Teraz jest sobota, 6 września 2025, 17:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Tryb Statyczny XP DEUS
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2017, 20:48 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

z tego co słyszałem statyk ma mieć lepszą dyskryminację i być czulszy na mniejsze przedmioty i szybszy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2017, 21:16 
Kapitan
Kapitan

No to zapowiada się całkiem fajnie.
Swoją drogą ciekawe czy sprawdził by się w deusie tryb jednoczesny. Po wielu próbach z Alterem za Chiny nie mogłem się do tego trybu w jego przypadku przekonać. Może dlatego, że ten rutus nie miał dyskryminacji i tor statyczny ciągle sygnalizował na zaśmieconym terenie wszechobecne żelazne śmieci. Strasznie mnie to irytowało. Co innego, gdybyśmy tryb statyczny zdyskryminowali i odzywał by się jedynie wtedy gdy pod cewką znajdował by się ciekawy kolorowy fant...
Według mnie dyskryminacja w statyku to absolutna podstawa - szczególnie w trudnym mocno zaśmieconym terenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2017, 21:33 
Kapitan
Kapitan

Tryb full tone w deusie to taki sam śmietnik jak tryb mieszany w rutusie.
Albo ktoś się z nim oswoi albo polegnie.
Ja nie dałem rady ani w jednym ani w drugim.
W deusie fajnie działa statyk z dysk tonowa.
Ale to też trzeba oderwać się od rzeczywistości i przyzwyczajeń.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2017, 21:41 
Kapitan
Kapitan

Akurat do pełnych tonów w deusie się przyzwyczaiłem - może dlatego, że od razu w takim trybie używałem go. Jednak tryb mix rutusa w mojej ocenie nadaje się na czyste pola - zresztą sam producent zaleca ten tryb w takich warunkach. Na zaśmiecone tereny przydała by się w jego statyku dyskryminacja - tak jak pisałem wcześniej. nie wiem dlaczego producent Altera o tym nie pomyślał. Myślę że deus ze swoim statykiem lepiej by się sprawdził w trybie jednoczesnym od Altera.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2017, 21:54 
Kapitan
Kapitan

Benekpe to wszystko to tylko kwestia obycia.
Koledzy chodzą na mixsie i są zadowoleni, mi nie pasował tak samo jak full tone.
Nie każdy jest w stanie przyswoić nieograniczona ilość dźwięków trwającą kilka godzin.
Statyk w xp jest fajny ale nie ogarnąłem go tak jak powinienem, nie było kiedy.
Teraz jak wyjdzie nowy soft znów zostanie odsunięty na dalszy tor.?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2017, 22:37 
Kapitan
Kapitan

Statyk jest fajny jak mamy pod ręką ciekaw miejsca, gdzie można wykorzystać jego potencjał. Zresztą większość ogólnie znanych takich miejsc jest już mocno przechodzona i trudno na nich cokolwiek znaleźć.
Zauważyłem jednak ciekawą prawidłowość. Miejsca mocno zaśmiecone skutecznie odstraszają detektorystów. Mam kilka takich ulubionych, gdzie o dziwo jeszcze coś wychodzi. Są to dobrze udokumentowane miejsca, wszystkim okolicznym detektorystom dobrze znane. Jednak wszechobecne żelazne i kolorowe śmieci sprawiły, że zalegające między nimi ciekawe fanty są jeszcze do wykopania.
I tam sprawdza się jedynie metodyczne wyciąganie wszelkiego metalu i oczyszczanie w ten sposób terenu albo użycie dyskryminacji wielkościowej. W tak trudnym środowisku Alter ze swoim mixem poległ by od razu.
Ok, waliza z deusem spakowana i przygotowana na jutrzejsze kopanie :) Mam tylko nadzieję, że uda się wbić szpadel w glebę :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2017, 11:12 
Kapitan
Kapitan

Niestety ziemia jeszcze mocno zmrożona, więc zrobiłem objazdówkę po okolicznych miejscówkach. Kopanie przełożone na następny weekend.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2017, 15:34 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

No to czekamy na relacje ,ciekawy wątek ,dobra robota benekpe ,może ktoś jeszcze potestował tryby statyczne i chciałby się podzielić wrażeniami ?
Czekam aż konsolka wróci z serwisu i mknę testować statyka .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2017, 15:46 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

benekpe napisał(a):
Statyk jest fajny jak mamy pod ręką ciekaw miejsca, gdzie można wykorzystać jego potencjał. Zresztą większość ogólnie znanych takich miejsc jest już mocno przechodzona i trudno na nich cokolwiek znaleźć.
Zauważyłem jednak ciekawą prawidłowość. Miejsca mocno zaśmiecone skutecznie odstraszają detektorystów. Mam kilka takich ulubionych, gdzie o dziwo jeszcze coś wychodzi. Są to dobrze udokumentowane miejsca, wszystkim okolicznym detektorystom dobrze znane. Jednak wszechobecne żelazne i kolorowe śmieci sprawiły, że zalegające między nimi ciekawe fanty są jeszcze do wykopania.
I tam sprawdza się jedynie metodyczne wyciąganie wszelkiego metalu i oczyszczanie w ten sposób terenu albo użycie dyskryminacji wielkościowej. W tak trudnym środowisku Alter ze swoim mixem poległ by od razu.
Ok, waliza z deusem spakowana i przygotowana na jutrzejsze kopanie :) Mam tylko nadzieję, że uda się wbić szpadel w glebę :(

