Teraz jest niedziela, 12 października 2025, 11:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Konferencja "Poszukiwacz- Archeolog Możliwości Współprac
PostNapisane: sobota, 19 grudnia 2015, 20:45 
Szeregowy
Szeregowy

Jacku nie wypisuję bzdur.Ty piszesz o współpracy czyli przyłączeniu się do prac a ja piszę o samodzielnej organizacji poszukiwań a na to niestety potrzebna jest zgoda właściciela terenu oraz właściwego WKZ .Archeolodzy także taką zgodę muszą uzyskać.A jak wiemy Wojewódzki Konserwator Zabytków jest urzędnikiem państwowym który, w żaden sposób nie może łamać obowiązującego prawa.W każdym z naszych projektów zgodę taką uzyskiwaliśmy i byliśmy organizatorami a nie pomocnikami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 grudnia 2015, 21:54 
Główny Administrator
Główny Administrator

Poszukiwań czego ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 grudnia 2015, 22:15 
Szeregowy
Szeregowy

Jacek napisał(a):
Poszukiwań czego ?

W czasie 2 pierwszych projektów naszego Stowarzyszenia/LGE/ nie byłem jego członkiem więc siłą rzeczy czego dotyczyło pozwolenie mogę się tylko domyślać-chodziło pewnie o ustalenie zasięgu bitwy czy też o ustalenie pozycji wojsk.Natomiast projekty Żagań dotyczyły ustalenia miejsca tuneli ucieczkowych oraz poszukiwań pozostałości po więźniach.Projekt Krosno Odrzańskie zakładał dokładne umiejscowienie I Wojennego obozu jenieckiego oczywiście też poszukiwania pozostałości po jeńcach.Jeśli chodzi o następne projekty to jeszcze nie było dyskusji na ten temat-choć pewnie nie będzie z tym problemu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 grudnia 2015, 22:24 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jacek napisał(a):
Spicpl i Cookies
Co wy za bzdury wypisujecie.
Kto wam naopowiadał, że współpracować można tylko z WKZ i SNAP ?
Jeżeli taka jest merytoryka waszych szkoleń to zmieńcie partnerów bo to wierutne bzdury.
Każdy kto chce może uczestniczyć w wykopaliskach archeologicznych o ile dogada się z prowadzącym je archeologiem.
To od prowadzącego archeologa zależy jaki zespół do prac sobie wybierze a nie do SNAPu czy WKZu.
Mało tego możecie zatrudniać się jako normalni pracownicy przy takich badaniach.
Co do kroci zarabianych na wykopaliskach to dawno i nie prawda.
W trakcie szału budowlanego przed Euro 2012 było rzeczywiście spore zainteresowanie.
Problem w tym, że firmy archeologiczne zaniżały ceny i teraz branża przeżywa regres.
Jeżeli już ktoś nieźle zarabiał to nie przy archeologii a rozminowaniu.
W tej chwili i ta branża jest pod kreską bo wyczerpały się środki unijne na lata 2014-16
Ostatnim dużym rejonem w których chyba już zakończono prace to Borne Sulinowo.
Instytut Archeologii Uniwersytetu Warszawskiego, a w zasadzie archeolodzy przy nim skupieni, chętnie zapraszają poszukiwaczy na swoje wykopaliska. Kiedyś nawet im płacili. Niestety po obcięciu środków robią to sporadycznie, a przeważnie oferują w zamian noclegi i wyżywienie. W ten sposób można spędzić ciekawe wakacje. Wielu kolegów z tego forum działa w ten właśnie sposób.
Sam od lat spędzam tak urlop razem z rodziną gdzie dzieciaki chętnie uczestniczą w badaniach.
Poniżej kilka fotek z tegorocznych wakacji:

witam co wy za bzdury piszecie jak ktoś się pisze na wykopki z archeologami to musi się ujawnić jak jakiś wolny strzelec ma pójść na wykopki z archeo to musi swoje dane podać to jak to ma się do ujawnienia :? Jacek ale cycuszki fajne :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 grudnia 2015, 22:38 
Główny Administrator
Główny Administrator

cookies napisał(a):
Jacek napisał(a):
Poszukiwań czego ?

