Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 06:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 364 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Mask 5-opinie
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2016, 22:41 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Podepnę się do wątku.
Czy wie ktoś gdzie można tanio kupić nowe GM 4?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 lutego 2016, 11:40 
Plutonowy
Plutonowy

Pany, mam problem ze strojeniem do gruntu z cewką 9 cali, pompując sygnał zanika przy bardzo niskich wartościach, tj. 21-25 praktycznie na każdym gruncie (piasek/celina), jak wysoko ustawiacie czułość? Na 8khz bez wzbudzania da się max 23-24, a na 18khz o wiele mniej, i przy wyższej częstotliwości zasięg jest śmieszny, monetka z PRL nie była widziana na 15cm.

W piasku CF77 miałem piękny, głośny sygnał, macham GM5 i cisza (na 8khz i sens 24), po odkopaniu blaszka wielkości 2x monety z PRL na 27-28cm, to jak takiego czegoś nie widział to gdzie to magiczne 30cm na monetkę? :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 lutego 2016, 11:46 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Stroisz w automacie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 lutego 2016, 13:10 
Plutonowy
Plutonowy

saku napisał(a):
Stroisz w automacie?

Ręcznie, pompując.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 lutego 2016, 14:39 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Czułość na 24

Grunt w manualu na 60-70 i pomału pompować. Pompując zaniżać wartości GB w stronę zera. Powinien się wyciszyć już przy 40-50

I przed strojeniem pozwolić wykrywaczowi zaadaptować się do temperatury na dworze. Niech popracuje z 5 minut.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 lutego 2016, 17:20 
Szeregowy
Szeregowy

rizar napisał(a):
Pany, mam problem ze strojeniem do gruntu z cewką 9 cali, pompując sygnał zanika przy bardzo niskich wartościach, tj. 21-25 praktycznie na każdym gruncie (piasek/celina), jak wysoko ustawiacie czułość? Na 8khz bez wzbudzania da się max 23-24, a na 18khz o wiele mniej, i przy wyższej częstotliwości zasięg jest śmieszny, monetka z PRL nie była widziana na 15cm.

W piasku CF77 miałem piękny, głośny sygnał, macham GM5 i cisza (na 8khz i sens 24), po odkopaniu blaszka wielkości 2x monety z PRL na 27-28cm, to jak takiego czegoś nie widział to gdzie to magiczne 30cm na monetkę? :o

Cześć,mam dokładnie te same objawy w swoim GM5,też się niby stroi manualnie tylko w tym przedziale co podałeś i zasięg zbliżony do Twojego. Dodatkowo mój nie jest w stanie się dostroić automatycznie do gruntu,mogę to robić kilka razy z rzędu i za każdym razem ustawi się na innych cyfrach,raz 20 za chwilę 60 i kolejny raz 80.Uzależnione to jest od jakiego pułapu zacznę schodzić i dostrajać

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 lutego 2016, 19:25 
Plutonowy
Plutonowy

Jutro potestuje coś więcej i dam znać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2016, 17:49 
Plutonowy
Plutonowy

Na żadnym gruncie nie mogę dostroić więcej niż 25 (ręcznie).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2016, 18:24 
Szeregowy
Szeregowy

Próbowałeś może czy dobrze Ci się dostraja w automacie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2016, 19:19 
Plutonowy
Plutonowy

hhary1 napisał(a):
Próbowałeś może czy dobrze Ci się dostraja w automacie?

Ustawiam manualnie grunt na 80, i pompując powoli zjeżdza do 15-20, a podobno optymalnie to 50-60.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2016, 19:48 
Kapitan
Kapitan

Ja już kiedyś pisałem, że miałem duży rozrzut wskazań gruntu na różnych miejscówkach - raz mi się dostroił w okolicach 30 innym razem pod 50 - może GM5 ma taki właśnie mechanizm strojenia, że jest wrażliwy bardziej na poziom mineralizacji niż inne sprzęty?
mi nie zdarzyło się nigdy, by się nie dostroił - pamiętam, że coś pod 20 też mi się zdarzało - zawsze mimo to wykrywacz zachowywał się bardzo stabilnie.
Patrząc na analogiczne nastawy np. GM4, to w skali np. 100 on też dostrajał się w okolicach 30 - bo nastawy w okolicach godziny 9-10 tej odpowiadały by wartości 20-30... W GM4 też miałem duży rozrzut, raz dostrajał się niżej, innym razem wyżej...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2016, 21:49 
Szeregowy
Szeregowy

