Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 20:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 19:41 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

W uzupełnieniu wypowiedzi kolegi Prymka dodam tylko, że wszystko co miałem do powiedzenia na ten temat napisałem w swoim poprzednim poście.. i taka jest prawda kolego który znowu wyciągasz mnie do tablicy.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 21:31 
Generał Brygady
Generał Brygady

Skibens napisał(a):
.. Podobno Mask5 ma tę opcję i lepiej sobie radzi :o

Nie wiem dlaczego atakujecie kolegę.. Odniósł sie do tej wypowiedz i tyle. Czy juz w każdym miejscu w Internecie na wszystkich forach musi być tyle złośliwości i jadu? Malo wam problemów? Wyluzujcie troche. Sam jestem ciekaw jak działa ten x y plot na obu maszynach. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 22:42 
Major
Major

Raczej benekpe odniósł się do testu z gwoździem ale w sumie to nie jest ważne. Wątek ustawienia ale mimo wszystko jestem otwarty na opinie innych użytkowników o innych detektorach,a najlepsze są porównania :666 , sam jakoś nie jestem przywiązany do sprzętu i często czytam wątki o innych maszynach. Może trzeba zrobić nowy wątek porównywarka wykrywaczy filmy :lol: . Jeżeli chodzi o filmik benka to szacun Goldi ładnie sobie radzi z kawałkiem żelaza lecz nijak to się ma do testu z gwoździem. Wcale mnie nie dziwi że Deus nie sygnalizuje monety przykrytej gwoździem( oczywiście nie wiemy dokładnie jaka moneta i jaki gwóźdź) można tak test przeprowadzić że jednak monetka będzie widoczna. Żeby porównać oba detektory trzeba by było jak na filmiku pokazanym przez benke dołożyć Deusa ze sprawnym użytkownikiem i nagrać filmik w identycznych warunkach. Na filmach Prymka ładnie widać jaki problem ma detektor z żelazem obok zakopanej monety i myślę że to jest wyzwanie dla piszczałki. Realne warunki są o wiele bardziej zaskakujące np, na bardzo zanieczyszczonej miejscówce moneta leżąca na wierzchu w ogóle nie była sygnalizowana przez Deusa, tylko dźwięk żelaza. Po obniżeniu czułości na 70 okazało się że detektor ją pięknie sygnalizuje, po wykopaniu dołka okazało się że była maskowana przez żelazo zalegające ok 10cm pod ziemią.I bądź tu mądry jakby moniak nie był widoczny gołym okiem zero szans na odnalezienie.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 23:45 
Major
Major

Wracając do tematu ustawień mam pytanie o błędy oprogramowania, to znaczy jak często wgrywacie na nowo soft. Spróbuję wytłumaczyć o co mi chodzi, jakiś miesiąc temu chodziłem uparcie pod liniami wys napięcia, trzeba było zmniejszyć czułość, przestawić częstotliwość itp. Po powrocie do domu komórka zwariowała zaczęła się zawieszać na niektórych aplikacjach, no i przestawiła się godzina -1 do wskazań :o . Nawet reset nie pomógł dopiero po północy jakby się zaktualizowało i godzina wskoczyła odpowiednia. Teraz pytanie, czy mogło te chodzenie też wpłynąć na oprogramowanie Deusa skoro tak źle podziałało na telefon. Zastanawiam się jak to jest u was, często w poradach jest "wgraj oprogramowanie od nowa" itp. Dodam że deus pracuje generalnie tak samo ale wykonane testy na silber grosza 17 cm to jest coś nie tak.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 listopada 2015, 00:01 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ja ostatnio miałem ze swoim deusem taka przygodę. Naładowałem dzień wcześniej cewkę do pełna , pojechałem na wykopki ze znajomymi pochodziliśmy chwilę. W pewnym momencie zeszliśmy się razem fajka i pogawędką nie wyłączając wykrywaczy wlanąłem deusa koło wykrywki PI kumpla. Deus popiskiwał sobie ostro, ale nie zwracałem uwagi bo chodziłem na słuchawkach a akurat miałem je zdjęte. Po przerwie na fajke i pogawędke wracam do szukania a tu moje zdziwienie pokazuje zero bateri w cewce. Pomyślałem jak to możliwe przecież ładowałem w domu na full i sprawdziłem przed wyjściem czy jest naładowany, no nic po powrocie do domu ładuję cewkę do pełna , włączam panel a tu znowu pokazuje że bateria pusta. Już myślałem że czeka mnie serwis ale coś tknęło mnie że wgram oprogramowanie od nowa. Po wgraniu softa wskazania naładowania akumulatora wróciły do normy na szczęście.
Co do chodzenia pod słupami WN , to moge dodać od siebie tylko tyle że mój terkocze niemiłosiernie pod słupami średniego i niskiego napięcia , a pod słupami tymi wielkimi na których kable aż skwierczą deus siedzi o dziwo cicho. Jedyne od czego trzymam się z daleka to wykrywacze ramowe , ostatnio mi taki ubił telefon komórkowy niestety :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 listopada 2015, 00:23 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ojeej. Jest Deus taki wariat ? Wciąż czytam o wgrywaniu, resecie itp. w przypadku problemów. Zaczynam wątpić w sens choinkowego zakupu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 listopada 2015, 01:58 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

