Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 22:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 49  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Mask 4 pro WD - 18khz i 8khz
PostNapisane: wtorek, 26 stycznia 2016, 21:25 
Moderator
Moderator

slimak napisał(a):
Cześć. Ja używam z gm4 słuchawki koss ur 30. Wcześniej myślałem że słuchawki to zbędny balast . Byłem w błędzie bo te słuchawki sa świetne Jak dla mnie rewelacja.Mam kiepski słuch ale dzięki tym słuchawkom nie kopię koksu ani kamieni magnetycznych. Żelazo to żelazo , kolor to kolor. Głębokie małe monety np denarki albo krzyżowki ( 11 mm) słychać doskonale i bez problemu obok żelaza . Dźwięk jest jak żyleta.

Super - dzięki za info

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 stycznia 2016, 00:46 
Kapitan
Kapitan

Witam
działa ktoś może na cewce SEF 8" DeTech , mógł by mi ktoś przybliżyć różnice względnie korzyści w porównaniu do cewki spider 9 .
I pytanie podstawowe czy można gdzieś tą cewkę nabyć ja nie widzę:/
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 stycznia 2016, 06:09 
Moderator
Moderator

Tą cewkę da się kupić w Czechach http://www.lovecpokladu.cz/civky-detech ... -khzu-1088 jednak teraz korona bardzo droga

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 29 stycznia 2016, 16:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

benekpe napisał(a):
Jako ciekawostkę podam sposób na bezprzewodowe słuchawki alternatywne dla oryginalnych dołączonych do zestawu. Za dosłownie 20zł kupiłem fajny transmiter FM w paśmie radiowym, zasilany dwoma małymi paluszkami. Mały kompaktowy transmiter który transmituje sygnał, o bardzo przyzwoitej jakości - żadnych szumów, niedostrzegalne przesunięcie sygnału względem ruchu cewki. Zasilanie paluszkami zapewni długą ciągłą pracę, w razie rozładowania można mieć pod ręką zapasowe baterie albo akumulatorki.
Na razie testowałem na smartfonie, jednak już rozglądam się za porządnymi słuchawkami z wbudowanym radiem. W sumie smartfon też może być odbiornikiem, pod który podłączymy każde słuchawki.
Poniżej fotki transmitera zabudowanego w Golden Maska Coin Killera.

benekpe może nabyłeś już jakieś słuchawki do tego transmitera? posiadam podobny transmiter i również się rozglądam za słuchawkami.
Może ktoś poleciłby jakieś słuchawki z budowanym radiem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 29 stycznia 2016, 21:09 
Kapitan
Kapitan

Przeglądam oferty olx i szukam jakiejś okazji - na pewno kupię jakieś markowe TDK albo Sony. Jak coś upoluje to się podzielę wrażeniami. Na razie uczę się intensywnie Deusa - muszę przyznać że audio w słuchawkach WS5 tych nausznych jest przyjazne i czytelne.
Z ciekawości kupiłem dodatkowo taki ciekawy zestaw:
http://allegro.pl/bezprzewodowe-sluchaw ... 26198.html
Za niewielkie pieniądze słuchawki z radiem + transmiter zasilane bateriami. Jak dojdzie to się wypowiem co do jakości - cudów nie oczekuję ale może być tak, że na potrzeby wykrywacza będą wystarczające.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2016, 10:47 
Specjalista
Specjalista

Testuj kolego :1 . Jestem bardzo ciekaw jak będą współpracować z gm4. . Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2016, 18:13 
Kapitan
Kapitan

