Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 18:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 sierpnia 2005, 16:33 
Generał Broni
Generał Broni

Oj jak Wy mało wiecie o zamachu majowym moi kochani :) Wszyscy wierza w mit Piłsudskiego dobrego dziadka. polecam ksiażke W.Romeyki "Przed i po maju". Myśle ze kopary Wam opadna troszke. Szczególnie teksty źródłowe bardzo ciekawe. Pozdrawiam!i

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 sierpnia 2005, 16:37 
Poczciwy Otto

Nawet po obaleniu "mitu dobrego dziadka" poprawa sytuacji w kraju była faktem.
Mógłbyś co nieco streścić tę książkę? Powiem szczerze że jestem ciekawy co tam pisze, ale do tego jestem spłukany...
Chociaż co bym nie usłyszał, stosunek do Piłsudskiego zawsze będe miał pozytywny. Dla mnie to bohater narodowy i nie za metody którymi się posługiwał, nie za te trzystaileś ofiar zamachu majowego, tylko za wyprowadzenie Polski z kryzysu i za zasługi w walce o niepodległość.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 sierpnia 2005, 20:24 
Główny Administrator
Główny Administrator

Oj Ułan chyba mnie nie zrozumiałeś. Nie gloryfikuje socjalizmu, ale ludzie na lekcjach nie uczyli się tylko historii a to, że pewne sprawy przekłamywano przyczyniało się tylko do większego zainteresowania przeszłością, tą prawdziwą. Niestety sytuacja taka tworzyła też mity nie mające wiele wspólnego z prawdą. Przeczytaj tylko roczniki statystyczne i zobaczysz, jaki był odsetek analfabetów wtedy i 10 lat po wojnie a zrozumiesz, o czym mówię i co miałem na myśli mówiąc o świadomości społeczeństwa. Jeżeli masz rodzinę na wsi to zapytaj dziadków jak tam się żyło przed wojną. Wyżej podane przykłady może nie na temat powstania, ale chciałem w ten sposób pokazać, że nie wszystko było takie cacy a przyczyną upadku tamtej Rzeczypospolitej, powstania i braku poparcia ze strony większości narodu po wojnie, było pomijanie i nieliczenie się z prostymi ludźmi. Komuniści wykorzystali to po wojnie w sposób idealny i robią to do dziś.

FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 sierpnia 2005, 20:32 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

