Teraz jest środa, 15 października 2025, 12:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 97  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy model Rutusa - Alter71
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 17:50 
Specjalista
Specjalista

Napevno bendze Alter na 18,4 khz sybsi jak na 4,4 khz,,, bo 18,4 khz naturalne lepiej separuje ,co powiem do Argo -to dobre separuje - ale dostosovac dyskrym,filter, sybkosct y mask,, y Optyma jest sybsa y separuje y odmaskuje lepiej od ARGO,,y naturalne bo ma 16 khz ...uzyvam casamy na tym samym tereneARGO,Optyme,G2-snajperka,standart y ultimate,y V3 Spektre.,y Rutusy znajduju......

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 19:36 
Kapitan
Kapitan

RUTUS napisał(a):
...uspokójcie gorące głowy.
No ciężko teraz Panie Arku :D Nie trzeba było się chwalić nowym modelem, a później trzymać wszystkich w niewiedzy ;) Proszę zrozumieć, że zapewne gros z nas jest także po prostu dumnych i podekscytowanych, że w kraju powstaje wykrywacz mogący zapewne (dużo na to wskazuje) konkurować z topowymi sprzętami z zagranicy. Może to górnolotnie zabrzmiało, ale chyba coś w tym jest.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 19:52 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Jeżeli ktoś bardzo chce a ma blisko na Jurę, to może podjechać i sprzęt sobie zobaczyć w rejonie Kroczyc/Podlesic ( po wcześniejszym kontakcie ze mną ). :D.
Serdecznie zapraszam.
Saper

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 20:28 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Wow teraz to cała Polska powie że ma blisko i chce go zobaczyć hahha

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 20:30 
Generał Broni
Generał Broni

Nie przesadzaj, przecież była informacja że na zlocie można go będzie zobaczyć i jakoś nie pozabijali się chętni [emoji12]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 06:01 
Kapitan
Kapitan

Może strach ich obleciał :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 09:54 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Lipek napisał(a):
benekpe napisał(a):
Wejdź proszę w wolnej chwili na forum Odkrywcy - tam już tak różowo o alterze się nie pisze

Aż z ciekawości sobie wszedłem na forum O. i w sumie nic a nic się nie zdziwiłem - tradycyjnie swoje żale wylewa dwóch niespełnionych polskich producentów wykrywaczy, czyli Brzęczyszczykiewicz i Taktyk :) Bardzo wiarygodni dyskutanci.
Poza nimi nikt tam za bardzo się o Alterze nie wypowiada, szczególnie krytycznie.

miałem napisać w podobnym tonie o tych dwóch jegomościach :lol:
tak naprawdę przy nikt przy zdrowych zmysłach nie napisze nic dobrego i nic złego
bo nie ma go jeszcze fizycznie na rynku poczekajmy pojawią się pierwsze sztuki będzie można podyskutować
a i tak pierwsze będą achy, potem że jednak ta funkcję można by zrobić w ten sposób
i będziemy mieli v1,v2,3,4,5.
Ale i tak się cieszę że rutus pcha ten wóz do przodu choć póki co fanem nie jestem i nie byłem
bo zawsze coś się w nich pierdzieliło to mam nadzieje że już pójdzie z górki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 18:13 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Nikt się tam krytycznie nie wypowiada. Brzęczyszczykiewicz piszę tylko, że Rutus wcielił w życie jego pomysł, cytat:

" Na potrzeby projektu /../ wymyślono liczne funkcje wykrywacza, które nigdzie wcześniej przez nikogo nie zostały wykorzystane w tego rodzaju urządzeniach ani w zapowiedziach przyszłych modeli innych firm. /../ Są to:
/../swobodna regulacja częstotliwości detekcyjnej (krok 100Hz w zakresie 2-20kHz, czyli aż 180 częstotliwości do wyboru

Natomiast ja podważam tylko sens rozwiązań - polegających na przestrajaniu częstotliwości w kontekście istnienia od kilkunastu lat rozwiązań multifrequency, poieważ nie znajduję żadnego uzasadnienia dlaczego detektor przestrajany miałby być bardziej innowacyjny od detektora multifrequency.

