Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 19:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 14:50 
Kapitan
Kapitan

Ja piszę o moich odczuciach - tylko i wyłącznie - zawsze to podkreślałem. Może bierze się to z tego, że ja nieco inaczej go użytkuję - o czym też wielokrotnie pisałem i takie sprawy jak bardziej lub mniej dokładna identyfikacja schodzą na drugi plan by nie powiedzieć że jest w moim przypadku zbędna. W inny pewnie sposób wykorzystuję jego potencjał i to mi wystarcza. Ja nie dostrzegam w jego konstrukcji większych i znaczących błędów. Dlatego nowy soft traktuję bardziej w kategoriach nowinki. Doceniam jednak to, że w końcu producent udostępni kolejną może nie rewolucyjna ale jednak nową wersję softu. Ja nie widzę potrzeby na takie rewolucyjne zmiany. Rynek moi drodzy w sposób brutalny weryfikuje takie produkty. Ilość zadowolonych i rozczarowanych użytkowników można określić po sprzedaży i tych nowych i używanych sprzętów. Dla mnie też istotną sprawą jest to, że mało kto narzeka na kwestie techniczne wykrywacza. O ile soft może nie jest doskonały, to jakość wykonania, jakość użytych materiałów i zastosowane technologie nie wymagają poprawek co nie często się zdarza u innych producentów. W tej kwestii sprzęt jest dopracowany. A kwestie błędów programowych pewnie z czasem będą i tak rozwiązane. Na wykrywacz w dzisiejszych czasach trzeba spoglądać szerzej - bo o jego skuteczności czy funkcjonalności nie świadczy jedynie test na głębokość detekcji - o tym też wielokrotnie pisałem.
Wszyscy śmieją się z nowego krecika deusa - ja mu wróżę jednak świetlaną przyszłość. Bo na tle wychwalanej pomarańczowej marchewki, która kosztuje niewiele mniej i jak piszą użytkownicy, nie jest pozbawiona błędów, to okazać się może że nowy pinpointer XP jakością wykonania, 5-cio letnią gwarancją, bezawaryjnością na poziomie deusa i zastosowanymi niespotykanymi dotychczas nigdzie indziej funkcjami może okazać się hitem rynkowym. Ktoś marginalizuje mnogość ustawień nowego kreta, pisząc że są absolutnie zbędne, gdy tymczasem wychwala się w innym wątku wykrywacz który ma kilkadziesiąt poziomów ustawień podświetlania wyświetlacza:-) tam nikt nie pisze o przeroście formy nad treścią - zastanawiające :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 15:20 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

front247 napisał(a):
benekpe,wybacz ale twój post brzmi jak perfekcyjnie napisany spot reklamowy:)
(...)

No proszę, więc nie tylko ja go tak odebrałem.
Ile mogą kosztować odczucia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 15:50 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

benekpe napisał(a):
Może bierze się to z tego, że ja nieco inaczej go użytkuję - o czym też wielokrotnie pisałem i takie sprawy jak bardziej lub mniej dokładna identyfikacja schodzą na drugi plan by nie powiedzieć że jest w moim przypadku zbędna.

A to co innego..to teraz już rozumiem twój punkt widzenia. Bo dla mnie to co dla ciebie zbędne jest chyba najważniejszą sprawą w wykrywaczu. Deus może być nawet bardzo głęboki i stabilny(gdyby taki był),ale jesli ID jest zbędne to można go porównać do malutkiego georadaru..chociaż chyba posuwam się tu do dużego uproszczenia :) ,czyli cos tam pika ale co pika to nie do końca wiadomo-no nic to kopiemy.Pamiętam moje wypady z kolega który miał proxime(bo już nie ma),on kopał 10 dołków ja 2...po pewnym czasie ja miałem 10 moniaków on 2...i spocone czoło.Czemu..? Bo w proximie ID i stabilnosć jest mierna..ale ten wykrywacz mało kosztuje ,adekwatnie..wiec to nie jest wada. Jasne ze tak można biegać tylko trzeba patrzeć ile kosztuje taki rutus a ile deus....Nawet nie chce mysleć co się będzie działo na polu gdzie leży troszkę folii i jakiś ułamków miedzianych wielkości małej monety - makabra.A takich miejscówek jest dużo więcej niż smietników gdzie maskuje żelazo.W ogóle zadziwia mnie to parcie na maskowanie żelaza gdzie jest kilka sposóbów jak sobie z tym radzić ,a pomija się miejsca gdzie jest duzo śmieci aluminiowych ,mosiężnych,miedzianych i nie chodzi mi o kapsle. Dlatego ID to moim zdaniem kluczowa sprawa w porządnym wykrywaczu. I tego brakuje mi osobiście w deusie najbardziej.Dlaczego zrobienie porzadnego ID w deusie jest takim problemem dla firmy XP? nie mam pojęcia.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 15:55 
Pułkownik
Pułkownik

front247 napisał(a):
benekpe napisał(a):
I tego brakuje mi osobiście w deusie najbardziej.Dlaczego zrobienie porzadnego ID w deusie jest takim problemem dla firmy XP? nie mam pojęcia.
pozdrawiam

to zależy czego kto szuka. na monety , drobne stare srebro to nie jest absolutnie wada.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 16:07 
Podporucznik
Podporucznik