Powiedział specjalista od Altera a szczególnie na mixa, zapominając że Alter ma jeszcze także statyk i nieograniczoną możliwość konfiguracji do warunków w terenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2017, 16:01 
Kapitan
Kapitan

stan12 napisał(a):
Powiedział specjalista od Altera a szczególnie na mixa, zapominając że Alter ma jeszcze także statyk i nieograniczoną możliwość konfiguracji do warunków w terenie.

Rewelacyjny tryb statyczny Altera bez klasycznej dyskryminacji, bez dyskryminacji wielkościowej, bez identyfikacji tonowej...no tak, widać że ma nieograniczone możliwości... Kolejny nic nie wnoszący do tematu wątku wpis...
Stan może zamiast zaśmiecać wątek napiszesz coś merytorycznego w temacie trybu statycznego deusa?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2017, 16:56 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

benekpe nie pisał że jest specjalista od Eltera ,wręcz przeciwnie dopiero go rozgryza,a poza tym to wątek o Deusie i fajnie by było ,aby była kontynuacja tematu i żeby wypowiadały się w nim osoby co takowy wykrywacz posiadają ,które chcą się podzielić wiedzą . Stan12 rozumiem że posiadasz Altera i właśnie ty jesteś "specjalistą" od tej maszynki ,więc może warto się podzielić tą wiedzą o nieograniczonych możliwościach statyka Altera w innym wątku ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2017, 18:13 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

:) czas oczyścić wątek z przepychanek i zostawić co trzeba .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2017, 18:33 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

benekpe napisał(a):
stan12 napisał(a):
Rewelacyjny tryb statyczny Altera bez klasycznej dyskryminacji, bez dyskryminacji wielkościowej,

Nie ma takiej dyskryminacji w detektorach VLF - jest tylko dyskryminacja fazowa, która pozwala dyskryminować przedmioty ze względu na ich przewodność.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 marca 2017, 17:35 
Kapitan
Kapitan

W końcu dłuższy wypad na totalnie zaśmiecone militarne pole z dużą cewką 13-tką, gdzie na dynamiku w zasadzie szukanie to męka. Rewelacyjnie sprawdził się program PITCH ze zmniejszoną dyskryminacją - kilkanaście monetek i guzików wyłuskanych wśród żelaznych i kolorowych wszechobecnych drobinek. Jestem pod naprawdę dużym wrażeniem tej cewki. Niesamowicie czuła na kolorową drobnicę, rewelacyjna separacja. Tak naprawdę wiele w tej kwestii nie ustępuje małej 9-ce. Statyk z niewielką dyskryminacją niesamowicie stabilny i jednocześnie czuły. Mały kolor wielkości średniej monety, guziki, małe łuski, wszelkiej maści blaszki pięknie sygnalizuje krótkim lecz pewnym sygnałem - przy kolorowej drobnicy wymagane wolniejsze przemiatanie. Czytelna i wyczuwalna dźwiękowa identyfikacja wielkościowa. Wyciszone przez dyskryminację żelazo powoduje, że szukanie guzików, nieśmiertelników czy innej kolorowej drobnej militarki to bajka - błoga niczym nie zakłócona cisza i tylko piękne sygnały na kolor, krótsze bądź dłuższe. Dzisiaj na statyku nie wykopałem żadnego żelastwa.
Jak pisałem wcześniej - jestem pod wielkim wrażeniem dużej cewki. Nawet w dynamiku pięknie wyłapuje wśród śmieci małe kolorki. Nie ma problemu z poprawnym namierzeniem fanta - trochę ćwiczeń i poprawne namierzenie to pikuś. Coś mi się wydaje, ze na pola i nawet śmietniki duża 13-tka będzie podstawową cewką. Co do głębokości detekcji - trafiłem dzisiaj na kilka naprawdę mocnych sygnałów od głęboko zalegających przedmiotów - dziwne, bo na tym polu pełno jest kraterów po wykopkach miłośników głębokiej militarki, a te sygnały ominęli...naprawdę dziwne, bo sygnały mocne jak dzwon...
Kolejne wypady to testy statyka z dźwiękową identyfikacją - muszę rozgryźć ten tryb, bo wydaje się ciekawym uzupełnieniem trybu z dyskryminacją.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 marca 2017, 20:28 
Major
Major

Taktyk napisał(a):
Nie ma takiej dyskryminacji w detektorach VLF - jest tylko dyskryminacja fazowa, która pozwala dyskryminować przedmioty ze względu na ich przewodność.
TAKTYK

Oczywiście, że jest. Albo podczas zrzynania LEM-a źle zrysowałeś schemat, albo czegoś nie zrozumiałeś.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]