Teraz jest poniedziałek, 29 czerwca 2026, 17:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Whites DFX
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 18:15 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam, mam pytanie do osób znających ten sprzęt. Mam możliwość wymienić swojego Garretta GTI2500 na DFX-a. I zastanawiam się czy ma to sens. Garretta używam już pare lat i jestem z niego zadowolony znam ten sprzęt i dobrze mi się sprawuje, jest czytelny i poza wagą nic mi w nim nie przeszkadza.
Interesuje mnie kilka rzeczy dotyczących Whites-a, nie mam żadnego doświadczenia z wykrywaczami tej firmy.
Przede wszystkim jak dziala dyskryminacja czy mozna tak jak np w gti zostawic stal, wyciąć drobne luski i zostawić grubszy mosiądz i aluminium? I jakie dźwięki wydaje DFX, jeden na wszystkie metale? Jakie informacje daje DFX o wykrytym przedmiocie? wskaźnik numeryczny, przewodzenie, wielkość? Czy tak jak gti przekamuje ze wskazaniem na kolor przy niektórych obiektach stalowych np. na gębiej zakopanej saperce?
Może ktoś z Was używal go z większymi niż standardowe sondami, jakie efekty?
Będe wdzięczny za wszystkie informacje.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2005, 12:36 
Moderator
Moderator

Ja od 2 lat mam XLT (jest to młodszy brat DFX-a, posiadający kilka funkcji mniej).
Dźwięki jakie wydaje zależą od nastaw: możesz mieć cały czas taki sam dźwięk, albo dla każdego wskazania na skali VDI inny (skala od -95 do +95, więc jest piękna kakofonia ;) ).
Wizualnie otrzymujesz 2 wskazania:
- W lewym rogu ekranu duże cyfry z zakresu -95 do +95 (od -95 do 0 to żelazo; od 0 do +94 kolor - przynajmniej teoretycznie). Im lepsza przewodność metalu, tym wyższa liczba pojawi się na wyświetlaczu. Np. folia alu daje max. +15, kapsle od wódki ok. +65, pierścienie wodzące od pocisków ok. +80 do +90 itp. Duże kawałki alu też dają ładne wskazania :( Duże monety srebrne czy miedziane także.
Jest to baaardzo przydatna funkcja, gdy w terenie występuje dużo takich samych przedmiotów (np. kulek ołowianych), gdyż po znalezieniu jednej jeśli zapamiętasz wskazania to zidentyfikowanie kolejnych jest już proste.
- Na dole wyświetlacza jest coś w rodzaju oscyloskopu. Podczas przemiatania sondą nad metalem rysowane tam są słupki. Im jest ich mniej, tym lepiej ;) Monety dają z reguły 1-2 słupki koło siebie położone po prawej stronie skali, przedmioty żelazne przeważnie kilka słupków po obu stronach.
- Jeśli do tego doda się identyfikację tonową to masz aż 3 elementy pozwalające zidentyfikować znalezisko.
Możliwe są jeszcze inne opcje:
- Generator VCO (częstotliwość dźwięku rośnie przy zbliżaniu do metalu - pozwala to na określenie głębokości zalegania)
- Tryb Mixed Mode (równoczesna praca trybu statycznego i dynamicznego - zasięg zwiększa się ok. 30%)

XLT (i DFX pewnie też) nie ma w przeciwieństwie do GTI 2500 opcji pokazywania wielkości przedmiotu!
Oczywiście jest opcja wskazywania głębokości zalegania (niezależna od VCO) w calach - po naciśnięciu spustu w uchwycie.

Opcji regulacyjnych jest dużo więcej (w DFX to 2 częstotliwości, filtry; w obu regulacje dźwięku, wyświetlacza i wiele innych nie zawsze przydatnych)
:)
Brzmi to wszystko może dość skomplikowanie, ale w praktyce jest łatwe. Na mojej pierwszej wyprawie w zamarzniętej na beton ziemi znalazłem 3 monetki, więc chyba nie było najgorzej. Jeśli miałbym się z XLT przesiąść na coś lepszego, to chyba tylko na DFX :666
Choć z drugiej strony GTI 2500 ma jedną niepodważalną zaletę: można dołączyć do niego przystawkę TWO BOX i zacząć poszukiwania na innym zupełnie poziomie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2005, 20:55 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Dzięki za szczególowy opis, mam już teraz jakieś wyobrażenie o dzialaniu tego sprzętu. Jeśli chodzi o GTI to możliwość podlączenia przystawki two-box nie ma dla mnie znaczenia bo próbowalem już tego rozwiązania z miernym skutkiem a do typowo glebokich poszukiwań mam inny sprzęt. Funkcji pokazywania wielkości i glębokości zalegania przedmiotu praktycznie tez nie używam chyba że przy szukaniu monet a ja najczęściej kopie I wojne - używam wtedy cewki 10x14DD w której funkcja imaging nie dziala, zresztą te wskazania są często przeklamane.
Mam jeszcze pare pytań o white'sa czy jeżeli np. klamra carska leżąca pytko np na 5cm daje wskazanie np.+85, to czy ta sama klamra na 40cm też pokaże +85 czy mniej? Czy można wyciąć niechciane przedmioty z różnych przedzialów np od -95 do -40 i od 15 do 60 tak żeby wykrywacz nie wydawal żadnych dźwięków przy natrafieniu na taki obiekt? I jak jest z dyskryminacją stali czy duża stal taka jak saperka lup inna blacha polożona gębiej daje falszywe wskazanie na kolor?(w gti często tak bywa).
Wdzięczny będe również za wszelkie inne opisy funkcji tego sprzętu "z życia".
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2005, 14:07 
Moderator
Moderator

