Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 06:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ukryty skarb powstańca.
PostNapisane: piątek, 28 października 2005, 10:45 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zapewne wielu z Was zna historie urytego skarbu, kasy powstańczej w kościółku w pobliżu Żarek. To ten kościółek z którego mieszkańcy zrzucili dzwony na bagna aby uratować je przed najeźdźcą.
Przejeżdżaliśmy z kolegą w pobliżu i nie odpuściliśmy aby nie zajrzeć do tego owianego legendami miejsca. Było to w czerwcu b.r., ku naszemu zdziwieniu zobaczyliśmy, iż w bocznym wejściu brak kamiennego progu. Są dwa wejścia do środka, główne i boczne, w głównym próg był nienaruszony a w bocznym...ziemia była świeżo kopana.
Progi były wykonane z kilku kamieni, których w okolicy poniewiera się od groma, więc chyba nikt nie męczyłby się z wykopywaniem ich gdyby mu były takowe potrzebne. Dodam że kolega był w kościółku 3 m-ce wcześniej i próg był na swoim miejscu. Czyżby ktoś coś tam znalazł? Legenda okazała się prawdziwa?
Kościółek znajduje się kilka metrów od drogi, boczne wejście o którym mowa znajduje się na wprost niej, więc ktoś kto tam kopał był bardzo zdesperowany, do tego wisi tam tabliczka o ochronie zabytków.
Potwierdzona legenda czy huligański wybryk?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 października 2005, 10:55 
Porucznik
Porucznik

witam,

moim zdaniem to wandalizm
nawet jeśli coś znaleźli, to i tak wandalizm - pewnie raczej - znając legendę - szukali szczęścia, a jego skutki zobaczyłeś z kumplem...

pzdr
Julek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 października 2005, 11:30 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Niestety takich przykładów jest ogrom, a raczej przykładów jakie zostawia po sobie debil.
Każdy z nas poszukuje tego swojego wymarzonego skarbu, niestety wiele miejsc jest pod ochroną a i chodzenie z wykrywaczem jest niezbyt legalne.
Nawet jeśli coś tam było to czemu debil nie wkopał tego z powrotem ???
Potem każdy ma pretensje że w Polsce jest syf i nic nie ma, nędzne wystawy za które trzeba płacić, a jak jest coś ciekawego to jest zamknięte żeby bardziej nie rozkradli. Nie bez przyczyny większość obiektów jest zamurowana i ogrodzona, bo debil wejdzie wszędzie i na nic nie zwraca uwagi, a przykre jest to że przez takiego debila ci co kochają swoje pasje mają wszystko utrudnione.
Szkoda słów nawet. DEBILU ODDAJ TEN PRÓG !!!! I WKOP GO Z POWROTEM!!!!
Oby ci się łopata połamała :wq :wq :wq :wq :cop :cop :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 października 2005, 11:51 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam
Nie pochwalam takiego działania, ale jak z dnia na dzień zostałem przestępcą z racji mojego hobby,
to czy innym przestępstwem jest odwalenie kamienia na miedzy i sprawdzenie wykrywaczem, a odwalenie takiego kamienia na progu kościoła?
Taz napisał(a):
a i chodzenie z wykrywaczem jest niezbyt legalne.
DEBILU ODDAJ TEN PRÓG !!!! I WKOP GO Z POWROTEM!!!!
Oby ci się łopata połamała :wq :wq :wq :wq :cop :cop :cop

Dawniej omijałem takie miejsca, są archeolodzy, wiedzą lepiej.
Chodiłem po lasach i polach, ale tam jestem takimsamym "debilem"(przestępcoą).
Odpowiedzcie sobie sami, czy prawo czy kopacze są winni?
Pozdrawiam Wiesiu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 października 2005, 12:20 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Oczywiście popieram Was w pełni jeśli chodzi o ochrone zabytków (a w/w kościólek niewątpliwie nim jest, jest baaaaardzo stary), jeśli ktoś już jednak stamtąd coś wyciągnął (mniej lub bardziej legalnie) to powinien to przywrócić do stanu pierwotnego (to tak jak z zakopywaniem dołków).
Ale bardziej chciałem się skupić na samym depozycie, gdyby szedł kopać na chybił-trafił to jeśli nic nie znalazł pod pierwszym progiem przekopałby drugi a pewnie i pare dołków by było w innych miejscach. Może namierzył, wykopał i zabrał skoro był tylko jeden wykop i to w miejscu niezyt szczęśliwym do kopania(patrz pierwszy topic)?
A tak na marginesie: opowieść (krążąca w ludowych przekazach ;) ) o tym miejscu mówi, iż kiedyś wybrało się tam dwóch miejscowych z łopatami nocą, w kościele w oknie pojawiła się zjawa wspomnianego powstańca, ów duszek przemówił do nich: "Skarb wykopie młodzieniec, który za te pieniądze odbubuje kościół". :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 października 2005, 15:04 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wiesiu;-)
Nie wyraziłem się chyba tak jakbym chciał.
Chciałem napisać, że ludzie poszukują skarbów ale sytuację utrudniają chronione obiekty, czy także ustawa sformułowana tak że poszukiwania z wykrywaczem są nie legalne.

