Teraz jest czwartek, 16 października 2025, 00:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 97  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy model Rutusa - Alter71
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 10:51 
Kapral
Kapral

Witam , z tego co producent podaje zapowiada się ciekawa konkurencja względem zachodnich marek.

Podoba mi się to, ze w końcu będziemy mieli urządzenie bardzo - uniwersalne w porównaniu do przedników będziemy mieli tutaj połączenie dobrego monetkowca z możliwościami trybu statycznego.

Mam nadzieje, że moniaki będzie połykał :) na polu.

O zasięgi się nie martwię bo już Agro dawał radę, aczkolwiek wynik własnie moniaka 5gr czy też łuski mauser dawałby jakiś obraz porównawczy w odniesieniu do innych sprzętów z którymi akurat ja osobiście miałem do czynienia.

I nie chodzi tu teraz o rozmiar cewki, nastawy , grunt , czułość urządzenia {bo to tez ma znaczenie]

Tylko oientacyjny test w niech będzie pierwszej lepszej miejscówce w ziemi; łąka , las (koledzy oczywiście proszę teraz nie polemizować ze akurat o to pytam wszystko wyjdzie w praniu jak będa zrobione faktycznie miarodajne testy. Ja osobiście z ciekawości chciałem wiedzieć a i tak jestem PEWNY że mimo wszystko jeśli sondy będą dobrze skompensowane nie ma co martwić się o parametry maszyny - posiadacze starszego brata Agro sobie chwalą wiec będize tak czy siak dobrze.).

Ps. Już taka samoróbka jak All-1 dawała radę pyknąć te 5gr w ziemi z około 30cm sonda 25 - 27cm / tak samo stary Withes IDX wiadomo , że nie liczą się tylko zasięgi.

Głównie chodzi stabilność w terenie , dobre filtry gruntowe , separacje celów.

Co nie oznacza, że ten większy zasięg czasem może pomóc o te 2cm pozwoli nam usłyszeć jakiś cichy sygnał a jak wiadomo ściernisko czy nieskoszona trawa ...

Powiem jeszcze jedno przymierzałem się (w sumie dalej) do zakupu na kolejny sezon dobrego monetkowca typowałem Deusa ze względu na wygodę , lub Teknetiksa / Fishera F75 - ze względu na dobre oceny i osiągi (poza fisher-owską jakością wykonania).

Ale w tym wypadku możliwość zakupu wykrywacza bardzo dobrego na moniaki + poprzednie zalety wykrywacza z statykiem , mixem , możliwością wybiórczej dyskryminacji do tego pancerność konstrukcji , super serwis daje wielką przewagę i wybór pada oczywisty tylko pozostaje na spokojnie poczekać na rzetelne testy opinie ewentualne poprawki.

Jeszcze tylko kiedyś super składny stelaż ala deus, może i kiedyś tam dawno dawno temu analiza 3x f jednocześnie no i mamy super sprzęcik na skale światową

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 10:55 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Benekpe. Co do testów na "Prymkowym Polu, masz rację to też jest jakiś obraz sytuacji, dlatego jadę do Prymka na sprawdzenie Altera71 i mam nadzieję że razem przysiądziemy przy tym sprzęcie i go przydusimy by ładnie zaśpiewał ;).
Ale pisząc mój wpis miałem na myśli to że nie ma przełożenia testowanie na jednej trudnej glebie na zupełnie inne trudne tereny, może się okazać że w innym miejscu zasięgi będą z goła inne.
Pisząc Max czułość to tyle ile fabryka dała, przy tym też jest cicho i płynnie i to taka nastawa przy której Alterem71 słyszałem małe głębokie sygnały a inne wykrywacze na Max czułościach, albo tych sygnałów nie widziały, albo dobry użytkownik mógł je wyłowić z morza właśnie trzasków, pisków itd.
Może odezwie się jakaś osoba która była ze mną w terenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 11:48 
Kapitan
Kapitan

No to zapowiada się ciekawie.
Z niecierpliwością czekam na jakieś filmiki z akcji w terenie.
Profil audio jest zbliżony do wcześniejszych produktów? Chodzi mi o charakterystykę generowanych dźwięków - czy są one takie trochę rozmyte jak w optimie i argo czy raczej bardziej ostre i krótkie jak w deusie - coś się w tym torze audio zmieniło? Bo porównując np. argo z deusem, to argo według mnie dźwięki ma nieco rozjechane i mdłe a deus za to ostre i krótkie - to tak żeby zobrazować o co mi chodzi... pytam tylko dlatego że dla mnie czytelny tor audio to absolutna podstawa - na telewizorek i tak nigdy nie spoglądam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 13:06 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

benekpe napisał(a):
Pytanie czy MAX czułość w przypadku Altera to faktyczna maksymalna czułość? Czy może wartość optymalnie i specjalnie ustawiona gwarantująca stabilną pracę wykrywacza? Jest mnóstwo wykrywaczy spokojnych i stabilnych na maksymalnej czułości :) To że deusa da się podkręcić jeszcze bardziej nie znaczy że ma on z tym problem. Mikrokolorki rewelacyjnie namierza z nastawami na pół gwizdka.
Więc chyba nietrafione porównanie. Nikt nie zmusza nikogo do chodzenia na wysokich obrotach :)

Chyba bardzo trafione bo Deus na fulljest głęboki, ale koszmarnie niestabilny w lini audio. Mój rekord na słuchawkach w Multitonie 40 minut. Na głośniku 4 godziny, ale wtedy niewiele słychać jeśli chodzi o niuanse.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 15:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

Shelton napisał(a):
Chyba bardzo trafione bo Deus na fulljest głęboki, ale koszmarnie niestabilny w lini audio. Mój rekord na słuchawkach w Multitonie 40 minut. Na głośniku 4 godziny, ale wtedy niewiele słychać jeśli chodzi o niuanse.

