Teraz jest czwartek, 16 października 2025, 00:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 97  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy model Rutusa - Alter71
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 23:04 
Pułkownik
Pułkownik

aothunterpl napisał(a):
Pułkownik L napisał(a):
Matko Boska trzymajcie mnie bo nie wytrzymam :666 ,5 groszy ma być na sztorc czy na płasko?,tzw.test bez obecności gleby cz Z glebą?,warunki silnie zmineralizowane czy słabo?,w towarzystwie stali czy bez?z uwzględnieniem EMI czy nie,jaka częstotliwość?jaka wilgotność gleby?.....................,myślę że 5 grosiaków bierze z 128 cm :lol:

Kolego głowa nie boli ??
Może tak popisać sensownie w temacie.

Chyba maż choć trochę wyobraźni o jaki test chodzi ...... po co głupio piszesz bzdety.

Właśnie nie boli :D ,boli mnie tylko jak czytam takie wpisy,co by odpowiedzieć Ci w temacie powiem tak:nie da się tak sprawdzić zasięgu na twoje 5 groszy żeby było miarodajne,powtarzalne i mogło być wykładikiem zasięgów Altera bo zbyt wiele czynników ma na to wpływ :idea ,tak jak napisał saper:tylko porównanie ze znanymi już modelami na poletku testowym da jakiś obraz tego czy jest lub o ile jest lepszy.Pzdr. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 23:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

-warlock- napisał(a):
Konrad, co oznacza recovery?

Mam na myśli szybkość odświeżania sygnału (recovery speed). Inaczej mówiąc szybkość z jaką wykrywacz sygnalizuje bardzo blisko siebie zalegające przedmioty. Najgorsze recovery mają kanarki i minelaby, najlepsze takie wykrywacze jak Deus czy Golden Mask. Ciekawy jestem jak na tym tle wypada Alter.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 23:18 
Generał Broni
Generał Broni

Moim zdaniem będzie jak zwykle czyli jaki by nie był zasięg jedni powiedzą że na pewno można uzyskać więcej tylko trzeba umieć [emoji12] Drudzy powiedzą niemożliwe...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 23:24 
Pułkownik
Pułkownik

konrad_wawa napisał(a):
-warlock- napisał(a):
Konrad, co oznacza recovery?

Mam na myśli szybkość odświeżania sygnału (recovery speed). Inaczej mówiąc szybkość z jaką wykrywacz sygnalizuje bardzo blisko siebie zalegające przedmioty. Najgorsze recovery mają kanarki i minelaby, najlepsze takie wykrywacze jak Deus czy Golden Mask. Ciekawy jestem jak na tym tle wypada Alter.

Nie wiem ale przypuszczam że skoro w 7 miu programach znajduje się :szybko i bardzo szybko musi to mieć związek z recovery speed i producent przewidział tryb dla żółwia z lepszym ID i króliczka z nieco gorszym ID,coś na ryj paść musi ,kwestia wyboru :h
Damiano :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 05:15 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

I tam to DFX w nowym pudełku :ang

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 07:25 
Kapitan
Kapitan

Wiadomo już może kiedy Alter pojawi się w sklepach? Na innym forum wyczytałem, że będą zapisy i ci którzy się zapisali w pierwszej kolejności go dostaną. Kolega z którym chodzę strasznie się napalił i chciał by go kupić jak najszybciej - nie ukrywam, że sam jestem ciekaw jak będzie się sprawował w terenie.
Wracając do kwestii testów - jedynie poletko testowe Prymka jest w stanie ocenić możliwości nowego altera w odniesieniu do wcześniej testowanych wykrywaczy. Te same monety, zbliżone warunki glebowe. Mnie interesuje najbardziej moneta obok której leży kawałek żelaza - jak alter poradzi sobie z efektem maskowania - wiele topowych modeli przy tej monecie poległo albo wypadło bardzo przeciętnie.
Każde inne wypowiedzi i pseudo testy nie będą miarodajne - to wszystko będzie bardzo subiektywne.
Może producent przesłał by Prymkowi egzemplarz testowy? Szybko rozwiali byśmy wątpliwości o skuteczności tego nowego wykrywacza :) Bo chyba o to nam wszystkim chodzi - zarówno sceptycy jak i zagorzali zwolennicy marki chcieli by poznać wynik tego testu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 08:20 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

ludzie przestańcie juz , z tych waszych wypowiedzi wynika z tego ze jeszcze sprzetu jeszcze nie ma a wy juz chcielibyscie go przerobic wg. waszych wypowiedzi wynika... bedzie to bedzie ... :666 :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 09:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

benekpe napisał(a):
Wiadomo już może kiedy Alter pojawi się w sklepach? Na innym forum wyczytałem, że będą zapisy i ci którzy się zapisali w pierwszej kolejności go dostaną. Kolega z którym chodzę strasznie się napalił i chciał by go kupić jak najszybciej - nie ukrywam, że sam jestem ciekaw jak będzie się sprawował w terenie.
W najbliższy weekend Altera będzie można obejrzeć na targach w Lublinie, na stoisku Green Camo. Można będzie się tam od razu zapisać na listę kupujących, do których wykrywacz trafi w pierwszej kolejności. Czyli jak rozumiem pierwsze wykrywacze zostaną wysłane na początku listopada.

