Teraz jest wtorek, 14 października 2025, 18:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 97  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Alter 71 - ustawienia, testy itp.
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 16:35 
Kapitan
Kapitan

prete - tutaj pełna zgoda. Też odniosłem wrażenie, że Alter przebija wszystkie dotychczas użytkowane przeze mnie wykrywacze jeśli chodzi o głębokość detekcji większych monet, średniej i większej głębokiej militarki.
Tak jak już to w rozmowie z Saperem stwierdziłem, deus jest świetnym drobnicowcem który namierza perfekcyjnie płytko i średnio głęboko zalegające drobne kolorki. Z tym że mi to nie przeszkadza, bo jak wielokrotnie to podkreślałem, ja preferuję szukanie kolorowej drobnicy i niekoniecznie lubię kopać głębokie doły - koledzy z którymi na co dzień kopię mogą to potwierdzić :)
Alter jako z definicji uniwersalnym sprzęt zoptymalizowany jest jednak do poszukiwań głębszych celów - stąd ta konieczność wolniejszego przemiatania cewką. Myślę, że na tle konkurencji wykaże się lepszą efektywnością w namierzaniu głębokich celów. Zresztą test na Prymkowy polu to wszystko potwierdza - Alter chyba jako jedyny najlepiej poradził sobie z poprawną detekcją wszystkich zakopanych tam monet.
Co do półki cenowej - takie porównanie deusa i Altera jest w mojej ocenie krzywdzące - bo na cenę deusa wpływa dodatkowo zastosowana kosztowna technologia mająca przełożenie na jego jednak wyjątkową ergonomię, wodoszczelność itp. Gdyby Pan Arek zastosował podobne rozwiązania, cena Altera była by znacznie wyższa i wówczas Alter leżał by na tej samej półce cenowej. :) miejmy tego świadomość.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 16:47 
Generał Broni
Generał Broni

Przepraszam za OT. Kolego benekp, skreśliłeś Altera po kilkudniowych próbach :? Widzę, że szukasz wykrywacza, z którym od pierwszych godzin w terenie będziesz miał sygnały jednoznaczne, nie budzące wątpliwości. Jak znajdziesz , daj znać :h
P.S. Po powrocie do Deusa, z którym zapewne spędziłeś znacznie więcej godzin w terenie niż z Alterem, próbujesz od razu udowadniać jego wyższość nad Rutusem, nie jest to fair. Moim zdaniem, z którym nikt nie musi się zgadzać, nie ma najmniejszej możliwości, żeby w ciągu kilkudziesięciu godzin spędzonych w terenie z nowym, w miarę skomplikowanym wykrywaczem, wyrobić sobie opinię jego możliwościach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 16:53 
Kapral
Kapral

Mi też nie przeszkadzało wcześniej. Jednakże odkąd mam Altera wpadł ort, część talara i trojak. Wszystkie grube i duże. I to na 4 wypady z Alterem (a boratynek też nie brakowało). Wcześniej takich monet na oczy nie widziałem. Zbieg okoliczności? Nie wiem. Pewnie wyjaśni się po kolejnych eskapadach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 16:55 
Kapitan
Kapitan

walbor62 - absolutnie nie rozumiesz tego o czym ja piszę - wielka szkoda.
Gdybyś czytał ze zrozumieniem, to pewnie być zauważył, że moje wpisy udowadniają, że Alter ma głębszą detekcję, lepiej radzi sobie z testem Nail Board.
Problemem dla mnie jest "czytelność" toru audio.
Wróć może ponownie do lektury moich wcześniejszych wpisów, może w końcu sam do tego dojdziesz.
Ja doszukiwałem się w Alteże tych charakterystycznych cech superdrobnicowca - czytelnego toru audio, szybkiej reakcji na małe kolorki na mocno zaśmieconym terenie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 17:00 
Generał Broni
Generał Broni

