Teraz jest czwartek, 22 stycznia 2026, 04:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 września 2005, 13:37 
Generał Broni
Generał Broni

Kretschmer ale jakie my niby mamy miec kompleksy :que :que W czym jesteśmy gorsi od innych?? Wiele narodów mogłoby sie on nas uczyć.
Na dzisiejszych Szkopach takze ciąży odium II wojny, ten naród juz zawd=sze musi zyć z tym pietnem. Germańce tacy są, ze im trzeba przypominac o ich historii i "dokonaniach". Inaczej za 30 lat znowu odżyją tam wielkoniemieckie tradycje i pragnienia. Tak było zawsze w hisorii tego kraju, niestety. Wiec kłóciłbym sie, kto tu ma kompleksy. Jakos my nidgy nie robilismy objazdowego tournee po Europie, zeby pokazać jacy jesteśmy "wszechpolscy" :jump
Mówisz, ze jak nie ma z czego zyć to lepiej wyjechać za granicę. A ja jestem za tym, zeby zostać i naprawić ten burdel jaki jest. Po to, zeby nasze dzieci miały juz z czego zyć. Ktos to musi zrobić, inaczej zrobia to za nas inni. Ale wtdy moze być juz gorzej. Nie chciałbym dozyć takiej chwili, kiedy ostatni wyjezdżajacy zgasi światło :wq :wq Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 września 2005, 13:50 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Kretschmer,a Ty muslisz ze ci co mowia ze nie wyjada to milionerzy nie?,a jak sadzisz da sie wyzywic trzyosobowa rodzine za 560 zl na miesiac? w Polsce legalnymi sposobami/da zeby zyc nie trzeba wyjezdzac,patryiotyzm mierzy sie w wyrzeczeniach,a ten co ucieka jak tylko sytuacja przybierze zly obrot to sie nazywa tchorz lub zdrajca.
A to ze Polska byla przez blisko 40 lat pod okupacja sowietu to tez posrednio wina nazistow.
Ja Twojego zalu nie potrzebuje...
prosze Cie tylko nie mysl ze przemawiaja przeze mnie faszysci z LPR lub czegos podobnego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 września 2005, 14:03 
Generał Broni
Generał Broni

wolf, nie obrażaj faszystów :jump :jump :jump :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 września 2005, 14:06 
Poczciwy Otto

Dobra, ok. Rozumiem.
Ale nie każdy chce umierać z głodu za ojczyznę. Co innego zginąć za ojczyznę w czasie wojny i się jej przysłużyć a co innego umrzeć z głodu i nic dla niej nie zrobić. Bardzo chwalebna śmierć.
Też uważam że należałoby tu zostać i coś w tym kraju zrobić, ale jak namnoży się nam 6 milionów polityków którzy chcą coś zrobić to dobrze nie będzie.
Dalej uważam że wyjazd za granicę to żadna zdrada. My sobie poradzimy i bez nich.
W kraju zostanie wystarczająco dużo normalnych ludzi, nie wszyscy wyjeżdżają.
Ale uważam że wyjazd to ostateczność. Jak można tu żyć, to lepiej zostać. Ale kiedy to niemożliwe - lepiej wyjechać. Wtedy to żadna zdrada. Po prostu - jedni potrafią coś dla kraju zrobić i przydadzą się nam w Polityce. Inni będą pracować. Ale są tacy którzy nie mają talentu do rządzenia a roboty za h*ja znaleźć nie mogą. I co wtedy? Czy wyjazd w takiej sytuacji to zdrada?
Oczywiście mogą żyć z cięcia torów kolejowych i pancerzy w bunkrach. Ale tym się do polepszenia sytuacji naszego kraju nie przysłużą...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 września 2005, 14:13 
Weteran
Weteran