Z tego samego powodu pogoniłem Makro Racera 2 - po każdej godzinie w trybie 2 tone, musiałem dla relaksu pochodzić 2 godziny z kanarkiem żeby się wyciszyć :D

Byłoby fajnie gdyby Alter oferował głębokość i szybkość jak w Makro, przy jednoczesnej stabilności sygnałów jak w Euroace. Z opisów kolegów testujących wynika, że jest na to duża szansa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 16:14 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Dokładnie tak. Stabilność pracy Altera to po prostu komfort pracy patrząc na posty Sapera.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 16:24 
Pułkownik
Pułkownik

Shelton napisał(a):

bo tam trzeba dać minimalną dyskryminację np =2 i jest już spokojny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 16:36 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Zaufaj że to co nie uspokaja. Trzeba dać czułość na 80 i strojenie do gruntu na plus nie na minus. Ale wtedy jest po osiągach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 16:40 
Porucznik
Porucznik

Jest w ogole jakies zdjecie transmitera do słuchawek?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 16:45 
Pułkownik
Pułkownik

Shelton napisał(a):
Zaufaj że to co nie uspokaja. Trzeba dać czułość na 80 i strojenie do gruntu na plus nie na minus. Ale wtedy jest po osiągach.

chodzę z deusem na full tone z dyskryminacją =2, często to wypady na pół dnia i jest bardzo spokojny i nie czuję jakiegokolwiek zmęczenia. przy zerowej dyskryminacji tak robi się ciężko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 17:23 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Jwaldek piszesz dyskryminacja na 2 i będzie stabilniejszy, niestety dla mnie takie coś odpada, dla mnie wykrywacz metali jest często potrzebny do poszukiwań wszystkich metali w tym najmniejszych fragmentów żelaza. Dlatego od wielu lat szukam wykrywaczy jak najstabilniejszych.
Dlatego iż wiem że słabszym wykrywaczem, ale niebywale stabilnym, mogę zdziałać więcej od teoretycznie mocniejszej maszyny i robię to w większym komforcie pracy, no i wiele niższą ceną którą ponoszę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 17:40 
Pułkownik
Pułkownik

saper napisał(a):
Jwaldek piszesz dyskryminacja na 2 i będzie stabilniejszy, niestety dla mnie takie coś odpada, dla mnie wykrywacz metali jest często potrzebny do poszukiwań wszystkich metali w tym najmniejszych fragmentów żelaza. Dlatego od wielu lat szukam wykrywaczy jak najstabilniejszych.
Dlatego iż wiem że słabszym wykrywaczem, ale niebywale stabilnym, mogę zdziałać więcej od teoretycznie mocniejszej maszyny i robię to w większym komforcie pracy, no i wiele niższą ceną którą ponoszę.

jeśli szukasz także żelaza to już inna bajka :)
Większość ludzi tutaj szuka małych kolorowych metali a nie chce widzieć żelaza, często w przeszukanych miejscówkach gdzie liczy się głównie skuteczność.
znam optimę, sam ją kupowałem dla osoby z rodziny i jestem bardzo ciekawy jak wypadnie ten nowy rutus.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 17:47 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Zawsze twierdziłem, że detektor powinien być stabilny z łagodnym threshold. Dlatego nie przypadł mi do gustu XLT. Jeśli chodzi o współczesne detektory jak F70, F75, Deus to stabilność jest jakimś nieporozumieniem. Jak można katować użytkownika taką kakofonią niestabilności? Z kolei MXT jest bardzo stabilny nawet na najwyższej nastawie GAIN, można z nim spokojnie wejść pod linie WN. Chciałbym go kiedyś porównać z A71 ;)

Saper w ten week nie dam rady i mam kawałek na Jure ale jak będziesz coś planował w przyszłości to daj znać na forum, to się zapiszę na listę :)

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 17:53 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Taktyk co racja to racja, dlaczego w tak drogich wykrywaczach tyle niestabilności przy MAXie, jeszcze w F75 rozumiem, bo cewki słabo zrobione, wystarczy dać do dobrego zestrojenia cewkę i zaraz można korzystać z prawie najwyższej czułości.
Bardzo by mi zależało by przetestować starego dobrego 5900 w teście głębokościowym " na okopach" oraz MXT.
Zawsze się możemy umówić na Jurze, termin do obgadania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 17:58 
Chorąży
Chorąży

Taktyk napisał(a):
Zawsze twierdziłem, że detektor powinien być stabilny z łagodnym threshold. Dlatego nie przypadł mi do gustu XLT. Jeśli chodzi o współczesne detektory jak F70, F75, Deus to stabilność jest jakimś nieporozumieniem. Jak można katować użytkownika taką kakofonią niestabilności? Z kolei MXT jest bardzo stabilny nawet na najwyższej nastawie GAIN, można z nim spokojnie wejść pod linie WN. Chciałbym go kiedyś porównać z A71 ;)

Saper w ten week nie dam rady i mam kawałek na Jure ale jak będziesz coś planował w przyszłości to daj znać na forum, to się zapiszę na listę :)

TAKTYK

No Taktyk...
Przeciez doskonale wiesz że niestabilność F75 wynika ze zle zestrojonych cewek które po prawidlowym owym zestrojeniu np.u Ciebie ;) lub Proscana dają rade chodzic na max czułości bez jakiejkolwiek niestabilnosci.
Posiadam F75 LTD DST 2 i chodze na czyłosci 99 bez zadnego niepotrzebnego pierdnięcia :1
Cewke została zestrojona to fakt ale nawet przed nie było tragedii.

Więc chyba Cie poniosło troche :ang Bez urazy oczywiscie :h

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 97  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]