Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 09:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2005, 18:42 
Poczciwy Otto

Żadnego uwielbienia. Tak, chodzi mi o te 5% co wysłali do oświęcimia razem z Polakami. I o tych, którzy mieli do tego predyspozycje ale im się poszczęściło i do obozu nie trafili. I chodzi mi o potomków, nawet tych, którzy do oświęcimia wysyłali. Ale tylko w wypadku jeżeli właśnie ci potomkowie mają złe zdanie na temat zbrodni dokonanych przez ich przodków, nie wypierają się tego ale potępiają. I potępiają nie na pokaz, ale szczerze.
A Rota ma sens. Bo nie pozwolimy żeby niemec pluł nam w twarz. Tak samo jak nie pozwolimy żeby robił to rosjanin, ukrainiec, amerykanin czy brytyjczyk. Ale zwróćmy uwagę na to, który niemec. To, że pluje nam w twarz Steinbach, to nie znaczy że plują wszyscy.
I powiesiłbym wszystkich niemieckich faszystów, ale zostawiłbym tych, którzy nic nie zawinili.
Czy ukraińcy mają nas nienawidzić za to że nasi przodkowie wbijali kozaków na pal? Część nas nienawidzi, ale ogólnie mają o nas lepsze zdanie niż my o niemcach. A czy ta część nienawidzi nas sprawiedliwie? Czy dla tego co robili nasi przodkowie jesteśmy źli, okrutni i w ogóle to be?
NIE
A może ktoś wini dzisiejszych ukraińców za to co zrobiło UPA?
Moja rodzina cierpiała za ich sprawą o wiele bardziej niż niemców.
I dalej nie czują nienawiści. Co nie znaczy że nie pamiętają.
Ale my o tym nie pamiętamy, bo wyprano nam mózgi.
Bo Ukraińska SRR była zaprzyjaźniony, bratnim krajem. Częścią ZSRR.
A niemiec był tego kraju wrogiem.
Dokładnie ta sama komunistyczna propaganda wmówiła nam że niemiec=zło wcielone.
Czy tak nie jest?
Czy anglicy mają odpowiadać za wywózkę murzynów do ameryki?
Czy japończycy odpowiedzą za nankin?
Czy amerykanie odpowiedzą za hiroszimę i nagasaki?
Czy katolicy odpowiedzą za stosy?
Czy włosi odpowiedzą za krzyżowanie, walki gladiatorów itp.?
Każdy naród ma coś na sumieniu. Czy każdemu należy "wysłać esemesem bombę atomową"
Tak, oprócz Polaków.
Bo my jesteśmy najlepsi.
Najbardziej pokrzywdzeni i do tego z czystym sumieniem.
A jak wytłumaczyć palowanie? Nie da się. Więc o tym zapomnimy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2005, 19:40 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Tematem tego postu jest "Gdyby pod Stalingradem mieli komórki...", a przerodziło się to w " Niemcy, kaci czy ofiary?" Zbastujcie trochę z emocjami, bo jak zwykle przerodziła się cała dyskusja w kłutnię, a na temat nie napisał nikt nic sensownego. Jak ktoś ma ochotę na takie narodowościowe dywagacje, to niech napisze post pod odpowiednim tytułem i tam daje upust swoim emocjom. A wracając do tematu, to uważam że gdyby wtedy były komórki to nie byłoby bitwy pod Stalingradem.. Zauważcie że telefony komórkowe są stosunkowo nowym wynalazkiem, i nie mogły by powstać bez wcześniejszych osiągnięć naszej cywilizacji, komputerów, laserów, miniaturyzacji, globalizacji, techniki satelitarnej i atomowej... Więc niemcy zanim weszli by w posiadanie technologii komórkowej, mieli by już samoloty ponaddzwiękowe, bombę atomową, rakiety kontynentalne. A jeden kraj nie może tego wszystkiego osiągnąć, bez udziału i kontroli innych państ. Jeżeli wtedy by się starły ze sobą dwie tak wyposażone potęgi to żołnierze spod Stalnigradu, nie mieli by do kogo już zadzwonić..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2005, 21:34 
Specjalista
Specjalista

Van Worden napisał(a):
P.S. Nie wyszło Ci to Blady Wilku - jeśli ktoś jest samokrytyczny to trudno żeby w tym samym momencie był arogancki ;)

Widac Van Worek tobie wyszlo bo stanowisz przyklad samokrytycznej arogancji :D
.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2005, 22:54 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Cytuj:
masz cos przeciwko młodzieży wszechpolskiej ??? albo PIS ???

i wszystko jest jasne ;) :jump

Pozdrawiam

VWorek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2005, 22:58 
Buszujący w śniegu

Co jest jasne, bo nie bardzo kumam?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 października 2005, 00:58 
Główny Administrator
Główny Administrator

Van Worden napisał(a):
Witam!

