Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 20:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 20:21 
Podporucznik
Podporucznik

-warlock- napisał(a):
tur- troszeczkę fantazja Ciebie poniosła. Rozumiem rozróżnianie poszczególnych metali, ale rozpoznawanie co z nich zostało wykonane, jest (za pomocą dzwięku) niemożliwe. Kolega z tymi 99% powinien w totka grać. ;)

Osobiście korzystam z informacji, jakie detektor wyświetla i uważam je za bardzo pomocne w podjęciu decyzji- kopać, czy nie kopać.

To duzo fantow pomijasz :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 20:36 
Major
Major

pita2000 napisał(a):
-warlock- napisał(a):
tur- troszeczkę fantazja Ciebie poniosła. Rozumiem rozróżnianie poszczególnych metali, ale rozpoznawanie co z nich zostało wykonane, jest (za pomocą dzwięku) niemożliwe. Kolega z tymi 99% powinien w totka grać. ;)

Osobiście korzystam z informacji, jakie detektor wyświetla i uważam je za bardzo pomocne w podjęciu decyzji- kopać, czy nie kopać.

To duzo fantow pomijasz :o

Popieram kolegę
Im więcej mam doświadczenia tym mniej korzystam z info wyświetlacza

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 21:46 
Plutonowy
Plutonowy

Yhm... Czekajcie... Część z Was ma w Deusie piękny, soczysty, wysoki, powtarzalny sygnał na kolor, i nie kopie go bo na ekranie jest brak ID? Oczywiście mówię o ustawieniu sygnału akustycznego na 6-7, bo to obowiązek w tym sprzęcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 marca 2016, 00:22 
Major
Major

Rzar nie przesadzaj chyba wszyscy tu kopiemy pięknie sygnały.Pokazałeś swojego deusa w akcji na filmiku to idealnie jak u mnie, tak samo się zachowuje, dlatego gruntu nie zaniżam tak mocno, jest mniej narowisty. Jak napisałem kiedys że silber grosza widzi ładnie max na 17cm głębiej to loteria. To uzytkownicy Deusa cos nie chcieli wierzyc. Szczerze to dużego fiskarsa wbijam do max połowy czyli ok 13 cm i zawsze na 90 % fant jest wykopany , chyba że to Polmos, łuska lub duża moneta. Nie wykopalem małej monety głębiej niż 20 cm, za to na śmietnikach kiedy często koledzy odpuszaja, ustawiam reaktywność 3 lub 4 i nawet czułość niżej niz 85 to okazuje się że jest całkiem nieźle. Generalnie uważam że do 15 cm to ciągnie fanty jak odkurzacz i się nie nabijam bo na szybkich testach, kolegi ace 250 ledwo monetke pokazał na ok 13-15 cm przy jednostronnym przemiataniu to deus pięknie wskazywał przemiatajac w każdym kierunku. Pozdrawiam pisze z tabletu proszę o wyrozumiałość :lol: :x

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 marca 2016, 07:10 
Pułkownik
Pułkownik

rizar napisał(a):
Yhm... Czekajcie... Część z Was ma w Deusie piękny, soczysty, wysoki, powtarzalny sygnał na kolor, i nie kopie go bo na ekranie jest brak ID? Oczywiście mówię o ustawieniu sygnału akustycznego na 6-7, bo to obowiązek w tym sprzęcie.

wzmocnienie audio 6-7 to za duża wartość - sygnał jest wtedy zniekształcony, za mocno podbija także zakłócenia. Stosuję wzmocnienie max=5.
gdy robiłem testy na ultra drobnych kawałkach srebra to do wartości=5 poprawiało to odczyty akustyczne ale przy wzmocnieniu audio =6-7 na plus już nic nie dostawałem a wszelkie zakłócenia były za głośne, żeby sensownie pracować a sam sygnał na kolor mało przyjazny.
Osobiście na słuch potrafię zwykle odróżnić kawałek drutu, drobną folię aluminiową od monety czy guzika, mimo to wszystkie sygnały na kolor wykopuję

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 marca 2016, 12:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

Skibems zgadzam sie z tym co napisałeś w 100%. Chociaż ostatnio wykopałem sygnał dość slaby na kolor ze znacznej głębokości (powyżej sztychu fiskarsa). Az w dołku zacząłem grzebać pinpointerem bo myślałem ze byla to blacha gdzies z boku. Wyciągnąłem 2 i 1/2 silberka i troche bylem w szoku ze tak głęboko zalegała. Ale to mala monetka nie jest.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 marca 2016, 14:39 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Testowanie Deusa na głębokość z Ace 250? Przecież podobno Deus na na 40cm boratynkę :-) mnie ciekawi kwestia taka - ktoś chodzi na codzień z deusem mocno podkreconym na czułości, na granicy stabilności?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 marca 2016, 15:21 

Ja chodzę z podkręconym. Nie jeden by odpadł przy takiej dyskotece. Wczoraj byłem na takim polu że sam prawie ześwirowalem z tej francuskiej gadki :D.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 marca 2016, 20:13 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Panowie kolejne pytanie w kwestii tzw. "wyciszenia". Z tego co przeczytałem w instrukcji i zaobserwowałem wyciszenie zmienia się wraz z reaktywnością..Tylko dlaczego większość osób przy reaktywności 2 lub 1 ustawia wyciszenie najczęściej na -1..Do czego służy w/w opcja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 marca 2016, 20:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

Z tego co pamięta do wyciszania słabych zakłóceń od gruntu. Im niższa wartość wyciszacza tym bardziej przebija duże żelazo na kolor.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 marca 2016, 07:38 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

A czy wartość "0" traktować jako wybraną nastawę czy może wyłączenie poszczególnych funkcji?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 marca 2016, 09:23 
Podporucznik
Podporucznik

Z tego co pamietam wyciszenie wylaczone jest przy -1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 marca 2016, 19:16 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

rizar napisał(a):
Miałem multum wykrywaczy, i żaden nie robił mi takich niespodzianek:

https://www.youtube.com/watch?v=32xQhNJ3Vj8

Jak widać na filmiku, monetki 23,24,26 i najwięka na 28cm, żadnej nie widzi (tzn. ostatnią coś tam pierdzi, najpłytszą, ale przy odpowiednim kącie przemiatania), więc nie opowiadaj, że deus jest głęboki.

Wszystkie monety to duży PRL (ostatnia to chyba nawet 3 krajcary 1800r), oczywiście zakopane na płasko.

Może powinienem ustawić reakt na 1 i TX na 3, tak aby wykrywacz nie widział kolorku w promieniu metra od gwoździa ze względu na kastrację separacji, ale widział prlkę z 25cm? Hmm... może spróbuje zainstalować soft od nowa? Proszę o porady.

może masz coś ze sprzętem nie tak, na szybko zakopałem 2 grosze współczesne i powtarzalny sygnał bez pominięcia na 27 cm. Jakie te plr zakopałeś powiedz to zrobie tak samo i nagram coś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 marca 2016, 19:18 
Plutonowy
Plutonowy

Bo masz świeżo Zakopane monetki i grunt jest zruszany...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 marca 2016, 19:27 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

rizar napisał(a):
Bo masz świeżo Zakopane monetki i grunt jest zruszany...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

być może, zostawie na tydzień i napisze. Ale udeptałem srogo. Napisz jakie te prl to zakopie i zostawie na jakiś czas.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]