|
witaj . Zapraszam ,,do prac rekonstrukcyjnych,,:)) :) ) Jeżeli masz potrzebę,,podłubania,, w temacie rekonstrukcji -to już dużo.
Mimo iż już dłuższy czas zajmuję się rekonstrukcją i zbieram informacje na temat umundurowania armii rosyjskiej nie jestem w stanie jednoznacznie określić w jakiej jednostce służył Twój dziadek. Brak ,,szifrowki,, na epoletach uniemożliwia jednoznaczną identyfikację -jedyny znak to obszycie pagnu ,,skretka,, w kolorze biało -czarno-pomańcz. co oznacza iz jest to żołnierz ,,wolnoopredaljuszczijsia,, a gdyby skrętka miała kolor biało-niebiesko-czerwony byłby to znak ze jest to żołnierz ochotnik, który złosił się do służby wojskowej i ma możliwość uzyskania stopnia oficerskiego. Nie potrafię okreslić jaki dokładnie kolor na czarno -białej fotografii ma skrętka. Trudno też okreslić czy pagon ma kolor granatowy czy czerwony.
Ja żyję okresem 1907/09-1914 - i brakuje mi na temat wczesniejszych mundurów dostatecznej wiedzy. Chyba dotarłem w moich poszukiwaniach do etapu w którym : ,,wiem , że nic nie wiem,, ;) . Nie chcę więc strzelać w ciemno i wprowadzać ciebie w błąd. Po prostu często brakuje czasu i na szycie i na zdobywanie dodatkowej wiedzy.
Informacja iż zdjęcie zostało zrobione w Odessie pozwala na wysnucie wniosku iż żołnierz mógł wchodzić w skład stacjionujacej w tym regionie 15 pieszej dywizji/miejsce stacjonowania-Odessa/, a więc pochodzi z:
57 modlińskiego/herson/,
58 praskiego/nikołajew/
59 Lubelskiego/Odessa!/ lub
59 Zamojskiego /Odessa!/pieszego pułku.
Żołnierz jest w mundurze typu -nazwijmy go umownie : kolonialnego -do służby na terenach o ciepłym klimacie- w kolorze jasnym /białym?/ zarówno rubaszka jak i furażka.
Posiada oporządzenie ,,riadwowo,, piechoty: przez ramie zawieszony szynel ,,w skatkie,, i zamocowanym na końcu brązowym kociołkiem , ma na plecach ,,mieszok,, typu ,,turkiestańskiego,,, na prawym boku torbę na chleb i na lewym manierkę - przez ramie przechodzi jej taśma. Karabin systemu Mosina. Czpka ,,furazka,, z mały kokardą -ale pod nią nie ma już numeru pułku!. Daszek czapki w kolorze ochronnym analogicznym z kolorem czapki.
Może znawcy mundurów rosyjskich wojsk mogli by się dokładniej wypowiedzieć na ten temat. Mój zasób wiedzy jest tu ograniczony i być może nie wolny od błędów:)
Co do wykrojów i rodzajaw uzytych do rekonstrukcji materiałów to posiłkujemy się informacjami z rosyjskich ksiażek, tym co znajduje się w polskich muzeach , oraz tym co otrzymujemy od przyjaciół z Rosji -co i jak , i z czego szyć.
Określ co chciałbyś rekonstruować na początek, a postaram się o informacje na temat tego ,,czegoś,, Zaczynaj od prostych przedmiotów i zgłębiaj ich tajniki ..i nie licz , że któryś z ,,fachowców,,: -krawców lub szewców ci pomoże. :666 ... i za ciebie uszyje.
Zazwyczaj ci ,,znawcy,, jezeli cos zrobią to zrobią to według własnego -widzimisię- bez zgodności z oryginałem i wierości detalom . A przecież ten detal decyduje o poprawnym wyglądzie sylwetki rosyjskiego żołnierza. Tym smaczku ;)
Każdy kto ma zamiar podjąć się rekonstrukcji rosyjskiej podkreśla , że czyni to tylko dlatego aby odtworzyć egzotykę tego umundurowania i oporządzenia i aby dać-niejako ,,upust,, pewnemu sentymentowi dla tej odległej już epoki.
Zainteresowanie tym okresem nie ma nic wspólnego z popieraniem rosyjskich imperialnych dażeń ani aspiracji do przywództwa nad całą słowianszczyzną. Ponownie to podkreślam aby nie być posądzanym /co niejednokrotnie już słyszałem / o chęć przeszczepiania na polski grunt wielkorosyjskiej imperialistycznej myśli .
Napisane powyżej zdanie brzmi trochę jak informacja wypowiadana w czasie każdej rekonstrukcji z udziałem jednostek armii hitlerowskiej :jump ...ale chyba taki jest odbiór naszej rekonstrukcji przez część /wszech/ polaków. ;)
Ale wracając do tematu- Gdy będziesz zdeterminowany aby coś rekonstruować to postaram się dla ciebie o ,,rosyjskie,, namiary, a wtedy sam będziesz mógł z nich czerpać wiadomości i chętnie podziele się też swoimi doświadczeniami :)
Pozdrawiam 69
|