Witam
Ja pośrednio zgadzam się z każdym z was.
Lipek, [BS] Wolf i Kretschmer mają rację, każdy z was dobrze mówi, myśli lecz na swój sposób.
Kretschmer sory ze ci wytknę ci jedną rzecz, nie możesz mówić że zaczynają gadać jak naziści, nie można dawać takich porównań.
Natomiast zgadzam się z tobą że jak wszyscy uciekną to kto będzie naprawiać nasz kraj.
Co do ciebie Lipek to zgadzam się z tobą (pierwszy raz ;) ).
Nie można zapomnieć im tego co zrobili, ale też trzeba się nauczyć żyć koło nich, i nie dopuścić do powtórzenia się tej strasznej sytuacji. Tyczy się to też do narodu rosyjskiego.
Myślę że nasi przodkowie chcieli by aby zapanował wreszcie spokój. 66 lat temu pragnęli pokoju, i my teraz powinniśmy dążyć do tego aby ten wszechobecny pokój wreszcie nastał.
Ja jestem za tym aby się pojednać i nie dopuścić do żadnej wojny.
[BS]Wolf napisałeś że „patryiotyzm mierzy sie w wyrzeczeniach” te słowa świetnie oddają to co napisałem wyżej. Przebaczmy, a doprowadzi to do pokoju (taką mam nadzieję).
Ale nie mówię o tym żeby zapomnieć ich zbrodnie, bo naprawdę skrzywdzili wiele narodów a zwłaszcza nas. Pamiętajmy o tych którzy zginęli za pokój, którzy walczyli o wolność. Nie zapominajmy o ofiarach 2 wojny światowej.
I jeszcze jedno:
Kretschmer ja uważam że ci którzy nie uważają się za polaków, maja gdzieś losy naszego kraju, niech lepiej wyjadą za granicę u nie wracają. Może wtedy zostana ludzie którym zależy na losie kraju.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 września 2005, 14:34 
Generał Broni
Generał Broni

Partyzant, ten pierwszy raz jest zawsze najtrudniejszy ;) :piwo
Słusznie napisałeś - nie zapominac, ale tez próbować żyć obok siebie.Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 września 2005, 14:42 
Poczciwy Otto

Dobra ;) Pokój :jump
W sumie to racja, każdy z nas ma po części rację ale nikt do końca :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 września 2005, 19:11 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Ok moze sie juz nie czepiejmy swoich pogladow na temat zarabiania kasy w Niemczech.Kazdy wie swoje , kazdy po czesci ma racje.Ale oprocz tego mowie Wam , nasz narod sie kundli.To co napisalem wyzej o tych literach i to co zobaczylem dzisiaj mi wystarczy.2 wrzesnia pojechalem zapalic znicza na mogile zbiorowej zolnierzy z wrzesnia.To nic ze oprocz mojej swieczki byla tylko jedna jedyna(80 tys miejscowosc) , byl jeszcze maly wieniec z bialo czerwona szarfa.Dzisiaj bedac przejazdem rowerem przez cmentarz widze ze po tej malej wiazance ani sladu.Byla sztuczna a wiec mogla polezec, jakis wulgaryzm "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! ja zawalil , ot tak po polsku.Co bedzie dalej?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 września 2005, 20:33 
Poczciwy Otto

Nie. Nasz naród się nie kundli. Od takich typów trzeba się odciąć. TO NIE SĄ POLACY. To kolesie bez narodowości, którzy wyrzekli się swojej Polskości...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 września 2005, 17:25 
Kapitan Petersen

superstefan napisał(a):
ja jednego nigdy nie zrozumiem, jak mozna jechac do roboty do Niemiec????

Zamiast o bohaterskim Wrześniu 39 zeszło na gastarbaiterów.

Zaczął Superstefan, więc mu wyjaśnię. Wszystko zależy od przyczyn i motywów. W 1943 r. Polacy byli przymusowo wywożeni do pracy w Rzeszy. Teraz wyjeżdżają do Niemiec z własnej woli. I to jest zasadnicza różnica.

A co do patriotyzmu, to chyba większym patriotyzmem jest zapracować (nawet u Niemca) na byt rodziny, nakarmienie i wykształcenie dzieci, niż zagłodzić się po podstawówce i potem oprowadzać niemieckich turystów po ruinach mazurskich majątków za "co łaska".

Gdyby w okresie zaborów Polacy postanowili się honorowo zagłodzić, w proteście przeciw Rosyjskiej, Pruskiej i Austriackiej obecności, to we wrześniu 39 nie byłoby polskiego państwa i wątpię, czy można byłoby mówić o polskim narodzie. Na szczęście pod zaborami Polacy nie byli tak honorowi i wybrali pracę, bogacenie się i kształcenie z myślą o odzyskaniu niepodległości. W przeciwnym razie w 1918 r. bylibyśmy państwem analfabetów i pastuchów.