Klamra leżąca płycej czy głębiej zawsze daje takie same wskazania (no, chyba że leży pod innym kątem, to wskazania mogą się nieco różnić, ale najwyżej o kilka jednostek). I to jest duża zaleta tego sprzętu, że np. monetę (właściwie dowolną) prawie zawsze da się zidentyfikować z bardzo dużym prawdopodobieństwem.
Jak najbardziej można wycinać dowolne kawałki przedziałów (w każdym ze standardowych programów jest to wykorzystane). Można także wykrywkę "uczyć" akceptowania lub odrzucania jakiegoś wskazania, ale moim zdaniem ta opcja jest do kitu (inni też odradzają jej stosowanie).
A duże przedmioty stalowe... No cóż, też niestety znajdziesz. Najczęściej jednak ich wskazania będą dość niskie i to pozwala je odróżnić od koloru. Poza tym oczywiście sygnał bądą dawały na większej powierzchni, a jeśli będą leżeć głębiej, to przy pomiarze głębokości będą najczęściej wskazywać 5,5 cala (to obserwacja z życia). Poza tym często dźwięk dla przedmiotów stalowych jest rwący się.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2005, 19:18 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Panowie !

Ponieważ odpowiedź wymaga napisania całego wypracowania, to się z braku czasu nie odzywam (zresztą znam DFX-a tylko z testów w powietrzu).

Chcę na razie tylko powiedzieć, że XLT i DFX to są zupełnie inne wykrywacze ! Podobne jest tylko to co widać (i czuć w rękach).

Innym razem napiszę więcej.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 marca 2005, 12:50 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

A więc czekamy na odpowiedź PROSCANA, zwłaszcz ja bo maksymalnie do dwóch tygodni musiałbym się zdecydować czy zostać z GTI czy jednak przesiąść się na DFX-a :drap

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2005, 15:38 
Kapral
Kapral

Odświerzę temat.
Litościwy - napisz czy przesiadłeś się na Whites'a i z jakie są Twoje wrażenia w odniesieniu do GTI.

Pozdrawiam. Wickus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2005, 20:04 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam,
Mialem dfx-a przez 2 tygodnie i zostalem przy gti. Ale to raczej z przyzwyczajenia i ze względu na moje potrzeby. Uważam że garrett jest sprzętem którym można w krótszym czasie przeszukać większy obszar. Poza tym dźwięki w garrecie bardziej mi odpowiadają . Zasięgi w powietrzu obydwu sprzętów byly zbliżone na cewkach 9,5. Dfx jest troche lżejszy ale i tak męczy dość rękę po calym dniu. Myślalem że dfx będzie się lepiej spisywal w zaśmieconym terenie ale niestety na wyższej dyskryminacji nie widzi dobrego koloru leżącego obok stali (jak większość wykrywaczy). Natomiast wyjąlem dfx-em pare kopiejek przy okopach gdzie wcześniej monet nie trafialem, gti wycinal je razem z amunicją na dfx-ie dawaly dość wysokie wskazanie. Do monet być może dfx jest lepszy ale dla mnie (glównie I wojna) numerem 1 jest gti. Bylem z dfx-em 4-5 razy po calym dniu w terenie i dlatego nie zdążylem go lepiej poznać więc moja opinia jest jedynie powierzchowna ;)

pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2005, 11:10 
Kapral
Kapral

Dzięki za odpowiedź.
Czyli do dzisiaj nadal ganiasz z GTI.
Ja nastawiam się głównie na monety i kolorową drobnicę. W zasadzie interesują mnie tylko pola a raz do roku plaże. Okopy już przerabiałem i nie jest to moja bajka.
Czy do tego rodzaju poszukiwań możesz z czystym sumieniem zarekomendować GTI?

