Teraz jest piątek, 26 czerwca 2026, 21:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Rutus Solaris - pare pytan
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 11:34 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam.
Zastanawiam sie nad kupnem tego wykrywacza. Nastawiam sie na monetki, guziki i inne drobne kolorki.
Mam doswiadczenie z Minelabem Explorerem I (swietny wykrywacz ale nie stac mnie na wydanie 2 tysiecy zl).
Z opisow i komentarzy zamieszczanych na wielu stronach wynika iz Solaris ma taki sam a nawet lepszy zasieg niz Minelab Explorer I - to chyba przesada ? Jak to jest z tym zasiegiem w glebie. Da sie Solarisem wyczesac boratynke z 20 cm ? Czy dobrze sobie radzi z naprawde malymi i cienkimi monetkami (np. srebrne solidki) ? <--- czytaj czy idzie je wykopac z 15-20 cm czy da sie jedynie je zlapac na 5-10 cm ?
Czy ten sprzet jest wrazliwy na opady deszczu ? Ile czasu chodzi na akumulatorkach np. 2300 (bez sluchawek) i czy to prawda, ze na alkalicznych bateriach radzi sobie lepiej ?
Czy da sie rozroznic (po dzwieku, bo nie mam zamiaru patrzec na wyswietlacz) czy pod ziemia jest kolorowa puszka... czy moneta ? (na puszke powinien wyc jak dziki a monetka powinna dac subtelny monetkowy sygnalik, duzo mniejszy niz na puszke - czy tak jest ?)
Czy na terenie zasmieconym lekko drobnym zelastwem (bez koloru) da sie go w 90% zdyskryminowac ? Czy jednak wyciaga sie zardzewiale mniej lub bardziej gwozdzie i inne takie... ? Co jesli przy 3 gwozdziach lezy sobie solidek albo "fenis" ? Czy zdyskryminuje/zagluszy sygnal czy powinno pisnac poprawnie ? Tak samo przez cegly/kamienie ?
Jak cos mi jeszcze wpadnie do lba to dorzuce.
Baaaardzo prosze uzytkownikow tego sprzetu z jakimkolwiek doswiadczeniem o pomoc.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 11:57 
Podporucznik
Podporucznik

A może lepiej byłoby Ci kupić ACE250 ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 12:43 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Bardzo bym prosil o odpowiedzi na przynajmniej czesc pytan.
Jesli proponujesz ACE 250 to odpowiedz na pytania w kontekscie wlasnie tego wykrywacza jesli mozna.
Pozdro

P.S. Nie chce wojny tutaj tylko czyste fakty/obserwacje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 17:49 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Przedmówca ma rację lepiej tego nie kupować , Miałem Firsta+(Rutus) i po dwóch tygodniach sprzedałem .Lepiej kupić coś lepszego nawet na raty a zabawa bedzie przednia :1."nie" z czasownikami piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! chwalić Minelaba(są inne dobre firmy) ale to jest technika ja jestem bardzo zadowolony ze sprzętu i wyników .Wyjazd na poszukiwania to sama przyjemność ustawiam co mnie interesuje i wiem że przy kupie gwożdzi kapsli itd. znajde monete . :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 22:31 
Weteran
Weteran

Witam
Sprawa wygląda tak:
Jeżeli masz kase zainwestuj w sprzęt zagraniczny, typu Minelab Q (jak wspomniał przedmówca)
a jak nie dysponujesz dużą ilością kasy to kup rutusa
Zarówno jak m tak i r mają wady i zalety.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Rutus Solaris - pare pytan
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 22:53 
Weteran
Weteran

Mor25 napisał(a):
Witam.
Zastanawiam sie nad kupnem tego wykrywacza. Nastawiam sie na monetki, guziki i inne drobne kolorki.
Mam doswiadczenie z Minelabem Explorerem I (swietny wykrywacz ale nie stac mnie na wydanie 2 tysiecy zl).
Z opisow i komentarzy zamieszczanych na wielu stronach wynika iz Solaris ma taki sam a nawet lepszy zasieg niz Minelab Explorer I - to chyba przesada ? Jak to jest z tym zasiegiem w glebie. Da sie Solarisem wyczesac boratynke z 20 cm ? Czy dobrze sobie radzi z naprawde malymi i cienkimi monetkami (np. srebrne solidki) ? <--- czytaj czy idzie je wykopac z 15-20 cm czy da sie jedynie je zlapac na 5-10 cm ?
Czy ten sprzet jest wrazliwy na opady deszczu ? Ile czasu chodzi na akumulatorkach np. 2300 (bez sluchawek) i czy to prawda, ze na alkalicznych bateriach radzi sobie lepiej ?
Czy da sie rozroznic (po dzwieku, bo nie mam zamiaru patrzec na wyswietlacz) czy pod ziemia jest kolorowa puszka... czy moneta ? (na puszke powinien wyc jak dziki a monetka powinna dac subtelny monetkowy sygnalik, duzo mniejszy niz na puszke - czy tak jest ?)
Czy na terenie zasmieconym lekko drobnym zelastwem (bez koloru) da sie go w 90% zdyskryminowac ? Czy jednak wyciaga sie zardzewiale mniej lub bardziej gwozdzie i inne takie... ? Co jesli przy 3 gwozdziach lezy sobie solidek albo "fenis" ? Czy zdyskryminuje/zagluszy sygnal czy powinno pisnac poprawnie ? Tak samo przez cegly/kamienie ?
Jak cos mi jeszcze wpadnie do lba to dorzuce.
Baaaardzo prosze uzytkownikow tego sprzetu z jakimkolwiek doswiadczeniem o pomoc.
Pozdrawiam.

Przy testach z boratynką wychodziło nam jakieś 2- 3 cm mniej zasięgu. Na korzyść M. E. , dla M. E. II
20 cm dla boratynki jak najbardziej.
Sreberka typu "Krystyna" i "Gustaw" bez problemu z denarkami np "Warneńczyk" mam ewidentny kłopot.
Żelazo łapie lepiej niż M. E.
Dyskryminacja radzi sobie dobrze. Poza tym można wybrać ustawienie różnych dziwięków na żelazo i słaby i dobry kolor.
Oczywiście gwóźdź zagięty w kółko może dać inny sygnał.:)
Pod kamieniem (granitem) wygrzebałem już coś, ale testów takich nie przeprowadzałem. np. z cegłą pruską.
Kamienie łapią i Minelaby, ale bardzo rzadko. Solarisa można podkręcić grunt w prawo lub odczytać na wyświetlaczu. Tylko jedno wskazanie jest dla kamieni. Nie jest to problem i błąd ortograficzny!!! się zdarza. A można łatwiej wyłapać kamienie , które kiedyś służyły jako podgrzewacze do wody lub te z ognisk.
Namierzanie jest lepsze w Solarisie . Ale M. E. ma sondę D-D więc to oczywiste.
Na aku 2300 chodzi dwa dni po 8 h. Alkaliczne baterie mają większą pojemność i dlatego działają dłużej.
Na ogół chodzę z ustawioną nisko dyskryminacją i po dźwiękach mniej więcej wiem kiedy kopać. Wyświetlacz to też bardzo dobra rzecz.

Musketer jest bardzo porównywalny. ma mniej bajerów, ale dobrze ciągnie i kolor i żelazo.
"Suwerenek" jest chyba trochę wyższą klasą.
Ace - 250 w niższej. Tego bym nie brał pod uwagę.

Kupując nowy sprzęt na zaprzyjaźnioną firmę masz zwrot podatku Vat i koszty przesyłki gratis.

Najlepiej wypróbować "kij" we własnej ręce.

111

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]