benekpe napisał(a):
Wracając do kwestii testów - jedynie poletko testowe Prymka jest w stanie ocenić możliwości nowego altera w odniesieniu do wcześniej testowanych wykrywaczy. Te same monety, zbliżone warunki glebowe.
To faktycznie będzie najbardziej miarodajny test jaki da się zrobić, aczkolwiek nawet takie testowanie jest obarczone ryzykiem błędu pomiaru. Wystarczy, że na prymkowym polu dobrze popada i przewodność już będzie inna niż podczas poprzednich testów.

benekpe napisał(a):
Mnie interesuje najbardziej moneta obok której leży kawałek żelaza - jak alter poradzi sobie z efektem maskowania
Mnie również :)

benekpe napisał(a):
Może producent przesłał by Prymkowi egzemplarz testowy? Szybko rozwiali byśmy wątpliwości o skuteczności tego nowego wykrywacza :)
Dobry pomysł, ale mam pewną obawę o to czy Prymek będzie w stanie wycisnąć ze sprzętu maximum. Nie ujmując jego wiedzy i doświadczeniu z różnymi wykrywaczami, trzeba powiedzieć że Rutus to zdecydowanie nie jest sprzęt typu włącz-wyłącz i sprawdź jak głęboko sięga. Bo co dokładnie sprawdzić? 4,4kHz i wolny filtr gruntowy czy 18kHz i szybki filtr? Statyk czy dynamik? A może mieszany 8kHz i średnie recovery czyli najbardziej uśredniony tryb poszukiwań? Dlatego ja bym tam widział jakiegoś dobrego magika, który biega z Alterem od kilku miesięcy lub przynajmniej tygodni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 09:19 
Kapitan
Kapitan

No tak - tylko idąc tym tokiem rozumowania zawsze można podważyć wynik każdego testu - że nastawy nie takie, że operator niedoświadczony. A może programy fabryczne? Kilka takich programów - głęboki, szybki - dały by pewne wyobrażenie? W końcu producent tak je pewnie zoptymalizował, że gwarantują dużą skuteczność i osiągi w większości przypadków.
Nie oszukujmy się - nawet Alter ma tylko kilka kluczowych i istotnych nastaw mających wpływ na osiągi - Prymek jako doświadczony detektorysta na pewno go szybko obczai - bo jeśli nie on, to kto? :) W końcu robił kilka testów z udziałem deusa...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 09:32 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam!

W powietrzu 5 gr można w dynamice z dyskryminacją "wydusić" na 47 cm. Nic to oczywiście nie oznacza, poza tym,że wykrywacz ma duży potencjał.

W gruncie zasięg na monetę zależy od ustawionej reakcji - optymalna dla monet to 3 lub 4 .

Alter był porównywany z trzema wykrywaczami uznawanymi za dobre lub bardzo dobre - nie mogę napisać jakie to były wykrywacza bo reklama porównawcza jest z Polsce zakazana ( z tego co wiem ) - i nie mam ochoty na problemy. ( to nie były Rutusy )

Na dynamice z dyskryminacją Alter z dwoma detektorami wykrywał monety praktycznie z identycznej głębokości, jeden z wykrywaczy był słabszy( na cewce standardowej ) i dopiero użycie cewki DD z firmy NEL stawiało wszystkie cztery wykrywacze praktycznie na jednym poziomie.

Jeśli chodzi o szybkość ( recovery ) to na dwa detektory były wyraźnie słabsze - szczególnie na obiektach większych niż gwoździe. Detektory były przesterowywane na obiektach stalowych i zdolność do szybkiej reakcji na kolor drastycznie spadała.
Alter i jeden z wykrywaczy "porównawczych" zachowywały się prawie tak samo. Były pewne różnice na plus i minus w zależności od rodzaju testu , i kryteriów ( co jest detekcją co nie jest , co słychać i co widać ).