Pozdrawiam. Wickus.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2005, 23:32 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Na pewno gti się do tego nadaje ale sądzę jednak że dfx nadawalby się lepiej.
Dfx z zalożenia wlaśnie jest detektorem do monet i na plażę, ma dużo szerszą skalę identyfikacji i dodatkowe wskazanie w postaci slupków. Poza tym to wykrywacz który z czasem można dostosować idealnie do swoich potrzeb i warunków w terenie dzięki mnogości ustawień. Na początku spokojnie można chodzić na programach fabrycznych i też będzie dobrze. Dfx pracować może również na znacznie wyższej niż garrett częstotliwości co daje mu przewagę przy szukaniu drobnych kolorków. Także gdybym mial wybierać spośród tych 2 wykrywaczy coś do monet to bylby to dfx.
Przy czym gti to na pewno też niezly sprzęt na monety i wiele osób go sobie w tym zastosowaniu chwali. Do jego zalet można zaliczyć rozróżnianie metali w trybie statycznym-all metal (sięga wtedy bardzo glęboko reaguje na wszystkie metale ale na wyświetlaczu pokazuje jakiego metalu można się spodziewć) i funkcję imaging (pokazywanie wielkości i glębokości przedmiotu) przy drobnych przdmiotach wielkości monet funkcja ta dziala dość poprawnie, przeklamuje dopiero przy większych przedmiotach i w zaśmieconym terenie.
Na tej polce cenowej jest jeszcze parę innych ciekawych detektorów i warto dobrze się zastanowić zanim wydasz niemalą kasę poza tym niebawem spadnie śnieg a zima ma być wyjątkowo ostra więc będziesz mial czas żeby coś sensownego wybrać i może znaleźć coś w ciekawej cenie. Życzę trafnego wyboru.

pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 listopada 2005, 13:39 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Sorry ale akurat wyższa częstotliwość pracy DFXa nie specjalnie pomaga mu w wychwytywaniu kolorowej drobnicy :cry:
Może któraś z nowych cewek do DFXa pomaga w tym aspekcie ale z drobnicą zdecydowanie lepiej radzi sobie XLT. Tyczy się to oczywiście także GTI.

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2005, 08:29 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Czytając Twoje posty VW,można dojść do wniosku,że kupując DFXa wyrzucamy 200 dolców w błoto i dodatkowo dostajemy gorszy wykrywacz niż XLT.A przecież jest to ( ma być ) topowy produkt Whites'a.Czy faktycznie jest to wykrywacz słabszy,czy może Ty odrobinkę "fanatyczny" ????? ;)
Czy są zastosowania w którtch DFX sprawuje się lepiej???
Pozdrawiam,
wicja1.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2005, 11:38 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

200 USD,to różnica w cenie między XLT a DFX.To tak dla jasności :)
Pozdrawiam,
wicja1.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2005, 12:44 

Witam!

Wicja1 - Chyba źle odczytujesz moje posty :( Nigdzie nie napisałem że DFX jest słabszy, tylko że w pewnych sytuacjach (np. kolorowa drobnica) XLT radzi sobie dużo lepiej. Jest za to wiele sytuacji (np. plaża) gdzie DFXem potencjalnie wyciągniesz więcej..
Jak już pisał Proscan, DFX to zupełnie INNY wykrywacz niż XLT i nie jest tak że jest to "topowy" wykrywacz Whitesa. W swojej kategorii to właśnie XLT jest wciąż ich topowym sprzętem. Wszystko zależy od tego do czego jest Ci potrzebny wykrywacz. Mój "fanatyzm" jak to nazywasz, bierze się wyłącznie z własnych doświadczeń i obiektywnych ocen. Miałem DFXa i w moich zastosowaniach się nie sprawdził, co nie znaczy że dla innych będzie zły.

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2005, 13:30 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Zdaję sobie sprawę,że to inny wykrywacz,ale czy nie "topowy"?? Promowany jest na "pierwszej stronie" w ofertach Whitesa,cena jest najwyższa,więc na chłopski rozum-pierwszy w szeregu,czyli........jaki???
I czy cała ta technologia ma być lepsza li tylko na plaży??? To po diabła komu taki wykrywacz??
Ja czytam Twoje posty uważnie i wiem,że szukasz trzymilimetrowych monet swoim XLT,ale czy do większości innych zastosowań DFX jest aż tak bardzo do tyłu??? Mam na myśli monety troszkę bardziej normalne,żelastwa bardziej powszechne.
Słowo "fanatyczny" napisałem w cudzysłowiu,więc mam nadzieję,że nie wbijesz mi rurki od swojego XLT w oko. ;)
Pozdrawiam,
wicja1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]