"Jeszcze się nie urodził taki co by każdemu dogodził ! Nie mam zamiaru nikogo przekonywać, do swoich poglądów"
Napisal UŁAN...
Ułan nic nie robisz od dwoch tygodni tylko wszystkich przekonujesz do swoich dziecinnych i wyidealizowanych pogladow na temat historii Polski.
Przed wojna bylo tak dobrze, ze powstala ksiazka pt. Kariera Nikodema Dyzmy na temat kompetencji naszego rzadu. Zreszta autor mial proces taka byla wolnosc. Bereza kartuska wiesz cos o niej?
A teraz wszyscy narodowcy "patryioci" powoluja sie na dziadka Pilsudskiego jak na jakies objawienie. Gowno prawda mosci panowie. Prosze o zainteresowanie sie historia, a nie tylko napisami na pomnikach i opowiesciami uczestnikow walk. Zrozum ze np Bitwa pod grunwaldem to bitwa gospodarczo przegrana. Prawdziwa historia Polski wyglada troche inaczej... jest troche bardziej skomplikowana...
Plujesz na czerwonych ale to oni wprowadzili reforme rolna, ktora wprowadzila nas do europy, powszechne szkolnictwo i ubezpieczenia spoleczne. Cos mi sie wydaje, Moze zle kojarze ze AK nie bylo zwolennikiem reformy rolnej??? A moze Ułan ja sie myle? A co by to zmienilo w gospodarczej histori naszego kraju gdybysmy mieli w kraju rzad Londyński? Po prostu inni złdzieje, ci przedwojenni. Narzekasz ze Komuna cos popsula w tym kraju? Cos ukradla? Zniszczyla? Nie Panie Ułan to zrobili ludzie, polacy, tego nikt nam nie zrobil. Rozp... ten kraj w czasie gdy np. Czesi swoj budowali. I dla tego i chrzest Polski przed wielu laty i samochody w duzej ilosci mamy z czech.
A teraz powazne pytanie do znawcow historii ( to nie żart, ani podpucha)
A kiedy mielismy w Polsce niepodleglosc po raz pierwszy? Bo za Mieszka I bylismy lennikiem Ottona bodajze...
P.S.
Mialem sie juz nie odzywac w tej dyskusji, bo mnie nuzy, ale wobec takich bzdur nie moge pozostac obojetny.
Ta jak inni interlokutorzy szanuje bohaterow, poleglych i zyjacych oraz tych wszystkich ktorzy mieli dobre checi tylko im nie wyszlo..
Ale glupoty lub prywaty, lub niezaspokojonych ambicji dowodcow, lub politykow nie uszanuje.
Jowisz spojz na kraje ktore byly pod jazmem ale im jakos dziwnie wyszlo...
Ulan nie jestes osamotniony w swoich podladach na temat slusznosci powstania, jest was kilku osamotnionych...
Kretschmer - zgadzam sie z toba bo dobra dyktatura jest o niebo lepsza od byle jakiej demokracji.. Szczegolnie w tym kraju.
A kto wie czy nie lepiej by nam bylo (gospodarczo) gdybysmy nadal byli pod zaborem Austryjackim. Albo krol szwedzki upomnial sie po nasza korone HA ha ha
FDJ - zgadzam sie ze wladza komunistyczna cos niecos dala najbiedniejszym, napisalem to wyzej. POrzedwojenna Polska byla tez pelna niesprawiedliwosci. Znam z mojej miejscowosci historie przesladowania czlowieka, i jego smierci wraz z rodzina. (przed wojna)
Baxter

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 sierpnia 2005, 20:40 
Chorąży
Chorąży

Co do tego że Marszałek Józef Piłsudski był wielką i zasłużoną postacią nie ma i nie może być wątpliwości. Jak sam powiedział : - " Ja wysiadłem na przystanku zwanym niepodległość " , wysiadł bardzo dobrze dla nas wszystkich, bo dzięki temu w końcu odzyskaliśmy wolną Polskę. Jak dotychczas nie było i chyba jeszcze długo nie będzie, o ile taki kiedykolwiek się jeszcze narodzi polityka na miarę Piłsudskiego !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 sierpnia 2005, 21:19 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kurna ten znowu dmie w te swoja patryjotyczna trabe....
Poczytaj troche o Pilsudskim
BAXTER

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 sierpnia 2005, 21:44 
Główny Administrator
Główny Administrator

Ułan poczytaj trochę literatury a mniej propagandówek i porozmawiaj z ludźmi, którzy pamiętają te czasy. A tak na marginesie zauważyliście, że tych powstańców przybywa ?!

FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 sierpnia 2005, 23:06 
Generał Broni
Generał Broni

