Dzisiaj na potwierdzenie moich spostrzeżeń z terenu wklejam link do filmu, gdzie od 23-ciej minuty widać jak radzi sobie GM5 z poprawną identyfikacją dużego żelaza.
https://www.youtube.com/watch?v=pxedaKOShJoWiększość wykrywaczy duży kawał żelaznego złomu przekłamuje na kolor - w GM5 ustawiając poziom dyskryminacji na maksimum zwiększamy szansę na poprawną identyfikację dużego żelaza. Przy minimalnej ustawionej dyskryminacji wykrywacz ma tendencję jak wszystkie do przekłamania generowanych dźwięków na kolor przy dużym żelazie, jednak ustawiając tą wartość wysoko poprawnie generuje dźwięk na żelazo. Zwróćcie uwagę, że wyświetlane spektrum jest niezależne od generowanych dźwięków i układ ID zawsze prawidłowo interpretuje stopy metali niezależnie od nastaw.
Miałem taki przypadek w terenie, że duży kawałek żelaza deus sygnalizował jednoznacznie na kolor a mój GM5 zdecydowanie na żelazo - te same porównywalne cewki 9-ki.
PS
Nie bójcie się ustawiać dyskryminacji na maksimum, bo w GM5 działa ona jedynie w zakresie metali żelaznych i nie ma obawy, że pominiemy coś wartego uwagi. Ja z moim egzemplarzem wielokrotnie to przetestowałem i przekonałem się że takie nastawy są bezpieczne :) Zresztą poziom dyskryminacji bezpośrednio ma przełożenie jedynie na generowane dźwięki, wyświetlane spektrum nadal pokazuje wszystko to co zalega pod cewką niezależnie od ustawień.