Teraz jest czwartek, 25 czerwca 2026, 22:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Whites ... XLT czy DFX ... dylemat czy wojna ?
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 22:38 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .

Moze jak w temacie tylko bez wojny . Mam pytanie do tematu , osiagow , mozliwosci ... . Nie chce wywolywac wojny miedzy urzytkownikami DFX i XLT - chce tylko przed kupnem posuchac kilku opinii i sugestii odnosnie wasciwosci i cen tych urzadzen .
Podstawowe pytania to :
- Niezawodnosc
- Sprawnosc
- Osiagi (praktyczne a nie jakies bajki z laboratorium )
- Cena , ktora mozna z "lekkim sercem" wydac na takie urzadzenie

Za rzeczowe sugestie i opinie z gory dziekuje . Pragne miec "cos" do poszukiwania militarii - niekoniecznie tyko do 30cm ale tez powyzej (ponizej) 150cm ale tez takie "cos" co by mi "kazalo" kopac za kolorowa monetka na min.30 cm czy kielichem koscielnym na okolo 120 . Choroba ... czy moze mam za wysokie wymagania ? :cry:

P.S. Gdzie w polsce mozna nabyc TM808 i co o nim sadzicie ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 października 2005, 12:43 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

W wielkim skrócie - oba wykrywacze spełniają podane przez Ciebie kryteria.
DFX w pewnych sytuacjach lepiej sobie radzi ale osobiście preferuję XLT, choćby ze względu na większą czułość. Są to w moim odczuciu najlepsze na świecie, hobbystyczne wykrywacze metali.
Budowa i jakość wykonania identyczna. Co do cen to nie chcę się wypowiadać, ale jeśli trafisz z drugiej ręki XLT seria E, to bierz od razu :1

TM808 to bodaj najstabilniejszy z "płytowców", używany do poszukiwań większych przedmiotów (głównie militariów). Drobnicę ignoruje zupełnie.
Pytanie tylko czy będziesz chciał głęboko kopać i szukać żelastwa? ;) Taki płytowiec sprawdza się jednak jako dodatkowy sprzęt w arsenale gości mających konkretne namiary na "depozyty" lub przeszukujących pobojowiska bądź szukających pozostałości rozbitych samolotów etc.
Jakość wykonania, jak w przypadku większości Whitesów, wyśmienita.

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 października 2005, 18:45 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Praktycznie każdy wykrywacz nadaje się na militaria, jednak wybrane przez Ciebie do tego nadają się znacznie gorzej niż MXT Tracker czy XL Pro. VanWorden powie oczywiście, że wszystko jest kwestią ustawień, ale nie każdy jest VanWordenem i to potrafi.
TM808 wbrew pozorom nie jest wykrywaczem łatwym i wymaga sporo doświadczenia, początkowe próby są zazwyczaj frustrujące. Nastaw się na duże ilości pocisków itp. i ból kręgosłupa od kopania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 października 2005, 21:31 
Porucznik
Porucznik

Witam

W maju przesiadłem się z Fishera 1266X na DFX. Pierwsze wyjazdy to praktycznie nauka (ile ja się znów łusek i kulek szrapnelowych nakopałem :)). Jako że z wykształcenia i zamiłowania jestem "techniczny" i dużo gałkologii mi odpowiada, DFX oceniam bardzo dobrze. Nareszcie zaczęły się blaszki (cienkie i ażurowe, np. wstęgi carskie) i złoto :luv. Zdaje mi się, że już łapie co do mnie mówi i bardzo cenię sobie TONE I.D. (można ustawić REJECT od -40 i wszystko słychać co i jak). Tak samo, zdaje mi się, że ustawiłem wykrywacz dość dobrze. Ostro, ale nie na tyle, aby się wzbudzał. Trochę modyfikacji w zależności od gruntu i jazda :) Moja wypowiedź dotyczy tylko DFX, ale XLT widziałem w akcji w Bieszczadach. Przy tej ilości łusek, jaka tam zalega można ocenić go tylko na 5+. Przypuszczam, że DFX też sobie poradzi.
Mam prośbę do zaawansowanych użytkowników DFX o upewnienie mnie w moich "zdaje mi się". Będę bardzo wdzięczny za podanie istotnych parametrów programu, którego używacie, np w lesie i na polu. Celem porównania.
Moje ustawienia:
AUDIO DISC = ON
AC = 75
DC = 55
REC SPEED = 20
REJ –95 do –41 i –95
ACC –40 do +94
BOTTL. REJ. = 2
SWEEP SP. = 5
GROUND FILT. = 4
PREAMP GAIN = 3 - 4 (zależnie od podłoża)
BEST DATA = ON

