Teraz jest sobota, 28 czerwca 2025, 06:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 384 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 26  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Monety keszowe
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 10:15 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

dziękuję pięknie
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 17:52 
Specjalista
Specjalista

Nie ma sprawy. Jeśli jeszcze masz jakieś keszówki, to śmiało wklej w naszym wątku.

Udało mi się znaleźć mapę Xinjiangu wraz z zaznaczonymi na niej wszystkimi funkcjonującymi w okresie dynastii Qing mennicami.

Załącznik:
xinjiang.png

Pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2018, 09:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie wiem czy koledzy widzieli w dziale identyfikacja

viewtopic.php?f=4&t=195654

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2018, 23:44 
Specjalista
Specjalista

Widziałem, widziałem. Bardzo ładna 100 monówka tempo tsuho.
Szczerze przyznam, że rozróżnianie wariantów tych monet jest równie skomplikowane, jak w przypadku kanei tsuho.
Waga, rozmiary całej monety, wielkość otworu, detale kaligrafii, punce na rancie, a nawet kolor służą do określania przynależności do danej mennicy. Niestety w tej kwestii jestem jeszcze żółtodziobem.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 września 2018, 10:01 
Sierżant
Sierżant

Ciut temat przysechł więc wracamy do Songów i monet lanych w okresie panowania cesarza Zheng Zonga (988-1023) - odpowiednik panowania naszych dwóch władców Mieszka I i Bolesława Chrobrego. Monety jedno keszowe
1. Xiang Fu Yuan Bao Emisja w latach 1008-1017 waga 3,63 grama, średnica 25,5 mm grubość 1,1 mm
2. Xiang Fu Tong Bao Emisja w latach 1008-1017 waga 3,4 grama ,średnica 25,5 mm, grubość 0,9 mm
3. Tian Xi Tong Bao Emisja w latach 1017-1023 waga 3,6 grama ,średnica 25,5 mm grubość 1,1 mm posiada srebrzysto zielonkawą patynę.
Oczywiście pytanie do Yuan fenga - jak widać lano monety z napisem Yuan jak i z napisem Tong . Czy była jakaś różnica w wartości tych monet , czy to tylko różnice napisowe bez znaczenia dla monety jak nasze monety kolekcjonerskie np golden nordik. Jaka jest różnica słowna między napisem Yuan a tong dla monety.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 września 2018, 00:00 
Specjalista
Specjalista

Super, że zamieściłeś kolejne monety. Zatem do dzieła.

Inskrypcje 祥符元寶 xiang fu yuan bao i 祥符通寶 xiang fu tong bao nie odnosiły się do wartości monety. To jeszcze nie ten czas, gdy pary znaków 元寶 yuan bao i 通寶 tong bao będą wskazywać rodzaj pieniądza. System takich oznaczeń rozkwitnie dopiero w czasach dynastii Qing (1644-1912). Tu jednak mamy do czynienia z monetami Północnej dynastii Song (960-1127), w której to czasach dopiero zaczęto eksperymenty z różnymi inskrypcjami. Twoje monety są właśnie przykładem takich działań. Otóż 祥符元寶 xiang fu yuan bao i 祥符通寶 xiang fu tong bao to pierwszy w historii komplet monet o tym samym nian-hao (czyli nazwie ery panowania, w tym wypadku jest to 祥符 xiang fu), ale różnej parze znaków dodatkowych, mam tu na myśli wspomniane powyżej 元寶 yuan bao i 通寶 tong bao. Do tej pory odlewano monety o różnych wariantach kaligraficznych, ale o tej samej inskrypcji. W przypadku Twoich monet mamy do czynienia z różnie ujętą nazwą środka płatniczego. Znaki 元寶 yuan bao znaczą tyle, co "pieniądz podstawowy", a więc 祥符元寶 xiang fu yuan bao - "pieniądz podstawowy ery Xiang fu". Natomiast złożenie znaków 通寶 tong bao można przetłumaczyć jako "pieniądz obiegowy", zatem 祥符通寶 xiang fu tong bao - "pieniądz obiegowy ery Xiang fu".

