benekpe napisał(a):
Taktyk napisał(a):
Benekpe a z jakiego wykrywacza dźwięki Tobie pasują? I dlaczego?
T.
Zdecydowanie golden maski mają najbliższe moim oczekiwaniom dźwięki. Paradoksalnie dwa tony, ich specyficzna modulacja dawały mi większe wyobrażenie o celu niż jakakolwiek identyfikacja.
Myślę, że większość użytkowników GM potrafią na słuch BEZ PROBLEMU rozpoznać sygnał monetkowy, drut, ołów czy puszkę po piwie.
Pamiętam, jak mój kolega chodzący ze swoim G2 wołał mnie na polu i porównywaliśmy sygnały - jeden ruch cewki mojego GM4 potwierdzał to co potem było wykopane - sygnał krótki czysty, jednorodny potwierdzał mały kolor, natomiast ta charakterystyczna kaczka w tle i załamanie sygnału dawały informacje że mamy do czynienia ze metalem złożonym, często skorodowanym. Ta modulacja dawała też wyobrażenie o wielkości i kształcie - może trudno w to uwierzyć ale tak było.
Nie będę porównywał Altera do wcześniejszych moich wykrywaczy, bo to prostu byłoby to nie uczciwe - za krótko go użytkowałem.
PS
Wczorajszy mój wpis o zakłóceniach z linii WN był trochę przesadzony. Dzisiaj to samo pole, ta sama linia WN - niestety zakłócenia były i dzisiaj, jednak odległość dająca poczucie komfortowego chodzenia to przedział mniej więcej ok 50-60m.
Mój alter dotrze na środe wtedy to sprawdzą..ale,teraz własnie oglądałem 2 razy film wrzucony przez Sheltona z alterem w terenie na cewce 28 DD....Tryb statyczny i jednoczesny mnie na razie nie interesuje ,ale w dynamiku na tym filmie ewidentnie widac modulacje dzwieku ,np dwa dosyc podobne cele jakies smieciowe blaszki zupełnie inne ID i inna modulacja,natomiast ta duza monetka zabrudzona..krótki dzwieczny i stabilny sygnał,śmieć długi i rozjechany....nie jestem w stanie tylko po filmie odczytać czy natezenie dzwieku na rózne cele jest na tyle zmienne by to wyłapać. Ale z pewnościa dzwięki modulują sie bardzo podobnie jak w minelabach..więc na mój gust jest bardzo dobrze.
Natomiast GM nie widziałem na zywo nigdy ..ale duzo oglądałem filmów i mówie to serio dla mnie te dwutonowe dzwieki z GM ..własnie są takie płaskie i ,,bezmodulacyjne,, starsznie wszystkie do siebie podobne. W x tera 705 na 2 tonach....było podobnie - bardzo mało informacji w dzwięku....na 4 tonach już rewelacja.
Więc w sumie troszkę twoje odczucia dl;a mnie dziwne bo powinny być odwrotne ale oczywiscie piszemy o subiektywnycgh odczuciach więc jest ok. Nie wprowadzamy tu nikogo w błąd.
Pod koniec przyszłego tygodnia bede mógł napisać więcej co do tych tonów altera jak je usłysze na zywca.,a za jakiś czas bedę porównywał bo mam w grupie i x terre ,safari,deusa,fishera 75 wiec coś tam poeksperymentujemy.
Natomiast niewatpliwie alter daje nam ogromne mozliwosci(w stosunku do innych wykrywaczy) w kreowaniu własnych profili dzwiękowych...zaryzykuje stwierdzenie że może i da sie odtworzyc w ustawieniach altera..jakis tam inny profil dzwieku na stałe wpisany w inny wykrywacz :),oczywiścdie na słuch..ewentualnie..zrobić analize spektralną czestotliwości wybranego wykrywacza i ją odtworzyc w alterku ...Czyli tworzymy sobie ID i dzwieki jak np w terra 705 ..:) .Nie wiem na ile da sie to porównac wtedy, ale to byłby niezły czad..bo od razu bym tak zrobił - po co sie uczyć dzwieków na nowo:)...oczywiście w dynamiku.