Walborze62
Również przepraszam za OT ale ja to widzę tak - benekpe ocenił A71 wg swojego "widzi mi się" i ma do tego prawo. Dźwięki mu nie pasują i nie będzie się dalej męczył-jego wola.
Nie ważne jaki to będzie sprzęt jemu nie pasuje.
Są osoby co F75 wzięli do ręki i po kilku minutach chcieli owinąć o drzewo. Czy to oznacza że sprzęt jest słaby? Jak najbardziej nie.
Moim zdaniem to oznacza tylko tyle że sprzęt komuś nie podpasował więc po co się męczyć, poświęcać czas, przekonywać się na siłę?
Moim zdaniem nikt nie udowadnia wyższości jednego sprzętu nad drugim - po prostu bardziej podoba mu się Deus i tylko tyle. No tak Deus posiada wyższość w torze audio wg po oceny benkape.
A jeszcze innemu spodoba się Ace250, a jeszcze innemu Xterra, itd. i one będą tymi jedynymi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 17:15 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

walbor62 napisał(a):
Przepraszam za OT. Kolego benekp, skreśliłeś Altera po kilkudniowych próbach :? Widzę, że szukasz wykrywacza, z którym od pierwszych godzin w terenie będziesz miał sygnały jednoznaczne, nie budzące wątpliwości. Jak znajdziesz , daj znać :h
P.S. Po powrocie do Deusa, z którym zapewne spędziłeś znacznie więcej godzin w terenie niż z Alterem, próbujesz od razu udowadniać jego wyższość nad Rutusem, nie jest to fair. Moim zdaniem, z którym nikt nie musi się zgadzać, nie ma najmniejszej możliwości, żeby w ciągu kilkudziesięciu godzin spędzonych w terenie z nowym, w miarę skomplikowanym wykrywaczem, wyrobić sobie opinię jego możliwościach.

Przecież to są tylko i wyłącznie jego wnioski i jego wybór. Moim zadaniem to Wy wszyscy próbujecie udowodnić wyższość altera nad wszystkim innym. Każdy ma prawo do własnej oceny i opisania tu swoich doświadczeń ze sprzętem. Kolega benekpe nie próbuje nic udowadniać. Opisał swoja przygodę z rutusem i to wszystko, nie każdemu musi on pasować.
Ja na przykład nie kupie go na pewno, bo sprzęt tak uniwersalny nie jest mi potrzebny. Ale jeśli pojawi się w przyszłości jakiś następca optimy głęboki wysokoczęstotliwościowy monetkowiec to wezmę go pod uwagę ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 18:06 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No to właśnie kolego jarek81 mógłbyś go kupić. :D I ja i wielu pewnie chciałoby sprawdzić jak postrzegają sprzęt posiadacze Optimy po kilku wypadach w terenie chodząc na wysokiej częstotliwości. Testy my widzieli... . To nie to samo. Kolega benekpe rzeczowo opisał swoje spostrzeżenia tylko chyba kilka razy powtórzył, że sprzęt sprzeda, będzie trzymał w szafie i nie dla niego. Stąd może niektórym wydawać się negatywny podtekst jego wypowiedzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Nowy model Rutusa - Alter71
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 18:51 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam a czy komuś już klapka z bateri nie dociska koszyka i nie może włączyć wykrywki?bo mam taki problem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 19:07 

Poruszaj bateriami, dość ciasno siedzą w koszyku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 19:12 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Musialem włożyć papierek i docisnąć koszyk klapką bateriami ruszalem i nic

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 19:22 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Chyba wiem w czym masz problem, pisz na PRIV