Jeśli chodzi o tian xi tong bao to wydaje mi się, że była ona czymś pomalowana, co nie jest niczym dziwnym. Taki upiększony bilon zapewne pełnił rolę talizmanu. Numizmatyka keszowa notuje wiele tego typu przypadków. Amulety keszowe powstawały też przez przemalowywanie, nacinanie, grawerowanie czy spiłowywanie monet keszowych.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 września 2018, 23:56 
Sierżant
Sierżant

Dzięki Yuan Feng za odpowiedź poszerzająca moją jak i czytających wiedzę o monetach . Ale lecimy dalej z Songami, Z uwagi że ta dynastia w mennictwie doskonaliła stale pieniądz obserwujmy poczynania następnego długowiecznego cesarza, jest nim Ren Zong panujący w latach 1022-1063 (1023-1064) {nie wiem dlaczego w książkach jak i internecie podają daty panowania raz takie raz takie - błąd roku śmierci i początku panowania która jest prawidłowa?}. Wytłumaczy nam zapewne kolega Yuang Feng którego wiedza jest jak encyklopedia Brytanica. Cesarz Ren Zong jest czwartym cesarzem panującym w dynastii Północny Song . Jego imię świątynne Ren Zong , Imię prywatne Zhao Zen , imię pośmiertne Wen Di " to może nam też uzmysłowi kolega Yuan Feng dlaczego było u cesarzy tyle imion". Nie jest to też ostatni cesarz o tym samym imieniu bo jeszcze będzie panował cesarz Ren Zong w dynastii Qing w latach 1796-1820.
Panowanie tego władcy przypada u nas na panowanie Mieszka II oraz Kazimierza Odnowiciela .
a teraz monety
1. Tian Sheng Yuan Bao emisja w latach 1023-1032 Średnica 24,7 mm waga 3,16 gr. ,Grubość 1,2 mm
posiada patynę zielonkawo złotawą
2. Tian Sheng Yuan Bao emisja jak wyżej kaligrafia Pieczęciowa, Średnica 25 mm ,waga 2,95 gr. Grubość
1,2 mm
3. Tian Sheng "Yuan Bao" ale zamiast kaligrafii Yuan Bao jest rysunek konia, średnica 25 mm, waga 3,1 gr
Grubość 1,1 mm
Nie wiem czy zaliczać to do monet czy do żetonów lub talizmanów. Choć wiadomo że na końcu trafiało
często to do sznura i pełniło rolę monety.
4. Ming Dao Yuan Bao emisja w latach 1032-1034 Średnica 25,2 mm, waga 3,65 gr. Grubość 1,4 mm
moneta miedziana co nie jest częste bo w większości to stopy brązu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 23:51 
Specjalista
Specjalista

Rozbieżności w latach panowania i emisji monety to norma. Wiele dynastii stosowało tradycję odlewania monety zmarłego władcy do końca roku. Bilon nowego cesarza wprowadzano wraz z początkiem nowego cyklu rocznego, czyli od stycznia lub lutego, bo wtedy wypadały święta Nowego Roku w Chinach (kalendarz lunarno-solarny). Innymi słowy jeśli cesarz zmarł w czerwcu to jego monety produkowano jeszcze do stycznia/lutego roku następnego.

Jeśli źródła, z których korzystasz mimo wszystko odnoszą się tylko i wyłącznie do panowania władców i występują w nich rozbieżności, to źródłem tych nieporozumień jest właśnie niekompatybilność naszego kalendarza z tym z Kraju Środka. Błędy w tej kwestii to norma. Jeśli jeden autor napisał 1022 rok, a drugi 1023 to niestety musisz zgłębić temat, żeby wywnioskować, kto ma rację. Renzong został koronowany 24 marca 1022, a więc tutaj 1023 raczej nie wchodzi w drogę.

Tradycja wielu imion u władców chińskich związana jest z kultem pośmiertnym. Cesarz Renzong za życia miał tylko dwa imiona i jedno nazwisko. Pochodził z rodu Zhao, natomiast gdy się urodził dostał imię Shouyi. W 1018 roku zmieniono mu imię na Zhen, czyli "Pomyślny". Po śmierci otrzymał imiona: świątynne i pośmiertne. To pierwsze (Renzong) nadano, aby właśnie w taki sposób zapisywać jego osobę w kronikach. Takie miano zwykle składało się tylko z dwóch znaków i miało charakter bardzo dostojny. 仁宗 - Renzong znaczy tyle, co "Miłosierny Przodek".
Imię pośmiertne miało bardziej religijny charakter. Normą było, że tego typu antroponimy składały się z całego szeregu znaków i odnosiły się w swoim znaczeniu do nowej rzeczywistości, w której znalazł się władca po śmierci. Imię pośmiertne cesarza Renzonga to: 體天法道極功全德神文聖武睿哲明孝皇帝 - Titian Fadao Jigong Quande Shenwen Shengwu Ruizhe Mingxiao Huangdi.