Wszelkie uwagi mile widziane :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2005, 20:53 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .
Wyglada na to , ze dostalem "przybicie" na Ebay na tego XLT ... i jesli mi teraz napiszecie , ze mialem cos innego kupic to :666 :wq :gun: :jump .
Teraz zaczyna sie okres spokoju lodowego i snieznego wiec bedzie czas w "ogrodku" pouczyc sie troche obslugi tego cacka . Czy moge byc na tyle bezczelny by poprosic o swkazowki zwiazane z exploatacja takiego wykrywacza ? Jakies opcje ustawien , porady doswiadczonych uzytkownikow . Czy lepiej sugerowac sie danymi zawartymi w wczesniejszych postach dotyczacych tego sprzecicha ?
Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2005, 22:28 

Witam!

saper - Zacznij od prób na ustawieniach fabrycznych, zrób sobie w ogródku mały "poligon" etc., a potem przeczytaj uważnie ten wątek:

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=183882

i

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=171665#171710

i

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=167273#169185

To tak na początek ;)

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2005, 22:43 
Major
Major

A może byś tak Van Worden jako doświadczony użytkownik XLT zrobił jakąś stronkę z poradami dla użytkowników XLT a może i ogólnie Whites`a, aby różne takie żółtodzioby jak np. ja nie błąkały się po różnych forach aby zaczerpnąć łyk wiedzy.
Stronka mogłaby być graficznie skromna ale merytorycznie bogata.
pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 października 2005, 18:06 

Witam!

Jack - jasna sprawa tylko ktoś musiałby za mnie szukać i pracować ;) :1
Troszkę mało czasu mam ale nie wykluczone że coś takiego kiedyś powstanie..
Tymczasem postaram się pomagać w Odkrywcy i tu.

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 października 2005, 14:13 
Major
Major

Szukać mogę oczywiście ja sam :666 , co do pracy to musisz znaleźć kogoś innego - ja wszystkiemu nie podołam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2005, 20:53 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .
Wiem , wiem ... moze staje sie nudny ...ale dreczy mnie pytanie czy jest sens i mozliwosc wykonania wiekszej sondy pasujacej do XLT czy lepiej sobie taki pomysl :polbie z glowki wybic . Czy to ma sens ? Czy dysponujac "odrobina" wiedzy i mozliwosci technicznych mozna cos takiego wykonac by nie uszkodzic wykrywacza a ewentualnie zwiekszyc jego zasieg lub osiagi ?
Dobrze juz dobrze ... jedni sie :jump a inni :wq moimi pytaniami ale ja mimo iz znak zodiaku "ryba" ...jestem upatry i ciekawy odpowiedzi .
Pozdrawiam serdecznie - Piotr .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2005, 21:27 

Witam!

Czy są techniczne możliwości (a przede wszystkim sens ;) ) wykonania takiego samoróba, to pytanie do kogoś takiego jak Proscan czy Mrand..
Ja używam sporadycznie sondy 15".. Nie dla zwiększenia zasięgu (na większe przedmioty jest odrobinę lepiej) tylko po to by szybciej wykonać rekonesans na dziewiczym terenie. Nadaje się też na plażę, choć namierzanie jest kompletnie do dupy, zwłaszcza jak jest sporo sygnałów.. :n
Generalnie uważam że standardowy talerz 9.5" jest idealny do 95% zastosowań i głębiej nic nie jest potrzebne :1

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2005, 21:38 
Major
Major

Jedynym sensownym wyjściem może być dokupienie sondy Whites Maxima 1500 o średnicy 380mm. Mam taką i używam jej z modelem W5900 (pasuje także do XLT). W zależności od rodzaju i wielkości przedmiotu daje zauważalny wzrost zasięgu. Mówimy oczywiście wyłącznie o trybie statycznym bo w ruchowym istnieje tak wielka rozbieżność dynamiki sondy i detektora, że użycie Maximy staje się absurdem. O samodzielnym dorabianiu tak dużej cewki raczej zapomij. Poza absolutną sztywnością w grę wchodzi tak wiele warunków, że mimo Twego uporu będzie to z pewnością porażka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 października 2005, 21:20 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .
Moze to juz ostatnie pytanko :drap ale czy posiada ktorys z kolegow przetlumaczona instrukcje do XLT ( moze byc po polsku czy niemiecku ) bo z anglika to musze sie niestety domyslac ... a lubie rozumiec co i kiedy no i oczywiscie dlaczego wlasnie wtedy .
Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 października 2005, 22:02 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Po niemiecku mam wersję elektroniczną tłumaczoną przez mojego dawnego znajomka z niemiec, ale do modelu Spectrum (to samo co XLT w 90%). Ponieważ sam to zamieścił kiedyś w interencie dla wszystkich, to Tobie też mogę przesłać.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]