Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 07:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: wtorek, 19 kwietnia 2016, 08:45 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Jest - sprawdzałem. Dokładnie jak producent napisał - na fulltone
Po za tym pisałem, że iron volume było powyżej 0

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 maja 2016, 09:03 
Pułkownik
Pułkownik

Mam pytanie o tryb fulltone
- czy nie sprawia on problemów przy chodzeniu z niską reaktywnością (react=1) -oczywiście w dość sprzyjających warunkach
- czy przy fulltone jest sens używać dyskryminacji (powiedzmy w granicach 2 - 4.5) i jak dyskryminacja wpływa na jakość identyfikacji celu w przypadku fulltone?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 maja 2016, 22:52 
Porucznik
Porucznik

jwaldek napisał(a):
- czy przy fulltone jest sens używać dyskryminacji (powiedzmy w granicach 2 - 4.5) i jak dyskryminacja wpływa na jakość identyfikacji celu w przypadku fulltone?

Osobiście nie używam dyskryminacji w trybie fulltone, moim zdaniem kłóci się to trochę z ideą pełnych tonów.
Tryb ten dobrze "opisuje" niuansami dźwięku wszystkie cele, a ewentualna dyskryminacja obcina nam bogactwo tych niuansów dając mniej klarowny obraz tego co w ziemi siedzi.
Oczywiście w początkowej fazie przyzwyczajania się do natłoku dźwięków w trybie fulltone łatwiej wspomagać się dyskryminacją ale generalnie moim zdaniem należy dążyć do stopniowej jej redukcji do zera. Wtedy Deus pokazuje pazur, chowamy panel do kieszeni i nasz własny mózg zaczyna pełnić rolę procesora dyskryminacji ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 maja 2016, 05:57 
Pułkownik
Pułkownik

wczoraj robiłem testy z reaktywnością i multitone. Nie wiem czy to moje złudzenie czy jest tak naprawdę ale im niższa reaktywność tym bardziej mi się wydawało, że dobry cel obniża częstotliwość swojego tonu i staje się nieco bardziej podobny do żelaza

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 maja 2016, 07:55 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jeśli jakakolwiek dyskryminacja to moim zdaniem lepsze jest 5 tonów niż multi. Przynajmniej moje ucho lepiej wychwytuje wtedy dźwięk od koloru i go słyszę wyraźniej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2016, 19:02 
Moderator
Moderator

Zrobiłem kolejny filmik z Deusem tym razem z cewką 11 cali - wyniki uważam za bardzo dobre , głębokość zdecydowanie na plus , można porównać z filmem gdzie testuję deusa 3.2 z cewką 9 cali .
https://youtu.be/rVj42FlrcOE

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2016, 19:29 
Pułkownik
Pułkownik

czyli jednak ta 11 ma lepsze osiągi niż 9

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2016, 20:14 
Moderator
Moderator

Tak , jeśli chodzi o głębokości na moim poletku jest lepiej . Nie wiem jak to będzie wyglądało z blaszkami +/-10mm i w żelazie jednak tą cewkę kupiłem z myślą o Austerlitz a tam cele są średnie i duże . Interesuje mnie też jak ta cewka się sprawi na 2.0 - jeśli różnica będzie taka jak na 9 cali to szok . Ten nowy filmik to taki testowy - chciałem sprawdzić czy wszystko w nowym wykrywaczu gra , nie specjalnie się postarałam z ustawieniami .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2016, 21:59 
Pułkownik
Pułkownik

zaniżony grunt i zerowa dyskryminacja mogły by poprawić te wyniki testu w trybie multitone

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2016, 23:01 
Sierżant
Sierżant

Ja chodzę z cewką 11 cali dyskryminacja na 0 i multitone i naprawdę jest głęboko choć z początku miałem ochotę go zawinąć opierwsze lepsze drzewko bo jęczał jak katarynka ale z czasem się osłuchałem i jest wspaniale.Biegałem też z 2.0 na tej cewce bo po obejrzeniu filmików kolegi Prymka wrzuciłem tego softa i chodziłem przez pewien czas i powiem szczerze że w terenie nie odczuwałem podczas normalnych poszukiwań takiej różnicy a brakowało mi lepszego rozróżniania celów i dlatego wróciłem do 3.2 i dysk. na 0 multitone reaktywność na 0 wyciszacz na -1 i sprzęcik w połączeniu z cewką 11 jest naprawdę głęboki a co do szybkości na takich ustawieniach na pewno bije na łeb mego wcześniejszego sovereign gt

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 maja 2016, 19:59 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Zipi.Na jakiej częstotliwości cewki chodzisz przy tych ustawieniach. Spróbujemy zobaczymy. Pozd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 maja 2016, 22:42 
Sierżant
Sierżant

Biegałem wcześniej na 12kHz ale przeszedłem na 18kHz.Bo z częstotliwościami nie jest do końca tak prosto bo 8kHz lubi srebro i jest głębsze ale natomiast znacznie obniża id dla złotka i tak nikiedy złotko może być rozpoznane przez to jak stal.Dlatego właśnie latam na 18kHz bo ładnie widzi złotko i sreberko też daje rady bo np 3krajcary 1632 biło mi na 59 jak dobrze pamiętam i to z znacznej głębokości.Ostatnio robiłem testy Deusa na cienkim złotym łańcuszku bo na tym wiele wykrywaczy się wykłada są po prostu ślepe i deus najlepiej wypadł na 18

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 maja 2016, 00:07 
Podporucznik
Podporucznik

Logiczne ze deus na 18khz najlepiej bedzie widzial drobne zloto ;) wiele wykrywaczy sie wyklada na cienkim zlocie bo ma niska czestotliwosc pracy Jak przelaczysz na 8khz tez deus cienkiego lancuszka nie zobaczy

Co wy z tymi wskazaniami id na wyswietlaczu Jak krajcar bije zawsze na 59 a bedzie ci bilo pod cewka na 61 to juz nie kopniesz ?
przez sugerowanie sie id na wyswietlaczu duzo fantow sie pomija ;)

Zrob sobie test takiego krajcara ustaw go do cewki pionowo pozniej poziomo i pod roznymi katami w odleglosci 5cm i w odleglosci 25cm i zobacz czy zawsze Ci id 59 pokaze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 maja 2016, 00:35 
Generał Broni
Generał Broni

Ile tego złotka znajdujesz ?? Tym bardziej cienkie łańcuszki ? Jak jest sygnał choćby w jedną stronę, a nie ma wskazań na wyświetlaczu to trzeba kopać. Bardzo ładnie zaskoczyć potrafi. Poza tym jak jest sygnał ponad 20, a stabilny to też się kopie, tak wychodzą małe klamerki. Szpadel Twoim przyjacielem, 10 lat temu to można było się sugerować wskazaniem wyświetlacza, teraz inne czasy są :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 maja 2016, 23:48 
Sierżant
Sierżant

Ja tam kopie każdy sygnał który choć odrobinę bije na kolor a testy robię dla siebie z ciekawości bo nawet ostatnio z kolegą zakopaliśmy złote 20 marek i im glębiej było tym bardziej szarpało z kolru na stal gdzie naprawdę podczas normalego poszukiwania powiedziało by się że to śmieć.A c łańcuszka cienkiego to deus się też wyłożył nawet na 18 bo ciągnoł go koło 3-4 na id a znowu sovereign gt nie widział go wcale.I mówie testy robię dla siebie a "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! na forum dziele się informacjami a z wykrywaczem chodzę dla pasji a nie żeby jak Żyd liczyć na złoto i złote łańcuszki

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]