Teraz jest sobota, 4 lipca 2026, 22:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 września 2005, 14:15 
Weteran
Weteran

Witam.

Istotnie, Robi niebawem rozda forumowiczom z tego portalu pewna ilośc książek. Niestety nie podam jaką- ponieważ podzial - ile , komu i jak - zalezy wyłącznie od Robiego i nie mam checi wtracac sie w jego plany. Ksiązki dzis zostały wysłane do admina, więc lada chwila niestety tylko niektórzy ( wedlug rozdzielnika Robiego) je dostaną.

Kwestia dystrybucji...W chwili obecnej -nie moge ujawnic głownego dystrybutora. Te informacje podam w przyszłym tygodniu kiedy ksiazka bedzie dostepna w calej Polsce.

Obecnie-jest tylko dostepna u wydawcy : ksiazki@military-book.pl

Pozdrawaim. India

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 września 2005, 15:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A wiadomo w jakiej cenie??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 września 2005, 15:39 
Weteran
Weteran

Witam.

Wiadomo- 34,90 łacznie z kosztem przesyłki.

Dodatkowo w formie promocji- dla pierwszych 20 osob dołożone beda do paczki (do wyboru) wykopane odznaczenia niemieckie okresu III Rzeszy ( do samodzielnego oczyszczenia)lub jak kto woli - niemieckie buteleczki ze smietnika obozowego. (dołozyłabym z checia karabiny- ale wiadomo...licho nie spi)

Ksiazka jest formatu B5 , 200 stron plus 16 stron kolorowych.

Pozdrawiam.India

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 września 2005, 15:46 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Gdzie i kiedy bedzie mozna zamówic?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 września 2005, 15:52 
Weteran
Weteran

india napisał(a):

Dodatkowo w formie promocji- dla pierwszych 20 osob dołożone beda do paczki (do wyboru) wykopane odznaczenia niemieckie okresu III Rzeszy ( do samodzielnego oczyszczenia)lub jak kto woli - niemieckie buteleczki ze smietnika obozowego. (dołozyłabym z checia karabiny- ale wiadomo...licho nie spi)

kurna, India, weź jeszcze po jakims nebelwerferze, albo katiuszy dorzuć, po trzy hełmy i kole od tygrysa ... no i jeszcze może jakies acht koma acht ( nie koniecznie z laweta ;))):D
to kupie wszystkie 20 pierwszych :jump

hehe

a tak BTW SUPER POZYCJA, dziś skończe czytać, i cisne pod ornete, po leningrady :D no i po wrendle
(kto czytał to wie gdzie te wrendle Indii wychodziły :1 :1 :1 )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 września 2005, 16:16 
Weteran
Weteran

MadMax napisał(a):
Gdzie i kiedy bedzie mozna zamówic?

toć bylo napsiane, przecie :roll:

ksiazki@military-book.pl

tam napisz maila, zeby zamowic

na drugi raz uwaznie czytac posty prosze :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 września 2005, 00:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A no rzeczywiscie zapomniałem o tym widziałem to ale jakoś mi wyleciało z glowy. nie ma takiego słowa w języku polskim !!! wszystkim.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 września 2005, 00:34 
Kapitan
Kapitan

http://www.military-book.pl/index.html

Tu jest jakis formularz do zamowienia.
Książki miały być dostępne na giełdzie w Rzeszowie ale nie dotarły, bo acht acht sie pod mostem zawiesił :)
A te Werndle, to tam jeszcze leżą ale jest już mało :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Książka Indii - opinie
PostNapisane: niedziela, 25 września 2005, 15:37 
Kapitan Petersen

Witam

Chyba czas na wpisywanie w tym wątku opinii po lekturze książki Indii "Skarby z pobojowisk". Mam świadomość, jak cenne są takie uwagi dla każdego autora (w tym wypadku autorki).

Ja dopiero zacząłem lekturę. Przy okazji dziękuję za książkę z autografem, komu trzeba ;) Czytam i przyznam, że wartko mi to idzie, książka napisana jest lekko i dość sprawnie.

Brakuje mi w tej książce choćby jednego czytelnego zdjęcia Indii, chodzi o twarz. Bo jeśli jest tyle innych fotografii, to choćby z jednej z nich autorka mogłaby spojrzeć z odwagą w oczy czytelnika, jakby mówiąc: "To ja, patrzę w Twoje oczy, bo uczciwie biorę odpowiedzialność za każde napisane tu słowo".

Na tym etapie lektury nie mam większych zastrzeżeń do książki. Może tyle tylko, że autorka (mimo specyficznej branży dopuszczającej to i owo) nadużywa kolokwializmów. Każda przesada jest niesmaczna. Poza tym treść miejscami trochę (po babsku) przegadana, ale na pewno książka porwie każdego, zwłaszcza młodego człowieka, pasjonującego się militariami. Zdjęcia i ilość znalezisk pewnie sfrustruje, a jednocześnie zmotywuje każdego początkującego militarystę, który marzy o choćby jednym pordzewiałym bagnecie.

