Teraz jest sobota, 6 września 2025, 17:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Tryb Statyczny XP DEUS
PostNapisane: czwartek, 27 października 2016, 21:25 
Major
Major

benekpe napisał(a):
Ja nie używam funkcji dostrajania, bo nie miałem nigdy takiej potrzeby. Mój egzemplarz bardzo stabilnie pracuje nawet przez kilka godzin na fabrycznych nastawach. Jedynym parametrem który zmieniam to dyskryminacja - zazwyczaj w przedziale 2-4 - i nic więcej.

Acha, czyli żadnych gruntów itp..
Generalnie również mój Deus jest stabilny ale .....kto pyta nie błądzi. A że są takie możliwości więc pytam jak tego używać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 października 2016, 15:36 
Kapitan
Kapitan

Kolejny dzień testowania deusa - dzisiaj w towarzystwie pulsara IV. Kolega Robert, który chodzi od lat z tym statykiem był pod dużym wrażeniem deusa. Deus bardziej precyzyjnie określał obrys namierzonego celu a i głębokość detekcji była często dostrzegalnie większa. Porównywaliśmy wiele mocnych i słabych sygnałów - francuz ani razu nie ustępował w kwestii poprawnej detekcji. Często pulsar namierzał cel z cewką przy ziemi gdy tymczasem deus robił to uniesiony dosyć wysoko nad ziemią.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 17:37 
Kapitan
Kapitan

Dzisiaj i ja się przełamałem sprawdzić statyka i szczena opada.
Na dynamiku coś tam widzi a na statyku sygnał że aż miło popatrzeć.
Szkoda tylko że zamiast ciekawostek to w większości "sprzęt rolniczy" mi wychodził.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 22:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja też dzisiaj testowałem statyka z dyskryminacja. Nie wiem dlaczego (nie mam przy sobie instrukcji) po ustawieniu dyskryminacji na 2 wykrywacz strasznie wyl, cały czas. Jak mi się udało w końcu to uspokoić (skacząc po menu) to zapanowała bloga cisza. I chodziłem tak z 10min nadal cisza. Przelaczylem na dynamik i od razu pojawiły się sygnały. Na razie to nie ogarniam tego trybu. Dodam że przy dyskryminacji 0 jest cisza od początku.

Wysłane ze smartphone

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 22:22 
Kapitan
Kapitan

Tryb statyczny posiada dyskryminację wielkościową i małe kolorki są zdyskryminowane - dlatego deus nie reagował na takie maleństwa w trybie statycznym - a dynamik już tak. Na mocno zaśmieconych polach minimalna dyskryminacja to podstawa - wówczas eliminujemy wpływ wszechobecnego żelaznego złomu. Wartość 1-2 to minimum na śmietnikach.
PS
Warto zmian nastaw dokonywać z cewką uniesioną nad ziemią. Wówczas tak ustawiony deus jest spokojny. Zmiany nastaw przy ziemi czasami powoduje takie właśnie wzbudzanie się jak napisał kolega.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2016, 00:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dzięki benekpe za informacje. Po którymś tam razie zrobiłem tak jak napisałeś, z uniesioną cewką nad ziemie i było spokojniej :1 Przy dyskryminacji 0 łapał mi ładnie sygnały. Dodatkowo sprawdzałem je na dynamiku i wszystkie sygnały były również widoczne. Niestety było to żelastwo więc nie kopałem :)

A czy testowałeś ten drugi tryb Statyczny Am (czy jak się on tam zwie..).

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2016, 09:38 
Kapitan
Kapitan

Pozostałe tryby testowałem krótko, bo na moim mocno zaśmieconym żelastwem polu militarnym sprawdza się najlepiej tryb z dyskryminacją. Kolejne wypady i testy zrobię w lesie. Tam w założeniu na czystszym terenie przetestuje tryb All Metal i z dyskryminacją tonową. Zresztą zrobiłem ostatnio kilka wypadów do lasu przy okazji grzybobrania i las mnie zauroczył. Mam kilka upatrzonych ciekawych miejscówek więc będę miał gdzie testować sprzęty - spalone leśniczówki, pozostałości urząd celnego, stare trakty... :) W 1945r czerwonoarmiści Marszałka Koniewa szli na południowy zachód przez nasze tereny jak burza a Wehrmacht w panicznym odwrocie żałośnie próbował stawiać opór. Niemcy zamieszkujący Górny Śląsk do ostatniej chwili łudzili się, że szala zwycięstwa przechyli się na ich stronę i dopiero widząc zbliżający się front w panice przed nim uciekali. Często przeszacowywali swoje możliwości i część dobytku ukrywali po lasach w nadziei że kiedyś powrócą na zamieszkane ziemie i go odnajdą. Więc lasy mogą skrywać i zapewne skrywają jeszcze wiele skarbów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 10:04 
Kapitan
Kapitan

Ostatnich kilka wypadów poświęciłem na naukę nowego ALtera71. Intensywne testy, nauka nastaw i ich wzajemnych zależości, próba przyswojenia toru audio i na koniec ten mityczny tryb jednoczesny.
Tryb jednoczesny rutusa może i skuteczny jednak dla mnie byłby bardziej do przyswojenia, gdyby tor statyczny posiadał możliwość zdyskryminowania żelaza. Wówczas wszechobecne słyszalne żelazo szczególnie na mocno zaśmieconym terenie byłoby wyciszone i jedynie sygnał na kolor toru statycznego wspomagał by w trybie jednoczesnym wskazania dynamika.
I pytanie techniczne. Czy platforma sprzętowa deusa pozwala na zastosowanie takiego jednoczesnego trybu? Jak myślicie? Czy w jego przypadku zwiększyła by się efektywność poszukiwań? W mojej ocenie statyk deusa jest dopracowany i stabilny. Co stoi więc na przeszkodzie by w połączeniu z dymnikiem uzyskać tryb jednoczesny?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 11:19 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Napisz jak wypada deus kontra alter

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 14:06 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

zeppo035 napisał(a):

Już opisywał w dziale Alter.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 18:19 
Chorąży
Chorąży

pacian napisał(a):
zeppo035 napisał(a):

Już opisywał w dziale Alter.

Temat interesujący.
Może ktoś przekopiuje interesujące wypowiedzi oczywiście na temat, albo poda strony na których można poczytać. Nie bardzo chcę mi się czytać 90 strom przepychanek żeby nie napisać bzdur.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 22:25 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Cieszę się że benek powrócił . I dalej będzie badał mityczny tryb i dzielił się spostrzeżeniami :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2016, 11:44 
Plutonowy
Plutonowy

XP Metal Detectors wrzuciło na swój kanał film instruktażowy w temacie https://www.youtube.com/watch?v=b18MCzboKxM

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2017, 18:24 
Kapitan
Kapitan

Jutro uzbrojony w dodatkową cewkę 13-tkę którą w akcie spontanizmu w grudniu w promocji świątecznej jednak kupiłem, wybieram się na stanowisko baterii flak - moje ulubione. Oczywiście będę chodził w trybie PITCH i w trybie statycznym. Towarzyszyć mi będzie jak ostatnio kolega z Pulsarem IV i może dołączy do nas kolega ze Smętkiem - po powrocie postaram się opisać wrażenia z użytkowania dużej cewki i opiszę porównania z tymi statykami.
Podobno nowy soft wprowadza ciekawe zmiany w trybie statycznym - ktoś się może orientuje jakie to zmiany? Co one ciekawego wniosą do naszych poszukiwań?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2017, 20:44 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

zabierz porządny szpadel 13 na statyku ponoć wymiata :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]