Wszystko by się zgadzało gdyby była pewność,że wykrywacz jest w 100% sprawny.
Mój ewidentnie sprawny nie jest.Dzisiaj znów byłem w terenie i o dziwo zasięg był dużo lepszy i do tego stroił się również w automacie. Przez ostatnie 3 dni wykrywacz leżał w mieszkaniu,podejrzewam,że coś gdzieś wyschło i działał ok. Do tej pory trzymałem go w garażu i był ciągle w chłodnym pomieszczeniu,nie miał okazji się porządnie wysuszyć (to tylko moja teoria) Dodać muszę,że nigdy w deszcz z nim nie chodziłem nawet rosy nie widział.
Następny objaw jaki dzisiaj zauważyłem to kłopot z wyłączeniem,kilka razy musiałem wciskać przycisk ponownie żeby się wyłączył,za każdym razem zamiast się wyłączyć przechodził do normalnego stanu tzn,gotowy do działania,chodzenia z nim.
Pamiętam ,że raz miałem problemy z włączeniem wykrywacza,zero reakcji na kilkukrotne wciskanie przycisku,po iluś próbach odpalił i więcej się to nie powtórzyło,był to pojedynczy incydent.
Kolejna ciekawostka-w trakcie strojenia do gruntu zgasł całkowicie wyświetlacz,tak jak ma to miejsce na wyłączonym wykrywaczu ale sam wykrywacz dalej działał można było chodzić i dźwięki prawidłowo wydawał na żelazo i kolor. Po wyłączeniu i włączeniu ponownym nie dał się dostroić do gruntu,nie wydawał żadnego nawet najcichszego sygnału od 0 do 200 czy ile on tam ma na skali,nic błoga cisza. Dopiero po ponownym uruchomieniu dało się go dostroić i sygnał do strojenia był normalny.
Dodam jeszcze,że w czasie kiedy wykrywacz miał słaby zasięg sygnał był bardzo słaby przerywany i trzeba się było bardzo skupić żeby go dostroić. Natomiast dzisiaj sygnał ten był głośny ciągły taki właśnie jak na filmach które oglądałem z GM5 w roli głównej.
Zarówno poprzednio gdy działał na pół gwizdka jak i dzisiaj na normalnym zasięgu nastawy na tym samym polu były takie same,czyli taka gleba i już.
Ze swoim nowym nabytkiem już nigdzie się nie wybieram bo mógł bym nim z nerwów walnąć o drzewo a wtedy po gwarancji :lol:
Sprzęt czyszczę i odsyłam na gwarancji puki jeszcze jest co :lol:
Mam wiernego w pełni sprawnego GM1 i spokojnie bez nerwów z przyjemnością sobie z nim pochodzę czekając na naprawę GM5

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 lutego 2016, 17:55 
Szeregowy
Szeregowy

Testował ktoś może nową cewkę Fighter z GM5?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 marca 2016, 19:11 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem wykrywacza Golden mask 5 wykrywacz wizualnie sprawia dobre wrażenie sztyca jest wykonana bardzo dobrze cewki zdecydowanie lepiej niż w niektórych innych Markach Jedyne co budzi moje zastrzeżenia to kabel który jest dosyć sztywny poza tym wszystko schludnie ładnie myślę że dosyć wytrzymale Co prawda nie używałem zbyt długo tego wykrywacza ale po kilku wypadach mogę stwierdzić że jest to maszyna bardzo stabilna bardzo łatwa w obsłudze bardzo długo szukałem tak stabilnego wykrywacza strojenie do gruntu dosłownie dwie minuty może nawet mniej ale jest bajecznie proste nie wymaga wielkich umiejętności podoba mi się to że wiem co mam kody cewką żelazo żelazo a kolor to kolor Myślę że wykrywacz tym przedziale cenowym nie ma sobie równych miałem przyjemność używać wielu wykrywaczy począwszy od Garrett 150 250 350 ATE Pro Rutus Argo Rutus Proxima Minelab 705 305 Tesoro cibola Fischer F5 f75 i z ręką na sercu powiem że nie zamieniłbym Golden maska na żaden inny sprzęt z którym chodziłem nie da się ukryć że wykrywacz jest cięższy od Fischera 75 przede wszystkim Golden mask jest bajecznie prosty w obsłudze jeśli ktokolwiek ma problemy z jego użytkowaniem to świadczy tylko i wyłącznie o tym że zatrzymał się na etapie Garrett Ace 150 polecam szczerze wszystkim niezdecydowanym Jeśli macie jakieś pytania proszę pisać PW postaram się odpowiedzieć w miarę możliwości

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 marca 2016, 22:40 
Szeregowy
Szeregowy

Nie do końca się zgodzę z wszystkim co napisałeś o GM5. Wykrywacz faktycznie jest fajny jego dużym plusem są słuchawki bezprzewodowe oraz identyfikacja w postaci wykresu,natomiast stabilność pozostawia wiele do życzenia.Mój był uszkodzony więc mogę mieć mylne odczucia,ale nie bez powodu konstruktor umieścił przycisk reset z którego bynajmniej ja parę razy musiałem skorzystać
Pewnie czytałeś o moich problemach ze strojeniem i ogólnym kłopocie z tym wykrywaczem,zgadzam się z Tobą że strojenie nie jest jakoś strasznie skomplikowane,ale wykrywacz musi być sprawny mój się nie dał dostroić, bajecznie prosta czynność była niewykonalna.
Mojego GM5 oddałem do naprawy,wada została uznana bez najmniejszej dyskusji ani żadnych jakiś "przepychanek".Od siebie dodać tylko mogę,że sprzedawca wykazał się ogromnym zrozumieniem,fachowym i rzetelnym podejściem do sprawy.
Ciekawostką jest niby zła opinia sklepu w którym kupiłem wykrywacz,w moim odczuciu obsługę miałem na najwyższym poziomie,nigdy przez przeszło 40 lat tak ludzkiego i przychylnego podejścia do klienta nie doświadczyłem.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 364 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]