Proszę czytać ze zrozumieniem, jak ktoś nie potrafi to zawsze lepiej wstrzymać się się od głosu :)

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 18:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Taktyk napisał(a):
Brzęczyszczykiewicz piszę tylko, że Rutus wcielił w życie jego pomysł, cytat:

TAKTYK

Rutus przynajmniej miał cojones aby nie pierdzielić czego to nie wprowadzi w nowym wykrywaczu
tylko zaczął działać i wprowadził bez zbędnych wywodów kto pierwszy ten lepszy patentów ni ma
a propo to gdzie ten magnetik :usta

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 19:49 
Pułkownik
Pułkownik

Kol.Taktyk jako elektroniczny laik myślę jednak że po części można nazwać pomysł Rutusa za innowacyjny,to że elektronika w wieloczęstotliwościowcach sama sobie dobiera odpowiednie częstotliwości jest plusem jak i minusem,dla ludzi którzy będą wiedzieli z czym się temat Rutusa 71 je to będzie rozwiązanie idealne,dla laika to będzie błądzenie w mgle i skakanie między parametrami bez żadnych rewelacji,jestem bardziej zwolennikem jednej elastycznej częstotliwości niż niewolnikiem tego co sobie założył producent i władował w puszkę.Pozostaje jeszcze kwesti jak szybko będzie można przechodzić między skrajnymi częstotliwościami bo nie wyobrażam sobie klikać sto razy żeby coś ustawić :roll: ,ale tego jeszcze nie wiemy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 20:05 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Jednak innowatorem był Brzęczek :) Na świecie powstaje mnóstwo pomysłów przekutych w patenty, które nie znajdują spełnienia w gotowym produkcie.

Co do ustawień. Oczywiście, każdy może mieć swoje preferencje. Ja preferuje skomplikowane rozwiązania techniczne ale podane użytkownikowi w urządzeniu, którego obsługa jest uproszczona do granic możliwości :) Ale o tym może innym razem...

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 20:17 
Generał Broni
Generał Broni

Czy to że ktoś nie ogłosił się z tym że zamierza coś zastosować w swoim produkcie oznacza że nie mógł tego wymyślić wcześniej? [emoji12]
Nie chcę nikomu umniejszać zasług i pomysłów ale kto był pierwszy z takim pomysłem raczej się dowiemy.
Za to kto pierwszy wypuści sprzęt z takim pomysłem możemy być pewni :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 21:00 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ale zaraz zaraz, tak sobie śledzę temat i czytam że Rutus niby wcielił w życie pomysł Brzeczka.

Pomysł Brzęczyszczykiewicza miał polegać na swobodnej regulacji częstotliwości detekcyjnej, ALE z tym że: * Dotyczy oryginalnych sond Magnitec, zakres częstotliwości zależny od modelu użytej sondy.
A w Rutus Alter71 nie musimy zmieniać cewek by użytkować dany zakres częstotliwości. Więc o czym my tu mówimy ;).
Sam czekam na premierę Magniteca i się doczekać nie mogę, życzę oczywiście producentowi jak najlepiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 21:34 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Zmieniać cewek w pewnych zakresach nie trzeba - patrz XP Deus czy Spectra V3i. Pytanie co daje płynna regulacja w praktyce. Sam offset i przesterowanie pomaga w pracy z innymi urządzeniami lub przy zakłóceniach.

Rozumiem, że mając szeroki zakres po prostu łatwiej będzie ominąć zakłócenia, bo raczej innego powodu po prostu nie widzę. Jeśli się mylę to niech ktoś wyprostuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 21:52 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Offset f pomoże odstroić się od drugiego detektora lub EMI ale paradoksalnie... Detektor, który emituje widmo (częstotliwość podstawowa zmienna w jakimś tam zakresie - przestrajana) sam będzie emitował dość szerokie spectrum przypadkowych harmonicznych. Inne dla 5KHz i inne dla 8KHz, i tak dalej... :)

Wszystko wyjdzie w polu :)

Wykorzystanie określonej częstotliwości podstawowej i harmonicznych to credo budowy detektora typu multifreqency :)

T.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 97  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]