Kretschmer napisał(a):
a ja bronię nie narodu, tylko pojedynczych niemców.
Wiec zapytam cie po co ich bronisz ?? co toba kieruje ze tak zawziecie stajesz po stronie oprawcy ??
Nie jest to przeciez syndrom helsinski bo jestes za mlody zeby pamietac wojne.
Kretschmer napisał(a):
Wszyscy z wojennego pokolenia mieli i mają jedno zdanie na ten temat: To też ludzie, mieli rodzinę, pracę, swoje życie... trzeba dać im szansę.
Wiec po pierwsze niestety nie wszystkim z wojennego pokolenia byla dana szansa miec jakiekolwiek zdanie na ten temat. A wsrod tych ktorzy przezyli oczywiscie sa swieci z Legnicy ale sa tez ci ktorzy maja wyraznie w pamieci obrazy z okupacji w Warszawie .
I jaka ty chcesz dawac im szanse ?? Czy to sa jakies zagubione dzieci we mgle ??.
Jadzia napisał(a):
Co to znaczy, że to, że ktoś go zmusił to nie ma znaczenia? Myślisz że wszyscy niemieccy żołnierze pchali się drzwiami i oknami do Polski czy pod Stalingrad, myślisz, że nagle znudziło im się siedzenie w domu, picie piwa, czy robienie dzieci i ni stąd ni z owąd postanowili złupić pół świata i wymordować jego mieszkańców, czy może samowolnie pojechali na wycieczkę krajoznawczą pod Stalingrad z biurem turystycznym Wehrmaht żeby tam zginąć od kul i mrozu? "
Wjechali zabili miliony a nastepne miliony usmażyli w piecu" - to nie jest takie proste sami sobie ot tak po prostu nie przyszli, ktoś to wymyślił.
Absolutnie nie interesuje mnie to czy przyszli mordowac i krasc z lufa przy glowie czy z wlasnego pomyslu. To jest ich dylemat moralny a nie moj.
Jezeli do mojego domu wchodzi z drzwiami bandyta rowniez nie interesuje mnie czy dziala z wlasnego pomyslu czy wymyslil to jego szef. Jest bandyta tak czy inaczej.
Zadziwiajace jest jak malo czasu potrzeba (w koncu zyja jeszcze 2 pokolenia ktore pamietaja wojne) zeby wybaczyc i bronic zawziecie oprawcy ktory w bestialski sposob wymordowal 12 mln ludzi. Wykonywali tylko rozkazy przeciez.
Van Worden napisał(a):
Cytuj:
Van Worden: Zastanawiam się kogo masz na myśli ? Jak masz trochę odwagi cywilnej to podziel się.
FDJ - Jak masz trochę inteligencji to sam się domyśl :n
No comment.
VW
Tez odebralem to jako samokrytyke bo bardziej aroganckiego postu od "Wan Wo..." w tym watku nie bylo.