W czasie 2 pierwszych projektów naszego Stowarzyszenia/LGE/ nie byłem jego członkiem więc siłą rzeczy czego dotyczyło pozwolenie mogę się tylko domyślać-chodziło pewnie o ustalenie zasięgu bitwy czy też o ustalenie pozycji wojsk.Natomiast projekty Żagań dotyczyły ustalenia miejsca tuneli ucieczkowych oraz poszukiwań pozostałości po więźniach.Projekt Krosno Odrzańskie zakładał dokładne umiejscowienie I Wojennego obozu jenieckiego oczywiście też poszukiwania pozostałości po jeńcach.Jeśli chodzi o następne projekty to jeszcze nie było dyskusji na ten temat-choć pewnie nie będzie z tym problemu.

Używasz pojęcia "poszukiwania" a ja pytam czego ?

Stachu1969 jak chcesz z kimś przebywać to chyba się przedstawiasz tak ?
Twoja uwaga na temat urodziwej studentki jest prymitywna.
Usuwam byś ekranu nie zapaskudził :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 grudnia 2015, 22:44 
Szeregowy
Szeregowy

Jacek napisał(a):
cookies napisał(a):
Jacek napisał(a):
Poszukiwań czego ?

Używasz pojęcia "poszukiwania" a ja pytam czego ?

Stachu1969 jak chcesz z kimś przebywać to chyba się przedstawiasz tak ?
Twoja uwaga na temat urodziwej studentki jest prymitywna.
Usuwam byś ekranu nie zapaskudził :666

Proszę sprecyzuj.Wydaje mi się że odpowiedziałem na pytanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 grudnia 2015, 23:26 
Główny Administrator
Główny Administrator

No właśnie nie odpowiedziałeś a pytanie jest bardzo precyzyjne.
Używacie nieprecyzyjnych pojęć i organizujecie szkolenia nie znając przepisów.
Zadam więc kilka pytań pomocniczych:

1. Czy miejsca, w których poszukiwaliście były stanowiskami archeologicznymi ?
2. czy podczas tych akcji znaleziono zabytki archeologiczne ?
3. Jaki rodzaj pozwolenia mieliście /nazwa na dokumencie/ ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 10:50 
Generał Broni
Generał Broni

Witam! Wszystkie formalności dotyczące naszych poszukiwań zostały dopełnione a w każdym projekcie eksploracyjnym uczestniczył archeo.Pozdrawiam świątecznie!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 15:00 
Główny Administrator
Główny Administrator

szeryfns napisał(a):
Witam! Wszystkie formalności dotyczące naszych poszukiwań zostały dopełnione a w każdym projekcie eksploracyjnym uczestniczył archeo.Pozdrawiam świątecznie!

To spójrz w te dokumenty a przekonasz się kto prowadził owe poszukiwania.
Po prostu mieliście pozwolenie na "badania archeologiczne" prowadzone przez archeologa waszymi rękami.
Dlatego, że badania archeologiczne może prowadzić tylko dyplomowany archeolog z odpowiednim stażem na wykopaliskach.
Założę się też, że na sprawozdaniu do WKZ podpisał się właśnie on jako prowadzący.
Jak się zatem ma to do twojego zdania:
Cytuj:
Ty piszesz o współpracy czyli przyłączeniu się do prac a ja piszę o samodzielnej organizacji poszukiwań...