Nie jest źle - detektory które były porównywane to górna i średnia półka.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 09:42 
Generał Brygady
Generał Brygady

Benek, a ja się ma to co napisałeś w pierwszym poście w tym wątku (że Alter będzie posiadał 7 fabrycznych programów: bardzo głęboko, głęboko, duże srebro, podstawowy, monety, szybko, bardzo szybko) do menu wykrywacza, które pokazał Saper? Czy to co napisałeś tyczy się funkcji "reaction", regulowanej w zakresie od 1 do 8?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 09:53 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Panowie ale jedno Ale.
To że jakiś wykrywacz poradzi sobie na "Prymkowym Polu" nie znaczy że poradzi sobie równie pięknie na innej glebie.
Za wykrywaczami ciągnie się niczym smród...... stara zasada- Coś za coś.
Niech prostym przykładem będzie przesunięcie fazy, co z tego że wiele wykrywaczy widzi pięknie i głęboko drobne monetki, gdy w tym samym momencie wielka srebrna patera jest dla tego wykrywacza albo prawie, albo całkowicie niewidoczna i detektor traktuje ją jak ziemie.

Każdy wykrywacz ma wady i zalety i tylko i wyłącznie od jego użytkownika zależy czy zna i rozumie wady własnego sprzętu i wie kiedy i jak ma zadziałać aby ominąć te wady.
Będąc w terenie i prowadząc poszukiwania detektorem którego znamy wady, jesteśmy cały czas świadomi co omijamy lub co takiego dzieje się z naszym sprzętem.
Dopiero kiedy celowo chcemy odszukać przedmiotów tych niewidocznych normalnie przez wady naszego sprzętu, wiemy co zrobić, co poustawiać, jak zadziałać aby je odnaleźć.

Nie jeden użytkownik "lichego" wykrywacza, ale taki użytkownik który ma w jednym palcu swój wykrywacz i zna bardzo dobrze jego wady i zalety, jest w stanie pogrążyć właściciela sprzętu za wiele tysięcy, właściciela który sprzęt ma bo jest najdroższy tym samym "najlepsiejszy".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 10:10 
Kapitan
Kapitan

konrad_wawa napisał(a):
Benek, a ja się ma to co napisałeś w pierwszym poście w tym wątku (że Alter będzie posiadał 7 fabrycznych programów: bardzo głęboko, głęboko, duże srebro, podstawowy, monety, szybko, bardzo szybko) do menu wykrywacza, które pokazał Saper? Czy to co napisałeś tyczy się funkcji "reaction", regulowanej w zakresie od 1 do 8?

Zacytowałem to co napisał producent na innym forum - nie znam innych szczegółów.
saper - testy Prymka dają jakieś wyobrażenie o możliwościach testowanego sprzętu - dla jednych większe dla innych mniejsze. To w jaki sposób ktoś będzie używał danego narzędzia jakim jest wykrywacz to sprawa drugorzędna - jedni nie wykorzystają jego potencjału inni wręcz odwrotnie. Nie mniej jednak takie porównanie na takim polu da nam wiedzę, czy radzi sobie z maskowaniem czy nie, czy jest głęboki czy nie - takie podstawowe kwestie na takim prostym przewidywalnym poletku jakie ma Prymek. proste poletko niezmienne od lat, bez większej filozofii można określić możliwości testowanego sprzętu.
To o czym piszesz odnosi się do niewielu sytuacji, gdzie mamy trudne warunki glebowe - tam gdzie doświadczenie i zrozumienie sprzętu jest kluczowe. Na Prymka polu wiemy jakie są monety i na jakiej głębokości zalegają - mając taką wiedze nie trudno dostroić sprzęt do optymalnych ustawień. Warunki przewidywalne, obiekty również - więc wieloletnie doświadczenie w użytkowaniu testowanego sprzętu na niewiele się w takiej sytuacji zda. Zmiana kilku kluczowych parametrów i albo sprzęt widzi monete albo nie. Kilka kombinacji ustawień i można stwierdzić czy zdaje test czy nie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 10:25 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Cytuj:
Alter71 widzi niebywale mała drobnicę jak i jest przy tym bardzo głęboki no i najważniejsze bardzo stabilny, nie muszę wyłuskiwać mikro sygnałów z pomiędzy morza trzasków, pisków i kij wie czego tam jeszcze, jak się to ma w większości wykrywaczy na MAX czułości.

A tym problem ma XP Deus niestety.

Saper jest wykrywacz który pracuje we wszystkich zakresach i nie dławią to prześladowania przy dużych faktach. To Spectra. Dlatego widzę Alter idzie w tą stronę. Można używać do biżuterii pod militarkę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 10:35 
Kapitan
Kapitan

Pytanie czy MAX czułość w przypadku Altera to faktyczna maksymalna czułość? Czy może wartość optymalnie i specjalnie ustawiona gwarantująca stabilną pracę wykrywacza? Jest mnóstwo wykrywaczy spokojnych i stabilnych na maksymalnej czułości :) To że deusa da się podkręcić jeszcze bardziej nie znaczy że ma on z tym problem. Mikrokolorki rewelacyjnie namierza z nastawami na pół gwizdka.
Więc chyba nietrafione porównanie. Nikt nie zmusza nikogo do chodzenia na wysokich obrotach :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 97  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]