Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 14:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 89  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pare bagnetow Polskich
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2015, 17:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

"Niemiec"

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2015, 18:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dokładnie widać ten typ korozji na twoich bagnetach, uderzenie punktakiem w okolicach oznaczenia wzoru tego liścia spowodowało by odpadnięcia płata gładkiej na pozór powierzchni. Z tym mobilizacyjnym ostrzeniem to bym nie przesadzał, ponieważ dosyć jednoznacznie kojarzy się ono z polskimi bagnetami z okresu II RP, konkretnie z perkunami i radomiakami z datą 1939, które potocznie są określane mianem "mobilizacyjnych". Twój 84/98/34 ma po prostu szlif bojowy spotykany na różnych typach bagnetów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2015, 19:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

"punktakiem" to można bić blachę przed wierceniem (; a już na pewno nie po bagnecie (;

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2015, 20:44 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ale czlowieku, zrozum, jakbys ostukal te swoje skarby to by Ci z nich sporo poodpadało. A te purchle na jednym z wczesniejszych zdjec Twoich bagnetów to myslisz ze co to niby jest? Grubo polozona oksyda? :lol:
Jeżeli chodzi o tego niemca to jest to zwykle ostrzenie bojowe jak Kolega wyzej napisał. Tak z ciekawosci, czy mozesz okreslic dokad ono siega? 3/4 głowni?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2015, 21:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ostukać to możesz swoje wedle potrzeby,ale tak żeby okładki poodpadały (; Sięga do prawie 3/4 głowni

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2015, 22:18 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
u469 napisał(a):
Frank, rdzą szlachetną nazywano raczej albo także tzw. patynę ogniową, spotykaną np. na zupełnie gładkich grotach znalezionych w miejscach spalone drewnianej wieży lub palisady.

...czarno-niebieska „rdza szlachetna” to dawne określenie, wtedy archeologom z pewnością dobrze były znane technologie kowalskie i efekt wtórnego przepalenia, tzw. patyny ogniowej, ale na pewno nie były znane wszystkie procesy chemiczne, w tym wpływ fosforanów na zalegające w gruncie żelazne przedmioty, dlatego dobry stan zachowania znalezisk przypisano czarno-niebieskiej patynie nazywając ją „rdzą szlachetną”. (moim zdaniem)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2015, 17:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

Tak trochę abstrahując...dzieci mówia mi, że jestem "stary","przytrzymany', "oldskulowy", no i w ogóle, że ja to kiepszczak, a oni młodzi to najlepsi, "pershingi" i w ogóle "debeściaki". Ale ja uważam jedno - ja bez komórki, fejsów, srejsów i innych gadżetów przeżyję i dam radę, a młodzi bez tego wszystkiego to najwyżej mogą obes....ć się na rzadko. Konkretyzując moja złotą myśl - odarto z romantyzmu wszystko to co nazywamy poszukiwaniami. Bo młodzi to mówią WYKOPKI. Rwa m...ć na wykopki to ja musiałem ze szkoły czy na studiach ziemniaki jechac kopać, żeby gospodarka słusznego systemu nie padła. Wykrywacze....pręt w ręke i do boju! Mieszkam w 50ts mieście i jestem pewien że tylko ja miałem w nim pierwszy wykrywacz przez długie lata. Wiedza - tak jak powiedział jeden z Szanownych /i bardzo Szanowanych/przedmówców tą człowiek łapał w rozmowach ze starszymi po fachu, regionalistami, historykami, KOLEKCJONERAMI. Gdyby 95% pytań z tego naszego DZISIEJSZEGO forum cofnąć o 20-30 lat i zadac je jakiemuś powaznemu kolekcjonerowi to albo nie podał by mi reki nastepnym razem albo zapytał czy na pewno dobrze sie czuję...TEN wąrek na tym forum od początku był jednym z najwartościowszych merytorycznie. Skarbnica wiedzy. Perkun, Zukuri, Pietka, U469 to są FACHOWCY w dziedzinie białej broni. No ale przyszło nowe...Internet, google. No i tabuny poszukiwaczy? no ja bym ich tak nie nazwał. Pytają, juz nie oceniam czy o ważne czy błahe rzeczy w końcu nie ma głupich pytań, a to jest forum. Ale otrzymują odpowiedzi na swoje pytania. Mądre, fachowe, poparte latami doświadczeń. od FACHOWCÓW. I co? Okazuje się, że Fachowiec to się ch...a zna, wszyscy w okół to debile, a ja i mój Kumpel to My i tak wiemy lepiej. TO PO CO PYTASZ jeden z drugim? Brak szacunku. Takie czasy. ale ja PRZYTRZYMANY jestem i do piachu ze mną.
Z pozdrowieniami dla Starych z forum i w życiu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 grudnia 2015, 15:39 
Porucznik
Porucznik

:1 I to wszystko w tym temacie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 grudnia 2015, 16:21 
Pułkownik
Pułkownik

A znam studentów co na budowie cegły noszą :lol:

i też nie mają własnego zdania

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 grudnia 2015, 16:29 
Moderator
Moderator

Palownik666 napisał(a):
A znam studentów co na budowie cegły noszą :lol:
i też nie mają własnego zdania
Ale mają fejsbuka. Więc po co im własne zdanie...
Trudno się z Dominiczeq nie zgodzić, chociaż smutne to bardzo i źle wróży na przyszłość.
Ale może powrócimy do tematu? To znaczy do polskich bagnetów, nie do oksydy i "oksydy".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2015, 23:17 
Strzelec galicyjski

Witam Szanowne Grono :). Wdepnąłem zobaczyć co na starych śmieciach , obejrzeć jakieś fajne egzemplarze bagnetów - a tu ... . Zamiast temat iść do przodu - cofa się w ewolucji . Co cóż .. takie czasy - rozczarowanie :( . Wesołych Świąt dla Starej Gwardii Forumowej :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2016, 23:24 
Sierżant
Sierżant

Może nie bagnet, ale cosik w tym rodzaju. Składany nóż myśliwski z mojej strony :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lutego 2016, 18:14 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mam pytanie dotyczące radomiaków z odbiorem B/8. Wszystkie znane mi opatrzone nim bagnety mają dodatkowo w jego pobliżu nabity stempelek stylizowanego x wpisanego w okrąg. Moim zdaniem jest to dodatkowa kontrola po usunięciu jakiegoś defektu. Wszystkie pochodzą z serii K. Mam pytanie, czy spotkaliście kiedyś bagnet z odbiorem B/8 z innej serii lub bez dodatkowego x albo bagnet ze zwyczajnym D/2 z x ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lutego 2016, 20:47 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Mam także radomiaka z odbiorem B/8 i x. Nigdy nie widzialem radomiaka z odbiorem B/8 bez owego x. Ponadto wszystkie jakie widzialem byly z serii K. Za to widziałem z odbiorem D/2 i x, niestety nie pamietam jaka seria... Ponadto mam pochwe z odbiorem D/2 i x.
Nie wiem co oznacza ów x. Być moze to stempel oznaczajacy odrzucenie, ale w takim razie pytanie czemu majowce tego nie maja? Jeżeli chodzi o odbiór B/8 to pojawial sie on tez na ViSach z 1938r.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 kwietnia 2016, 00:29 
Porucznik
Porucznik

Mój nowy nabytek Wreszcie udało mi sie znależć WZ.07/15 bicie na skróconym Lebelku

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 89  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]