Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 19:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 419 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: TAKTYK URD-1
PostNapisane: środa, 8 marca 2017, 18:31 
Moderator
Moderator

Tak , faktycznie taka wymiana zdań niczego dobrego nie przynosi . Twierdzenie że np. ktoś powielił " projekt rama PI " jest dla mnie niezrozumiały tak jak pozostałe argumenty Jacobs-a . Jednak na tym forum wszystcy powinni być równi i nie zamierzam nikogo kneblować no ale Jacobs trzeba mieć mocne argumenty żeby po kimś w ten sposób "jeździć" - ktoś mógł by pomyśleć że prowadzisz kampanię dyskredytacji Taktyka w środowisku a to na tym forum jest to niedopuszczalne . Nie zamierzam nikogo straszyć kartonikami bo to nie przedszkole jednak na ten moment koniec z tą awanturą . Nie zamierzam kasować żadnych postów w tym wątku bo każdy odpowiada za to co pisze .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 marca 2017, 20:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

Taktyk zapewne filmiki w przygotowaniu, ale możemy już poznać przykładowe zasięgi. Zapewne bawiłeś się nową zabawką, więc już pierwsze pomiary masz?

Przeprowadziłem edycję postu - wybacz ale dyskusja dotycząca kopii na ten moment i w tym wątku jest zakończona . Prymek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 marca 2017, 20:27 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

tara napisał(a):
Taktyk zapewne filmiki w przygotowaniu, ale możemy już poznać przykładowe zasięgi. Zapewne bawiłeś się nową zabawką, więc już pierwsze pomiary masz?

Przeprowadziłem edycję postu - wybacz ale dyskusja dotycząca kopii na ten moment i w tym wątku jest zakończona . Prymek

Wszystko będzie na filmach i nie mam jeszcze żadnych filmów. Będą w przyszłym tygodniu.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 marca 2017, 20:27 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Taktyk proszę daj sztuke na testy Sheltonowi tak jak zrobił to Rutus bo bardzo mnie interesuje ten sprzęt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 marca 2017, 20:31 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

pacian napisał(a):
Taktyk proszę daj sztuke na testy Sheltonowi tak jak zrobił to Rutus bo bardzo mnie interesuje ten sprzęt.

Jasne. Najpierw jednak nasze filmy, gdzie dokładnie pokażemy, co w URD-1 "siedzi". Detektor do pierwszych testów otrzyma Shelton i Saper.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 marca 2017, 20:32 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

I to się ceni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 10:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

No i wracamy do normalności:).

O zasięgach wstępnie Taktyk już pisał. W powietrzu 0.5 m na monetę 20 mm. Jeżeli to statyk który tę monetę widzi i jeszcze identyfikuje, to układ tak czuły musi być dobrze zrobiony żeby był stabilny. Jutro odkurzam mojego 5900 DiPro Sl żeby zobaczyć czy też tak potrafi:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 14:39 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lechowiec napisał(a):

O zasięgach wstępnie Taktyk już pisał. W powietrzu 0.5 m na monetę 20 mm. Jeżeli to statyk który tę monetę widzi i jeszcze identyfikuje, to układ tak czuły musi być dobrze zrobiony żeby był stabilny. Jutro odkurzam mojego 5900 DiPro Sl żeby zobaczyć czy też tak potrafi:).

Tak naprawdę to trudno zrobić układ bardziej czuły niż to, co masz w W5900. Analogowa technika zapewnia praktycznie nieskończoną rozdzielczość. Natomiast w technice cyfrowej mamy możliwość lepszej pracy nad współczynnikiem SNR i to jest właśnie ten punkt dodatni, który daje przewagę.

W weekend wrzucę na stronę zdjęcia PCB.