-warlock- napisał(a):
Ojeej. Jest Deus taki wariat ? Wciąż czytam o wgrywaniu, resecie itp. w przypadku problemów. Zaczynam wątpić w sens choinkowego zakupu.

a co w tym złego jak w deusie padnie soft podłączasz do kompa i po pięciu minutach masz sprawny sprzęt taka awaria w innym sprzęcie wysyłka do serwisu koszty nie wiadomo jakie i brak sprzętu miesiąc :666 to co lepsze :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 listopada 2015, 08:07 
Major
Major

Ja mam prawie od roku i ani razu nie przeinstalowywałem Deusa :usta obym tego w złej godz nie wypowiedział
Ale problemów nie stwierdzam, choć co do wariowania i piszczenia pod liniami elektrycznymi to potwierdzam , no i jeszcze niedaleko włączonego ,,pastucha" na łąkach też popiskuje bez powodu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 listopada 2015, 21:56 
Starszy Sierżant Sztabowy

Witam
Troszkę zmienię kontekst rozmowy :)
W swoim Deusie mam takie ustawienia:
grunt mniej więcej na 85 (w zależności od gleby ale najczęściej w takim nastawie)
dyskryminacja 4,5
czułość 95
częstotliwość 11,6
położenie żelaza 3
reaktywacja 2
sygnał akustyczny 3
notch 00

Na tych ustawieniach wydaje mi się że Deus nie jest jakoś głęboki.
I tutaj pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników. Czy zmienilibyście coś w tych ustawieniach, żeby miał troszkę większy zasięg.
Ps. Abym nie został zlinczowany na zasadzie "jest po to tyle ustawień aby majstrować w nich w zależności od gleby", powiem że ustawienia jakie wskazałem powyżej wynikają z moich obserwacji i własnych testów. Ale jak te testy w terenie pokazują na pewno można z niego wycisnąć znaczenie więcej.
Więc jeżeli ktoś by chciał się podzielić wiedzą będę bardzo zobowiązany.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 listopada 2015, 21:58 
Podporucznik
Podporucznik

Sygnal akustyczny na 5 wez
A dzwiek zelaza po co tak wysoko ?

Wyciszacz w reaktywnosci na ile masz ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 listopada 2015, 22:19 

Wyciszacz w reaktywności jest na 2.

Czy większa ilość sygnałów czyli 5 wpływa na poprawę głębokości?

Co da zmniejszenie położenia żelaza.

Jak byś mógł rozkodować te ustawienie.

