Lechowiec napisał(a):
Taktyk czytam na Twojej stronie opis funkcjonalności tego detektora. Jedna rzecz mnie zaniepokoiła:
- regulacja wzmocnienia sygnału z sondy RX <1-4>
czyli regulacja wzmocnienia sygnału z sondy będzie mieć tylko 4 stopnie? Nie rozumiem tego ograniczenia. Od razu mi się przypomniał Dfx Whitesa którego już nie produkują. Dlaczego tak to zrobiłeś?
Poza tym:
- 3 tryby pracy: statyczny (ST), pseudostatyczny(PS), dynamiczny(D5)
Pseudo statyk będzie z regulowanym Sat czy Sat będzie na sztywno ustawiony jak np w 5900?? Identyfikację i tak będziesz miał w statyku. Jaki był cel dodania trybu dynamicznego?
Tak. Gain to 1x, 2x, 4x, 8x. Przy 8x pracuje stabilnie w mojej pracowni ale "komfort" słyszalności, osiąga się przy niższych nastawach. W terenie nie będzie żadnego problemu pracować z nastawą 8x. Niższy próg wzmocnienia może przydać się np. na DŚ. Proponuje się kiedyś spotkać i pojechać do pewnej miejscowości gdzie grunt to skała, dużo magnetytu. Z moich doświadczeń wynika, że obniżenie GAIN, na takim właśnie gruncie + sonda 6x10'' daje mniej fałszywych sygnałów i same poszukiwania są bardziej efektywne. Reasumując: w normalnym terenie gain max=8x, w terenie o dużej mineralizacji obniżamy. Domyślnie jest 8x.
Tryb D5 jest trybem dynamicznym z podwójnym cyfrowym filtrem typu band-pass 5Hz. Pozwala filtrować sygnał również w górnym paśmie, odcinając wyższe częstotliwości zakłóceń. W trybie pseudostycznym jest tylko uśrednianie sygnału bez filtrowania zakłóceń.
W oprogramowaniu są jeszcze inne filtry 7Hz i 12Hz ale w soft ver.1.0 nie ma ich w menu. Mam pewien pomysł jak to wykorzystać w przyszłości, żeby nie zmuszać użytkownika do zmian - naprawdę nie chcę zmuszać użytkownika do wyboru filtrów.
Najlepszy tryb pracy w tym detektorze to tryb statyczny z rozróżnianiem metali i 3 tony: niski dla żelaza, średni dla zakresu GOLD i wysoki dla zakresu SILVER.
Nie będzie możliwości regulacji SAT bo nie znalazłem argumentu, dla którego powinien być regulowany. Staram się maksymalnie upraszczać i nie chcę tutaj również zmuszać użytkownika do regulacji. Regulacja SAT ma sens w poszukiwaniach samorodków w black sand.
Platforma jest rozwojowa ale nie wiem czy dam radę (w tym rozwoju) zapewnić Wam wszystkie funkcje, które są potrzebne. U mnie główny nacisk jest na jakość produktu. Nie będzie opcji rozstrajania się sondy po dwóch latach. Jeśli będziesz miał problem z sondą i wykaże to moduł diagnostyczny (funkcja w detektorze) to TAKTYK prześlę nową sondę użytkownikowi. Sonda to tylko czujnik. Gwarancja na sondę jest dożywotnia.
Gwarancja na detektor to 2 lata na elektronikę 10 lat. Sonda jak napisałem wyżej.
Natomiast dodanie innych funkcji będzie możliwe w kolejnych wersjach oprogramowania. Chcę żeby w rozwój włączyli się użytkownicy. Tylko taki scenariusz ma sens i daje możliwość rozwoju. Itd.
TAKTYK
Zakres czułości regulowany w 4 stopniach to moim zdaniem trochę mało. Lepiej jak jest więcej pośrednich wartości. A jeżeli na maksymalnej czułości detektor jest stabilny to w zasadzie nie wykorzystujesz pełnych możliwości sondy i detektora dla danych warunków. Przydałoby się to jeszcze trochę podkręcić:). W zasadzie pierwszy raz widzę takie rozwiązanie. No może Dfx był pierwszy:).
Czyli doczekaliśmy się detektora który zaprojektowano przedewszystkim jako detektor statyczny? I to naszej krajowej produkcji:). Przypominam sobie w tym momencie detektor Grzegorza Brzęczyszczykiewicza. Też miał to być statyk.
Statyka jest trudniej zrobić niż dynamika. Teoretycznie musiałeś się bardziej namęczyć aby osiagnąć sensowny poziom czułości. Wszyscy z tego powodu klepią przecież dynamiki. Pamiętam taki detektor statyczny który w trybie statycznym rozróżniał metale. To był cscope 1220. Dziś już nie produkowany. Ale działało to fajnie.
A o słuchawkach bezprzewodowych pamiętałeś? Warto to mieć w dzisiejszych czasach.
Ten rok zaczął się bardzo ciekawie dla naszego hobby.