Książka z klimatem i swoistym urokiem. Porwie każdego militarystę, zainteresuje pozostałych. W dodatku ma tę zaletę, że rozwiewa stereotypy na temat poszukiwaczy i poszukiwań. Ogólnie ocena bardzo dobra. Trzeba nam podobnej książki o poszukiwaczach monet i biżuterii.

Więcej - po zakończeniu czytania.

Dopisek: Skończyłem. Wystarczyły dwa wieczory. Wciąga, więc szybko się czyta. Poprzedniej opinii nie zmieniam - jest OK. Jedno dodam: w całej książce tylko raz India apeluje o zakopywanie dołków. Dla niej, tak jak dla wielu z nas, to rzecz oczywista, ale jak widać po częstych wpisach wpisach na forach oraz lustracjach w terenie - dołki stają się plagą. Książka powinna trafić do odbiorców z czerwoną papierową opaską z z napisem: "Zakopujcie swoje dołki!". Taką opaskę każdy musiałby rozciąć, żeby dostać się do treści.

Pozdrawiam

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2005, 19:34 
Złosliwy Nieludzki Doktor

w kolejce w banku przeczytalem kilkanascie kartek, musze przyznac ze troche sie rozczarowalem.
zobaczymy czy zmienie zdanie po lekturze calej ksiazki.
W zasadzie nie wiadomo czy jest to ksizka wspomnieniowa, dlatego ze za duzo opisow pojedynczych znalezisk, czy podrecznikowa, bo opisy sa zbyt ogolne. Jako ze mialem okazje porozmawiac klka razy z autorka przez telefon i troche ja znam i jest bardzo sympatyczna niewiasta zdania o autorce nie zmienie, chociaz India na Boga musisz troszke porpacowac nad warsztatem i w mniej roztrzepany ,,babski sposob" - prosze o wybaczenie - zdawac relacje z ekspedycji, wiecej przemyslen a mniej bigosu np o typach manierek, sprzaczek etc....
Jesli juz piszesz o konkretnych wykopkach z podzialem na kategorie to staraj sie to troszeczke uporzadkowac, moglas dodac druga czesc w temacie wykopalisk z podzialem na typy, ksztalty, producentow i historie ich uzytkowania a pierwsza czesc poswiecic temu co najfajniejsze, odczuciom, pragnieniu poznania, wyczekiwaniu na kolejny wyjazd...kiedys chyba o tym rozmawialismy przez telefon :)
Najbardziej zaluje ze nie mam twojego autografu- niemniej nie trace nadziei !!! ze kiedys go uzyskam, oczywiscie latwo krytykowac, gorzej cos stworzyc, a jeszcze latwiej krytykowac po wyrywkowej lekturze ;)
Niemniej juz jutro pojutrze na pewno bede mogl sie wypowiedziec na temat calej ksiazki - uwazam nawet po kilkunastu kartkach, ze i tak JEST TO NAJLEPSZA POZYCJA JAKA ZOSTALA WYDANA NA TEMAT POSZUKIWAN PISANA nie przez teoretyka lecz PRAKTYKA i szczerze GRATULUJE !!!
pozdr
Emeryt :666

Ostatnio edytowano wtorek, 4 października 2005, 09:15 przez PREM, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2005, 20:26 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Prem, lubię Cię.....

Jednak po twojej recenzji, chciałoby się powiedzieć "Czekam na książkę Prema!!!"

Cytuj:
w kolejce w banku przeczytalem kilkanascie kartek

Całą miałeś przeczytać, kolejka za krótka - zmień bank.
Cytuj:
Jesli juz piszesz o konkretnych wykopkach z podzialem na kategorie to staraj sie to troszeczke uporzadkowac

To książka, a nie katalog. Czujesz różnicę?
Cytuj:
oczywiscie latwo krytykowac, gorzej cos stworzyc, a jeszcze latwiej krytykowac po wyrywkowej lekturze

No właśnie.... :luv
Cytuj:
Niemniej juz jutro, pojutrze najpóźniej, bede mogl sie wypowiedziec na temat calej ksiazki

I pomyśl dwa razy, zanim coś napiszesz. Plisssssss..... :luv

Albo...
Krytykuj śmiało, jeśli sam umiesz napisać to lepiej.