Nie wiem czy dobrze robię, ale pokuszę się o porównanie dwóch aktualnie posiadanych i testowanych intensywnie kijaszków. Mowa o Golden Masku Coin Killerze (okrojona wersja GM4 - dlatego wybrałem ten właśnie wątek a nie inny) i kultowym już Deusie :)
Obawiam się, że ten wpis może być przysłowiowym kijem włożonym w mrowisko :) trudno... Uprzedzam że są to jedynie moje osobiste i bardzo subiektywne odczucia. Jeśli admin stwierdzi, że wpis nie jest na temat albo niestosowny, to nich go po prostu wykasuje. Mi jednak wydaje się, że wiele osób chciało by wiedzieć jak bułgarski sprzęt wypada na tle innych, które mają już wyrobioną renomę.
Dzisiaj miałem niepowtarzalną okazję razem z kolegą Robertem ze Świętochłowic zrobić terenowe testy porównawcze - konfiguracja bardzo zbliżona - oba zaopatrzone w cewki 9-tki. Coin Killer ustawiony na bardzo stabilną pracę, z minimalną dyskryminacją ustawioną na 2. Deus uzbrojony w dwa "eksperckie podkręcone programy", które w dzisiejszych warunkach terenowych niestety nie mogły być użyte - ciągłe ćwierkanie, wzbudzanie się pod liniami energetycznymi. Testowałem więc program GoldMaxx i Relikt - optymalne programy na dzisiejsze warunki. Żeby ustabilizować ćwierkanie które potwornie mnie irytuje zmiana częstotliwości na 12kHz i jako tako można było chodzić mając jako taki komfort - czułość aż 92. W Deusie wyłączone wszystkie filtry - tzn dyskryminacja na 0, full tony - ja muszę czuć jak jest przebicie na żelazo - to dla mnie podstawa.
Oba wykrywacze nie wchodzą ze sobą w interakcje nie zakłócają się - przynajmniej na opisanych nastawach.
Te same identyczne sygnały - chodząc obok siebie porównywaliśmy je i analizowaliśmy.
Przechodzę więc do porównania:
1. Ergonomia: bezsprzecznie Deus jest ultra lekkim wykrywaczem - z małą cewką waga piórkowa. Ładnie składa się do transportu. Ja jednak wolę ograniczyć takie składanie, by nie zarysować sztycy, staram się wozić rozłożony sprzęt i zawsze w pokrowcu.
CK nie jest może ciężki, jednak bez porównania do deusa. Podobnie jak francuz idealnie składa się do transportu (sztyca nowego typu teleskopowa).
2. Stabilność: Deus strasznie narowisty, ćwierkanie mniejsze lub większe to norma, wzbudza się niestety pod liniami energetycznymi nawet po zmianach ustawień częstotliwości. Cewka trącana przypadkowo o badyl zachowuje się stabilnie. CK bardzo stabilny - na takich nastawach nie traci wiele na osiągach. Nie wzbudza się pod liniami energetycznymi, niestety przypadkowe trącenie o badyl cewką wzbudza ją generując fałszywy sygnał.
3. Osiągi: Mieliśmy kilka przypadków, że Deus nie czuł niczego pod cewką, gdy tymczasem CK sygnalizował pewnie metal kolorowy - po wykopaniu był jakiś śmieć kolorowy.
4. Tor audio: zacznę od CK by potem mieć odniesienie do francuza. Analogowy Bułgar pomimo jedynie dwóch tonów potrafi rozróżnić takie elementy jak drut, ołów czy zmięta folia. Sygnał wówczas daje ładny na kolor jednak nieco urywany, niejednorodny. Nie ma przebicia na żelazo, jednak jest wyczuwalne takie jakby charczenie na końcu generowanej amplitudy. Sygnał "monetkowy" jest dla odmiany krótki jednorodny porównywalny do szybkiego alfabetu morsea - bez zniekształceń - no chyba że pod cewką zalega srebrna moneta wykonana z gorszej jakości srebra. Mówiąc obrazowo, dźwięki Bułgara zawierają te niuanse, które wzbogacają identyfikację dźwiękową o dodatkowe informacje.
Deus.... ma jak dla mnie bardzo ładne przyjazne audio - w słuchawkach WS5 dźwięki są naprawdę bardzo czytelne w całej rozciągłości częstotliwości - ustawiony na full tony generuje poprawnie całą gamę dźwięków. Niestety w mojej ocenie nie ma wyczuwalnych niuansów tak jak w CK - może to kwestia dłuższego osłuchania, no nie wiem. Za to ma odmienną charakterystykę wielkościową - można wyczuć wielkość zalegającego przedmiotu i jego głębokość. Identyfikacja żelaza nie jest jego mocną stroną - ma tendencję do przekłamań - w Bułgarze jest przynajmniej ta kaczka w tle, która jednoznacznie podpowiada nam, że mamy przebicie większe lub mniejsze na żelazo. Oba wykrywacze są czułe na koks - z tym że CK w sposób charakterystyczny je sygnalizuje.
Moje porównanie nie ma na celu udowodnienie wyższości jednego wykrywacza nad drugim. To są jedynie moje spostrzeżenia z użytkowania ich w terenie w identycznych warunkach. Zapewne zaraz znajdą się sceptycy, którzy napiszą, ze deusa można mocniej podkręcić... pewnie tak, tylko po co? By nieustannie ćwierkał? Nie o to chodzi! Dla mnie wykrywacz ma dawać komfort podczas użytkowania. CK można pewnie też bardziej podkręcić - ale nie ma takiej potrzeby. Można założyć, że oba ustawione były na stabilnych nastawach, testowane w identycznych warunkach glebowych z użyciem porównywalnych cewek.
Może ten opis komuś się przyda, może nie... Jeśli admin uzna, że wpis jest nie na temat, to przepraszam - jakoś tak mnie naszło i na gorąco dzielę się spostrzeżeniami z innymi.
Na koniec taka konkluzja. Gdyby ktoś w jednym wykrywaczy zawarł wszystkie te pożądane cechy obu tych wykrywaczy o których pisałem, dodatkowo uzyskał taką stabilność jak w GM5 i użył takiego mechanizmu prawidłowej identyfikacji dużego żelaza jak w GM5 to w efekcie mielibyśmy bardzo fajny wykrywacz :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2016, 18:31 
Specjalista
Specjalista

