Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 08:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 364 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Mask 5-opinie
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 09:10 
Kapitan
Kapitan

belhior napisał(a):
Ciekawe jak widzi złotego moniaka?

Złotego moniaka sygnalizuje...jak polmosa :) Piękny jednorodny pojedynczy pik na wyświetlaczu - dźwięk jak dzwon :)
Po tym złotku ja modliłem się wyłączne o sygnały polmosowe :D
Na 100% moneta zalegała na sztorc, bo po wbiciu szpadla i wykopaniu dołka, widać było obrzeże monety. W takiej pozycji dawała piękny stabilny sygnał. Kiedyś na testy zabrałem drobną biżuterię mojej żony i też sobie dobrze z nią radził.
Jedyne problemy ze strojeniem na naszych śląskich polach miałem z cewką DeTecha SEF 10x12...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 09:26 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

benekpe.... piękny traf !
Nogi mi się ugięły na widok tego zdjęcia...
Jestem ciekawy jak zachowam się gdy pod cewką znajdzie się taki "polmos"
:za :za :za :za :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 09:28 
Generał Broni
Generał Broni

Z tak dużą monetą każdy wykrywacz sobie poradzi bez problemu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 09:33 
Generał Broni
Generał Broni

benekpe napisał(a):
sopotek napisał(a):
Czy może ktoś potwierdzić te plotki że nie działa dyskryminacja prawidłowo w GM5 ?

W GM5 dyskryminacja działa w zakresie zelaża tzn. Nie można zdyskryminowac nic powyżej żelaza, za to lepiej identyfikuje duże żelazo przy wysokiej wartości. Przy nastawach na 15 duży kawałek żelaza bije na żelazo a nie na kolor jak w większości wykrywaczy. Kiedyś pamietam jak kolega z deusem nie umiał zrozumieć, dlaczego kawał lemiesza w jego deusoe bił na kolor a u mnie zdecydowanie na żelazo. Dla mnie taka dyskryminacja dawała gwarancje ze nic nie pominiemy i z drugiej strony jak trafiłem nawet na duży złom wiedziałem ze to żelastwo. Z tym sprzętem dużo mniej nakopiesz się złomu. Dla jednych to wada dla innych zaleta. Identyfikacja dzwiękowa w 5-ce jest najlepsza ze wszystkich GM. Wyczuwalne są te niuanse dźwiękowe, dźwięki dla ołowiu drutu folii są tak charakterystyczne, ze na słuch wiemy ze je namierzamy. Tego nie potrafię wyczuć np. w deusie.

Benek parę postów w tył piszesz tak"Ja w GM5 rozczarowany byłem tylko torem audio - jeśli producent to zmieni, dźwięki staną się bardziej przyjazne" a tutaj jesteś zadowolony?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 11:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

tur napisał(a):
benekpe napisał(a):
sopotek napisał(a):
Czy może ktoś potwierdzić te plotki że nie działa dyskryminacja prawidłowo w GM5 ?

W GM5 dyskryminacja działa w zakresie zelaża tzn. Nie można zdyskryminowac nic powyżej żelaza, za to lepiej identyfikuje duże żelazo przy wysokiej wartości. Przy nastawach na 15 duży kawałek żelaza bije na żelazo a nie na kolor jak w większości wykrywaczy. Kiedyś pamietam jak kolega z deusem nie umiał zrozumieć, dlaczego kawał lemiesza w jego deusoe bił na kolor a u mnie zdecydowanie na żelazo. Dla mnie taka dyskryminacja dawała gwarancje ze nic nie pominiemy i z drugiej strony jak trafiłem nawet na duży złom wiedziałem ze to żelastwo. Z tym sprzętem dużo mniej nakopiesz się złomu. Dla jednych to wada dla innych zaleta. Identyfikacja dzwiękowa w 5-ce jest najlepsza ze wszystkich GM. Wyczuwalne są te niuanse dźwiękowe, dźwięki dla ołowiu drutu folii są tak charakterystyczne, ze na słuch wiemy ze je namierzamy. Tego nie potrafię wyczuć np. w deusie.

Benek parę postów w tył piszesz tak"Ja w GM5 rozczarowany byłem tylko torem audio - jeśli producent to zmieni, dźwięki staną się bardziej przyjazne" a tutaj jesteś zadowolony?

