Spokojnie, nie musisz się przejmować tym, że zasypujesz mnie pytaniami. Jestem na forum po to by pomagać i dzielić się wiedzą. Cieszę się, że mogę się tu przydać. Dzięki pytaniom użytkowników sam uczę się jeszcze więcej, bo często muszę zajrzeć do źródeł lub nad czymś dłużej przysiąść. A jeśli chodzi o flaszkę, to kiedyś razem obalimy.
Dobra, do rzeczy! Klasyfikacja monet ze względu na kaligrafię powinna wyglądać tak: jeśli ktoś napisał, że moneta posiada znaki w stylu kancelaryjnym, to powinna posiadać je wszystkie w tej kaligrafii. Jeśli jeden znak jest w innym stylu, to mamy do czynienia już ze stylem mieszanym. Wtedy powinno się zawrzeć informację, która dokładnie określałaby style znaków z osobna. A teraz sprawa dwóch huang songów, które przedstawiłeś w poście powyżej. Zdjęcie huang1 przedstawia prawdopodobnie amulet. Niektórzy autorzy sądzą, że mogła to być moneta Renzonga, jednakże sposób wykonania jej inskrypcji odbiega zupełnie od wszystkiego, co wyprodukowała Północna dynastia Song. Argumentem również przeczącym tezie mówiącej o jej pieniężnym przeznaczeniu jest liczba odkrytych egzemplarzy, a trzeba pamiętać, że numizmat ten jest ekstremalnie rzadki. Jest to dziwne ponieważ monety Północnej dynastii Song produkowano w olbrzymich nakładach - największych w historii chińskiej monety keszowej. Był to złoty okres mennictwa keszowego. To właśnie w epoce Północnych Songów osiągnięto nakłady w wysokości 6 miliardów monet rocznie. Tak, jak zauważyłeś numizmat ten (huang1) posiada ciekawą kaligrafię. Zdziwię Cię, bo jest to mimo wszystko też styl pieczęciowy, tyle że w odmianie "dziewięciokrotnie sfałdowanej". Jest to wersja stylu pieczęciowego wykorzystywana do wyrobu np. pieczęci imperialnych. Kaligrafia tego typu posiada bardzo wysokie walory estetyczne i spotkać ją można było na przykład na dokumentach cesarskich. No i właśnie teraz chcę poruszyć temat chaosu, o którym wspominałeś. Rozróżnianie kaligrafii nie jest łatwe ponieważ istnieją nie tylko style, ale także podstyle np. wspomniany przez Ciebie złoty smukły styl nie jest samodzielny, jest tak naprawdę ozdobną odmianą pisma regularnego. Spotkać można również style pośrednie, w których znaki wykazują cechy dwóch rodzajów pism. Zdarzają się, ale rzadko, znaki złożone z elementów napisanych w różnych stylach. Tak jest w przypadku kanei tsuho, których znaki w stylu regularnym potrafią posiadać elementy zapisane pismem trawiastym. Kiedyś napiszę post o odmianach znaków tong bao, yuan bao i zhong bao w różnych wersjach kaligraficznych. Niestety nie mogę obiecać, kiedy to zrobię, bo ostatnio nie mam na nic czasu, a jest to temat dość obszerny. Jeśli chodzi o różnorodne sposoby zapisywania znaków tego samego stylu, to niestety nie wiemy czy były one regulowane przez jakiekolwiek przepisy. Nic takiego do naszych czasów się nie zachowało. Myślę, że mógł to być czynnik czysto ludzki. Monety matki mogły posiadać kilka wzorów np. stylu pieczęciowego ponieważ projektujący je kaligrafowie posiadali różne charaktery pisma. Każda mennica mogła posiadać swoją własną pracownię, w której wykonywano monety matki. Nie musiały być one tworzone w stolicy, a potem rozsyłane do ośrodków produkcji. Różnice w sposobach zapisywania znaków mogą świadczyć, o tym że władza centralna nie musiała dokładnie określać wyglądu monety, a jedynie wystosować zarządzenie o produkcji bilonu z daną inskrypcją ogólnie informując o stylach jakie miały być użyte. Z drugiej strony mogło być zupełnie odwrotnie. Każda różnica w zapisie danego znaku może być oznaczeniem mennicy lub partii monet (tak na przykład jest w przypadku japońskich kanei tsuho i tempo tsuho). Niestety nic w tej kwestii nie jest pewne. Jeśli chodzi o zdjęcie z huang2 to jest to wersja z pismem pieczęciowym ze znakiem 寳 bao zapisanym w sposób bardziej archaiczny - okrągły klucz 貝 bei.
A teraz sprawa znaków 重寶 zhong bao. Znak 重 zhong znaczy tyle, co "ciężki", a zatem złożenie 重寶 przetłumaczyć można jako "ciężki pieniądz". Oznaczenie to stosowano głównie dla nominałów wyższych od 1 wen, ale nie czyniono tego konsekwentnie! Klasycznym przykładem takiej monety jest 慶曆重寶 qing li zhong bao, którą odlewano w latach 1041-1048 (również moneta cesarza Renzonga), a jej wartość zmieniała się aż trzy razy. Początkowo odlewano ją jako 10 wenówkę, później zmniejszono jej wartość do 3, by na końcu uczynić ją monetą tylko jednowenową. Mimo tylu zmian nominału inskrypcja pozostała taka sama. Jako ciekawostkę dodam, że qing li zhong bao była pierwszą monetą Północnej dynastii Song, która posiadała na awersie znak 重 zhong.
Pozdrawiam
|