benekpe napisał(a):
Wiadomo już może kiedy Alter pojawi się w sklepach? Na innym forum wyczytałem, że będą zapisy i ci którzy się zapisali w pierwszej kolejności go dostaną. Kolega z którym chodzę strasznie się napalił i chciał by go kupić jak najszybciej - nie ukrywam, że sam jestem ciekaw jak będzie się sprawował w terenie.
W najbliższy weekend Altera będzie można obejrzeć na targach w Lublinie, na stoisku Green Camo. Można będzie się tam od razu zapisać na listę kupujących, do których wykrywacz trafi w pierwszej kolejności. Czyli jak rozumiem pierwsze wykrywacze zostaną wysłane na początku listopada.
benekpe napisał(a):
Wracając do kwestii testów - jedynie poletko testowe Prymka jest w stanie ocenić możliwości nowego altera w odniesieniu do wcześniej testowanych wykrywaczy. Te same monety, zbliżone warunki glebowe.
To faktycznie będzie najbardziej miarodajny test jaki da się zrobić, aczkolwiek nawet takie testowanie jest obarczone ryzykiem błędu pomiaru. Wystarczy, że na prymkowym polu dobrze popada i przewodność już będzie inna niż podczas poprzednich testów.
benekpe napisał(a):
Mnie interesuje najbardziej moneta obok której leży kawałek żelaza - jak alter poradzi sobie z efektem maskowania
Mnie również :)
benekpe napisał(a):
Może producent przesłał by Prymkowi egzemplarz testowy? Szybko rozwiali byśmy wątpliwości o skuteczności tego nowego wykrywacza :)
Dobry pomysł, ale mam pewną obawę o to czy Prymek będzie w stanie wycisnąć ze sprzętu maximum. Nie ujmując jego wiedzy i doświadczeniu z różnymi wykrywaczami, trzeba powiedzieć że Rutus to zdecydowanie nie jest sprzęt typu włącz-wyłącz i sprawdź jak głęboko sięga. Bo co dokładnie sprawdzić? 4,4kHz i wolny filtr gruntowy czy 18kHz i szybki filtr? Statyk czy dynamik? A może mieszany 8kHz i średnie recovery czyli najbardziej uśredniony tryb poszukiwań? Dlatego ja bym tam widział jakiegoś dobrego magika, który biega z Alterem od kilku miesięcy lub przynajmniej tygodni.