Wygląda więc na to, że niekiedy trzeba ważyć między honorem a realizmem. Nawet za pieniądze zarobione przy myciu niemieckich nocników można założyć wydawnictwo publikujące książki historyczne o prawdzie II ws. Przewrotne ale możliwe.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 września 2005, 17:56 
Główny Administrator
Główny Administrator

A moim zdaniem tzw patriotyzm i przesadne biadolenie nad polską martyrologią to hamulec dla rozwoju tego zacofanego kraju. Nasze lenistwo umysłowe tłumaczymy zaborami, wojnami, sąsiadami, klęskami .... Zawsze ktoś lub coś jest winne naszym niepowodzeniom nigdy my !!! A prawda jest taka, że inni rozumieją patriotyzm zupełnie inaczej niż my, dla nich ojczyzna to przede wszystkim rodzina, praca i najbliższa okolica a potem państwo. A u nas jest milion pomników ofiar i to są bohaterowie a kto pamięta o wielkich wynalazcach i naukowcach ? Mieliśmy w historii jeden okres mądrości narodowej nazywał się POZYTYWIZM ale szybko minął i zastąpił go romantyzm nostalgiczno pijacki.
Co do niemców to jest to nacja z gruntu zła dowód: w ciągu ostatnich 200 lat wywołali 7 wojen w tym dwie światowe nie licząc współokupacji Polski. Nawet rzymianie uważali ich za rasę z gruntu złą i zezwierzęconą i to są fakty. Na zakończenie dodam, że dla mnie najważniejsza jest rodzina i jeżeli sytuacja zmusi mnie do wyjazdu do pracy za granicę to zrobię to bez wahania bo już dawno wyzwoliłem się z tego wielkiego cmentarzyska i bogoojczyźnianych masówek.

Jacek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 września 2005, 18:45 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
W odpowiedzi do Testa
Po pierwsze trzeba rozróżnić okres okupacji , jakiejkolwiek czy radzieckiej, sowieckiej czy niemieckiej od czasu w jakim jesteśmy niepodległym państwem. To ze Polacy byli wywożeni na roboty to wszyscy wiedza, ale i tu były dwie grupy robotników, ci co poszli do kiosku po gazetę a przez przypadek zamiast do Treblinki pojechali na roboty i tych co z własnej nieprzymuszonej woli pojechali pracować. Ja miałem na myśli tych co z własnej woli ...
Teraz kolejna kwestia: wyjazdy zarobkowe w dzisiejszych czasach, oczywiste jest ze jeżeli w Polsce nie jestem w stanie zapewnić bytu rodzinie to staram się wyjechać za chlebem, ale jest tyle innych krajów gdzie można odłożyć pieniądze ale nie koniecznie Niemcy.
W odpowiedzi FDJ:
Dla polski głównym hamulcem była okupacja radziecka. Większość wartościowej produkcji kraju jechała za naszą wschodnią granice praktycznie za darmo, byliśmy traktowani jak kolonia, maksymalnie wyeksploatować, trzymać za mordę żeby nie buntowali się, ograniczyć dostęp do wiedzy wyniszczyć inteligencje itp. niestety kilkudziesięciu lat nie da się nadrobić w jedno pokolenie.
Na zakończenie i ja cos dodam:
Już raz byłem emigrantem, ale uważam ze jak ktoś chce to i w Polsce da rade utrzymać rodzinę niekoniecznie myjąc nocniki Niemcom czy oprowadzając byłych faszystów po ich domach w Prusach

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 września 2005, 22:37 
Kapitan Petersen

Czołem

Warto pamiętać o niemieckich (i radzieckich) zbrodniach okresu II ws, ale nie jestem pewien, czy należy nimi ŻYĆ po wieki wieków. Czy wypada jeździć do pracy do Irlandii, ale do Niemiec już nie, bo oni na nas napadli 66 lat temu? Do kiedy (jeszcze 20, a może 50, czy 100 lat) będziemy każdemu napotkanemu Niemcowi wypominać, że jego dziadek mordował i gazował Polaków ?

Podsumowując - pamiętać trzeba, ale nie należy z tego powodu zepsuć sobie życia. Coraz bardziej cenię Niemców i ich dość przyjazny stosunek do Polski, którego nie widzę na Wschodzie nie licząc (obecnie) Ukrainy.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 września 2005, 22:55 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
sory moze przeginam :)
bylem w ten wikend na Mazurach i odrobine mam dosyc tej nacji, ale to prawdopodobnie przez ich specyficzne zachowanie :):)
mysle ze wiekszosc wie o co chodzi jezeli kiedykolwiek bylo w restauracji czy pubie w ktorym byli Niemcy :):):)
co do pamietania na co ICH stac to raczej powinnismy pamietac, a wlasciwie nie bardzo wiem jak mozna zapomniec to co zrobili w Polsce jak i w Europie :) naszczescie obenie ten kraj jest bardzo zmieniony, moze to zasluga emigrantow z innych panstw ?? np Turcji ??

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]