam chip firmy nordic NRF24L01. Zastanawiam się jak rozwiążą połączenie z cewką i smartfonem naraz.Także zwracam honor koledze :oops:
Ciekawa w sumie opcja może być z tą mapą znajdek .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 listopada 2015, 10:44 
Kapitan
Kapitan

szychor napisał(a):
Coż całkiem możliwe że taka opcja będzie. Właśnie rozebrałem panel żeby zobaczyć co w nim siedzi i faktycznie jest tam chip firmy nordic NRF24L01. Zastanawiam się jak rozwiążą połączenie z cewką i smartfonem naraz.Także zwracam honor koledze :oops:
Ciekawa w sumie opcja może być z tą mapą znajdek .

tu nie chodzi o mape znajdek !!! tylko mapę (mapping) czyli tak jak by kopiowanie parametrow detekcyjnych danego znaleziska takich jak przewodnosc (identyfikacja)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 listopada 2015, 11:43 
Generał Broni
Generał Broni

Deus będzie podsyłał do smartona dane o znaleziskach, a smartfon na podstawie GPS-u s będzie robił mapę miejscówki z zaznaczaniem miejsca znalezienia danego obiektu ("a target map of the site detected"). Jeśli dodadzą możliwość dopięcia do punktu znalezienia dodatkowo fotki (a pewnie będzie taka opcja), to chylę czoła - byłaby pełna archiwizacja znalezisk.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 listopada 2015, 21:30 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

zapowiada się całkiem ciekawie mam nadzieję że będzie trochę głębszy i panel z regulacją podświetlenia i głośności

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 listopada 2015, 21:48 
Generał Broni
Generał Broni

No, przy pracy wieloczęstotliwościowej, częstotliwości od 10kHz i cewce elipsie to szału w zasięgu bym się nie spodziewał (zwłaszcza na silnie zmineralizowanych gruntach). On wygląda jak ewidentnie ukierunkowywany na jakąś drobną drobnicę... albo czegoś bardzo zasadniczego jeszcze nie wiadomo...

Inna rzecz, że dobra elipsa nie jest zła - ja zawsze powtarzam, że moja mała CC elipsa (23") w Optimie Rutusa jest dla mnie o wiele skuteczniejsza od dużej DD (29") - i to zarówno na polu, nie mówiąc o lesie... Nie dociekam, dlaczego tak jest, ale jest... pomimo tego, że DD jest b. dobra i w ogólności ewidentnie głębsza i szersza od malucha... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 listopada 2015, 21:50 
Pułkownik
Pułkownik

Jeśli to wifi będzie aktywne i smartfon będzie się komunikował to teoretycznie nawet samemu da się napisać już dowolne oprogramowanie po stronie smartfonu. Była by to ciekawa opcja

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 listopada 2015, 22:06 
Generał Broni
Generał Broni

Zaraz - ta nowa cewka jest nazywana 'elipsa' - ale jaka: koncetryk eliptyczny czy DD w formie elipsy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 listopada 2015, 22:08 
Generał Broni
Generał Broni

Do Deusa nie ma żadnego koncentryka więc i elipsa pewnie na pewno będzie DD.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 listopada 2015, 22:25 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

_cheetah_ napisał(a):
No, przy pracy wieloczęstotliwościowej, częstotliwości od 10kHz i cewce elipsie to szału w zasięgu bym się nie spodziewał (zwłaszcza na silnie zmineralizowanych gruntach). On wygląda jak ewidentnie ukierunkowywany na jakąś drobną drobnicę... albo czegoś bardzo zasadniczego jeszcze nie wiadomo...

Inna rzecz, że dobra elipsa nie jest zła - ja zawsze powtarzam, że moja mała CC elipsa (23") w Optimie Rutusa jest dla mnie o wiele skuteczniejsza od dużej DD (29") - i to zarówno na polu, nie mówiąc o lesie... Nie dociekam, dlaczego tak jest, ale jest... pomimo tego, że DD jest b. dobra i w ogólności ewidentnie głębsza i szersza od malucha... ;)

na cewce 9 na 12k i rea 1 przyrost głębokości jest jest spory w porównaniu z 18k to na 10k powinno być głębiej a skoro cewka ma pracować na kilku częstotliwościach to powinno być głęboko i czuło na drobinki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 listopada 2015, 22:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

Opcja komunikacji wykrywacza ze smartfonem jest jak dla mnie smakowita. Pomoże mi to znacznie w katalogowaniu znalezisk. Zastanawiam się jaka będzie cena pinpointera strzelam, ze ok 1000zl.. Obecny fajny ale gryzie sie z 2 najwyższą częstotliwością :/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 listopada 2015, 22:52 
Major
Major

sieni napisał(a):
Opcja komunikacji wykrywacza ze smartfonem jest jak dla mnie smakowita. Pomoże mi to znacznie w katalogowaniu znalezisk.

Spoko sprawa :) tylko jak nas :cop namierzą to już na bank się nie wyprzemy niczego :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 listopada 2015, 22:53 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

sieni napisał(a):
Opcja komunikacji wykrywacza ze smartfonem jest jak dla mnie smakowita. Pomoże mi to znacznie w katalogowaniu znalezisk. Zastanawiam się jaka będzie cena pinpointera strzelam, ze ok 1000zl.. Obecny fajny ale gryzie sie z 2 najwyższą częstotliwością :/

Pin-pointer ponoć około 300 euro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 listopada 2015, 23:27 
Generał Broni
Generał Broni

zeppo035 napisał(a):
na cewce 9 na 12k i rea 1 przyrost głębokości jest jest spory w porównaniu z 18k to na 10k powinno być głębiej a skoro cewka ma pracować na kilku częstotliwościach to powinno być głęboko i czuło na drobinki

Te 10kHz to raczej widziałbym jako odpowiednik 8kHz, ale to bez większego znaczenia - wszystko zależeć będzie od tego, jaka to będzie cewka, bo może być znacznie różniąca się możliwościami od obecnych modeli - in plus...

A z tą pracą wieloczęstoliwościową to wcale nie jest tak, że jak się włączy 4f to ma się od razu głębiej - powiedzmy, że na dzień dobry to ma się płycej niż dla 1f - vide Spectra. 4f to głównie lepsza identyfikacja, ucieczka od zakłóceń (również od mineralizacji), no i bardziej wyrównana czułość na obiekty o różnej wielkości.

Tak naprawdę to 4f byłoby w pełni, gdyby dorobili hodograf, bo przy takim kombajnie to wręcz nie wypada, żeby nie było...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 listopada 2015, 23:41 
Generał Broni
Generał Broni

Więcej częstotliwości daje np. w Minelabie niezmienne ID w zależności od mineralizacji gleby.
Z jednoczęstotliwościowcami bywa zmiennie - inna gleba inne ID.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 listopada 2015, 00:32 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Widzę, że wyśmiewany GPS i system Echange Minelaba okazuje się przydatną opcją. Tam dane są zapisywane w urządzeniu, tu będą w smartfonie.

Prawda jest taka, że dobre katalogowanie i namierzanie pozwala zbadać stanowisko i jeszcze więcej z niego wycisnąć. Sprawdzone w z autopsji.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1572 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 105  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]