Wiesz można sobie gdybać na temat co jest winne kopacze czy ustawa. To tak jakby rozmawiać co się lubi Platformę Obywatelską czy PiS.
Nie uważam że ustawa jest dobra bo jest głupia bez dwóch zdań. Ale regulacja musi być tego typu spraw. Przykro mi to mówić ale debili w polsce nie brakuje, nie po to są tabliczki na tego typu obiektach że jest im do twarzy z czerwoną tabliczką, ale po to że ludzie mają dziwną manierę że jak sobie wezmą z tego miejsca coś na pamiątkę to nic się nie stanie. I tak powoli znikło mnóstwo zabytków. Polska jest biedna i nie ma pieniędzy na wiele projektów a wielu ludzi nawet jak mają kasę to im się utrudnia wszelkie inicjatywy, ale społeczeństwo też nie jest wyczulone na ochronę zabytków. Dlatego ochrona zabytków kuleje potwornie. A zostawienie bez opieki równe jest zniszczeniu obiektu.
Nie bronię archeologów bo jest wśród nich wielu głąbów którzy przyczynili się do wielu zniszczeń obiektów, ale metoda poszukiwania przez archeo jest dobra, bo w przeciwieństwie do wielu poszukiwaczy, oni dokumentują to co znajdą i zawsze można kiedyś tą dokumentację zobaczyć(oczywiście ludzie z ulicy nie za bardzo), a poszukiwacze często odkrywając swe skarby nie dokumentują niczego. Najważniejsze że coś maja. Choć zna bardzo dużą grupę, która robi chociaż zdjęcia i nawet jak już zabytki się rozpadną to kiedyś zdjęcia pozostaną. Znowuż archeo goni poszukiwaczy za niszczenie stanowisk. Bardzo dobrze, ale ludzie zajmujący się militariami nie wadzą im wcale, ale to wszystko trzeba zmienić, zmienić ustawę, ale zmienić też ludzi z wykrywaczami. Ludzi trzeba za niszczenie stanowisk a nie za to że po prostu czegoś szukają.
Nie jest to złe że chodzi się z wykrywaczem tylko jaki się robi z tego użytek.

Są ludzie którzy szukają i dzięki nim wiele rzeczy ocaleje, ale są głąby którzy dla frajdy zniszczy mnóstwo rzeczy. Np. wykopie próg, bo coś tam jest.
Ciężko się walczy z takimi rzeczami i może dlatego też powstaje głupie prawo zabraniające wszystkiego. My mamy chronić skarby ziemi a nie niszczyć. Ten co wykopał ten próg to jest debilem!!!! Na pewno nie był on w tym kościółku pierwszy z wykrywaczem ale jako pierwszy zniszczył kawałek historii tego kościoła. I za to powinien oberwać!!!!!!!!!!!!!!!
Jak można uważać poszukiwaczy skarbów za niegroźnych skoro są debile, którzy psują opinię innym.

Gdyby koleś znalazł tam skarb, to nawet niech sobie go weźmie ale niech na boga posprząta po sobie. To jest jak z dołkami w lesie.

Nie łudźmy się że nie chodzi się po stanowiskach, bo to mrzonki. Ale niszczenie stanowisk i obiektów pod ochroną jest przestępstwem. Są ludzie którzy już nie wykopują monet tylko ryją dziury na stanowiskach. A potem niż nie da rady przebadać takiego stanowiska. Takim rzeczom będę zawsze przeciwny. normalni poszukiwacze znajdują monetki i nie szkodzą niczemu i tak powinno być.

