altertomekCieszę się, że mogłem pomóc!
NetcomPora wrócić do sprawy qian de yuan bao - monety kolegi Netcom.
Przyznam, że gdy pierwszy raz ją zobaczyłem, to zwróciłem uwagę na jej kaligrafię. Jest wykonana z kunsztem. Zdziwiło mnie to, bo monety tego okresu nie należą do najpiękniejszych. Pojawiła się również u mnie myśl: czy aby styl kaligrafii z monety qian de yuan bao nie powinien znajdować się na monetach sto lat późniejszych (monety Północnej dynastii Song)? Zajrzałem do katalogu Hartill'a, a tam pustka. David Hartill nie notuje tej monety w ogóle. Wymienia tylko jednowenowe qian de yuan bao, które posiadały kaligrafię wykonaną dość słabo i pospolicie. Na wszelki wypadek zajrzałem do monet fantazyjnych i podróbek na zeno.ru, żadnej qian de yuan bao nie znalazłem. Podobnie jak u Hartill'a, Zeno notuje tylko jednowenowe monety (w dziale monet oryginalnych). Co zatem słychać w literaturze chińskiej? Katalog "Zhongguo gu qian mu lu" notuje ją i to w wersji pięciowenowej z kaligrafią taką jaką posiada moneta kolegi Netcom. Zdjęce strony z katalogu wklejam poniżej.
Załącznik:
zhongguo gu qian mu lu.JPG
Również pięciowenową qian de yuan bao notuje David Jen w swoim katalogu "Chinese Cash. Identification and Price Guide". Zdjęcie wklejam poniżej.
Załącznik:
david jen.JPG
Z wyżej przedstawionych zdjęć kluczowe są informacje na temat wyceny tych numizmatów. W "Zhongguo gu qian mu lu" posiadają wysoką wycenę, natomiast David Jen nie precyzuje jej w ogóle. To są rzadkie monety, a więc są one na pewno podrabiane. Czy moneta kolegi Netcom jest prawdziwa? Nie wiem. Póki co nie mam się do czego przyczepić. Myślę, że przydałoby się ją obejrzeć pod mikroskopem, żeby sprawdzić patynę. Określenie jej wagi pozwoliłoby porównać ją do numizmatów sprzedawanych na aukcjach.
Na sam koniec dodam, że wcześniej tej monety (o nominale 5 wen) nie znałem. Pierwszy raz ją zobaczyłem tutaj i była to iskra do tego, by przewertować źródła. Myślę, że jest to najładniejsza moneta okresu Pięciu Dynastii i Dziesięciu Królestw. Moim zdaniem w sposobie zapisu znaku 寳 (bao) można zauważyć pewne cechy, które w przyszłości przez kaligrafów zostaną rozwinięte i osiągną swój najwyższy punkt w złotym smukłym stylu. Ten podziwiać możemy na niektórych monetach Północnej dynastii Song (na przykład na prezentowanej tu kiedyś chong ning tong bao z lat 1102-1106).
Pozdrawiam