Teraz jest wtorek, 30 września 2025, 06:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Spodniobuty neoprenowe
PostNapisane: poniedziałek, 17 lipca 2017, 23:16 
Kapitan
Kapitan

Czy takie oto spodniobuty neoprenowe były by dobre do brodzenia ? ktoś ma lub coś słyszał na ten temat, jak sie w tym chodzi itd ? wygląda to dobrze ale nei wiem jak w praktyce :)

http://allegro.pl/spodniobuty-neoprenow ... 26630.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Spodniobuty neoprenowe
PostNapisane: poniedziałek, 17 lipca 2017, 23:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Na początek, do płytszego brodzenia będą całkiem OK. Gdy zabraknie fantów na głębokości woderowej dojrzejesz do suchacza :). Uważaj, żeby ich nie zalać ich pełna :). Raz tak nabrałem wody, że o mało bym się w tym utopił. Ciężko było wyjść na brzeg...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2017, 00:20 
Kapitan
Kapitan

Ja na razie się ucze i w zwykłych woderach na wodzie poniżej metra ciężko mi idzie wyciąganie fantów :roll: a jak suchacz to jaki najlepiej wybrać ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2017, 08:49 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam,

Pat020 napisał(a):
Ja na razie się ucze i w zwykłych woderach na wodzie poniżej metra ciężko mi idzie wyciąganie fantów :roll: a jak suchacz to jaki najlepiej wybrać ?

Jeśli suchacz to szczelny z zamkiem z przodu (łatwiej będzie Ci samemu to ubrać i zdjąć ) manszety nadgarstkowe guma lub latex.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2017, 10:06 
Kapral
Kapral

Pat020 napisał(a):
Ja na razie się ucze i w zwykłych woderach na wodzie poniżej metra ciężko mi idzie wyciąganie fantów :roll: ?

Spoko mam tak samo. Nie wyobrażam sobie wyciągnięcie fanta z 1,5 m. A te wodery całkiem nieźle się prezentują.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2017, 10:15 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

dziungwaj napisał(a):
Nie wyobrażam sobie wyciągnięcie fanta z 1,5 m.
:D Kwestia treningu i wielu godzin spędzonych w wodzie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2017, 14:36 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Mam m.in. wodery tej f-my, trochę wyższy model, ale są bardzo dobre. Używałem zarówno pianek, suchego kombinezonu i woderów i uważam, że najbardziej uniwersalna jest pianka windsurfingowa grubości ok. 5,5 mm, można jej używać od maja do października. Suchacz w lecie to nie najlepszy pomysł, natomiast świetny od października do maja, ubiera się to o wiele trudniej niż piankę i raczej wymaga pomocy drugiej osoby, nawet jeżeli zamek jest z przodu.
Wodery to rozwiązanie najtańsze, ale też nie dające możliwości wejścia głębiej niż 1 metr no i nawet używając długich rękawic woda zawsze gdzieś się dostaje. Przy zakupie pianki neoprenowej należy po zakupie oddać do wszycia zamka ulgi. W przypadku suchego kombinezonu należy o tym pamiętać przy zamawianiu. W przypadku kombinezonu suchego należy pamiętać o sprawdzaniu czy jest on zasunięty przed wejściem na głębszą wodę (mnie zdarzyło się dwukrotnie nie zasunąć i zapewniam, że nie jest to przyjemne).
Wydobycie przedmiotu na głębokości ok. 1,5m wymaga odpowiedniego sita z długim trzonkiem i nie jest to niczym trudnym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2017, 22:22 
Kapral
Kapral

Denar napisał(a):
Mam m.in. wodery tej f-my, trochę wyższy model, ale są bardzo dobre. Używałem zarówno pianek, suchego kombinezonu i woderów i uważam, że najbardziej uniwersalna jest pianka windsurfingowa grubości ok. 5,5 mm, można jej używać od maja do października. Suchacz w lecie to nie najlepszy pomysł, natomiast świetny od października do maja, ubiera się to o wiele trudniej niż piankę i raczej wymaga pomocy drugiej osoby, nawet jeżeli zamek jest z przodu.
Wodery to rozwiązanie najtańsze, ale też nie dające możliwości wejścia głębiej niż 1 metr no i nawet używając długich rękawic woda zawsze gdzieś się dostaje. Przy zakupie pianki neoprenowej należy po zakupie oddać do wszycia zamka ulgi. W przypadku suchego kombinezonu należy o tym pamiętać przy zamawianiu. W przypadku kombinezonu suchego należy pamiętać o sprawdzaniu czy jest on zasunięty przed wejściem na głębszą wodę (mnie zdarzyło się dwukrotnie nie zasunąć i zapewniam, że nie jest to przyjemne).
Wydobycie przedmiotu na głębokości ok. 1,5m wymaga odpowiedniego sita z długim trzonkiem i nie jest to niczym trudnym.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź . Wszystko już jasne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 lipca 2017, 06:54 
Kapitan
Kapitan

KrisssK napisał(a):
Na początek, do płytszego brodzenia będą całkiem OK. Gdy zabraknie fantów na głębokości woderowej dojrzejesz do suchacza :). Uważaj, żeby ich nie zalać ich pełna :). Raz tak nabrałem wody, że o mało bym się w tym utopił. Ciężko było wyjść na brzeg...

a powiedz czy np w 25 c w dzień nie zagotuje się w tym ? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 lipca 2017, 09:08 
Kapitan
Kapitan

Czy na lato lepsze zwykle nylonowe zamiast neoprenu ?

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]