Tyle że tym razem oprócz deklaracji szowinizmu, mamy też jawne deklaracje nietolerancji i nienawiści w stosunku do wszystkiego co "obce": homoseksualistów, cyganów etc... Gratulacje :n
Załóżcie towarzystwo wzajemnej adoracji, wstąpcie do młodzieży wszechpolskiej albo conajmniej do pisu bo przecież obnoszenie się ze swoją "wiarą" do czegoś zobowiązuje... :n :n :n

Po tym widzę, że zrozumienie słowa pisanego sprawia Ci trudność więc dalsza dyskusja nie ma sensu.

FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 października 2005, 08:14 
"Spammerus maximus"

A może poczytacie sobie artykuł o Wehrwolfie w nowym odkrywcy? Może coś wniesie do dyskusji...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 października 2005, 08:36 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Hans ja bym juz zakonczyl ten temat.
Pocztek byl bardzo smieszny, ale cos wszytko zeszlo na tematy tolerancji, a wlasciwie jej braku.
Tak czy inaczej dzieki temu watkowi wyrobilem sobie zdanie o pewnych osobach, krzyczacych o toleracji a nie potrafiacych uszanowac przekonan innych.

Co do moich pogladow w sprawie Niemcow to wiem ze szybko sie nie zmienia:)

Dla zainteresowanych dodam jeszcze ze nic mnie nie laczy z PIS ani wszechpolakami zasadniczo nie mam nic przeciwko ale tez nie jestem ich fanem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 października 2005, 16:32 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

jak zwykle popre sprawe po stronie znanej ogolowi.... :za (tak trzymac!)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 października 2005, 23:28 
Specjalista
Specjalista

Kretschmer napisał(a):
Czy ukraińcy mają nas nienawidzić za to że nasi przodkowie wbijali kozaków na pal? Część nas nienawidzi, ale ogólnie mają o nas lepsze zdanie niż my o niemcach.

A skad masz takie dane ,prowadziles jakies badania socjologiczne ??

Kretschmer napisał(a):
Ale my o tym nie pamiętamy, bo wyprano nam mózgi.
Bo Ukraińska SRR była zaprzyjaźniony, bratnim krajem. Częścią ZSRR.

Przykro mi ze dales sobie wyprac mozg, nic na to nie moge poradzic jednakze jezeli to cie pocieszy zapewniam cie ze moj nie zostal wyprany.
Kretschmer napisał(a):
A niemiec był tego kraju wrogiem.
Dokładnie ta sama komunistyczna propaganda wmówiła nam że niemiec=zło wcielone.

Byl tego kraju wrogiem od poczadku tego kraju istnienia i przyjacielem nie byl nigdy.
A dokladnie ta sama goebelsowska propaganda wmawiala nam ze rosjanin=zlo wcielone.
Czy tak nie jest?
Widze ze bardzo sie przejales swoja rola obroncy uciesnionych germanow. Mysle jednak ze mozesz sie wyluzowac poniewaz oni maja swoje preznie dzialajace organizacje.Organizacje te bez przerwy dowodza i udowadniaja niewinnosc faszystowskich oprawcow i ucisnienie narodu niemieckiego z rak polakow. Prawdopodobnie mozesz sie zapisac.
To jest moj ostatni post w tym temacie, dosc mam tej demagogii i przenosze sie na tematy sympatyczniejsze.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Gdyby pod Stalingradem mieli komórki...
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 00:49 
Kapitan Petersen

Pojedynczy użytkownicy sprowadzili poziom tej dyskusji do haniebnie niskiego poziomu. Ich brednie nie zasługują na komentarz.

Podziwiam Kretschmera, który ma siłę i odwagę bronić swe stanowisko (choć szkoda zdrowia). W wątku miało chodzić o dramaty zwykłych ludzi, żołnierzy obydwu armii. On je dostrzega.

Test napisał(a):
(...)gdyby zwykły Hans, Gunter, czy Sasza (...)

Zwłaszcza tego słowiańskiego Saszę polecam uwadze tych, którzy zarzucali mi i paru innym kolegom użalanie się nad "germańskimi oprawcami".

Od 1 października zrezygnowałem z obowiązków moderatora działu "To i owo". Nie miało to żadnego związku z tym wątkiem, ale to, co przeczytałem tutaj (po kilku dniach nieobecności) utwierdza mnie w podjętej decyzji - na pewne dyskusje szkoda czasu.