Witam. Czy w tym teście używałes z GM słuchawek.? Pytam bo moim zdaniem dobre słuchawki są do tych wykrywaczy potrzebne. Pozdrawia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2016, 18:42 
Kapitan
Kapitan

Kolega z CK chodził bez słuchawek - to nam jednak nie przeszkadzało by porównać sygnały. Tak jak słusznie zauważyłeś - i w tym jak i w praktycznie każdym wykrywaczu zdecydowanie poprawia się identyfikacja dźwiękowa używając słuchawek - wówczas słyszymy te niuanse dźwiękowe zdecydowanie lepiej, wyłapujemy te subtelne sygnały niesłyszalne na głośniku, które mogą się okazać sygnałami monetkowymi. Mi wielokrotnie zdarzało się, że na ciekawym poletku, jak już nie było mocnych powtarzalnych sygnałów, zacząłem kopać te niepewne z przebiciem na kolor - i czasami były to monetki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2016, 20:58 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Z tego co czytam od jakiegoś czasu na forum Coin Killer to fajny sprzęt za rozsądne pieniądze, tylko chyba jest ciągle z nim problem u dystrybutora. Zadałem pytanie na fb czy będzie dostępny koło kwietnia/maja, ale cisza. Może kolega Saku śledzi ten wątek i się wypowie jak to ma być z dostępnością. Czy znów jakieś Tarnowskie Góry wszystko przejęły :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2016, 21:05 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Zgadza się słuchawki to podstawa. Dziś miałem możliwość przetestowania takich słuchawek bezprzewodowych.
Opis ze strony producenta:
Słuchawki Tracer JUMBO BT korzystają z technologii bluetooth, dzięki czemu możesz cieszyć się swoją ulubioną muzyką bez uciążliwych kabli. Obsługa profili HSP, HFP, A2DP oraz AVRCP pozwala na komfortowe wykorzystanie urządzenia również do prowadzenia rozmów telefonicznych, ciesząc się dźwiękiem wysokiej jakości. Wbudowane przyciski regulacji głośności oraz przyciski zmiany utworów zwiększają komfort użytkowania. Model współpracuje z konsolami gier, wyposażonymi w moduł bluetooth.
Wbudowane gniazdo na karty micro-sd pozwala cieszyć się nagraniami bez konieczności łączenia się z innymi urządzeniami. Niezależne źródło dla Twojej muzyki w formacie MP3 lub FLAC jest zawsze dostępne.
Dodatkowym atutem słuchawek jest wbudowany moduł radia FM - słuchaj swojej ulubionej stacji radiowej jeśli tylko masz na to ochotę.

Czas pracy słuchawek (słuchanie muzyki): do 9 godzin.
Czas pracy słuchawek (rozmowa): do 9 godzin.
Czas ładowania: 2 godziny
Czas pracy w trybie czuwania: do 180 godzin
Zasięg: do 10 metrów
Wbudowany akumulator Litowo-Polimerowy 250 mAh, ładowany przez port USB.

Niestety wbudowany moduł radia jest za słaby. Do wykrywacza kompletnie się nie nadają, za to do komputera czy słuchania muzyki jak najbardziej :)

benekpe jak już dotrą do Ciebie te słuchawki to może jakiś filmik nagrasz? jak działają z nadajnika i jak z radia ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2016, 21:17 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Rafał. napisał(a):
Z tego co czytam od jakiegoś czasu na forum Coin Killer to fajny sprzęt za rozsądne pieniądze, tylko chyba jest ciągle z nim problem u dystrybutora. Zadałem pytanie na fb czy będzie dostępny koło kwietnia/maja, ale cisza. Może kolega Saku śledzi ten wątek i się wypowie jak to ma być z dostępnością. Czy znów jakieś Tarnowskie Góry wszystko przejęły :(

CK są dostępne :-) Ze Spiderami lub Fighterem

A Tarnowskie Góry nic nie przejęły. Na aukcjach poniósł ich folklor i napisali że są wyłącznym dystrybutorem. Nawet producent o tym nie wiedział :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2016, 21:48 
Kapral
Kapral

Czy ktoś może podać jaka jest gwarancja na Coin killera? nie widzę na stronie MS

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2016, 22:16 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

5 lat na elektronikę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2016, 22:21 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Dziękuję Saku za info. Drobne do skarbonki wpadają i zamienia się w CK na komunię syna;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 49  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]