Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 01:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 października 2005, 05:53 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Witam,ace 150 trzeba dobrze poznać,aby osiągać zadowalające rezultaty,a nie raz potrafi on mile zaskoczyć właściciela.Ja ze swoim chodzę już pół roku i mogę powiedzieć że w konfrontacji z lepszymi wykrywaczami wypada całkiem nieżle.Przypomina mi się teraz przypowiastka o starym wędkarzu,który leszczynowym kijem wprawił w osłupienie niedzielnych wędkarzy z ich wspaniałym sprzętem,pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 października 2005, 15:09 
Porucznik
Porucznik

Też mam ace 150. Zniszczyłem na początku kilka monetek, wkopałem się w nie i zostały spore rysy. kilka pierwszych kolejnych tak załatwiłem.

Spory wpływ na sukces ma szczęście. Niektórzy znajduję ciekawe rzeczy choćby podczas zbierania grzybów ( tych prawdziwych).

W tym roku chodziłem po plaży przez chwilkę. Chodziłem z grupką doświadczonych poszukiwaczy z dobrym sprzętem. Nie narzekam. zazwyczaj wyciągałem monety: 1gr, 2zł i 5zł. Wydaje mi się, że ci doświadczeni często popadają w rutynę. Nie schylali się po to, bo wydawało im się, że to kapsle, bo dawały podobne sygnały.

Pin pointing (czy jak to tam) nie jest niezbędny. Nie używałem tego, ale widziałem, że osobą, która to posiadają (np. ace 250) kopanie wychodziło trochę sprawniej.
Ja sobie radzę tak:
Jeśli trafię jakiś sygnał w punkcie „X”, to przejeżdżam cewką tak, że tory jej ruchu tworzą jakby planszę do gry w „kółko i krzyżyk”. „X” znajduje się w środkowej komórce. Czyli najpierw nieco z lewej strony i przybliżam do „X”, aż pojawi się sygnał. Następnie z prawej. Wiadomo, że nasz przedmiot znajduje się między tymi dwiema liniami. Tak samo w drugim kierunku. Kopie nieco poza wyznaczonym kwadratem ( ok.. 5 cm). Wyznaczony kwadrat ma przy monetkach zazwyczaj ok. 20x20cm. Moim zdaniem lepiej wykopać trochę więcej, niż kopać minimum i zniszczyć sobie fant, którego szukało się kilka godzin.

To tylko taki mój sposób początkującego poszukiwacza. Może to jest oczywiste, ale nie każdy musi na to wpaść.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 października 2005, 22:21 
Podporucznik
Podporucznik

Test napisał(a):
minusem ace 150 jest brak pin pointu, czyli namierzania obiektu, co przy tak małych znaleziskach, jak monety, może być trochę kłopotliwe i czaso- lub pracochłonne.

Test

Nie w pełni się z tym zgodzę. Posiadam sprzęt bez pin pointu i jestem w stanie zlokalizować monetkę równie szybko jak Ci, którzy mają detektory z tą funkcją. Po prostu lata przechodzone z jednym modelem wykrywki i obycie się ze sprzętem robią swoje.
Bywało, że mój "technologicznie zacofany" sprzęt budził uśmiechy na twarzach innych posiadaczy wykrywek ale tylko do czasu gdy wspólnie udaliśmy się na pole lub plażę.
Trening czyni mistrza :1
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2005, 12:59 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

W ostatnią niedzielę korzystając z okazji ( wyjazd do Ornety) zabrałem ze sobą wykrywkę.
W drodze powrotnej zrobiłem sobie przerwę na małe poszukiwania. Pochodziłem jakieś z pół godzinki
po zaoranym polu oddalonym od szosy około 300 metrów. Znalazłem: podkładkę o średnicy około 3 cm,
jakiś sworzeń, kilka drobnych kawałków złomu i na koniec miałem piękny sygnał, którego finałem było wykopanie
zardzewiałego szpadla. W związku z powyższym mam pytanie. Czy jest szansa na odnalezienie czegoś ciekawego
( mnie w zasadzie interesują monetki ) na polach bardziej oddalonych od szosy czy jednak pola połozone tuż przy szosie
( pewnie w tych samych miejscu co szosza przebiegały dawne ciągi komunikacyjne ) dają na to większą szansę?

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2005, 14:00 
Podporucznik
Podporucznik

Musisz dużo czytać. Długie godziny spędzone w bibliotece czy archiwum pozytywnie spotęgują Twoje wyniki.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]