A teraz sprawa monety z koniem. Bardzo Cię przepraszam, bo na stronie 18 naszego wątku, ja ją źle zidentyfikowałem. Znaki chińskie lub zmęczenie i późna pora odbierają mi spostrzegawczość. Tak, to jest klasyczna "końska moneta". Czym były owe numizmaty? Nie wiemy dokładnie. Występują w wielu odmianach i produkuje się je już od niepamiętnych czasów. Co więcej, odlewano je również w Korei, Japonii i Wietnamie. Wszystkich "końskich monet" nie można wrzucić do jednego worka. Część z nich na pewno jest taoistycznymi amuletami keszowymi odnoszącymi się do chińskiego zodiaku - rok konia, itd. Niektóre służyły jako pionki do gry w "wyścigi konne". Jeszcze inne przedstawiały słynne wierzchowce z historii Chin. Otóż nie tylko europejska kultura zachowała nazwy słynnych rumaków (prawdziwych i mitycznych): Bucefał Aleksandra Wielkiego, Incitatus cesarza Kaliguli, skandynawski Sleipnir, Wejlantyf rycerza Rolanda czy Kasztanka Józefa Piłsudskiego. Chińczycy też się w nich lubowali: latający Tianma i prawdziwy o tym samym imieniu rumak cesarza Wudi z dynastii Han, buddyjski Kanthaka, osiem rumaków króla Mu (ich imiona pojawiają się często na amuletach keszowych), wierzchowiec generała Bai Qi z Królestwa Qin, Long Ju (dosłownie: Smocze Źrebię), koń generała Yue Yi z Królestwa Yan, itd.
Niestety nie wiem, do której z tych grup zalicza się Twój amulet/pionek. Posiedzę nad tym i jeśli znajdę coś ciekawego to na pewno dam znać.

Twoja ming dao yuan bao jest z brązu. Ktoś ją potraktował czymś, co zmieniło jej kolor. Mam w kolekcji mosiężną qian long tong bao z Yunnanu, która wygląda jak czerwone keszówki z Xinjiangu. Ktoś ją wykąpał w jakiejś ciekawej chemii i zareagowała.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 21:26 
Sierżant
Sierżant

Jak zwykle podziękowanie dla Yuang Fenga za szczegółową odpowiedź.
Lecimy dalej z monetami cesarza Ren Zonga (1022-1063).
pierwsze monety dwie to Jing You Yuan Bao emisja w latach 1034-1038
1. Jing You Yuan Bao Średnica 24,7 mm waga 2,75 gr, Grubość 1 mm materiał brąz
2. Jing You Yuan Bao Średnica 24,8 mm waga 3,37 gr. Grubość 1,2 mm materiał brąz pismo pieczęciowe
następnie trzy monety Huang Song Tong Bao emisja w latach 1049 - 1054 ,gdzie widać przechodzenie na monetach z jednego pisma w drugie . W monecie po prawej stronie widać kaligrafię monety pierwszej i ostatniej.
1 Huang Song Tong Bao Średnica 25 mm waga 3,33 gr. grubość 1,2 mm pismo pieczęciowe moneta góra z lewej
2 Huang song Tong Bao Średnica 25,3 mm waga 4,37 gr grubość 1,4 mm pismo regularne
moneta góra z prawej
3 Huang Song Tong Bao Średnica 25,2 mm waga 3,54 gr Grubość 1,2 mm pismo ??
Ten typ monety o tyle jest ciekawy że na internecie można spotkać monety gdzie jest zdecydowanie więcej krojów pisma . Ja posiadam tylko 3 sztuki ale widzę ze jeszcze spokojnie brakuje mi z 3 sztuk aby każda była zdecydowanie inna, co pokazuje jak żonglowano kaligrafią .
Yuang Feng moneta poprzednio pokazywana Ming Dao Yuan Bao jest miedziana to nie jakaś patyna , przetarłem rant monety i zdecydowanie miedź lub stop gdzie miedzi jest praktycznie zdecydowana większość

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 września 2018, 11:01 
Specjalista
Specjalista

Twoje huang song tong bao tworzą komplet podstawowych odmian, czyli z inskrypcjami w stylach: pieczęciowym, kancelaryjnym i regularnym. Twoja trzecia huang song tong bao posiada właśnie kaligrafię w stylu regularnym. Na blogu zaprezentowałem cztery takie monety i opatrzyłem dłuższym niż zwykle komentarzem. Zapraszam --> Huang song tong bao - 皇宋通寳

