Teraz jest niedziela, 3 sierpnia 2025, 14:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Nokta Fors Relic
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2016, 18:16 
Chorąży
Chorąży

Witam

Od ponad tygodnia jestem posiadaczem nowego modelu Nokty. Moja przygoda z tym wykrywaczem rozpoczęła się w tym wątku:http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?f=10&t=172480
Jedyny sklep oferujący model Relic w tamtym czasie, to sklep Wykrywacze Metali. Po wybraniu produktu, ustaleniu formy płatności itp itd okazało się, że Nokta Relic jest niedostępna. Delikatnie mówiąc zdenerwowałem się. Po rozmowie telefonicznej, bardzo miły Pan poinformował mnie, że zamawiają kolejną partię i jeżeli nie zrezygnuję, i zaczekam kilka dni dostanę rabat. Zgodziłem się. Po kilu dniach dostałem telefon informujący, że Fors Relic jest już dostępny i czy mogą go wysłać. Po kilku dniach sprzęt był u mnie. Obiecany rabat oczywiście dostałem, powiem, że mile mnie zaskoczył. W zestawie oprócz samego wykrywacza znalazły się: słuchawki Philips SHP1900, cewka DD 11"x7" ze sztycą, dodatkowa 5" cewka DD wraz ze sztycą, pointer Nokta RS. O dodatkowych śrubach mocujących cewkę i spinkach do kabla cewki nie wspomnę. Za to wszystko zapłaciłem poniżej 3000 zł.
Wykrywacz konstrukcyjnie odpowiada swojemu poprzednikowi czyli Nokcie Fors Core. Pierwsze wrażenie..... Delikatna zabawka w porównaniu z pancernym Argo, jednak po właściwym złożeniu wykrywacza wrażenie minęło. Materiały dobrej jakości, wszystko spasowane jak należy, nic nie lata i nie skrzypi. Waga z podstawową cewką i bateriami 1,8 kg, dzięki dobremu wyważeniu nie czuć ciężaru wykrywacza.
Tryby pracy nie różnią się od tych, które oferowała Fors Core. Doszły jednak dwa nowe: Deep i SWT. Z wykrywaczem byłem w terenie zaledwie 3 godzinki. Pierwsze wypady to raczej zapoznanie się z nowym sprzętem, dopiero wczoraj po prostu szukałem. Efekt tutaj:http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?f=126&t=165104

Jedyny sprzęt do którego mogę się odnieść to Rutus Argo. W końcu zrozumiałem, że głębokość nie jest najważniejszą cechą wykrywacza. Argo to dobra maszyna jednak pod względem szybkości i separacji znacznie ustępuje Nokcie, poza tym brak snajperki jest dodatkową wadą Rutusa.
W trybach DI2 oraz Deep, Nokta jest trochę narowista i popierduje, jednak wiele zależy od gruntu. Wczoraj biegałem z czułością ustawioną na 90 i wszystko było w najlepszym porządku. Tryby SWT i DI3 są mega stabilne, jednak płacimy za to utratą głębokości.
To tylko pobieżne informację, coś więcej może napisać Saku, (przy okazji dziękuję za pomoc Marcinie :)). Ma znacznie więcej doświadczenia z wykrywaczami niż ja. Na koniec dodam tylko, że sprzęt wart jest swojej ceny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Nokta Fors Relic
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2016, 19:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Trzy ostatnie zdania. Bezcenne :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2016, 19:51 
Chorąży
Chorąży

Nie bardzo rozumiem o co chodzi?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2016, 19:53 
Generał Broni
Generał Broni

Kolega sugeruje że naganiasz klientów ;)
Tak to odczytałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2016, 20:06 
Plutonowy
Plutonowy

Tyle, że sklep Wykrywacze Metali to nic innego jak niesławne Centrum Elektroniki, a Saku raczej nie jest z nimi powiązany, prawda?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2016, 20:17 
Chorąży
Chorąży

Dokładnie bastek. Zwróciłem się do kolegi Saku prosząc o pomoc w "okiełznaniu" Nokty. Zwróciłem się dlatego, iż posiada on ten model:http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?f=10&t=172480&start=15. Gdyby posiadał go ktoś inny, zwróciłbym się do niego. Nie miałem zamiaru "robić " za naganiacza. Proszę moderację o usunięcie tych trzech nieszczęsnych zdań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2016, 13:57 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam,
Dla mnie jest ok... jak będę chciał kupić to i tak kupię tam gdzie będę uważał za odpowiednie, a te zdania są nie tyle bezcenne co mówią prawdę i osobiście nie uważam by nadawały się do usunięcia tylko dlatego, że ktoś sugeruje jakieś chore podteksty.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]