Jak zajrzycie do manuala Tekneticsa to zabaczycie, że oni podają czułość w specyfikacji i jest to Basic Sensitivity: 5 x 109 root Hertz (detectivity). Nie ma jednak standaryzacji w tej kwestii - uważam, że powinna być. Ja podaję czułość obliczoną w wyniku pomiaru pracy przetwornika. Podany SNR=110dB jest katalogowy bo układ osiąga wyższy SNR, czyli rozdzielczość pomiaru w szumie, dynamiczny zakres jest wyższy i osiąga poziom 130dB. Reasumując układ pomiarowy jest bardzo czuły, jednak nie oszukujmy się, przy tej technologi , którą mamy, nie osiągniemy jakichś niebotycznych różnic porównują URD-1 to topowych wykrywaczy na rynku. Na filmach 4k się wszystko okaże :).

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 15:48 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

widzę że to może być wykrywacz do mojego typu poszukiwań, ciekawi mnie jak by wypadł u mnie na poletku zwłaszcza że planuje zakopać jeszcze kilka przedmiotów na konkretnych głębokościach

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 19:14 
Kapral
Kapral

Taktyk napisał(a):
Lechowiec napisał(a):

Tak naprawdę to trudno zrobić układ bardziej czuły niż to, co masz w W5900. Analogowa technika zapewnia praktycznie nieskończoną rozdzielczość. Natomiast w technice cyfrowej mamy możliwość lepszej pracy nad współczynnikiem SNR i to jest właśnie ten punkt dodatni, który daje przewagę.

W weekend wrzucę na stronę zdjęcia PCB.

Jak zajrzycie do manuala Tekneticsa to zabaczycie, że oni podają czułość w specyfikacji i jest to Basic Sensitivity: 5 x 109 root Hertz (detectivity). Nie ma jednak standaryzacji w tej kwestii - uważam, że powinna być. Ja podaję czułość obliczoną w wyniku pomiaru pracy przetwornika. Podany SNR=110dB jest katalogowy bo układ osiąga wyższy SNR, czyli rozdzielczość pomiaru w szumie, dynamiczny zakres jest wyższy i osiąga poziom 130dB. Reasumując układ pomiarowy jest bardzo czuły, jednak nie oszukujmy się, przy tej technologi , którą mamy, nie osiągniemy jakichś niebotycznych różnic porównują URD-1 to topowych wykrywaczy na rynku. Na filmach 4k się wszystko okaże :).

TAKTYK

Fisher f 75 ma 6x109 root Hertz
Podałeś dane T2 grena "5 x 109 root Hertz"
Raczej Taktyk tego nie dogonisz mistrz jest tylko jeden

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 20:57 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

ezelab napisał(a):

Fisher f 75 ma 6x109 root Hertz
Podałeś dane T2 grena "5 x 109 root Hertz"
Raczej Taktyk tego nie dogonisz mistrz jest tylko jeden

Podałem jako przykład - T2 to prawie to samo co F75.

Pod względem układowym URD-1 jest lepszy :) Inne cechy muszę w tej chwili przemilczeć.

:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 marca 2017, 16:06 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Oczywiście wszystkie prawa zastrzeżone :)

Załącznik:
urd_pcb22.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 marca 2017, 21:41 
Podporucznik
Podporucznik

Spostrzeżenia laika to na górze (czarne) wygląda jak jakieś złącze serwisowe albo do podłączenia jakiegoś ramu. Swoją drogą na tej płytce tyle miejsca wolnego rozumiem że nie roboty lutują (a może) ale nie można by tego skompresować o połowę? Pytam z czystej ciekawości nie krytykuję bo się na elektronice nie znam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 marca 2017, 22:01 
Generał Broni
Generał Broni

Do tego czarnego złącza pewnie płytka z wyświetlaczem i klawiaturą jest podłączona.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 marca 2017, 22:06 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

damiano napisał(a):
Do tego czarnego złącza pewnie płytka z wyświetlaczem i klawiaturą jest podłączona.

Tak - klawiatura membranowa.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 419 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]