Pozdrawiam Matejko :piwo :piwo :piwo

nie ma takiego słowa w języku polskim !!! Prem, ale przegiąłeś.... :skromny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 października 2005, 08:01 

Z czym mianowicie przegialem Matejko??? Konnstruktywna krytyka jest zawsze potrzebna, bez wzgledu czy krytykujacy potrafi czy tez nie cos napisac. Nie zamierzam dzielic sie swoimi doswiadczeniami z ogolem, poniewaz uwazam je za doznania wlasne, subiektywne i intymne. Prawdziwa cnota krytyki sie nie boi, nie wiem Matejko czy jestes adwokatem Indii, czy zagorzalym fanatykiem jej tworczosci, poniewaz uwagi kierowalem do niej nie do Ciebie. Kazdemu jedna ksiazka moze sie mniej lub bardziej podobac i dopiero dzisiaj po lekturze calej stac mnie na konstruktywna krytyke, czy tez potrafie sformuowac konstruktywna opinie na jej temat o czym pozniej jak dojde do siebie po lekturze i wypije kawe
pozdr
cdn :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 października 2005, 09:26 

Przemyslalem i wypowiadam sie, ksiazka charakterem przypomina poradnik haftu krzyzykowego, badz tez robotek na drutach pisany przez mezszczyzne. Sporo w niej elementow poradnika dla poczatkujacych grzybiarzy, chociaz musze przynac, ze ma swoj urok. Specyficzny chaotyczny urok wspominek o poszukiwaniach przemieszany z sosem systematyki znalezisk, ,,o rzeczach wszystkich i niektorych innych " jak pisali kiedys pamietnikarze. Przyznaje, ze krytyka nie jest podyktowana zlosliwoscia, wrecz przeciwnie - ale nie mozna piac pochwalnych hymnow tylko dlatego, ze Autor jest kobieta. Jakby troszke wiecej (India) popracowala bylaby to ksiazka bardzo wartosciowa, a tak jest to po prostu ksiazka wspominkowa, ktora w czytaniu najwieksza frajde sprawia poszukiwaczom militariow w wieku przedpoborowym.
pozdr
P.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 października 2005, 18:09 
Kapitan
Kapitan

PREM napisał(a):
Niemniej juz jutro pojutrze na pewno bede mogl sie wypowiedziec na temat calej ksiazki - uwazam nawet po kilkunastu kartkach, ze i tak JEST TO NAJLEPSZA POZYCJA JAKA ZOSTALA WYDANA NA TEMAT POSZUKIWAN PISANA nie przez teoretyka lecz PRAKTYKA i szczerze GRATULUJE !!!

PREM napisał(a):
Kazdemu jedna ksiazka moze sie mniej lub bardziej podobac i dopiero dzisiaj po lekturze calej stac mnie na konstruktywna krytyke, czy tez potrafie sformuowac konstruktywna opinie na jej temat o czym pozniej jak dojde do siebie po lekturze i wypije kawe

Chyba ta książka jest szkokująca, porażająca i jednostki niezrównoważone psychicznie mogą doznać jakiegoś uszczerbku na zdrowiu :)
PREM co Ty sypiesz lub dolewasz do tej kawy? :bat :jump

PREM napisał(a):
Przemyslalem i wypowiadam sie, ksiazka charakterem przypomina poradnik haftu krzyzykowego, badz tez robotek na drutach pisany przez mezszczyzne. Sporo w niej elementow poradnika dla poczatkujacych grzybiarzy, chociaz musze przynac, ze ma swoj urok. Specyficzny chaotyczny urok wspominek o poszukiwaniach przemieszany z sosem systematyki znalezisk, ,,o rzeczach wszystkich i niektorych innych " jak pisali kiedys pamietnikarze. Przyznaje, ze krytyka nie jest podyktowana zlosliwoscia, wrecz przeciwnie - ale nie mozna piac pochwalnych hymnow tylko dlatego, ze Autor jest kobieta. Jakby troszke wiecej (India) popracowala bylaby to ksiazka bardzo wartosciowa, a tak jest to po prostu ksiazka wspominkowa, ktora w czytaniu najwieksza frajde sprawia poszukiwaczom militariow w wieku przedpoborowym.
pozdr
P.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 października 2005, 19:51 
Fanciarz

No ,no !
Książka mi się na razie podoba.
Odebrałem ją dzisiaj ,przeczytalem 20 stron i nie moge wyjsc z podziwu.
Moj najlepszy dział to oczywiscie "Karabiny na pobojowisku" :D
Nawet dobrze opisane są emocje ,ktore pojawiają sie przy wyciaganiu karabinu ...masz juz wiele karabinow za sobą ,a i tak cieszysz sie jak dziecko z tego kolejnego.
Od razu mija zmeczenie , niesamowity naplyw adrenaliny!
Jak ktos wyciagal sporo karabinow i innych pistoletow to zapewne wie :)

Oczywiscie autograf Indii dodaje tutaj smaczku.

pozdro!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]