Reasumując
Ustawa jest do du...y, bo nie tak to wszystko powinno wyglądać.
Ale też nie tak powinno wyglądać że każdy wejdzie tam gdzie będzie chciał i zrobi co będzie chciał. Bo w takim wypadku będzie winny kopacz.
Abstrahując od ustawy to każdy z poszukiwaczy ma kodeks postępowania, ten koleś przegiął pałę. Gdyby ustawa mu sprzyjała to czy nie wyrządziłby szkody tak jak to zrobił teraz???? Wydaje mi się że to co zostało zrobione nie ma nic wspólnego z ustawą tylko z głową tego kolesia.

Wiesiu sam chodzę czasami po lasach i tez czuję się nie komfortowo, bo też jestem przestępcą i to trzeba zmienić. Ale większym przestępcą jest od nas ten co ryje doły i pozostawia na ziemi granaty i ten co niszczy zabytki. Takimi nazywam debilami a nie tych co mają pasję jak ty czy ja.

Cytuj:
Skarb wykopie młodzieniec, który za te pieniądze odbubuje kościół".

Najpierw niech młodzieniec naprawi szkody :wq :wq

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 listopada 2005, 19:41 
Chorąży
Chorąży

HAHAHAHA ............
Smieszą mnie teksty pt. " DEBILU ODDAJ TEN PRÓG ".
Myślisz że jak tak napiszesz ,to ten ktoś grzecznie przyjdzie i odda ten próg ????
Komedia .....

Napisałeś temu komuś "DEBILU ODDAJ TEN PRÓG " a on ci pewnie odpowiada " pocałuj mnie w dvpe" !!! HEHEHEHHEEHe

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 listopada 2005, 20:11 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Piszac taki tekst " DEBILU ODDAJ TEN PRÓG ". ma sie nadzieje że koleś zna kolesia a ten jeszcze kogos i takim sposobem tyeoretycznie to przesłanie dojdzie do tego DEBILA :666 a jak nie dojdzie to i tak trzeba pisać " DEBILU ODDAJ TEN PRÓG ". bo debil to debil a próg
powinien wrócić gdzie jego miejsce i kropka :wq a nie pisząc nic to kamień na kamieniu nie zostanie :cop Sens pisania jest jak oglądania 997 na :fon 2 tvp tam przy pomocy widzów juz nie jeden :polbie bandzior poszedł za kraty. :gun:To tylko moje skromne zdanie ale " DEBILU ODDAJ TEN PRÓG ". AAA bo mi sie przypomniało oczywiscie z doświadczenia prowadząc jakieś 7 lat temu auto-częsci ciągle sie ktoś włamywał aż na drzwiach magazynu umieściłem listowne ostrzeżenie ,,DROGI ZŁODZIEJU .......SIE SPOTKAMY :wq ,,i od tamtej pory był już spokój :1

Ostatnio edytowano wtorek, 1 listopada 2005, 21:03 przez jacekm, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 listopada 2005, 20:43 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nigdy się nie dowiemy czy ten „ktoś” miał cokolwiek wspólnego z poszukiwaniami. Ale na jego miejscu bym się nawet nie przyznawał do tego. Nie ważne jest czy ma wykrywacz czy sonar czy cokolwiek innego, jest jak to Ciacho napisał WANDALEM!!! A ja dodam od siebie że jest DEBILEM.
Jeśli nawet był to akt wandalizmu kolesia ze wsi bo zabrakło mu kamienia czy na cokolwiek innego potrzebował, to takie akty trzeba potępiać. Nigdy nie pobłażać, bo potem nic nie pozostaje dla pokoleń.

Dla Ciebie Sawa jest to śmieszne choć nie wiem czemu, wiem że swoim zdenerwowaniem i hasłem nie zdziałam nic na odległość, ale gdybym wiedział kto to był to postarałbym się o kraty dla niego. Niektórzy nie wiedzą że takie działanie jest złe i to do nich piszę, a może i do tego kto to zrobił, że jest to złe. I że niszczy historię.

Czasami apele robią swój skutek czasami nie, ale warto apelować, to tak jak z pijakami za kierownicą, dalej zabijają ale czasami ktoś się powstrzyma.

Szkoda że nie można przejść przez kabelek i dowiedzieć się kto to zrobił i złapać go. Na razie mogę apelować.

Pozdrawiam
Taz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 listopada 2005, 21:11 
Chorąży
Chorąży

Może i masz rację . :za

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]