Odpowiadam ci jeszcze raz.
Pozwolenie na poszukiwanie zabytków wydaje się tylko archeologom bo tylko oni są do tego uprawnieni.
Ty możesz być co najwyżej inwestorem lub organizatorem ale te badania formalnie i tak będzie prowadził archeolog i to on będzie autorem tych badań jak i kierownikiem.
Przerabiałem to wielokrotnie :666

Nie dotyczy to jednak intencjonalnych poszukiwań przedmiotów niearcheologicznych podczas, których przypadkowo natkniemy się na przedmioty o charakterze archeologicznym.
Piszesz, że tylko WKZ może wydać takie pozwolenie co jest wierutną bzdurą.
Podam tylko jeden przykład z ostatnich miesięcy.
Niedawno prowadziliśmy poszukiwania akt z obdukcji pomordowanych górników z kopalni Wujek viewtopic.php?f=1&t=152421&hilit=katowice
Robiliśmy to oficjalnie, z wykrywaczami, na terenie Lasów Państwowych i bez pozwolenia WKZ oraz udziału archeologów.
Dlaczego ?
1. Teren nie był objety ochroną archeologiczną a AZP nie wykazywała tam niczego /pustka/
2. Poszukiwalismy przedmiotów zakopanych intencjonalnie przez człowieka a jednoczesnie nie będących zabytkami archeologicznymi choć akta cennymi sa niewątpliwie.
3. Wystarczyła nam zgoda ALP
4. Oczywiście skierowałem grzecznościowe pytanie do Śląskiego WUOZ:
Czy będzie rościł sobie jakieś pretensje do owej akcji lecz otrzymałem odpowiedź mnie satysfakcjonującą i zgodną z obowiązującymi przepisami, że nie.

Podczas tych poszukiwań natknęliśmy się na kurhan :666
Oczywiście powiadomiliśmy o tym WUOZ

Jak więc się to ma do tego co robicie i co próbujecie nam wmówić ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 17:20 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

:h :8) Bravo Jacek...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 17:40 
Generał Broni
Generał Broni

racer napisał(a):
:h :8) Bravo Jacek...

O widzę ,że nawet Aliens zabrał głos. Ty przypadkiem nie jesteś zbanowany na tym forum?
Jeśli chodzi np. o naszą działalność na Stalagu Luft III w Żaganiu to wszelkie formalności związane z pozwoleniami na eksplorację na terenach obozowych wziął na siebie dyrektor Muzeum Jenieckiego.Wszystkie znalezione przez nas fanty zostały przekazane właśnie jemu i wzbogaciły ekspozycję tegoż muzeum.Naszą pracę uwiecznił zresztą Adam Sikorski w programie "Było...nie minęło".
To był mój ostatni post w tym wątku bo jak widzę ta polemika prowadzi donikąd . Za jakiś czas dołączę tylko wnioski sformułowane po zakończeniu naszego rocznego projektu.
Pozdrawiam świątecznie!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 18:59 
Główny Administrator
Główny Administrator

Więc skoro zrobił to dyrektor placówki muzealnej, a prace prowadził archeolog, to już niczego z waszych poprzednich wpisów nie rozumiem. To gdzie zatem jest "Nadodrze" jako autor tych prac ? Oczywiście pytam o usadowienie prawne bo ideę znam i popieram.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 21:52 
Generał Broni
Generał Broni

Miałem już nie zabierać głosu ale jeszcze raz to zrobię aby sprawę wyjaśnić. Muzeum Obozów Jenieckich w Żaganiu występowało w naszym Projekcie jako Partner.Pomysł był nasz ,realizacja na zasadach wolontariatu również a środki finansowe pozyskaliśmy pisząc projekt do FIO.W trakcie naszych działań uczestniczył w nich archeolog z Zielonej Góry Bartek Gruszka. Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 grudnia 2015, 02:25 
Główny Administrator
Główny Administrator

Nie chodzi o to kto uczestniczył bo o tym już pisałeś.
Chodzi mi o umocowanie prawne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 grudnia 2015, 07:43 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Jestem zwykłym łazikiem polnym , lecz z tej dyskusji wyciągam póki co 2 wnioski

1 . nie bawić się w żadne ,,spółki ,,

2 . łazić i odstresowywać się - w razie trafienia archeo , dać znać komuś bardziej obeznanemu z przepisami i tematyką

a samemu nadal cieszyć się wolnością , bo te dziwne ,,spędy ,, , zgromadzenia i temu podobne prowadzą jedynie do zastosowania w naszym hobby wizji tzw. Wielkiego Brata = który wszystko widzi i o wszystkim chce wiedzieć

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]