witam
osobiscie "obstawial" bym lewą górną ćwiartke mapy a dokladniej obszar koła w ktorego srodku jest oznaczenie punktu wysokosciowego 201, i o promiemiu, od tego punktu do cegielni. Dodatkowo najblizsze oklice samej cegielni, ktora mogła byc zaadaptowana na budynki sztabowe, kuchnie, piekarnie obozową, lazaret, magazyny itp. Moglo tez byc odwrotnie, moze to "obozowicze" wybudowali z przeznaczeniem na w/w cele a po ich odejsciu wykorzystano zabudowe i urzadzono w niej cegielnie. Poszukal bym tez młynów w okolicy... 15000 tys ludzi potrzebuje duzo maki na chleb wiec ruch w okolicznych mlynach byl znaczny.
w ostatniej kolejnosci czesał bym okolice tego "plemnika" :) skierowanego w pomarańczowe koleczko :) na prawo od cyfry 203, to chyba jest jakis zbiornik wodny połaczony z krotkim rowem. Bardzo prawdopodobne ze w okolicach tego zbiornika trzymano konie, wiec to raczej okolica "przebywania" koniuchów i innych ciur obozowych. Podobne wrażenie sprawia pomarańczowy trójkat (prawa górna cwiartka) z dwoma budynkami? basenami? w środku, polaczony "niczym nie uzasadnioną" droga biegnaca w doł mapy i koncząca sie na jedynym dluższym rowie na tej mapie.
W moim "rejonie operacyjnym" mam tez miejsce po obozie wojsk napoleonskich (8000 ludzi) podobieństwa: niemal płaski odkryty teren choć w okolicy sa niezalesione wzgórza, z jednej tylko strony przylega do lasu (w twoim przypadku "odpowiednikiem" lasu moga byc skarpy ciagnace sie przez srodek mapy). Podzial obozu na 2 czesci rozdzielone droga(+ oczywiscie drogi na obrzeżach obozu), po jednej czesc "bardziej wojskowa" po drugiej konie i reszta infrastruktury. tam tez rozwidla sie jedyny row w okolicy. w twoim przypadku ten podzial moze stanowic droga przy liczbie 203. W przypadku "mojego" obozu teren odpowiadal by mniej wiecej, od cegielni nieco poza punkt 203, przy 8000tys ludzi. Czestotliwosc występowania ciekawszych fantow z epoki, zblizona, z tym ze wyrażnie widac "skupiska" fantow a mniedzy nimi pustyna. A co dziwniejsze to samo miejsce na obozowisko wykorzytane bylo przez prusaków i dotyczy to rowniez fantow...wystepuja w skupiskach razem z fantami francuzkimi....
Oboz w mojej okolicy byl drewniany...jednak do dzis widoczne sa slady, widac je na fotkach pod tym adresem
viewtopic.php?p=32879&highlight=#32879 ....ten jasniejszy zołtawy odcień mlodej kukurydzy w głebi pola w ksztalcie litery C z kolem w środku....to jedno z fantonośnych skupisk....te same "slady" widoczne sa doskonale również na zaoranym i pozbawionym roslinnosci polu.
Nie wiem jakiej czesci polski dotyczy ta mapka ale na ziemiach zachodnich zniemczanie wczesniejszych polskich nazw bylo powszechne wiec bardzo prawdopodobne ze OBUCHS pochodzi od OBOZU, w slownikach polsko niemieckich też tego slowa nie znalazłem.
pozdrawiam