Z góry dziękuję. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 listopada 2015, 22:34 
Podporucznik
Podporucznik

To zmniejsz na 1 albo na 0 Ja ustawiam miedzy 2 a 0 zalezy czy duzo drobnego syfu czy malo Bo na 0 bedzie popierdywac a na 2 bedzie cichszy

Sygnal akustyczny podbije ci sygnal drobnych lub gleboko zalegajacych fantow ktore mozesz pomijac bo ich nie uslyszysz albo potraktujesz jako popierdywanie np. od gruntu zwlaszcza jesli masz sygnal zelaza wysoko ktory bedzie Ci je zagluszac Zrob sobie test...
Ja sygnal zelaza mam na 1 aby tylko byl lekko slyszalny

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 listopada 2015, 22:51 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ja z drugiej strony chodzę na takich
częstotliwosć 12KHz czasem 18KHz
dyskryminacja 0
Tony - pełne tony(ustawienie poziomu żelaza nie mdziała w full tonach) Naprawdę polecam nauczyć chodzić się na pełnych tonach.
reaktywacja 2-1 w zależności od stopnia zaśmiecenia terenu( jak mocno to daje i nawet 3) Im wyższe ustawienie tym deus bardziej staje sie płytki.
sygnał akustyczny 3
notch mam od 00-28 wycięte
Dzięki temu stotsując dyskryminacje na 0 nie trace nic na głębokości ,a ustawienie notch od 0 do 28 blokuje mi "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! dźwięk żelaza

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2015, 00:37 
Generał Broni
Generał Broni

benekpe napisał(a):
Skoro Deus sobie w takiej sytuacji nie radzi, to trudno. Z niklowymi monetami też ma problemy

Nasz truteń internetowy jak zwykle coś tam zobaczył na Youtube i wbija się w czyjeś tematy, żeby ludziom popluć w twarz. Ponieważ temat monet żelaznych, a tylko z zewnątrz niklowanych trochę mnie zastanawiał to zrobiłem test 50 gr żelazo niklowane - Deus poza dołkiem zero odzewu, Argo widzi, Minelab Quatro widzi. W dołku jakieś 15 cm, moneta lekko po skosie Quatro cisza, Deus w jedną stronę piękne 77, w drugą wskazuje żelazo, Argo widzi w każdą stronę.
Wychodzi, że jak ładny sygnał w jedną stronę to i tak warto kopać. U nas takich monetek nie ma, ale ogólnie warto kopać wszystko na kolor w jedną stronę nawet, gdy jest 60-90. A tak naprawdę to wszystkie testy i tak można wsadzić psu w budę, bo chłopaki nałapali monetek z dawnych lat, a ja tylko trzy współczesne, więc wszystko na zwykłym polu zależy od szczęścia, a wykrywacz to jedna mała któraś do udanego wyjazdu. Następnym razem zabiorę ich na śmietnik jakiś i wtedy dostanę snikersa, żebym nie gwiazdorzył :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2015, 07:45 
Podporucznik
Podporucznik

benekpe napisał(a):
Co do maskowania monety na której leży gwóźdź.. a czego się spodziewałeś? że pokaże monetę? Pokaż mi taki wykrywacz który pokaże monetę przykrytą gwoździem i nie będzie to sygnał przekłamany na kolor od gwoździa. Oglądałem te super filmy z testów z różnymi sprzętami które niby pokazywały monetę przykrytą gwoździem ale wg mnie jest to jedynie przekłamanie
.
Gościu nie wiesz co piszesz , Deus pokazuje monete przykrytą dużym kawałkiem metalu ( 2 zł przykryte nożem) taki test wykonaliśmy na zlocie , kolega z AKA SIGNUM drugi kumpel ze Spectrą V3i(w tym wykrywaczu trzeba by pewnie coś ustawić bo ten wykrywacz to kosmos ) i moj Deus .I tylko Deus widział kolor bez zająknięcia , nie ma co się napalać na jakieś filmiki z :dupa tylko wiedzieć jak ustawić wykrywacz , ludzie robią jakieś resety ,przeprogramowania jakieś cuda wianki nie wiem po co , nie rozumieją sprzętu i tyle , a czasami warto przeczytać instrukcję ze zrozumieniem , a nie wypisywać bzdety .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]