Książki nie streszcze, bo ma prawie 700str. Mozesz ja wypozyczyc w bibliotece. Pokazuje tylko niekompetencje Piłsudskiego w sprawach wojska. Ułan czy wiesz ze plan bitwy warszawskiej ułozył gen.Rozwadowski a nie Piłsudski? Potem Piłsudski kazał zamordowac Rozwadowskiego (oficjalnie gen.Rozwadowski "zaginął" w czasie aresztowania w Grodnie bodajze). A tak na marginesie - nie zapominajmy ze Piłsudski był agentem wywiadu niemieckiego i austriackiego.
panowie nie wiem ile macie lat, ale chyba przesadzacie z gloryfikowaniem komuny. Jaka reforma rolna? Mówicie o rozkułaczaniu metoda bolszewicka? O mordowaniu włąscicieli ziemskich? Oczywiscie ze reforme trzeba było przeprowadzić! Ale nie takimi metodami. Równanie do dołu - jakie to bolszewickie. A z jakiej racji wszyscy maja miec po równo? To zadna sprawiedliwosć. Komuna była systemem zbrodniczym, przywleczonym na sowieckich bagnetach, zainstalowanym przez "Polaków" którzy nawet po polsku nie umieli (lepiej posługiwali sie hebrajskim albo jidysz - jak ktos nie wierzy proponuje poczytac propagandówki z lat 40). Komuna nic nikomu nie dała, za to zamordowała wielu ludzi. jeszcze wiecej zmusiła do emigracji. Wiec nie gadajcie takich bzdur, bo hańbicie godnośc tych, co oddali zycie za wolna Polskę. Nie Polskę komunistyczną.
A co do dyktatury to zgadzam sie. Nikt nie powiedział ze demokracja jest najlepsza. po prostu nikt na razie nic lepszego nie wymyslił.
Wstawke o ty, ze lepiej gdybysmy byli pod zaborem traktuje jako prowokacje albo mierny zart. Kepiej jezdzic mercedesem ale dac sie wynarodowić?
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 sierpnia 2005, 23:11 
Chorąży
Chorąży

Nie mam zamiaru się kłócić Panie " Baxter12 " , nie o to tutaj chodzi a z Pańskimi lewicowymi poglądami, na pewno się nie dogadamy. Bo przecież każdy kto czuje się patryiotą i ma takie poglądy ( wyidealizowane ), jest dla Pana dzieciakiem. No tak czerwoni dali Panu wszystko, wykształcili,dali pracę, opiekę zdrowotną i do tego wszystko za darmo, tylko ciekawe skąd na to wszystko brali pieniądze. O opiece socjalnej i szkolnictwie już napisałem, co do pracy to jaka ona była każdy zainteresowany wie. Było nawet takie powiedzenie : - " Czy się stoi, czy się leży dwa tysiące się należy ". Efekty widać dzisiaj. Zapomniał Pan chyba, bo nie wspomina o tym jak trzeba było stać godzinami w kilometrowych kolejkach za podstawowymi produktami, których zawsze brakowało, jak zresztą wszystkiego, no i oczywiście wszystko było na kartki. Rewelacja ! Pisze Pan : - " wprowadzili reformę rolną , która wprowadziła nas do Europy ". Jakiej Europy ? Wszystko było wzorowane na modelu sowieckim a nie europejskim, zresztą według Pana to do 1945 roku to Polska była gdzie, chyba na Uralu. Zawsze była i jest w samym sercu Europy. Taki to był wspaniały ustrój ten socjalizm, wszystko dawał za darmo, prawie idylla, wręcz idealne państwo. To dlaczego skoro taki wspaniały, został obalony ? Bo był oparty na kłamstwie, obłudzie, fałszu, i jako system został uznany za zbrodniczy. Więc pozostanę przy swoich poglądach (wyidealizowanych) nadal. " FDJ " , literaturę czytam i z ludzmi z tamtych czasów rozmawiam także.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 sierpnia 2005, 23:32 
Weteran
Weteran

Nie zajmowałem się dotąd Piłsudskim bo mnie te czasy nie interesowały, ale mam taką książkę: "Tajemnica twierdzy Brześć / P. Siekanowicz" - o więzieniu 21 posłów. Po tych wypowiedziach tutaj zacząłem ją przeglądać. (Przez Was ;) )

"..Pożywienie...
...więźniom dostarczano pożywienie na stopie racji głodowej. Było to pożywienie przewidziane dla jeńców wojennych...
...Te racje żywnościowe więźniów brzeskich ustalił sam Piłsudski. Kazał on sobie nawet przygotować i pokazać taką rację pożywienia. ...