Przy szukaniu średniowiecznych sreberek tzn szelągów, denarków identyfikacja ID jest zbędna bo i tak trzeba kopać wszystko co choć trochę pachnie kolorem a sygnały folii alu szczególnie. Przy szukaniu większych monet dobre id już się przydaje dużo bardziej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 16:31 
Kapitan
Kapitan

Co by nie mówić, to klasyczne cyfrowe ID daje bardzo mało informacji - ta identyfikacja daje wartość uśrednioną wskazań i nie odzwierciedla całej złożoności struktury zalegającego pod cewką metalu.
Na plaży, gdzie prawdopodobieństwo trafienia płytko zalegających współczesnych monet jest duża, i ich wskazania są bardzo powtarzalne taka identyfikacja ma uzasadnienie. W miejscach trudniejszych, szczególnie mocno zaśmieconych to nie ma racji bytu. Tam trzeba kopać wszystko co ma nawet delikatne przebicie na kolor. Ale to inna filozofia poszukiwań i nie wszystkim musi ona odpowiadać.
Dla mnie takim prawie idealnym zobrazowaniem jest wyświetlane szerokie spektrum w GM5. Tutaj uzyskujemy dużo więcej informacji niż w klasycznej identyfikacji. Cała złożoność sygnału zobrazowana jest na wykresie graficznym. Jego uważna analiza poparta dużym bagażem doświadczeń zapewni sukces podczas poszukiwań. Ja życzył bym sobie w deusie takie właśnie zobrazowanie - wtedy na pewno częściej patrzył bym na panel a nie trzymał go w kieszeni :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 16:43 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

benekpe napisał(a):
Dla mnie takim prawie idealnym zobrazowaniem jest wyświetlane szerokie spektrum w GM5. Tutaj uzyskujemy dużo więcej informacji niż w klasycznej identyfikacji. Cała złożoność sygnału zobrazowana jest na wykresie graficznym. Jego uważna analiza poparta dużym bagażem doświadczeń zapewni sukces podczas poszukiwań. Ja życzył bym sobie w deusie takie właśnie zobrazowanie - wtedy na pewno częściej patrzył bym na panel a nie trzymał go w kieszeni :)

Weź do ręki Ctx`a. Wcale Ci nie zapewni sukcesu podczas poszukiwań, troszkę odciąży kieszeń z odpadkami.
Dlaczego kolega z deusem mnie się pytał: "możesz sprawdzić co to jest"?
Hihi.
Ciężar za ciężar. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 17:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

-warlock- napisał(a):
Nudziło mi się i przeczytałem do końca Twoją wypowiedź.

Refleksjami się nie podzielę.
Wystarczy znaczek :n

Twoje wpisy robią się już nudne. Przewaznie nic nie wnoszą w dyskusje. Starasz się być śmieszny ( :/ ) - doceniam, ale to chyba nie miejsce na tego typu rzeczy.

Wysłane ze smartphone

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 17:43 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

tui napisał(a):
Przy szukaniu średniowiecznych sreberek tzn szelągów, denarków identyfikacja ID jest zbędna bo i tak trzeba kopać wszystko co choć trochę pachnie kolorem a sygnały folii alu szczególnie. Przy szukaniu większych monet dobre id już się przydaje dużo bardziej.

I tak i nie.
Wyobrazmy sobie sytuacje na polu...gdzie są same malutkie sredniowieczne sreberka:) (hipotetycznie)i nic więcej. Masz sygnał ,kopiesz ..jest,drugi sygnał kopiesz i jest..itd - ma znaczenie jaki masz wykrywacz na tym polu i czy ma fajne ID?

i sytuacja podobna z tym że jest troche smieci kolorowych ,troszke zelaza...kilka malutkich sreberek ,kilkanascie miedziaków,kilkanascie PRL-i.....i wszystko to na róznych głebokościach..jedno przykryte drugim..uwaga - niekoniecznie żelazem.
Bez ID poprawnego i w miare powtarzalnego którego mozna sie nauczyć...to jest czysta loteria...schodzisz z pola z kilkoma smieciami i jedna monetą albo masz farta, albo idziesz skrajem i nic nie masz....nic nie wiesz bo nie masz obrazu pola i występujących rzeczy bo nie masz ID . Z moich skromnych doswiadczeń wynika ze na wiekszosci pól własnie takie warunki są jak opisałem...najmniej jest malutkich cienkich sredniowiecznych sreberek. Jak sobie ogrodzisz pole i nikogo nie wpuscisz to i tak wysczyscisz wszystko po czasie..ale jak jestes z kims lub po kims lub przed kims i musisz powyjmowac fanty....dla mnie srednio wtedy to wygląda.
Pamietam pole malutkie na którym było wszystko od fenigów,kapsli po 1 markówki srebrne i czesci talara az do małych sreberek typu krajcar ...do tego tubki po pascioe ,folie ,odłamki(miejsce walk przy oderstellung),łuski....po 30 minutach wiedziałem co jest i jak bije wprost po ID wiesz co masz pod cewką..kopiesz swiadomie,zamiast wracać z całymi kieszeniami kapsli,smieci itd. To jest ta róznica .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 18:04 
Podporucznik
Podporucznik

