|
Ja od 2 lat mam XLT (jest to młodszy brat DFX-a, posiadający kilka funkcji mniej).
Dźwięki jakie wydaje zależą od nastaw: możesz mieć cały czas taki sam dźwięk, albo dla każdego wskazania na skali VDI inny (skala od -95 do +95, więc jest piękna kakofonia ;) ).
Wizualnie otrzymujesz 2 wskazania:
- W lewym rogu ekranu duże cyfry z zakresu -95 do +95 (od -95 do 0 to żelazo; od 0 do +94 kolor - przynajmniej teoretycznie). Im lepsza przewodność metalu, tym wyższa liczba pojawi się na wyświetlaczu. Np. folia alu daje max. +15, kapsle od wódki ok. +65, pierścienie wodzące od pocisków ok. +80 do +90 itp. Duże kawałki alu też dają ładne wskazania :( Duże monety srebrne czy miedziane także.
Jest to baaardzo przydatna funkcja, gdy w terenie występuje dużo takich samych przedmiotów (np. kulek ołowianych), gdyż po znalezieniu jednej jeśli zapamiętasz wskazania to zidentyfikowanie kolejnych jest już proste.
- Na dole wyświetlacza jest coś w rodzaju oscyloskopu. Podczas przemiatania sondą nad metalem rysowane tam są słupki. Im jest ich mniej, tym lepiej ;) Monety dają z reguły 1-2 słupki koło siebie położone po prawej stronie skali, przedmioty żelazne przeważnie kilka słupków po obu stronach.
- Jeśli do tego doda się identyfikację tonową to masz aż 3 elementy pozwalające zidentyfikować znalezisko.
Możliwe są jeszcze inne opcje:
- Generator VCO (częstotliwość dźwięku rośnie przy zbliżaniu do metalu - pozwala to na określenie głębokości zalegania)
- Tryb Mixed Mode (równoczesna praca trybu statycznego i dynamicznego - zasięg zwiększa się ok. 30%)
XLT (i DFX pewnie też) nie ma w przeciwieństwie do GTI 2500 opcji pokazywania wielkości przedmiotu!
Oczywiście jest opcja wskazywania głębokości zalegania (niezależna od VCO) w calach - po naciśnięciu spustu w uchwycie.
Opcji regulacyjnych jest dużo więcej (w DFX to 2 częstotliwości, filtry; w obu regulacje dźwięku, wyświetlacza i wiele innych nie zawsze przydatnych)
:)
Brzmi to wszystko może dość skomplikowanie, ale w praktyce jest łatwe. Na mojej pierwszej wyprawie w zamarzniętej na beton ziemi znalazłem 3 monetki, więc chyba nie było najgorzej. Jeśli miałbym się z XLT przesiąść na coś lepszego, to chyba tylko na DFX :666
Choć z drugiej strony GTI 2500 ma jedną niepodważalną zaletę: można dołączyć do niego przystawkę TWO BOX i zacząć poszukiwania na innym zupełnie poziomie...
|