Teraz jest środa, 15 października 2025, 00:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: wyczyszczone plaże kąpielisk w okolicach Koszalina
PostNapisane: środa, 16 marca 2016, 19:36 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Przepraszam , w sumie trochę w tym mojej winy bo nie do końca wytłumaczyłem sytuacje , plaża którą wyczesałem dokumentnie jest sztuczna i powstała dopiero dwa lata temu , dlatego nie przerabiałem na niej ton śmiecia bo 70 % sygnałów to były monetki . Poza tym jest niewielka , jakieś 70 na 50 metrów . Czyli niczego niemożliwego nie dokonałem , poza tym ( to głównie do Ciebie warlock , kolego ;) ) nie koloryzuje swoich opowieści a tym bardziej ich nie wymyślam , skoro mówię że jest wyczyszczona znaczy to że wykopałem wszystko nad czym śpiewał kanarek przy dwóch dokładnych czesaniach . Cewlino które jest kąpieliskiem od dawna to zupełnie inna sprawa , niewiele tam piachu bo większość trawa przerosła a jak napisałem w pierwszym poście zamiatałem tylko tam gdzie piach , czyli na niewielkim terenie , trafiały się nawet monetki prl . Plecy jeszcze bolą , dodam że nie posiadam sandscoopa ani pinpointera tak że mają po czym :D . pozdrawiam koledzy , jutro może uderzę w inną miejscówkę jak nic nie będzie mnie rano boleć , pełnych dołków :)

ps , wpadły dwa maleńkie sreberka ale ucieszyły konkretnie :)
jeśli można spytać czy ktoś z was trafił kiedyś coś złotego na plaży ? nie mówię o brodzeniu tylko o normalnym przerabianiu piachu :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 marca 2016, 19:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Byłem dziś na plaży w Darłowie i takie dwie wypadły mi z kieszeni, także jest czego szukać . A byli jeszcze inni ludzie i też pewnie coś zgubili . Jutro wszyscy do Darłowa . :lol:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 marca 2016, 20:06 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

już jadę :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 marca 2016, 22:15 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Kalciferny napisał(a):
(...)skoro mówię że jest wyczyszczona znaczy to że wykopałem wszystko nad czym śpiewał kanarek przy dwóch dokładnych czesaniach .(...)

Starałem się nie kopać wszystkiego, co śpiewało pod cewką, tyko sygnały ciekawe. Jeden z powodów, dlaczego nie wierzę Ci w "dwa dni i jeden poranek".

Rok 2015.
Załącznik:
gkrrgar.jpg

Załącznik:
aorjvjm.jpg

Załącznik:
antfltr.jpg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 06:38 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

warlock dodaj jakąś legendę co do tych oznaczeń , zauważ że ta twoja plaża jest jakieś 50 razy większa jak nic , tutaj masz tą moją małą plażę w czym czerwony to jedno czesanie a niebieski drugie . dodam że szpadel za sobą ciągnę na sztorc żeby mi zaznaczył na piasku dokładnie którędy szedłem . a tak poza tematem , ja bym nie mógł spać po nocach jak bym tyle pozostawiał nie sprawdzonego :) . twoja mapka wygląda trochę jak mój powrót z imprezy do domu :D . pozdrawiam !! muszę dodać warlock że pozytywnie mnie zaskoczyłeś widać że robisz konkretne kilometry a kto przerabiał plaże ten wie że to ciężka praca , pozdrawiam !!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 10:49 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Załącznik:
kmfydgy.jpg

Zielona choragiewka Start, ta z szachownicą Koniec, zapisywanej drogi.
Czerwone punkty, to znaleziska. W tym wypadku chodzi o złote obrączki, które powędrowały do biura rzeczy znalezionych i dlatego zapisałem pozycje ich znalezienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 15:47 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

A nie patrzą się na Ciebie dziwnie jak złoto zanosisz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 marca 2016, 23:29 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Od jakichś 2 lat systematycznie czyściliśmy kąpieliska w okolicach Koszalina(brodzenie i plaża).
Wiem że jeszcze co najmniej 2 osoby robią to samo.
2 lata temu było tam "eldorado" a teraz trudno tam znaleźć kapsel w wodzie(na plaży zostało jeszcze trochę śmieci).
między innymi dzięki nam :ang kąpieliska są czyste bo wszystkie śmieci trafiały do kosza(w tym mnóstwo szkła).
Ja koncentrowałem się na Wyszeborzu,Podborsku i Byszynie.
Przyznam się że "doliny" nie robiłem bo kąpielisko nowe i zysk słaby.
Zawsze na najbardziej przeszukanej miejscówce można coś znaleźć ale czasami szkoda czasu.

Pozdrawiam i życzę samych żółtych trafień. Hubal

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 marca 2016, 00:19 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Aj tam zaraz szkoda czasu. ;) Kilka dni temu odwiedziłem plażę, na której odbywało się właśnie czyszczenie. Pan jeździł traktorem z maszynką BeachTech 2000. Pogadaliśmy chwilkę, o możliwościach, i takie tam srutututu.
Krótko przed jego ostatnim przejazdem, trafiłem odznakę "Dzień Pracy" z 1934. Była prawie nierozpoznawalna i zachowała się tylko swastyka i kawałek daty. Pan z ciągnika był zachwycony, i to tak mocno, że podarowałem mu ją.

Wczoraj, byłem tam ponownie. Pan z ciągnika czyścił kolejny kawałek plaży. Podjechał do mnie i od razu strzelił z grubej rury: "Pokażę ci gdzie opróżniam maszynę, aaa i tam, przy tym moście, w wodzie, znajomy znalazł kilka kul armatnich".

Załącznik:
20160317-P1030233.JPG

Niestety miałem tylko największą cewkę i przeszukiwanie tej hałdy sensu nie miało.
Wrócę tam na pewno.
Do wody też wejdę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 marca 2016, 06:33 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Hubal dziękuję że podzieliłeś się wiedzą , już zaczynałem myśleć że tylko ja robię kąpieliska :) . Fajne jest również to że nie tylko ja wybieram śmieci bo wychodzi na to że nie jeden dzieciak mógł sobie nogi pokaleczyć jak by nas nie było . Warlock ładna postawa , czasem wcale nie jakiś wyszukany fant potrafi kogoś nie kopiącego ucieszyć jak prawdziwy skarb , ale popatrz sobie w google zasadę działania maszyny beach tech 2000 . coś na kształt rzędów grzebieni zagłębia się w piach poruszając się w kierunku jazdy i nagarniając śmieci na taśmę . To sprzęt do papierków , niewielkich ilości wodorostów , patyków czy puszek . Jeśli zagarnie on monetkę to tylko przypadkiem a i tak pewnie przeleci przez sita o oczkach większych niż to co nas na plaży interesuje . Największą zmorą są chyba niewielkie maszyny do czyszczenia Hotelowych plaż bo ich sita są przystosowane do wyłapywania wszelkiego śmiecia typu pulltaby czy niedopałki , ale ich głębokość robocza nie przekracza 10 cm , bardzo wątpię że są używane na ustawionej max głębokości bo poruszają się wtedy w żółwim tempie :) . poza tym tymi małymi maszynkami nikt nie będzie darł dużych plaż z racji małej wydajności , chyba że typowo zarobkowo , tu dwa zdjęcia z bęach tech 2000

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 marca 2016, 01:10 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Sporo ludzi w naszym regionie robi kąpieliska.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]