Teraz jest środa, 15 października 2025, 19:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 97  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy model Rutusa - Alter71
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 13:05 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Taktyk napisał(a):
front247 napisał(a):

A tak serio..Shelton uwazam robi najlepsze testy/prezentacje w sieci w temacie wykrtywek. Wystarczy porównac wszytko inne... :1

Dla mnie takie testy są bez znaczenia a opowieści o zwalniającym przetworniku śmiesza do łez :lol:

Interesują mnie tylko testy porównawcze w różnych warunkach terenowych.

T.

Spoko tylko na tych testach COŚ widać, dużo wniosków pomocnych przy wyborze kupić nie kupić. Innych - brak.
pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 13:12 

Taktyk napisał(a):
...
Interesują mnie tylko testy porównawcze w różnych warunkach terenowych.
...

Testy porównawcze do czego, do XP Deusa?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 13:15 

arpres napisał(a):
czyli wstrzymywać zakupy bo pewnie będzie soft poprawiany

Jedyny problem z aktualizacją softu będzie taki, że trzeba będzie wysłać wykrywacz do producenta. Reszta będzie zapewne za darmo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 13:27 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Myśle ze test z xp deusem w wersji lite(podobna półka cenowa) ,pokaże która wykrywka jest lepsza. I myśle ze ten test będzie łatwy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 13:38 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

front247 napisał(a):
Spoko tylko na tych testach COŚ widać, dużo wniosków pomocnych przy wyborze kupić nie kupić. Innych - brak.
pzdr

Na tym ostatnim Sheltona COŚ mało widać :lol: Za to rada o dodaniu wzmacniacza w kontekście zbyt cichego głośnika jest bezcenna :lol:

Innych brak. Tutaj zgoda :) . Właśnie chodzi o to, żeby takie wprowadzajace firmy instruktażowe były zrobione przez producenta, który najlepiej wie, o co chodzi. Ale to nie jest mój problem.

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 13:39 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

front247 napisał(a):
Myśle ze test z xp deusem w wersji lite(podobna półka cenowa) ,pokaże która wykrywka jest lepsza. I myśle ze ten test będzie łatwy.

Nie jest tak łatwo porównać dwa tego typu wykrywacze. Bo każdy z nich to w zasadzie kilka wykrywaczy w jednym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 13:43 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

front247 napisał(a):

Może być i z deusem, jakikolwiek test porównawczy a najlepiej test wzorowany na raporcie np. Congera.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 13:50 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

saper napisał(a):
Taktyk.
Grunt w okolicy Pułtuska dawał mi jak w większości gruntów coś ok 87.

Meteoryty też dawały odczyt na początku skali, sam początek, ale dzięki funkcji Hot Rock przesunąłem tak fazę aby były wskazywane na drugim końcu.
Oczywiście ja tam to dopiero testowałem, aby powyciągać wnioski i wrócić raz jeszcze z poprawionym softem jak i większą wiedzą.
Niestety nie mogłem nic więcej zrobić prócz prób korelacji fazy ze zmianą częstotliwości. Brak ręcznego strojenia nie pozwolił mi na więcej doświadczeń ( mi tego mocno brakuje )oj będę Arka męczył.

Zrozumiałe. Funkcja przesuwa ukłąd współrzędnych. Tutaj masz dużą racje, strojenie ręczne by się bardzo przydało - męczcie Rutusa, bo samo dodanie takiej funkcji to nie jest żaden problem, kilka linijek kodu... :)

Natomiast chyba nie da się zrobić takiego detektora VLF, który będzie wykrywał wszystkie meteoryty kamienne (chondryty). Jeśli odczyt fazy sygnału od kamienia będzie tak sam jak odczyt fazy od gruntu to kamień nie zostanie wykryty. Musi być jakaś różnica, przynajmniej 0.5 stopnia.

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 13:56 
Kapral
Kapral

Taktyk napisał(a):

Za to rada o dodaniu wzmacniacza w kontekście zbyt cichego głośnika jest bezcenna

T.

W mojej ocenie Alter wcale nie ma za cichego głośnika. Jest wręcz za głośny nawet z założoną osłoną. Zdecydowanie głośniejszy od poprzedników. Chyba, że są różnice w zależności od egzemplarza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 14:00 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ten grunt ręczny to nie problem wiem bo już miałem ;), ale poczekajmy.

A co do aktualizacji softu, nowy soft zapewne się pojawi, ale to wszystko zbudowane zostanie na podstawie komentarzy użytkowników.
Wykrywacz można zakupić swobodnie już teraz a soft jak wejdzie po prostu zostanie zaktualizowany i będzie można go wgrać, czy to u producenta czy na jakimś zlocie.

Tak jak Saku pisze, wykrywacze można testować i porównywać, ale porównując należy mieć świadomość że porównać możemy tryby pracy, ale nie całe urządzenia, często i gęsto wykrywacze są dedykowane a to na monety a to na głębokie i porównania z częścią uniwersalnych sprzętów to tylko uzyskanie obrazu dla jednej wspólnej ich cechy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 14:00 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

... napisał(a):
Taktyk napisał(a):

Za to rada o dodaniu wzmacniacza w kontekście zbyt cichego głośnika jest bezcenna

T.

W mojej ocenie Alter wcale nie ma za cichego głośnika. Jest wręcz za głośny nawet z założoną osłoną. Zdecydowanie głośniejszy od poprzedników. Chyba, że są różnice w zależności od egzemplarza.

Dlatego w sensownym teście porównawczym należałoby użyć decybelomierza i podać wynik :) Odczucie cichy/głośny może być bardzo subiektywne :)

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 14:03 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Kolego Taktyk twoje personalne wycieczki nie robią na mnie wrażenia i świadczą tylko o niskim poziomie kultury osobistej oraz są kompleksami których bynajmniej nie przykryjesz niewątpliwą wiedzą techniczną. Proponuję prześle Ci Rutusa A Ty będziesz robił obiektywne testy w oparciu o pokłady wiedzy jaką posiadasz.

A jak nie to po prostu się nie wypowiadaj.

Ostatnio edytowano niedziela, 13 listopada 2016, 14:07 przez Shelton, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 14:06 
Kapral
Kapral

saper napisał(a):
Ten grunt ręczny to nie problem wiem bo już miałem ;), ale poczekajmy.

Lepsza byłaby funkcja śledzenia zmian gruntu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 14:09 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

saku napisał(a):
front247 napisał(a):

Nie jest tak łatwo porównać dwa tego typu wykrywacze. Bo każdy z nich to w zasadzie kilka wykrywaczy w jednym.

Nierozumiem. Czym się różni, w sensie działania i przeznaczenia, Deus od nowego Rutusa?

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 14:25 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Nie zgodzę się, automatyczne śledzenie jest przydatne jako dodatkowy "bajer".
Wprawny użytkownik rozumiejący zależności i korelacje wielu funkcji w wykrywaczu potrzebuje w pierwszej kolejności ręcznego strojenia, a automatyczne śledzenie do gruntu to tak pisałem jedna z funkcji ułatwiających pracę z detektorem, może ktoś łatwiejszym językiem napisał by jakie negatywne skutki niesie ze sobą chodzenie na śledzeniu gruntu.Z perspektywy osoby znającej się od wewnątrz na wykrywaczach, Taktyk- rzucił byś trzema zdaniami ? z góry dziękuję.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 97  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]