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 19:50 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

oj tam....alez oczywiscie że walbor ma racje. Ocena benka do sprzetu nie jest obiektywna ani nawet..subiektywna,jako ocena jest bezwartosciowa w kontekscie zarzutu o dzwięki,dobrze piszecie jednem przypasował a drugiemu nie. Tylko benek wie dobrze ze potem takie opinie w sieci zostają...najpierw gloryfikacja deusa,potem sceptyczne podejscie do nowego sprzetu,potem sprzedaz oficjalna kilku dniowego sprzetu i na koniec wniosek z dupy wzięty.
Bo jesli benkowi nie pasuja dzwieki z altera to chyba takze nie przypasują z minelaba..czy whitesa..przeciez są inne niz deusa :) W tym tkwi irracjonalnosc tego zarzutu i tej opinii. Nawet producent sie wypowiedział na ten temat i skwitował delikatnym usmiechem ...a co? a to ze sie koledze nie chciało ruszyc jakiejs nastawy zeby sprawdzic co sie stanie.
A ta opinia zdaje sie mienic jako miarodajna.
Tak jakbym ja kupił ace 150 i po 4 dniach pisał ze mi dzwieki nie pasuja w wielostronicowym temacie ...no a kogo to obchodzi ze mi tam dzwieki nie pasują. Albo ze mi nei pasuje bezowy kolor porsche koleżanki...
Gdyby argumenty były merytoryczne czyli rutus ma słabe id jest neistabilny,płytki,słabe maskowanie,poległ na nail board test itd. wiecie deus jest lepszy bo ma przewage.w tym i tym aspekcie...a tu nie zero argumentów tylko...barwa tonu nie taka :)
Ma prawo kazdy do oceny ale to jest bezwartosciowe .
Benek ma oba wykrywacze....wielu prosiło o test porównawczy...i co? i nie ma go i benek takze sie nie kwapi..ale elaboraty oddzielne na temat każdej z nich pisze :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 20:06 
Kapitan
Kapitan

Front247 - przyzwyczaiłem się już do Twoich złośliwości. W przeciwieństwie do Ciebie ja piszę o wykrywaczu który fizycznie posiadam. Twoja o nim wiedza jest tylko zaczytana więc wydaje mi się że to raczej Twoje wpisy w temacie są bezwartościowe i nic nie wnoszące do tematu. Dokonałem już wielokrotnie porównań obu tych wykrywaczy. Porównałem tor audio, ergonomię obu wykrywaczy, odniosłem się do głębokości detekcji, radzenia sobie pod liniami wn itd. Wystrlarczy tylko uważnie i ze zrozumieniem czytać to co ktoś inny pisze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 20:13 
Podporucznik
Podporucznik

Nasuwa mi się jedna myśl bardzo istotna (w marzeniach), temu wykrywaczowi brakuje regulacji długości trwania dźwięku w czasie (tzw duration jak w innych wykrywaczach np AKA). Pozwala to wydłużyć krótkie dźwięki tak aby były dłużej sygnalizowane. Na filtrze 6-8 dźwięki są bardzo krótkie i tak powinno być jeżeli szukamy na śmietnikach aby sygnały się dobrze rozdzielały ale przy szybkim czesaniu (szybkim machaniu cewką) czystego pola dźwięki są zdecydowanie za krótkie (na wysokich filtrach) w czasie i przydało by się je wydłużyć aby sygnały były pewniejsze i dłużej sygnalizowane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 20:18 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ale dlaczego tak odnosicie się czule do Deusa? Dla benka ideałem jest (dzwiekowo) gm nie deus więc skąd ten hejt. Moim zdaniem napisał bardzo rzeczowo i nie faworyzowal żadnej piszczalki. Nawet celowo nie robił porównań. Pisał o swoich odczuciach. I nie tylko dźwięki mu nie podpasowaly ale praca przy liniach wn, czy choćby sama konstrukcja. Ja benka rozumiem bo mnie denerwowaly podobne niedogodności, jak choćby zapiekajaca się sztyca w teresie, opadajaca cewka, placzacy się przewód sluchawek, ciężar, czy nadpobudliwość Fishera w "normalnych" warunkach. Ja tu nie widzę gloryfikacji danej marki tylko uwagi poparte doświadczeniem z poprzednim sprzętem.

Wysłane ze smartphone

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 97  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]