Teraz jest środa, 4 lutego 2026, 21:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 października 2005, 18:41 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

b_chemik - leśniczy może ukarać Cię mandatem, podobnie jak: nadleśniczy, zastępca nadleśniczego, inżynier nadzoru i podleśniczy. Uprawnienie to przysługuje im "w zakresie zwalczania szkodnictwa leśnego". Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 października 2005, 22:29 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam czyli poszukiwacze są szkodnikami leśnymi :luv

Pozdrawiam kondor

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 października 2005, 11:21 
Sierżant
Sierżant

Mnie tam raz złapał leśniczy. Zapowiadało się groźnie, ale od słowa do słowa i człowiek sam się zainteresował historią swojej okolicy. Na koniec poprosił żeby nie robić bałaganu i wskazał miejsce gdzie znajdowano ładowniki z mosinami podczas sadzenia o których myślał, że są pozostałością po kłusownikach. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 października 2005, 12:05 
Specjalista
Specjalista

Macio napisał(a):
Mnie tam raz złapał leśniczy. Zapowiadało się groźnie, ale od słowa do słowa i człowiek sam się zainteresował historią swojej okolicy. Na koniec poprosił żeby nie robić bałaganu i wskazał miejsce gdzie znajdowano ładowniki z mosinami podczas sadzenia o których myślał, że są pozostałością po kłusownikach. Pozdrawiam

Miałem takie samo spotkanie, tylko mnie leśniczy nie wskazał miejsc :(

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2005, 23:43 
Triplex

Mnie także spotkała taka sytuacja , tyle że było to na terenie niemieckim.Chodząc jak zawsze z moim pieskiem (urządzenie alarmowe) po lesie , w pewnej chwili moja psina zaczęła reagować na kogoś , gdy tu przed oczy pokazał się niemiecki myśliwy.Widział moje rozkopane , ale zakopane dołki , zapytał się czego to ja szukam , odpowiedziałem - staroci.......................Poradził mi miejsce gdzie mogę się najlepiej udać , ponieważ w tym miejscu po wojnie była grupa przeszukująca to miejsce za minami , bo w pobliżu znajdowały się bunkry ogrodzone siatką.Powiedział mi , że u nas w Polsce myśliwi mają większy obszar do polowania , a on miał tylko 10 ha do łażenia za zwierzyną.
To tylko tyle ze spotkania się z leśnikami , poza tym często już było lotnik kryj się , kiedy to przejerzdzała straż leśna.

Pozdr.
GP

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: zezwolenie
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2005, 17:22 
Kapral
Kapral

Smutne to wszystko, że przed każdym musimy uciekać. Jak widać urzędnicy najlepiej wiedzą jak mamy spędzać czas wolny (pewnie lepiej pod kioskiem z piwem). Mam pytanie czy ktoś podejmował starania aby otrzymać legalnie zezwolenie na poszukiwanie np. łusek ,guzików itp.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: zezwolenie
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2005, 17:40 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

rast napisał(a):
Smutne to wszystko, że przed każdym musimy uciekać. Jak widać urzędnicy najlepiej wiedzą jak mamy spędzać czas wolny (pewnie lepiej pod kioskiem z piwem). Mam pytanie czy ktoś podejmował starania aby otrzymać legalnie zezwolenie na poszukiwanie np. łusek ,guzików itp.

Eeeeee tam, zaraz "smutnie"! A wiesz jakim nudnym zajęciem byłoby łażenie po lesie z wykrywaczem w majestacie prawa!

A gdzie ten kick adrelinowy kiedy łażąc po lesie z wykrywką nasłuchujesz czy aby nie jedzie samochód SL :)
W każdej sytuacji trzeba dostrzec pozytywne aspekty.

A tak apropos leśników, to nie taki straszny diabeł jak go malują.

Pzdrw,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 listopada 2005, 17:29 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

A tak ściekawiości to ile może wynosić taki mandat od leśniczego w najgorszym przypadku. :que :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: mandat
PostNapisane: niedziela, 20 listopada 2005, 21:36 
Kapral
Kapral

Ogólnie w RP mandat za jedno wykroczenie wymierzany jest od 20 do 500 zł. zaś za dwa wykroczenia i więcej do 1.000 zł. Warto zapytać osobę wymierzającą mandat czy ma upoważnienie do wymierzania grzywny w drodze mandatu (często nie mają przy sobie, a muszą). Zawsze jednak można poprzestać na pouczeniu....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2005, 18:39 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Tez mialem kiedys spotkanie z lesniczym.. Znalazlem z kumplami dolek zrzutowy i kopalismy bez wykrywacza az tu nagle dzien dobry :jump I sie gatka zaczela ze to zabytki ze niedawno niedaleko stad ktos tam cos wykopal i zniszczyl cos tam i najlepsze bylo jak powiedzial ze to jakbysmy kopali u niego na podworku :D hehe.. Postraszyl ze zarekwirowac moze caly sprzet...zaznaczyl ze samochod tez :luv Kazal zkopac dolki i koniec kopania w tym miejscu na rok :D Ten las jest niedaleko miejsca naszego zamieszkania i jak wracalismy to samochod lesniczego stal przed komisariatem policji... :que Niedawno pojechalismy tam znowu :D i pare ciekawych rzeczy wpadlo :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]