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 września 2018, 00:11 
Sierżant
Sierżant

Dzięki, jak 3 moneta to pismo regularne to znak że pomyliłem typy pisma w pierwszej i drugiej opisywanej prze ze mnie monecie, a tak na szybko przeglądając internet "zaznaczam oba pierwsze 2 zdjęcia z netu" Huang Song Tong Bao w pismie ?? i druga w piśmie ???. . zobacz jak te 5 monet postawisz koło siebie to każda ma praktycznie inne kroje pisma . Widzę na koniec że czasami na monecie są praktycznie dwa kroje pisma a może nawet 3.
A teraz następne poniżej "tych dwóch z netu" to dalej cesarz Ren Zong (1022-1063) i okres panowania Zhi He (1054-1056) . w tym okresie odlewano takie monety jak
Zhi He Yuan Bao, Zhi he Tong Bao, i Zhi He Zhong Bao " o której mi pewnie dopowie Yuang Feng".
Pierwsza trójka to monety Zhi He Yuan Bao
1.Zhi He Yuan Bao Średnica 23,7 mm waga 4,1 gr grubość 1,5 mm pierwsza z lewej
2.Zhi He Yuan Bao średnica 24,5 mm waga 3,15 gr grubość 1 mm pierwsza z prawej
3.Zhi He Yuan Bao średnica 23,9 mm waga 2,90 gr grubość 1,1 mm moneta dolna
patrząc na te monety jak i na poprzednio pokazywane Huang Song Tong Bao widać że nadal jest dowolność w krojach pisma na monecie . W tych nawet nie staram się zaznaczyć która jaki ma krój bo widzę ze opierając się na katalogu to w nim są błędy lub Pan David Jean klasyfikował typ kroju do jakiegoś znaku . Jeżeli w monecie 2 znaki są np pismem pieczęciowym a dwa następne pismem regularnym to jak klasyfikować monetę ?? . Łatwiej sklasyfikować jak 3 są w jednym kroju a jeden w innym ,ale tu widzę też problem bo osoba mogła sklasyfikować monetę po tym jednym znaku . Dajmy na to 2 i 3 moneta prezentowana Zhi He Yuan Bao to wg katalogu "Pismo pieczęciowe" ale patrząc to widzimy różnice w kaligrafii znaku Zhi , tak samo w kaligrafii znaku He i sam znak Bao jest tu różny w pierwszej monecie równy a w drugiej znak "nefryt" jest mniejszy niż reszta znaku "Kauri,ceramika,dach". Czy w tamtych czasach były jakieś przepisy aby moneta była odlewana w jednym kroju czy istniała jakaś dowolność w kaligrafii, chyba że to efekt wielkich Chin i jeden znak był bardziej znany w jednej mennicy a w innej ten sam znak był znany tylko w innym kroju pisma. Bo widzę obserwując monety i różne strony internetowe że często moneta bardzo podobna jest u jednych klasyfikowana jako pismo regularne, a na innych stronach jako kancelaryjne a jeszcze inni czasami piszą ze to pieczęciowe. Zaczyna mi się wkradać pewien chaos w tych krojach pism.
Yuang Feng jak byś kiedyś znalazł chwilkę czasu to może na swoim blogu narysujesz znak Bao, Yuan i Tong w wszystkich krojach pisma czyli pieczęciowe, regularne,kancelaryjne, trawiaste,pisane,biegnące i smukły złoty styl, wtedy osoba widząc jakie są różnice w kaligrafii każdego znaku miała by dużo łatwiej rozpoznawać swoje monety bo zazwyczaj 2 pary są na większości monet.
I na zakończenie żeleźniak czyli moneta Zhi He Zhong Bao. średnica 35 mm, waga 10,3 grama, grubość 3 mm Nie wiem czy to jest 2 ,3 czy 5 keszówka.
Jako ciekawostkę dodam ,że większość odkopywanych monet żelaznych obecnie to tylko rdza. I tak też jest z moimi monetami. Pracując kiedyś jako renowator zabytków archeologicznych oddawaliśmy elementy żelazne czasami na rentgen aby wiedzieć czy coś co wykopaliśmy na grodzisku posiada jeszcze w kupie rdzy rdzeń stalowy czy to tylko zabytek o pewnym kształcie np kłódka średniowieczna ale składająca się tylko i wyłącznie z rdzy. Wiedząc co mamy wiedziałem jaką zastosować ingerencję w przedmiot aby go nie zniszczyć . Niestety moje monety oddałem też do sprawdzenia znajomej na rentgen i okazało się że żelaza to tam jest tyle że może na współczesną 1 groszówkę starczy, a czasami nic. Dlatego tych monet praktycznie nie da się upiększyć przez jakiekolwiek czyszczenie bo mogą się w każdej chwili rozpaść . jedynie można najprostszą metodą "ugotować je w wosku" aby zapobiec rozwarstwianiu się tlenków żelaza. Jestem i tak szczęśliwy że monety są mniej więcej czytelne i rozpoznawalne mimo przeleżenia 1000 lat w ziemi. Aż żal bierze co zostanie za 1000 lat z euro centówek czy naszych 1,2 i 5 groszówek obecnie wybijanych żelaźniaków.
I ostatnie zapytanie Do Yuan fenga co znaczyło słowo Zheng w tej monecie ?? bo brak znaku Yuan i Tong a wszedł znak Zheng.
Yuang Feng ja Ci chyba już pół litra wiszę za zmuszanie Cię do ciągłych moich zapytań. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 września 2018, 17:38 
Specjalista
Specjalista