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 02:17 
Główny Administrator
Główny Administrator

Test

Podejrzewam, że chodziło Ci o coś co było tematem filmu "W jasną księżycową noc" /polecam/ Potraktowałem ten post jako pewnego rodzaju prowokację i być może niepotrzebnie zaatakowałem Cię w pierwszej mojej wypowiedzi w tym temacie. Kierunek do, którego on zmierza jest może nie po Twojej myśli ale tak to już bywa z "tematami zadanymi" idą własnym torem.
Czyż zaniżeniem poziomu tego tematu nie jest obrzucanie rozmówców epitetami i "zapisywanie" ich do jakiś dziwnych organizacji ?!
Jak napisał Hans: każdy widzi świat swoimi oczami i można z kimś się nie zgadzać ale obrażać kogoś to już inna sprawa.
Swoje poglądy wyraziłem na podstawie własnych doświadczeń życiowych, takich jak przekazy członków rodziny i najważniejsze co zapamiętałem to to by niemcom nigdy tego nie wybaczyć i nie zapomnieć. Bo tak naprawdę kto dał nam prawo wybaczania w imieniu ofiar ?
Kilka dni temu zmarł wielki człowiek Szymon Wiesenthal. Twierdził, że nie może być tak, że zbrodniarze wracają do domów, zakładają rodziny, mają dzieci, wnuki, cieszą się opieką. Że powinni za swoje winy zapłacić.
Z kilkuset tysięcy zbrodniarzy ukarano niewiele ponad 1100 a reszta dzięki swoim rodakom uniknęła kary. Dlatego uważam,że ponoszą współodpowiedzialność za ten mord.
Kiedyś Powiedziałeś mi, że biorę pewne sprawy zbyt do siebie. A czy w tym przypadku nie jest podobnie z Tobą ? a może, co jest całkiem naturalne, po prostu znudziło Ci się moderowanie ?

Pozdrawiam FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 10:46 

Witam!

Gwoli podsumowania, ponieważ i do mnie odnosi się kilka niefortunnych komentarzy..
FDJ - jak można z Tobą polemizować kiedy używasz argumentów w stylu "ta nacja nie powinna istnieć", "posłałbym im bombkę atomową" a czyjś wywód określasz "idiotyzmem"? Jakby tego było mało, pokazujesz wszystkim wyraźnie (a co nie jest już kompletnie zwiazane z wątkiem) jak Cię mierzi "poprawność polityczna" i chciałbyś żeby Polska była polska, pedał pedałem a murzyn murzynem :( Kończysz zaś swój wywód podpierając się autorytetem Wiesenthala, który już kilka lat temu stwierdził że złapał już wszystkich odpowiedzialnych zbrodniarzy a garść która pozostała jest zbyt chora by postawić ich przed sądem.. Wiesenthal, wbrew temu co napisałeś, był zawsze PRZECIWNY stosowaniu zasady odpowiedzialnosci zbiorowej, podkreślając że fenomen nazizmu mógłby się wydarzyć w KAŻDYM kraju na świecie i twierdząc że zastosowanie takiej zasady byłoby przyznaniem ostecznego zwycięstwa nazizmowi.. Nawiasem mówiąc, S.Wiesenthal był zagorzałym wrogiem kary śmierci..
Piszesz "kto nam dał prawo wybaczania za ofiary"? A ja się pytam, kto dał nam prawo mszczenia się za ofiary? Nikt tu nie sugeruje zapominania krzywd, ale ciąg przemocy nigdy się nie skończy jeśli zawsze będziemy patrzeć w przeszłość. Zresztą, jak daleko w tą przeszłość sięgniemy? Czemu potraktować to wybiórczo? Np. Mongołowie podczas swoich najazdów dopuszczali się conajmniej tak okrutnych zbrodni..
Na kwestię "chrześcijańskich przekonań" niektórych tu piszących (wiem o tym z innych ich postów), spuśćmy zasłonę milczenia bo przecież nijak się one mają do jawnie przedstawianej tu nietolerancji i nienawiści..
Podobnie jak teksty o "odwiecznej germańskiej wrogości" (pisane przez osobę z ponoć wyższym wykształceniem historycznym) są nie tylko bełkotem pozbawionym racji historycznej, ale są jakby żywcem wyjęte z pamfletów kiedyś prężnie działającej komunistycznej organizacj "Grunwald", której członkowie dziś znaleźli sobie bezpieczną przystań w różnych elpeerach i takich tam.. :n
Myślę że całej sprawy by nie było gdybyś powstrzymał trochę swój temperament i nie zabierał głosu w wątku który tak Cię rozdrażnił a który przez swoja "interwencję" sprowadziłeś na BARDZO boczne tory..

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 13:49 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
jedno pytanie, czy swiat wirtualny ( fora, czaty, listy dyskusyjne) nie maja za wielkiego wplywu na Twoja psychike ???
wez wyluzuj bo Ci zaszkodzi
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 14:17 
Kapitan Petersen

FDJ napisał(a):
Test Podejrzewam, że chodziło Ci o coś co było tematem filmu "W jasną księżycową noc"

Bezbłędnie przywołałeś klimat. Przy czym oryginał, czyli książka Williama Whartona "W księżycową jasną noc" jest równie dobra.

W tym miejscu dyskusji przychodzi mi do głowy list polskich biskupów do biskupów niemieckich zawierający słynne słowa: "Przebaczamy i prosimy o wybaczenie". A swoją drogą - wybaczyć nie znaczy zapomnieć. Z wypowiedzi Kretschmera, Van Wordena i kilku innych kolegów wnioskuję, że dobrze wiedzą, o czym mowa i kierują się duchem tego przesłania. I tak trzymać.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]