Teraz jest środa, 4 lutego 2026, 09:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: znowu nas obsmarowali;)))
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 17:29 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

na jednym z serwisów internetowych znalazłam artykuł o poszukiwaczach z Jury :wq można przeczytać np. że poszukiwacze:
Od lat krążą po Jurze i wykopują z ziemi stare monety, uzbrojenie i okucia. Ich łupem pada co roku kilkadziesiąt kilogramów zabytków. :dev
kurcze, a ja nic nie znalazłam, co prawda nie szukałam pod samymi zamkami, może to dlatego :drap

jest też dobra wiadomość :cfa okazuje się też, że tak naprawdę to poszukiwacze są BEZKARNI :jump :666

Archeolog wspomina, jak zdarza mu się obserwować poszukiwaczy krążących pod ruinami z wykrywaczami metalu.
– Na dobrą sprawę nikomu nie można zabronić takich „spacerów”.
Nawet znalezienie przy człowieku przedmiotów pochodzących z rabunku nie jest dowodem. Zawsze może mówić, że średniowieczny toporek czy groty strzał scytyjskich znalazł... u dziadka na strychu.
Trudno też liczyć na pomoc policji.(...) wśród policjantów świadomość popełniania tych przestępstw nie była najwyższa.

jak ktoś chce przeczytać całość odsyłam do stronki:

http://zamki.res.pl/w/4222i.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 18:48 
Generał Broni
Generał Broni

ostatnie rabunki były dziełem miejscowych, którzy zabytki wymieniali na tanie wino.
hehe . a jednak nie tylko poszukiwaczy obsmarowali....a może... przyznać się - kto z was pija tanie wina? :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 19:42 
Buszujący w śniegu

Ten cały redaktorek tego artykułu to jakiś pojeeeeb, Idąc jego tokiem myślenia można stwierdzić, że takka monetka która sobie leży w ziemi to ma tam sobie leżeć i skorodować tudzież się rozpaść niż żeby ją wykopał ktoś kto się tym intaeresuje, wyczyścił i zabezpieczył. Czyli przestępcą jest ten który tak naprawdę ratuje zabytek a nie ci którzy pozwalają gnić w w glebie wielu zabytkom i to jeszcze w majestacie prawa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 22:29 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

może autora denerwuje to, że poszukiwacze ratują zabytkowe znaleziska bez ceregieli biurokratycznych, na które skazani są archeologowie :666, ale jak tu się dziwić, że nie zawsze znaleziska trafiają do muzeum skoro...:

Penetrowali oni pobojowisko bitwy pod Mokrą z września 1939 roku. Przypadkiem natrafili na groby sprzed prawie 2 tys. lat. Wyrabowali z nich miecze, okucia tarcz, biżuterię. I przynieśli swój „skarb” do... muzeum w Częstochowie. Muzealnicy zawiadomili policję, :cop

nic dodać nic ująć :jump

Ostatnio edytowano poniedziałek, 26 września 2005, 22:46 przez Oriana, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 22:32 
Generał Broni
Generał Broni

berezol , może tego nie zauważyłeś ale mieszkamy w polsce , tu nic nie jest normalne ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 września 2005, 09:18 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nie brakuje niestety ludzi którzy nie grzeszą inteligencją. co za bełkot po przeczytaniu to już nie wiem czy jesteśmy źli czy dobrzy? Jak można pisać jednocześnie o rabunku skoro przynosi się rzeczy "wyrabowane" do muzeum. Jak się rabuje to się nie odnosi nie? no chyba że się mylę.

jednym słowem bla, bla, bla co za bełkot :666

Pozdrawiam

Samotny Wilk

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 września 2005, 12:04 
Moderator
Moderator

Pewno pisał to jakiś kretyn który w życiu nie widział wykrywacza............ :wq

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 września 2005, 13:07 
Podpułkownik
Podpułkownik

To są wszystko celowe działania: napuszcza się paru idiotów, żeby napisali bzdury, ciemny nasz narodek się oburzył a potem kilka akcji policyjnych - u kolekcjonerów oczywiście, bo bandziorów oni nie ruszają - no i wielka akcja medialna jest w toku. Potem tylko ustawa w sejmie podsunięta paru burakom do przeczytania - i mamy zakazy, sankcje itp.
Ja się obawiam, że coś takiego się kroi od jakiegoś czasu; w kwestii wydawania ustaw ograniczających szerokopojętą wolność nasz sejm działa nadzwyczaj skutecznie :wq

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: znowu nas obsmarowali
PostNapisane: piątek, 30 września 2005, 00:03 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Panowie patrzcie z nadzieją...przeciez czeka nas teraz prawo i sprawiedliwość
:cop Co może nas czekać? Surowsze egzekwowanie prawa,wg którego wiekszość z Nas to przestępcy...??
stiupid lex sed lex
Więc sie zorganizujmy i stwóżmy prawo dla ludzi nie przeciw ludziom!
Piszcie na forum Wasze pomysły zmian w prawie
stwóżmy prawo poszukiwań
Moge pomóć w złożeniu takiego projektu w sejmie
Jest nas wielu myśle,że na forum są też prawnicy,którzy mogliby nasze pomysły scalić w jednorodny twór.
pozdrawiająć czekam na sugestie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 września 2005, 08:13 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Właśnie !!
tyle narzekamy a nic nie robimy. schmeiser ma rację może w końcu zakasajmy rękawy i stwórzym coś takiego a teraz kiedy nowy rząd będzie to chyba dobry moment bo teraz będa jeszcze chcieli pokazać że coś robią by się przypodobać społeczeństwu, bo błąd ortograficzny!!! to będą już tylko o swoje tyłki dbali.

Więc wrzucajmy propozycje i do dzieła!!! :1

Moim zdaniem najważniejszą zmianą była by zmiana definicji zabytku ruchomego tak żeby byle kawałek złomu pod niego nie podpadał.
Gdzieś też czytałm na forum chyba że w Anglii bodajże jest fajnie bo tam można szukać a jak coś się znajdzie to idzie się do takiegogościa co określa czy znalezisko jest warte zostawienia go w muzeum czy możemy je sobie zabrać.
A najważniejsze chyba tak na prawdę będzie żeby w końcu prawo przestało traktować nas jka przestępców :wq bo tojest największy skandal.

Pozdrawiam

Samotny Wilk

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 września 2005, 14:08 
Generał Broni
Generał Broni

Przecież my, jako obywatele RP, mamy mozliwośc inicjatywy ustawodawczej. Napiszmy projekt ustawy, czy tez zmian do ustawy. Potem trzeba tylko zebrać podpisy 100 000 obywateli, co raczej nie będzuie problemem. W końcu jest nas trochę, plus rodziny, plus znajomi :1 Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 września 2005, 22:41 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

wydaje mi się, że byłoby fajnie, gdyby można było legalnie zatrzymać część znalezisk, lub otrzymać jakąś część ich wartości w zamian za przekazanie ich do muzeum. :hmmm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 października 2005, 12:51 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

tak jest w innych krajach, po prostu możesz decydować :jump

czy możliwość wyboru oznacza, że nie chcę nic robić dla kraju i jego historii :drap

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 października 2005, 13:46 
Główny Administrator
Główny Administrator

Drodzy Państwo róbmy swoje :) osobiście mam w głębokim poważaniu to prawo, ono zresztą mnie też więc jestesmy kwita.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 października 2005, 19:23 
Specjalista
Specjalista

POPIERAM róbmy swoje ! !

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]