Też na to zwróciłem uwagę. Benek, doprecyzuj proszę, bo to dosyć istotne :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 11:55 
Kapitan
Kapitan

Monetka zalegała pionowo i stosunkowo głęboko - po wykopaniu dołka było widać jedynie rant monety więc na pewno te 25cm - więc to nie był łatwy cel., nawet przy tak dużej monecie.
Jak wielokrotnie pisałem wcześniej, tor audio w porównaniu do wcześniejszych analogów jest w mojej ocenie "rozmyty i mdły" - te dźwięki nie są już tak ostre i wyraźne jak u poprzedników. Tylko do tego miałem zastrzeżenia. Brakowało mi tych czytelnych dźwięków. Teraz chodzę z Coin Killerem i do tego stopnia mnie oczarował, że deus poszedł na razie w odstawkę.
Lepiej już było na dobrych słuchawkach kablowych. Słuchawki bezprzewodowe dużo lepsze niż wcześniejsze, ale to jeszcze nie to - w porównaniu z WS5 deusa wypadają bardzo blado.
Powiem tak - do szczęścia brakowało mi tych czystych ostrych dźwięków - jeśli producent to poprawi w tym albo nowszym modelu, to na pewno do niego powrócę. Według mnie to prawie idealny wykrywacz - tak niewiele trzeba by był całkowicie idealny :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 12:27 
Generał Broni
Generał Broni

tur napisał(a):

Ciekawe jakby to było z cienkim dukatem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 12:31 
Generał Broni
Generał Broni

belhior napisał(a):
tur napisał(a):

Ciekawe jakby to było z cienkim dukatem?

W detektorach nie chodzi tak bardzo o stop jak o kształt a dukat jest okrągły i wykrywacze radzą sobie dobrze z takimi fantami.Johny Wolker robił testy na drobne złotka i grubsze,Gmp 18khz i Gmaxx 4,6 khz różnicy w wykrywaniu ani sygnalizacji nie zauważył.Adventis tak samo targał głęboko jak Gmaxx taką samą markówke jak Benka trafiona na zasyfionym gruncie Gmaxx-em.Najwięcej dukatów i to zwiniętych na pół trafił u nas młody kolega Ace 250 :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 14:07 
Szeregowy
Szeregowy

To zapytam inaczej :D ,czy idzie w GM5 wyłączyć dźwięk żelaza żeby nie biło non stop w zaśmieconym terenie .

https://www.youtube.com/watch?v=-B6xxxUQB-U

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 14:58 
Kapitan
Kapitan

sopotek napisał(a):
To zapytam inaczej :D ,czy idzie w GM5 wyłączyć dźwięk żelaza żeby nie biło non stop w zaśmieconym terenie .

https://www.youtube.com/watch?v=-B6xxxUQB-U

Oczywiście. Jednak ja zawsze wolałem w tle słyszeć tą charakterystyczną kaczkę. Żelazo w tle dużo mówi o zalegającym fancie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 marca 2016, 18:36 
Szeregowy
Szeregowy

A jak jest z zasięgami GM5 ?, nigdzie nie mogę znaleźć deep testów na You Tube.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 marca 2016, 19:30 
Kapitan
Kapitan

Kiedyś na prośbę kolegi z forum, zrobiłem test na monetach niklowych - test robiony na 30cm. Trudne warunki - suchy jak pieprz piasek w lesie.
https://www.youtube.com/watch?v=eDQ63Tz_HsE

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 marca 2016, 11:07 
Generał Broni
Generał Broni

Chcę słuchawki na kablu, czy słuchawki master sound stereo GARRETT PROFESSIONAL będą dobre, a jak nie to które?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 marca 2016, 12:16 
Kapitan
Kapitan

W GM5 masz regulację głośności, więc raczej każde słuchawki będą z nim współpracowały. Ja używałem kilku - od zwykłych komputerowych, po takie dla audiofilów - każde poprawnie współpracowały bez względu na impedancję samych słuchawek.
Osobiscie słuchawek master sound stereo GARRETT PROFESSIONAL nie używałem, jednak z tego co wiem te słuchawki nie są jakimś topowym wyrobem - bardzo popularny model zaadoptowany przez producenta wykrywaczy....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 marca 2016, 12:19 
Moderator
Moderator

Polecam słuchawki firmy XP FX02 (44zł ) doskonałe na lato bo nie grzeje tak w głowę jednak nie mają spiralnego kabla więc w lesie będziesz się plątał . Nie polecam Koss ur30 minelaba - dźwięk zamulony , w GM chyba lepiej się spisują słuchawki o mniejszej impedancji czyli około 32 ohm .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 364 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]