Wiesz są rożne filozofie poszukiwania. Jak jest stare srebro i wpadniemy we 2-3 to po całym dniu czasem po paru wypadach a zwłaszcza jak po kimś poprawiasz to na polu burczy tylko i wyłacznie żelazo i to te zdecydowane bo skaczące też jest wykopane. Oczywiście torba pełna śmieci typu druty, nakrętki itp. ale każdy kto kopie takie sygnały wie że na takim polu 1 na kilkanaście - kilkadziesiąt sygnałów powoduje radoche, czasem wielką. Dzięki ludziom co kopią na ID sreberek starczy i dla nas (i nie ważne jaki masz wykrywacz, na takich polach czyści się wszystko, spróbuj kiedyś to zrozumiesz o czym piszę). Deus zasięgi ma przeciętne ale jest bardzo czułym wykrywaczem i to zwłaszcza na drobnicę a stare drobne sreberka o zawartości 150/1000 srebra lubią zejść nawet na skaczące żelazo nie mówiąc o folii aluminiowej bo to norma. Więc patrz ID pomijaj dziadowskie sygnały na średniowiecznych polach i zostaw resztę kolegom po łopacie.
pozdrawim

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 18:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

Poza tym co przywołał tui Desus ma świetna id dźwiękowa, po pewnym czasie wiesz już praktycznie kiedy masz monetę pod cewka nie patrzeć na wyświetlacz. I mam na myśli zarówno te większe monetki, które biją jak dzwon jak i te liche na ktore wykrywacz reaguje niższym tonem. I nic nie da Ci żadna identyfikacja kiedy moneta leży na sztorc w ziemi. Idzisz albo na łatwiznę i kopiesz tylko pięknie brzmiące sygnaly albo mając świadomość tego, że w 90% będzie to jakiś drut lub folia alu kopiesz te gorsze sygnały licząc na pozostałe 10%.

Wysłane ze smartphone

Ostatnio edytowano niedziela, 9 października 2016, 18:33 przez sieni, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 19:42 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

tui chyba mnie do konca nie zrozumiałes....ja tez czyszcze pole na którym coś wychodzi na tyle ile mi wykrywacz pozwala...to normalne.Ale ja mówie o innych sytuacjach,kiedy szukasz miejscówki,kiedy kopie sie w pewnym sensie ,,na czas,, bo rolnik za 2 godziny będzie siał(autentyczny przypadek)...albo kiedy na polu jest 1000 polmosów i...kilka fantów :) kop wszystko:)
Kopie sie wszystko wtedy kiedy jest 3-4 wypad na fajna bogata miejscówke i trzeba ja oczyscić....ba... mam taka miejscówke którą na all metalu czysciłem z mniejszego żelaza...bo zawsze może coś zamaskować a może coś tam jeszcze zostało :)ale nie kiedy idziesz przed siebie w nieznane. No ale każdy ma inna filozofie szukania :)

Co do nowego pinpointera od xp...jesli on ma dyskryminacje..to uwazam ze znajdzie amatorów. Mam kumpla od militarki który jezdzi czesto na smietniki po starych obozach jenieckich itd. i po prostu grzebie w ziemi gdzie smiec jest na smieciu,...tutaj ten pinpoiter nadawałby sie idealniebez wzgledu na cene bo to chyba jedyny taki produkt na swiecie.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 19:49 
Generał Broni
Generał Broni

To jest prawda, jak pole fantonośne to każdy sygnał się kopie i nawet łamane sygnały przynosiły w końcu jakieś małe sreberko. Ale jak się sprawdza pierwszy lepszy ugorek, albo włazi kontrolnie tylko gdzieś na chwilę to identyfikacja powinna być lepsza. Z drugiej strony kiedy 77 to i monetka i kawałek drutu być potrafi to tylko multitony ratują sytuację. Przede wszystkim nowy soft powinien podnieść zasięg do możliwości softu 2.0 i zostawić multitony jak w 3.2.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2016, 06:32 
Pułkownik
Pułkownik

na multitone to nawet głuchy odróżni drobne srebro od polmosa a przy drobnej dyskryminacji ten tryb jest bardzo spokojny

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2016, 13:03 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

deus na multitone brzmi prawie jak x terra na prospectingu :D dla mnie tragedia ale...jakiś czas temu postanowiłem mimo wszystko kupić deusa...po prostu nie daje mi ten wykrywacz spokoju,gdyż opinie o nim są jednak skrajne,dziwna sprawa.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]