Spokojnie, nie musisz się przejmować tym, że zasypujesz mnie pytaniami. Jestem na forum po to by pomagać i dzielić się wiedzą. Cieszę się, że mogę się tu przydać. Dzięki pytaniom użytkowników sam uczę się jeszcze więcej, bo często muszę zajrzeć do źródeł lub nad czymś dłużej przysiąść. A jeśli chodzi o flaszkę, to kiedyś razem obalimy.

Dobra, do rzeczy!
Klasyfikacja monet ze względu na kaligrafię powinna wyglądać tak: jeśli ktoś napisał, że moneta posiada znaki w stylu kancelaryjnym, to powinna posiadać je wszystkie w tej kaligrafii. Jeśli jeden znak jest w innym stylu, to mamy do czynienia już ze stylem mieszanym. Wtedy powinno się zawrzeć informację, która dokładnie określałaby style znaków z osobna.
A teraz sprawa dwóch huang songów, które przedstawiłeś w poście powyżej. Zdjęcie huang1 przedstawia prawdopodobnie amulet. Niektórzy autorzy sądzą, że mogła to być moneta Renzonga, jednakże sposób wykonania jej inskrypcji odbiega zupełnie od wszystkiego, co wyprodukowała Północna dynastia Song. Argumentem również przeczącym tezie mówiącej o jej pieniężnym przeznaczeniu jest liczba odkrytych egzemplarzy, a trzeba pamiętać, że numizmat ten jest ekstremalnie rzadki. Jest to dziwne ponieważ monety Północnej dynastii Song produkowano w olbrzymich nakładach - największych w historii chińskiej monety keszowej. Był to złoty okres mennictwa keszowego. To właśnie w epoce Północnych Songów osiągnięto nakłady w wysokości 6 miliardów monet rocznie.
Tak, jak zauważyłeś numizmat ten (huang1) posiada ciekawą kaligrafię. Zdziwię Cię, bo jest to mimo wszystko też styl pieczęciowy, tyle że w odmianie "dziewięciokrotnie sfałdowanej". Jest to wersja stylu pieczęciowego wykorzystywana do wyrobu np. pieczęci imperialnych. Kaligrafia tego typu posiada bardzo wysokie walory estetyczne i spotkać ją można było na przykład na dokumentach cesarskich. No i właśnie teraz chcę poruszyć temat chaosu, o którym wspominałeś. Rozróżnianie kaligrafii nie jest łatwe ponieważ istnieją nie tylko style, ale także podstyle np. wspomniany przez Ciebie złoty smukły styl nie jest samodzielny, jest tak naprawdę ozdobną odmianą pisma regularnego. Spotkać można również style pośrednie, w których znaki wykazują cechy dwóch rodzajów pism. Zdarzają się, ale rzadko, znaki złożone z elementów napisanych w różnych stylach. Tak jest w przypadku kanei tsuho, których znaki w stylu regularnym potrafią posiadać elementy zapisane pismem trawiastym. Kiedyś napiszę post o odmianach znaków tong bao, yuan bao i zhong bao w różnych wersjach kaligraficznych. Niestety nie mogę obiecać, kiedy to zrobię, bo ostatnio nie mam na nic czasu, a jest to temat dość obszerny.
Jeśli chodzi o różnorodne sposoby zapisywania znaków tego samego stylu, to niestety nie wiemy czy były one regulowane przez jakiekolwiek przepisy. Nic takiego do naszych czasów się nie zachowało. Myślę, że mógł to być czynnik czysto ludzki. Monety matki mogły posiadać kilka wzorów np. stylu pieczęciowego ponieważ projektujący je kaligrafowie posiadali różne charaktery pisma. Każda mennica mogła posiadać swoją własną pracownię, w której wykonywano monety matki. Nie musiały być one tworzone w stolicy, a potem rozsyłane do ośrodków produkcji. Różnice w sposobach zapisywania znaków mogą świadczyć, o tym że władza centralna nie musiała dokładnie określać wyglądu monety, a jedynie wystosować zarządzenie o produkcji bilonu z daną inskrypcją ogólnie informując o stylach jakie miały być użyte. Z drugiej strony mogło być zupełnie odwrotnie. Każda różnica w zapisie danego znaku może być oznaczeniem mennicy lub partii monet (tak na przykład jest w przypadku japońskich kanei tsuho i tempo tsuho). Niestety nic w tej kwestii nie jest pewne.
Jeśli chodzi o zdjęcie z huang2 to jest to wersja z pismem pieczęciowym ze znakiem 寳 bao zapisanym w sposób bardziej archaiczny - okrągły klucz 貝 bei.