...Znalazłszy się z nim sam na sam , tak, by nie było świadków, Kuciukiewicz pchnął Korfantego o ścianę, a bijąc go pięściami między oczy i po twarzy wołał: "nie ty będziesz rządził w Polsce, tylko Piłsudski ".

itd... :hmmm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 sierpnia 2005, 23:51 
Główny Administrator
Główny Administrator

Hola Hola Panowie nikt tu nie gloryfikuje socjalizmu i nikt nie twierdzi, że było super po wojnie. Należy na sprawy patrzeć obiektywnie bez upiększania i poczerniania. Mając 19 lat i nijaki bagaż doświadczeń łatwo widzieć świat w barwach białych i czarnych. Nikt tu też nie ocenia reformy rolnej etycznie tylko faktycznie, bo jeżeli chłop nie miał nic a dostał to się czuł jakby Boga za pięty złapał i brał i nikt dzisiaj nie powie mu, że, złodziej jest. Piszecie o rzeczach oczywistych ustrój był zły, ale dużo ludzi twierdzi,że czuło się w nim szczęśliwymi?! Dla wyjaśnienia kolego kartki były od 1980 do 1989 roku wcześniej nie było. Na zakończenie powiem, że, przez takie postawy jak wasze nie może Polak z Polakiem się dogadać, bo odmienny pogląd rodzi konflikt musicie mieć albo wrogów albo przyjaciół innej opcji nie widzicie.

FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 sierpnia 2005, 00:29 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Drogi panie Ułan, dlaczego wzorem narodowcow probuje mnie Pan obrazic miast dyskutowac. Przez dlugi czas milczalem miejako dlatego ze nie godze sie na taka nierzeczowa i pelna osobistych wycieczek dyskusje jaka Pan prowadzi. Na rzeczowe argumenty wspolpiszacych odpowiada Pan bzdurnymi tekstami lub przytaczajac cytaty wielkich polakow i to zwykle nie na temat... A przytaczanie moich rzekomych stwierdzen gloryfikujacych czasy "komuny" w Polsce jest jawnym naduzyciem z Panskiej strony, i niejako kontynuacja dyskusji na dziecinnym poziomie. To ze uwaza Pan np. Marszalka Pilsudskiego za ideal i bezkrytycznie do niego podchodzi, nie znaczy ze ja rowniez podzielam tego typu dziecinny sposob pojmowania swiata. Otoz drogi Panie sa na tym swiecie oprocz rzeczy czarnych i bialych, jako alegorii dobra i zla, jeszcze pozostale kolory i jak wiekszosc czytajacych to rozumie symbolizuja one "zła mniejsze" i rzeczy "niecalkiem dobre". W tym wieku powinien Pan juz rozumiec ze historia nie biegnie prostymi sciezkami. Zycie ludzkie nie jest ani calkiem dobre ani calkiem zle. I tak juz w historii bywa ze ludziom z gruntu dobrym zdarza sie palnac jaka karygodna gafe (np. Powstanie Warszawskie, J.P.II Afryka i prezerwatywy), a zbrodniarze zrobia cos pozytecznego (reforma rolna, zamach na Hitlera lub V-2 w kontekscie Apollo). Niech stara sie Pan moze wiecej czytac i przemysliwac a mniej sie wypowiadac. Przede wszystkim czytac ze zrozumieniem tekstu to powinno wykrztalcic w Panu pewien dystans i umiejetnosc spogladania na sprawy oczami interlokutorow.
P.S.
Co do mojego wyksztalcenia, to nie wyksztalcila mnie komuna, jest stwierdzenie ktore mialo byc w zalozeniu bezczelne i obrazliwe, a jest po prostu dziecinne. Nie powinien sie Pan posuwac tak daleko w upraszczaniu swojego pojmowania otaczajacej rzeczywistosci. Wykrztalcili mnie nauczyciele, profesorowie i wykladowcy, polacy jak Pan i ja, wiekszosc z nich to byli patryjoci jak my gotowi oddac zycie za ojczyzne. Uczylem sie za pieniadze rodzicow, ktorzy kupowali mi podreczniki i placili podatki na utrzymanie szkol. Jest to mechanizm gospodarczy, (obieg kapitalowy) wystepujacy w kazdym kraju bez wzgledu na ustroj. Pisanie o jakiejs "KOMUNIE" co mi zaplacila za moje wykrztalcenie jest smieszne. Kojarzy mi sie ze straszeniem dzieci "stryszakami"...Nikt ich nie widzial ale wszyscy o nich mowia....
A odnosnie sklepow to mam do Pana Ulana takie nietrudne pytanie.
Ja pamietam jak to Pan byl uprzejmy napisac, ze nic nie bylo w sklepach.... ale w Polsce.
Prosze mi powiedziec dlaczego bylo w Czechoslowacji, na Wegrzech i w Bulgarii? ( Nie pisze o NRD, bo podobno ich dotowalismy, w co nie wierze)
A dlaczego nie bylo w Rumunii i Albanii i Polsce?
tylko prosze nie pisac ze komunisci chowali. Bo w to, to juz nawet dzieci nie wierza.
Z powazaniem
Baxter
DO ADMINA
Proponuje w tym watku wylaczyc licznik, podejzewam ze koledzy sobie nabijaja liczniki nie do konca przemyslanymi postami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Temat rzeka
PostNapisane: poniedziałek, 15 sierpnia 2005, 01:19 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
Obawiam się że zarówno jedna jak i druga strona ma po trosze rację. Należy pamiętać że to zwycięzca ustala prawa, a nam może się to podobać lub nie (zaeży po której stronie barykady stoimy). Wygrał Piłsudski jego zasady (rządy silnej ręki kto nie ze mną to przeciwko mnie, Przynajmniej był polakiem nie kochał bolszewików uważał ich za największe zagrożenie polacy jako naród jajdłużej się pod tym jażmem męczyli), wygrali rosjanie ich zasady (a raczej ich brak, ta sama polityka kto fika temu czapa). I to powinno być oczywiste. Naród Polski był tłamszony przez wieki więc nie ma co się dziwić że o swoje trzeba było walczyć. Co do Powstańców skorzystali z ostatniej szansy nie udało się, chylę czoła przed ich bohaterstwem zgineli za swoje przekonania, zgineli jako wolni ludzie (na chwilę mieli niepodległą Polskę). Teraz mamy demokrację przewałkę za przewałką (wybory nie są fałszowane aktualnie) czysto teoretycznie wybrała większość. Nowa ekipa rządząca modyfikuje wszystko, bo to czerwone bee, ale czy czerwone czy zielone wcześniejsza też coś wypracowała co jest korzystne społecznie (może ludzie też nauczyli się że musi tak być Zus bezpłatne szkolnictwo itp).
Niestety Polak , jak to już ktoś wcześniej stwierdził musi mieć bat nad tyłkiem aby myślał konstruktywnie, mniejsze zło bat trzymany przez polaka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 sierpnia 2005, 03:17 
Główny Administrator
Główny Administrator

Ułan ty się chyba szaleju najadłeś albo za dużo na spotkania Młodzieży Wszechpolskiej chadzasz i sączą Ci do głowy jad. Obrażasz człowieka i za co ? że ma trochę więcej pojęcia o świecie i prócz propagandówek kilka więcej pozycji przeczytał i potrafi obiektywniej na świat spojrzeć?! Daj spokój i nie ośmieszaj się więcej, bo można być patriotą wcale nie kochając Piłsudskiego i tej całej bandy pseudobohaterów jak rząd na uchodźstwie itp. Przypomnę Ci tylko, że w trakcie trwania powstania rząd był podzielony walką o stołki.

FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 sierpnia 2005, 08:10 
Generał Broni
Generał Broni

witam

Panowie,
trzymajcie sie moze bardziej historii niz polityki,
to pierwsze sprawia, ze post z przyjemnoscia sie czyta,
drugie powoduje wrost niezdrowyh emocji,
puste komentarze,
nic nie wnosza do tematu,
a nie o to przeciez tutaj chodzi,
nieprawda?

pozdrawiam wszystkich
marti

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]