A teraz sprawa znaków 重寶 zhong bao. Znak 重 zhong znaczy tyle, co "ciężki", a zatem złożenie 重寶 przetłumaczyć można jako "ciężki pieniądz". Oznaczenie to stosowano głównie dla nominałów wyższych od 1 wen, ale nie czyniono tego konsekwentnie! Klasycznym przykładem takiej monety jest 慶曆重寶 qing li zhong bao, którą odlewano w latach 1041-1048 (również moneta cesarza Renzonga), a jej wartość zmieniała się aż trzy razy. Początkowo odlewano ją jako 10 wenówkę, później zmniejszono jej wartość do 3, by na końcu uczynić ją monetą tylko jednowenową. Mimo tylu zmian nominału inskrypcja pozostała taka sama. Jako ciekawostkę dodam, że qing li zhong bao była pierwszą monetą Północnej dynastii Song, która posiadała na awersie znak 重 zhong.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 września 2018, 12:37 
Sierżant
Sierżant

Dzięki Yuang Feng i będe oczekiwał na rozpiskę na twoim blogu na temat pisma znaków Yuan Tong i Zheng.
A teraz następne i kończące monety panowanie cesarza Ren Zonga. Ostatnio zapomniałem pokazać monetę o której wspomniałem czyli Zhi He Tong Bao i będzie prezentowana jako pierwsza . Zakończenie panowania Cesarza Ren Zonga to okres Jia You (1056-1063) i w tym okresie odlewano 2 typy monet Jia You Yuan Bao i Jia You Tong Bao
1. Zhi He Tong Bao emisja (1054-1056) Srednica 23,4 waga 2,73 gr. grubość 1 mm
2. Jia You Yuan Bao emisja (1056-1063) Średnica 25 mm waga 3,6 gr grubość 1,2 mm pismo regularne
3. Jia You Yuan Bao średnica 23,9 mm waga 3,17 gr. grubość 1,2 mm pismo pieczęciowe
4. Jia You Tong Bao średnica 24,5 mm waga 3,12 gr. grubość 1 mm pismo regularne
5. Jia You Tong Bao średnica 25 mm waga 3,46 gr grubość 1,1 mm pismo pieczęciowe.
Yuang Feng jak się będę mylił w określeniu typu pisma monety to mnie popraw bo się uczę :roll: .a nie chcę innych wprowadzić w błąd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 września 2018, 14:07 
Specjalista
Specjalista

Tylko czwarta moneta wymaga poprawy opisu. Jej inskrypcja wykonana została w stylu mieszanym. Znak 通 tong zapisany został w stylu kancelaryjnym, reszta w stylu regularnym.

Poniżej wklejam kilka moich przykładowych kaligrafii znaku 通 tong w stylu kancelaryjnym (powyżej) i w stylu regularnym (poniżej).

Załącznik:
tong styl kancelaryjny.jpg

Załącznik:
tong styl regularny.jpg

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 września 2018, 18:44 
Generał Broni
Generał Broni

Własność kolegi, ładny stan, bo to strychowiec. Wydaje mi się, że już w tym temacie widziałem taką monetę, ale wolę się upewnić.

Załącznik:
20180923_183546.jpg

Załącznik:
20180921_141334.jpg

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 384 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 26  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]